قطار پرسرعت مبادلات ایران با اروپا/مبادلات ۶ برابری/بازگشت به تجارت تنها در ۱۰ روز

خبرگزاری شبستان:ایران در فضای پساتحریم ارتباط گسترده با سایر کشورها را در دستور کار خود قرار داده است البته اشتیاق کشورهای دیگر برای حضور و سرمایه گذاری در ایران نیز کمکی در این مسیر است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران در فضای پساتحریم ارتباط گسترده با سایر کشورها را در دستور کار خود قرار داده است البته اشتیاق کشورهای دیگر برای حضور و سرمایه گذاری در ایران نیز کمکی در این مسیر است چرا که به اذعان برخی رسانه ها ایران؛ امروز به بزرگترین بازار بعد از فروپاشی شوروی تبدیل شده است. در این زمینه ایرنا به نقل از دویچه وله فارسی نوشته است: "ایران پسابرجام، ایران دیگری خواهد بود. این جمله این روزها به صورت های گوناگون از زبان تحلیلگران سیاسی و اقتصادی شنیده می شود، اما در عرصه اقتصاد شاید این دگرگونگی بیشتر از عرصه های سیاسی خودنمایی کند. تنها یک هفته پس از حصول توافق اتمی با ایران و حتی قبل از اینکه این توافق به مراحل اجرایی برسد، وزیر اقتصاد آلمان، قدرت اول اقتصاد اروپا، همراه با یک هیأت بلندپایه به ایران رفت. پس از آن شرکت های بزرگ اقتصادی آلمان و فرانسه یک به یک هیأت های نمایندگی شان را به ایران فرستادند. به گفته مسوولان ایران، بیشترین نیاز ایران در بخش نفت و انرژی است، اما سهم شرکت های نفتی در میان شرکت های اروپایی که تا کنون به ایران آمده اند سهم درخوری نیست. پیشتر گزارش هایی در رسانه های اروپایی منتشر شده بود مبنی بر اینکه شرکت های اروپایی هنوز تمایلی به سرمایه گذاری در ایران ندارند و همچنان آن کشور و کل آن منطقه را برای سرمایه گذاری های بلندمدت ناپایدار می دانند و بر اساس این گزارش ها اشتیاق اروپایی ها متوجه بازار کالاهای مصرفی در ایران است.

 

ایران غیر از کالاهای مصرفی و تولیدات صنعتی، در بخش های دیگری مثل راه سازی، جاده سازی یا ساختن هتل و بیمارستان نیز به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد. اخیرا قراردادی با یک شرکت ایتالیایی برای ساخت پنج بیمارستان در ایران بسته شد. با توجه به مشارکت چینی ها در ساخت راه و جاده و اتوبان در ایران و تجارب بدی که در این زمینه نصیب ایران شد، کارشناسان می گویند که حالا باید تصمیم اروپاییان برای سرمایه گذاری در این بخش ها را مغتنم شمرد. هفته گذشته بالاترین مقام سیاسی کشور چین، یعنی رییس جمهوری این کشور به ایران سفر و با رهبر جمهوری اسلامی هم دیدار کرد و همین مساله نشان دهنده اهمیت ایران برای این کشور است. تا پایان ماه گذشته یعنی دی ماه، چین همچنان اولین صادر کننده به ایران و نیز اولین کشور وارد کننده از ایران بود. روابط اقتصادی و تجاری ایران با اروپا معامله ای دوسویه است. ایران در این میان به عنوان پذیرنده این قراردادها مسلما باید نکاتی را رعایت کند، اما طرف اروپایی هم در جایگاه کارفرما و سرمایه گذار نیاز به رعایت اصولی خواهد داشت. یک ماه و یک سال برای بررسی تغییرات دوران پسابرجام در ایران زمان کمی است و شاید بتوان چندین سال بعد با نگاهی به گذشته دریافت که پایان گرفتن مناقشه اتمی ایران چه تاثیری بر اقتصاد این کشور در حال توسعه داشته است."

 

ایران ظرف تنها 10 روز به تجارت با غرب و شرق بازگشت

این گزارش می افزاید: ایرنا در همین رابطه و حضور پر قدرت ایران در عرصه تجارت جهانی بعد از لغو تحریم ها در خبری به نقل از روزنامه نیویورکر نوشته است که ایران ظرف تنها 10 روز به تجارت با غرب و شرق بازگشته است. در این خبر می خوانیم: "روزنامه نیویورکر نخست به علاقه وافر چین برای گسترش معاملات تجاری با ایران و سفر شی جین پینگ، رئیس جمهور این کشور در تهران و توافق دو طرف برای افزایش این معاملات به سقف 600 میلیارد دلار ظرف یک دهه گذشته اشاره کرد و افزود : شی این توافق را به منزله گشودن فصل جدیدی در روابط دو کشور خوانده است. سپس این روزنامه به سفر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران به ایتالیا و فرانسه برای انجام مذاکرات تجاری اشاره کرد و افزود : استقبال از روحانی چنان گرم بود که انگار تا همین دو هفته پیش در این کشور معامله با ایران مشکلی نبود.

