به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، بزرگنمایی درگیری لفظی ظریف و شاهزاده عربستان، اوکراین از طریق ایران به چین متصل می شود، بهره از حضور رئیس جمهور چین برای ورود تکنولوژی، نشستی با ساز و کار ایران ستیزی برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
در صورت تغییر رویکرد عربستان، ایران به پاکستان نماینده خواهد می فرستد
حسین جابری انصاری، سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در نشست هفتگی خود با خبرنگاران به سفر رییسجمهور چین به تهران اشاره کرد و گفت: روابط با چین برای جمهوری اسلامی ایران حائز اهمیت پایا و تاریخی است.
وی با بیان اینکه در دوران تحریمها روابط دو کشور از حجم مناسبی برخوردار بود گفت: بعد از رفع تحریمها نیز رابطه دو کشور از اهمیت شایسته برخوردار است که امیدواریم مطابق توافق انجام شده در 25 سال آینده شاهد گسترش روابط در حوزه های سیاسی و اقتصادی باشیم.
وی سفر رییس جمهورمان به اروپا نیز اشاره کرد و گفت: از امروز سفر مهم اروپایی رییس جمهور آغاز می شود که وی نخست به ایتالیا و سپس به فرانسه می رود و در سفر به ایتالیا با واتیکان گفتگوهایی خواهد داشت.
جابری انصاری از همراهی هیئت بزرگ اقتصادی با رییس جمهور در این سفر خبر داد و گفت: روابط ایران با ایتالیا هم تاریخی است و در مجموعه کشورهای اروپایی از بیشترین قوت برخوردار بوده است و امیدواریم در سفر جاری رییس جمهور به اروپا شاهد مرحله جدید گسترش همکاریها باشیم.
سخنگوی وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به سوال خبرنگاری راجع به تحلیل برخی از کارشناسان سیاسی مبنی بر اینکه ترکیه تهدیدی در سایت علیه ایران است و همین امر به سردی روابط دو کشور انجامیده اظهار داشت: ترکیه همسایه مهمی برای جمهوری اسلامی ایران است و تاریخی از همکاریها و رقابتها بین دو کشور وجود دارد و سیاست منطقی جمهوری اسلامی ایران گسترش همکاریها و گفتگوها بین دو کشور است.
وی افزود: به طور طبیعی بین کشورهای دنیا رقابت وجود دارد و مهم این است که دو کشور اجازه تبدیل رقابتهای طبیعی به دشمنی های غیرطبیعی را ندهد.
جابری انصاری درخصوص اعلام نظر نواز شریف پس از سفر به تهران مبنی بر اینکه قرار شده نماینده هایی از ایران و عربستان به پاکستان برای رایزنی ارسال شوند گفت: آقای نواز شریف در سفری که به ایران داشت درخصوص ایفای نقش میانجی گری بین ایران و عربستان اعلام آمادگی کرد اما ما ضمن استقبال از حسن نیت کشورهای همسایه موفقیت این تلاشها را منوط به تغییر سیاست تنش آفرینی متعمدانه عربستان می دانیم.
وی تصریح کرد: اگر اراده روشنی از عربستان را شاهد باشیم به پاکستان نماینده خواهیم فرستاد و این عربستان است که روابط خود را با ما قطع کرده و باید به حالت عادی بازگرداند که متاسفانه تاکنون علامت مثبتی در این زمینه دریافت نکردهایم.
سخنگوی وزیر خارجه در ادامه راجع به جلسات آتی نشست معارضین و نمایندگان کشور سوریه و کشورهای دیگر گفت: تاریخی برای گفتگوهای سوری سوری تعیین شده بود که به دلیل اصرار برخی از کشورها مثل عربستان برای تحمیل نظرات خودش مشکلاتی در جدول زمانبندی به وجود آمد که نماینده دبیرکل هم اشاراتی به این موضوع داشته اند.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره از توافق سیاسی در سوریه حمایت کرده و همچنان نقش تاثیرکننده خود را ادامه خواهد داد.
سخنگوی محمدجواد ظریف در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری راجع به خبر منتشر شده درخصوص دیدار جان کری و ظریف برای آزادی سه امریکایی در عراق گفت: درخواستی از سوی امریکایی ها از ایران شده و جمهوری اسلامی ایران همواره در موارد انسانی مساعدتهایی داشته است که مبادله اخیر زندانی ها نیز بر همین اساس صورت گرفته.
وی افزود: اگر جمهوری اسلامی ایران بتواند کمکی در این زمینه بکند در این خصوص براساس سیاستگذاریهای کشور تصمیم گیری شده و این امر پیگیری خواهد شد.
درگیری لفظی ظریف و شاهزاده عربستان بزرگنمایی شده بود
حسین جابری انصاری سخنگوی وزیر خارجه کشورمان در نشست خبری هفتگی خود در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان راجع به خبر منتشر شده در خبرگزاری رویترز مبنی بر درگیری لفظی محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان و ترکی الفیصل شاهزاد عربستانی در حاشیه اجلاس داووس گفت: در اجلاس داووس مجموعه نشستهای تخصصی برگزار شد که یکی از آنها نشست مربوط به سوریه بود.
وی با بیان اینکه در این نشست گفتگوهای عادی مطرح شد و هر طرف نظر خود را بیان کرد افزود: هیچ گفتگوی دو جانبه ای در این نشست بین ایران و عربستان وجود نداشته است.
وی تصریح کرد: خبر مطرح شده یک نوع خبر بزرگ نمایی شده بود.
اوکراین از طریق ایران به چین متصل می شود
درگیری های سیاسی میان مسکو و کیف برای اوکراین درد سرهای بسیاری را ایجاد کرده است به طوری که این کشور برای صادرات محصولاتش و از سوی دیگر واردات از منطقه شرق آسیا با چالش های جدی بدون روسیه رو به رو است.
در همین حال پتر پروشنکو مسیر ایران را جدی تر از دیگر مسیر های ترانزیتی می نگرد به طوری که تهران و خاک جمهوری اسلامی ایران می تواند برای صادرات محصولات اوکراینی به شرق آسیا و آسیای مرکزی مسیر جایگزین مناسبی باشد و از سوی دیگر ایران قادر است محصولات و منسوجات چینی را از طریق خاک خود به اوکراین برساند.
با توجه به مرزهای خاکی گسترده و همچین مسیرهای امن و امکان بازگشایی LC در حال حاضر ایران می تواند جایگزین مناسبی برای روسیه باشد.
در حاشیه اجلاس اقتصادی داووس پتر پروشنکو رئیس جمهوری اوکراین وضعیت انتقال کالای این کشور از خاک ایران را بررسی کرد.
در همین حال ایران قادر است برای انتقال کالاهای اوکراینی به هندوستان نیز با توجه به کشتیرانی و مرزهای آبی گسترده اقدام نماید.
این در حالی است وجود آب راه ها در دریای خزر و هم کمک شایانی به آینده روابط اقتصادی ایران و اوکراین خواهد کرد.
ایران دارای بازارهای تجاری در اوکراین است به طوری که خودرو سازی سایپا و شرکت های تامین قطعات در این کشور فعالیت های گسترده ای دارند. در عین حال قطعات هواپیما و خدمات فنی از جمله وارادات ایران از اوکراین را شامل می شوند.
وجود حجم گسترده ای از دانشجویان ایرانی و ایرانیان ساکن اوکراین همکاری های مشترک فی مابین را تقویت خواهد کرد می تواند با در نظر گرفتن پایان تحریم های اقتصادی دورنمای روشنی را در مناسبات تهران و کیف در نظر داشت.
از فرصت حضور رئیس جمهور چین برای ورود تکنولوژی استفاده شود
حمید رضا ترقی معاون بین الملل حزب موتلفه اسلامی در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص حضور رئیس جمهور چین در تهران گفت: همانطور که آقای رئیس جمهور هم گفت با توجه به این که در شرایط پسا برجام هستیم باید با کشورهایی که در زمان تحریم ها ما را همراهی کردند همکاری بیشتری داشته باشیم.
وی افزود: چین در حال حاضر در موقعیت مناسبی برای همکاری اقتصادی قرار دارد و می توان در این موقعیت از این کشور به عنوان شریک تجاری اول یاد کرد و پکن می تواند مهمترین شریک تجاری ما باشد.
ترقی با اظهار این که حضور رئیس جمهور چین فرصت مناسبی است که در زمینه اقتصادی به گسترش روابط مناسبتر با توجه به فضای پسا برجام بپردازیم.
وی گفت: در زمینه ورود تکنولوژی و گسترش صادرات چین می تواند شریک تجاری مناسبی باشد.
بیانیه های ضد ایرانی این روزها در تاریخ جمهوری اسلامی بی نظیر است
محمد صادق کوشکی کارشناس سیاست خارجی در گفت و گو با خبرنگار شبستان درخصوص صدور بیانیه ضد ایرانی سازمان همکاری های اسلامی در کنفرانس جده، گفت: آنچه که در سازمان همکاری های اسلامی رخ داد نمونه ای از ناکارآمدی دیپلماسی سیاست خارجی دولت یازدهم است.
وی با بیان این که تعریف دیپلماسی منطقه ای دولت یازدهم موفق نبوده است، افزود: این سیاست نه تنها موفق نبوده بلکه منجر شد به صدور بیانیه هایی علیه جمهوری اسلامی ایران در نشست های منطقه ای.
کوشکی با تصریح این که این حرکت نشان داد که دیپلماسی صرفا آن چیزی نیست که در سازمان ملل متحد و مذاکرات با گروه ۱+۵ اتفاق می افتد، خاطرنشان کرد: دیپلماسی منطقه ای متفاوت است و رویکرد و نگرش دیپلماسی دولت یازدهم در خصوص آمریکای شمالی و اروپا در منطقه جواب نمی دهد.
استاد دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران راه برون رفت از مشکلات ایجاد شده بر سر راه دیپلماسی منطقه ای دولت یازدهم را به کار گرفتن روش های دیگر در مقابل متحدان منطقه ای آمریکا از جمله عربستان دانست و اظهارداشت: از زمانی که در طول ۲/۵ سال گذشته دولت یازدهم در برابر متحدان آمریکا در منطقه رویکرد متواضعانه در پیش گرفته است و قدرت جمهوری اسلامی ایران را در منطقه انکار کرده نتیجه آن به این نقطه رسیدن بود.
وی با تاکید بر این نکته که البته صدور چنین بیانیه هایی هیچگاه اراده جمهوری اسلامی ایران را متزلزل نخواهد کرد، گفت: در طول تاریخ جمهوری اسلامی ایران چنین برخوردهایی با ایران در منطقه بی نظیر بوده است.
کوشکی یادآور شد: اگر زمانی که نفر دوم سفارت ایران در بحرین اخراج شد ما کل اعضای سفارت آن ها را به عنوان عنصر ناکارآمد اخراج می کردیم و اگر در برابر اهانت به معلمانمان در امارات و یا تعرض به دو نوجوان ایرانی در جده برخوردهای جدی نشان می دادیم حالا کار به این جا نمی رسید.
وی خاطرنشان کرد: این دیپلماسی منطقه ای که دولت یازدهم پیش گرفته است جوابگو نخواهد بود بلکه این رویه موجب گستاخی طرف مقابل می شود.
نشستی با ساز و کار ایران ستیزی
روز پنجشنبه نشستی فوری از سوی سازمان همکاری های اسلامی به درخواست عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان در جده با حضور اعضای این سازمان برگزار شد.
بنابراین گزارش، در این نشست سید عباس عراقچی معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه کشورمان به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران حضور یافت.
در ابتدای این نشست، «صباح خالد الحمد الصباح» وزیر خارجه کویت که ریاست نشست فوقالعاده وزاری خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در جده را بر عهده داشت، گفت ایران به مسئولیت خود در حمایت از هیاتهای دیپلماتیک کشورهای دیگر در این کشور عمل کند.
بر اساس گزارش روزنامه «القبس»، وزیر خارجه کویت در ادامه از ایران خواست به تمامی قوانین و منشورهای بینالمللی و منطقهای از جمله توافق وین 1961 درباره روابط دیپلماتیک و توافق وین 1963 درباره روابط کنسولی و لزوم اتخاذ تمام گامها برای حمایت از هیاتهای دیپلماتیک کشورهای دیگر پایبند باشد.
سید عباس عراقچی معاون حقوقی و بینالمللی وزیر امور خارجه که برای شرکت در اجلاس فوق العاده وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در جده حضور یافته بود، طی سخنان مبسوطی به بیان اقدامات جمهوری اسلامی ایران در پی حمله به سفارت و کنسولگری عربستان در ایران پرداخت و گفت: جمهوری اسلامی ایران با محکوم کردن این حادثه، تحقیقات مفصلی را برای شناسایی و مجازات مسببین این حملات آغاز کرده و به زودی نتیجه بررسیها اعلام خواهد شد.
وی اضافه کرد: با این حال جای تاسف است که سازمان همکاری اسلامی به چنین موضوعی بلافاصله عکس العمل نشان داده و اجلاس فوق العاده برگزار میکند، حال آنکه دولت فلسطین بیش از یک سال است که خواهان برگزاری نشست فوق العاده سازمان برای بررسی حملات رژیم صهیونیستی به مسجد الاقصی شده، اما هنوز وقعی به این درخواست نهاده نشده است.
عراقچی گفت: سازمان در مقابل مشکلات و چالشهای بزرگ جهان اسلام، که حتی در همین جلسه مورد اشاره نمایندگان غالب کشورها قرار گرفت، همچون مقابله با تروریسم، افراط گرایی و فرقه گرایی ساکت است، حال آنکه همگان از علل و ریشههای این مشکلات و نقش برخی کشورهای خاص در ایجاد آن به خوبی مطلع هستند.
معاون وزیر خارجه کشورمان با اشاره به مذاکرات هستهای ایران با قدرتهای جهانی و اجرایی شدن برجام در هفته گذشته، که منجر به شناسایی بینالمللی و احترام شورای امنیت و قدرتهای جهانی نسبت به برنامه هستهای صلح آمیز کشورمان و رفع تحریمهای اقتصادی و مالی علیه جمهوری اسلامی شد، اظهار داشت: تجربه این مذاکرات به عنوان الگویی موفق میتواند در حل اختلافات و منازعات در جهان اسلام مورد استفاده قرار گیرد.
وی همچنین به سیاست جمهوری اسلامی ایران در زمینه تقویت وحدت و همبستگی اسلامی و کاهش تنش با همسایگان اشاره کرده و افزود: متاسفانه آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای گفتوگو و تعامل با پاسخ مناسب مواجه نشده و ظاهراً برخی کشورها علاقمند به کاهش تنش در منطقه نبوده و خط تقابل را برگزیدهاند.
عراقچی همچنین در حاشیه اجلاس مزبور دیدارهای جداگانهای با دبیرکل سازمان همکاری اسلامی و برخی وزرای خارجه شرکت کننده در اجلاس از جمله اندونزی، مالزی و پاکستان به عمل آورد.
در پایان این نشست نیز بیانیه ای ضد ایرانی صادر شد که محتوای آن به شرح زیر است:
شورای وزرای امور خارجه سازمان همکاری اسلامی اظهارات تحریک آمیز ایران در مورد اجرای احکام قضایی صادره علیه شماری از تروریست های جنایت کار در عربستان را محکوم می کند و آن را مداخله آشکار در امور داخلی این کشور می داند.
پسازمان همکاری اسلامی در بیانیه فرمایشی خود که با اعمال نفوذ سعودی ها صادر شد، آنچه را که مداخله ایران در امور داخلی کشورهای منطقه از جمله بحرین، یمن، سوریه و سومالی و تداوم حمایت از تروریسم خوانده شده محکوم کرد.
شورای وزرای امور خارجه سازمان همکاری اسلامی، اقدامات عربستان در مواجهه با حمله به سفارت و کنسولگری این کشور در ایران حمایت کرد. این شورا بدون اشاره به جنایات سعودی ها در یمن، از تلاش های ادعایی عربستان و تمام کشورهای عضو در مبارزه با تمام اشکال تروریسم حمایت کرد.
سازمان همکاری اسلامی در بیانیه خود کنار گذاشتن اهداف فرقه گرایانه و مذهبی به خاطر آثار و پیامدهای ویرانگر آن بر امنیت و ثبات کشورهای عضو و صلح و امنیت بین المللی را خواستار شد.
اعضای هیئت ایرانی با صدور این بیانیه مخالفت کرد و هیئت لبنانی نیز از آن را تایید نکرد. هیئت الجزایری نیز بر بند مربوط به حمایت از اقدام عربستان مبنی بر قطع روابط با تهران ایراد گرفت.
جمهوری اسلامی ایران نیز این بیانیه را بی پاسخ نگذاشت و در واکنش به آن سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان موضعی جدی گرفت.
حسین جابری انصاری در واکنش به بیانیه غیراجماعی نشست فوق العاده وزیران خارجه سازمان همکاری اسلامی در جده، اعلام کرد: این سازمان با هدف تقویت همکاری های اسلامی و مقابله با اشغال فلسطین و کمک به آزادی قدس شریف بعنوان مساله نخست امت اسلامی تاسیس شده است.
وی افزود: با توجه به تداوم اشغال فلسطین و محاصره غیرانسانی فلسطینیان و گسترش تهدید افراطی گری و تروریسم تکفیری علیه صلح و امنیت بین المللی، اقدام عجولانه و غیرمسئولانه دولت سعودی در اصرار بر برگزاری اجلاس فوق العاده و صدور بیانیه غیراجماعی، عملا موجب تشدید اختلاف میان اعضاء و تضعیف سازمان همکاری اسلامی شده است.
سخنگوی وزارت امورخارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران با ابراز تاسف از نادیده گرفته شدن اهداف، اصول، مصالح و اولویت های سازمان و حقوق کشورهای عضو، توسط کشور میزبان در جریان برگزاری و تدوین بیانیه اجلاس جده، تاکید می کند هدف از این گونه اقدامات تلاش برای پوشش دادن به سیاست های مبتنی بر تفرقه افکنی، جنگ آفرینی و حمایت از تروریسم دولت عربستان سعودی است.
وی با بیان اینکه بیانیه این نشست واقعیت های موجود در رابطه با حادثه سفارت عربستان و اقدامات سریع دولت ایران در زمینه تامین امنیت، کنترل شرایط، اعاده وضعیت و برخورد با متهمان را نادیده گرفته است، ادامه داد: این بیانیه با اصول منشور ملل متحد و منشور سازمان همکاری اسلامی و اصول حقوق بین الملل مغایرت داشته و از نظر جمهوری اسلامی ایران مردود و غیرقابل پذیرش است.
سخنگوی وزارت امورخارجه یادآور شد: موفقیت سازمان همکاری اسلامی در پی گیری اهداف و اولویت های خود در گروی همبستگی، همکاری و هماهنگی میان اعضا و نه جبهه گیری متقابل آنهاست.
انصاری ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در چارچوب سیاست اصولی خود ضمن اعلام آمادگی برای تعامل برای حل مشکلات دوجانبه با عربستان، بر ضرورت بازگشت ریاض از سیاست های نادرست خود که منطقه و جهان را با بحران فعلی مواجه کرده است به مسیر اعتدال و عقلانیت و گفت وگوی توام با احترام متقابل تاکید و از همه کشورهای عضو سازمان می خواهد با تعامل هشیارانه و همراه با مسئولیت با مسائل امت اسلامی زمینه های رفع مشکلات جاری و پی گیری اهداف اصلی سازمان در زمینه آزادی فلسطین اشغالی و قدس شریف را فراهم کنند.
ظریف در داووس چه کرد؟
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان برای سومین بار به عنوان نماینده دولت یازدهم در مجمع جهانی اقتصاد در زوریخ سوئیس شرکت کرد.
بنابراین گزارش، ظریف سه روز گذشته را در اجلاس سوئیس گذراند و علاوه بر سخنرانی در این نشست به دیدار و گفت و گو با مقامات کشورهای مختلف در حاشیه داووس پرداخت.
این اولین اجلاس جهانی اقتصادی بود که پس از لغو تحریم ها ایران در آن شرکت کرد.
گزارشی اجمالی از اقدامات وزیر خارجه در این نشست به شرح زیر است:
محمدجواد ظریف وزیرامور خارجه کشورمان درنشست عصر روز چهارشنبه شورای بین المللی کسب وکار مجمع جهانی اقتصاد گفت: در فضای پسا برجام فرصت های کم نظیری برای آغاز فصلی جدید ازتعامل با ایران فراهم آمده است.
شورای بین المللی کسب وکار مجمع جهانی اقتصاد عصرروزچهارشنبه با حضور وزیرامورخارجه کشورمان ورئیس دفتر رئیس جمهوری درچهل وششمین نشست مجمع جهانی اقتصاد درداووس برگزار شد.
دراین نشست که با حضور صاحبان صنایع و فعالان اقتصادی بزرگ دنیا برگزار شد، محمدجواد ظریف و محمد نهاوندیان مسائل اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران را تبیین کرده و به پرسش های حضار در زمینه سیاست خارجی، همکاری و سرمایه گذاری در ایران پاسخ دادند.
دراین گردهمایی ظریف با تشریح موقعیت استراتژیک و ویژه جمهوری اسلامی ایران در منطقه و جهان، چه از لحاظ سیاسی و چه از لحاظ ژئوپلیتیکی و اقتصادی به تشریح فرصت های پیش روی سرمایه گذاران پرداخت و گفت: درفضای پسا برجام فرصت های کم نظیری برای آغاز فصلی جدید از تعامل با ایران فراهم آمده است.
وزیر امورخارجه کشورمان در حاشیه اجلاس جهانی داووس در دیدار با وزیر امورخارجه نروژ، از این کشور بابت همکاری های انجام شده در اجرای برجام قدردانی کرد.
محمد جواد ظریف در این دیدار در خصوص روابط دوجانبه و مسایل منطقه ای و بین المللی بحث و گفت وگو کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در این دیدار درباره فرصت های پیش رو برای گسترش روابط دو کشور به ویژه در زمینه های اقتصادی و بازرگانی با همتای نروژی خود گفت و گو کرد.
وزیر خارجه نروژ نیز ضمن ابراز علاقه مندی به توسعه روابط دوجانبه اظهار امیدواری کرد قدم های جدی تری در این زمینه برداشته شود. در این دیدار همچنین در خصوص تحولات منطقه ای و بین المللی بحث و تبادل نظر شد.
محمدجواد ظریف با سالم الاسماعیل نماینده ویژه سلطان قابوس در حاشیه اجلاس داووس دیدار کرد.
در این دیدار دو طرف در خصوص همکاری های دوجانبه و مسائل منطقه ای تبادل نظر کردند.
ظریف در این دیدار با اشاره به اهمیت و جایگاه روابط با کشورهای اسلامی و همسایگان در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: ایران برای توسعه روابط با همسایگان و تامین امنیت منطقه ای تلاش می کند و امیدواریم با توجه به زمینه های فراوان موجود شاهد گسترش روابط در زمینه های مختلف با کشور دوست و برادر عمان باشیم.
نماینده ویژه سلطان قابوس نیز با اعلام آمادگی عمان برای توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران، برخی زمینه های همکاری های دو جانبه را مورد بحث و تبادل نطر قرار داد.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در حاشیه اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس، با رئیس جمهور فنلاند دیدار و گفتوگو کرد.
در این ملاقات طرفین راههای گسترش روابط دو کشور در زمینههای مختلف را مورد تاکید قرار داده و در خصوص آخرین تحولات منطقه رایزنی کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان در نشست «تلاش برای ایجاد ثبات در خاورمیانه» در اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس حضور یافت.
این جلسه با حضور مقامات عالیرتبه کشورها از جمله حیدر العبادی نخست وزیر عراق، اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان، فدریکا موگرینی هماهنگ کننده ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپایی، استفان دی میستورا نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه، وزیر دفاع آمریکا، وزیر خارجه ایتالیا، کوفی عنان دبیرکل سابق سازمان ملل و عمرو موسی دبیرکل سابق اتحادیه عرب برگزار شد.
ظریف در این جلسه نقطه نظرات جمهوری اسلامی ایران در خصوص تحولات منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا و راههای تامین ثبات و امنیت در این منطقه را تبیین کرد.
محمدجواد ظریف در نشست "چگونگی برخورد با شکنندگی دولت ها و مناطق جهان" به همراه رئیس کمیته بین المللی صلیب سرخ، وزیر امور خارجه رواندا و رئیس بانک توسعه آمریکا سخنرانی کرد.
وزیر خارجه کشورمان در این نشست با اشاره به وضعیت شکننده منطقه غرب آسیا و خطر داعش و جریان های تکفیری اظهار داشت: به کارگیری شهروندان کشورهای غربی از سوی داعش به دلیل سیاست های تبعیض آمیز و به حاشیه راندن برخی جوامع از معضلاتی است که در صورت عدم توجه و رفع آن تهدیدی جدی برای همگان خواهد بود.
ظریف با اشاره به رابطه نزدیک و تنگاتنگ شبکه های تروریستی و جریان های قاچاق مواد مخدر و سوء استفاده داعش از این روند از یک سو و چالش های فرقه ای از سوی دیگر، بر ضرورت توجه و مقابله جدی و جمعی جامعه بین المللی با این تهدید روزافزون تاکید کرد.
محمدجواد ظریف در نشست بررسی ابعاد مختلف بحران سوریه که با حضور استفان دیمیستورا، نماینده دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه و تعداد معدودی از وزرای خارجه دیگر کشورهای جهان در چارچوب نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس برگزار شد، شرکت کرد.
در این نشست، وزیر خارجه کشورمان مواضع و دیدگاه های جمهوری اسلامی ایران در خصوص روش نیل به یک راه حل سیاسی در سوریه از طریق گفت وگوهای سوری سوری، ضرورت مقابله جدی با داعش و دیگر گروه های تروریستی و تکفیری و همچنین ضرورت عدم مداخله در امور داخلی سوریه را تبیین کرد.
محمد جواد ظریف در حاشیه اجلاس مجمع جهانی اقتصاد با وزیر امور خارجه سوئیس ملاقات کرد.
در این دیدار طرفین در خصوص راه های گسترش روابط دوجانبه در پرتو اجرای برجام و نیز آخرین تحولات منطقه رایزنی کردند.
نظر شما