 

نیویورکر در ادامه مقاله خود می نویسد: "بازارهای بکر این کشور چشم اروپا را به خود جلب است. رقابت بزرگ برای دستیابی به آنچه که یک سفیر غربی در تهران ' آخرین معدن طلا ' در زمین خواند، شروع شده است . ایران یک کشور هشتاد میلیونی ، دارای بزرگترین اقتصادی است که از زمان مرگ اتحاد شوروی سابق در یک ربع قرن پیش به بازار جهانی بازگشته است. ایران برخلاف اروپای شرقی پس از دستیابی به یک صد میلیارد دلار در آمد نفتی بلوکه شده در بانک های خارجی در طول تحریم ها ، از توان مالی سرشاری برخوردار است. کشورهایی که مدتها رویاروی تهران ایستاده و در اعمال تحریم مشارکت داشتند اکنون به ایران ابراز علاقه می کنند. این بازگشت ایران از نیروی بالقوه ای برای تغییر توازن قدرت و منافع در منطقه خاورمیانه بویژه بین ایران و شیخ نشینان عرب حوزه خلیج فارس برخوردار است."

 

رقابت غربیها برای دسترسی به بازار بالقوه ایران

بنابراین گزارش، ایرنا به نقل از پایگاه خبری و تحلیلی پولیتیکو در همین رابطه به سفر رییس جمهور کشورمان به اروپا اشاره کرده و نوشته است: "حسن روحانی رئیس جمهوری ایران سفر اروپایی خود برای تقویت حسن نیت و مبادلات تجاری کشورش در پی برداشته شدن تحریم های غربی آغاز کرد و ضمن آن از رم و پاریس دیدن خواهد کرد. روحانی عملگرا که با قول نوسازی ایران به مقام ریاست جمهوری انتخاب شد، هفته گذشته از برداشته شدن تحریم ها به عنوان یک پیروزی پر افتخار که به تقویت اقتصاد کشور کمک می کند، یاد کرد. روحانی در این سفر که اولین سفر خارجی پس از اجرایی شدن توافق هسته ای است ، با «ماتئو رنزی» نخست وزیر ایتالیا و پاپ فرانسیس دیدار می کند و سپس راهی فرانسه می شود و روز پنجشنبه با «فرانسوا اولاند» رئیس جمهوری آن کشور دیدار خواهد کرد. این اولین سفر یک رئیس جمهوری ایران به فرانسه از سال 1999 تا کنون است اما روحانی که به همراه هیاتی 120 نفری شامل چندین تن از مقامات ارشد تجاری به اروپا سفر کرده است ، به چیزی بیش از مراسم عکس یادگاری نیاز دارد. رئیس جمهور ایران در پی امضای توافق هسته ای، اکنون باید اثبات کند که رسیدن به این توافق ارزش داشته و موفقیت او تا حدی با تعداد قراردادهایی که امضاء خواهد کرد، سنجیده می شود. به نظر می رسد که این تلاش روحانی خیلی زود نتیجه داده است. در همین حال منابع آگاه ایرانی به پولیتیکو گفتند که علاقه اصلی ایران در اروپا ، یافتن شرکت های بزرگی است که مایل به سرمایه گذاری برای نوسازی صنعت نفت و گاز و همچنین بخش خودروسازی ایران باشند. ایران از هم اکنون علاقه خود را به مبادلات تجاری با اروپا نشان داده است. یک روز پیش از سفر روحانی، تهران برنامه هایی برای خرید 8 فروند هواپیمای «آ.380» از شرکت ایرباس و حدود 100 هواپیما نیز از شرکت بویینگ اعلام کرد. از سوی دیگر کشورهای اروپایی نیز در حال رقابت برای دسترسی به بازار بالقوه بزرگ ایران هستند و هیاتی هایی تجاری از فرانسه ، آلمان و ایتالیا در همین ارتباط به ایران سفر کرده اند."

 

بازگشتی پرشتاب به جامعه بین الملل

این گزارش می افزاید: باشگاه خبرنگاران جوان نیز به نقل از خبرگزاری فرانسه در این زمینه نوشته است: "ایران به جامعه بین الملل روز دوشنبه پس از امضای قراردادهای چند میلیارد دلاری با شرکتهای ایتالیایی مشتاق به بهره برداری از لغو تحریمها علیه تهران، در جریان دیدار حسن روحانی رئیس جمهوری ایران از رم شتاب گرفته است. مقامات ایتالیا گفتند: قراردادهای امضا شده در رم در اواخر دوشنبه به ارزش 17 میلیارد یورو (معادل 4/18 میلیارد دلار) خواهد بود و در رأس آنها یک معامله پنج میلیارد یورویی با شرکت خط لوله «سیپم» قرار دارد که قیمت سهام ان در بورس میلان روز دوشنبه 5/18 درصد افزایش یافت. انتظار می رود که یک سفارش مهم برای خرید هواپیماهای ایرباس روز چهارشنبه در فرانسه به همراه تجدید مناسبات شرکتهای خودرو سازی پژو و رنو با ایران مورد تأیید قرار گیرد. روحانی 67 ساله یک دانشگاهی و دیپلمات سابق که یک عمل گرا تلقی می شود، در سال 2013 با قول پایان دادن به تحریمها و بهبود روابط با غرب به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شد."

کد خبر 518454

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha