خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صنعت نفت ایران مهمترین صنعت این کشور است. در سال ۲۰۰۱ ایران چهارمین تولید کننده نفت خام جهان بود. طبق برآوردهای مجله نفت و گاز، تا ژانویه ۲۰۱۱، ذخایر قطعی نفت ایران در حدود ۱۳۷ میلیارد بشکه میباشد که حدود 10 درصد کل ذخایر جهان است و همچنین ایران دارای ۱۰۴۵ تریلیون فوت مکعب ذخایر گاز طبیعی میباشد که حدود 16 درصد از ذخایر کل جهان است.تولیدات نفت و گاز ایران شامل گاز مایع، نفت کوره، گازوئیل، نفت سفید و نفتا میشود. کشورمان حتی در دوران تحریم تولید مناسبی از نفت برای صادرات به بازارهای جهانی داشت. در آستانه لغو تحریم ها کشورمان برنامه افزایش تولید نفت را در دستور کار خود قرار داده بود وحال با لغو تحریم ها و افزایش صادرات نفتمان به کشورهای دیگر؛ برنامه افزایش تولید نفت به مرحله عمل رسیده است تا جایی که رسانه های خارجی نیز بر این امر اشاره و تاکید داشتند.
بنابراین گزارش، فارس به نقل از آژانس اطلاعات انرژی دولت آمریکا درباره میزان افزایش تولید نفت ایران پس از رفع تحریمها نوشته است: "انتظار میرود ایران پس از رفع تحریمها با سرعت نسبتا کمی میزان تولید نفت خود را افزایش دهد. احتمالا میزان تولید نفت این کشور سال جاری میلادی (سال 2016) 300,000 بشکه در روز و سال آینده 500,000 بشکه در روز افزایش خواهد یافت. سرعتی که در آن ایران اکنون با توجه به رفع تحریمها به تولید صادرات نفتش افزایش خواهد داد، کاملا معلوم و مشخص نیست. ایران میزان قابل توجهی از نفت ذخیره شده در تانکرهای ساحلی خود دارد (بین 30 تا 50 میلیون بشکه). در نتیجه هرگونه افزایش معنادار تولید تنها پس از آنکه این میزان انبار شده تمام شود، صورت خواهد گرفت. این کشور پتانسیل بازپسگیری میزان قابل توجهی از سهم از دست رفته خود در بازار را دارد."
این گزارش می افزاید: مهر در این زمینه بر اساس آمارهای رسمی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی گزارش داده است: "ایران سال گذشته بیش از ۳ میلیون و ۵۸۰ هزار تن نفت کوره و گازوئیل از طریق مراکز بانکرینگ به کشتیهای عبوری تحویل داده است. از سوی دیگر همزمان با آغاز شمارش معکوس لغو تحریم سوئیفت و آزادسازی نقل و انتقالات ارز، پیشبینی میشود تا پایان سال جاری حجم فروش نفت کوره و گازوئیل ایران از طریق مراکز بانکرینگ در منطقه خلیجفارس از مرز ۴ میلیون تن عبور کند. در شرایط فعلی، پایانه فُجیره امارات متحده عربی بزرگترین عرضهکننده نفت کوره و گازوئیل از طریق مراکز بانکرینگ بوده که ایران با استفاده از فرصت لغو تحریمها و ظرفیت بالای تولید نفت کوره مرغوب میتواند فاصله خود را با این کشور عربی در این تجارت سودآور نفتی کم کند."
پیش از این مهر به نقل از آرش باقرزاده، مجری طرح توسعه میدان یاران شمالی درباره آخرین وضعیت توسعه و آغاز تولید نفت از میدان یاران شمالی اعلام کرده بودکه: "هم اکنون اجرای طرح تولید زودهنگام نفت از این میدان در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفته است. بر اساس برنامه توسعه، قرار بود تولید نفت از یاران شمالی بهار سال آینده آغاز شود. با توجه به پیشرفت بخشهای مختلف توسعه، قصد داریم تولید نفت از این میدان را به زودی با تولید ۱۵ هزار بشکه در روز کلید بزنیم.هم اکنون پیشرفت طرح توسعه میدان نفتی یاران شمالی حدود ۷۸ درصد است و ۱.۵ درصد از برنامه توسعه این میدان نفتی جلو افتادهایم. خرید تمامی کالاهای حفاری طرح توسعه میدان نفتی یاران شمالی به پایان رسیده است. تاکنون حفاری چاه ١٩ تقریبا نهایی شده است و حفاری چاه بیستم این میدان به زودی به پایان می رسد. از مجموع چهار دکل فعال دراین میدان نفتی، تاکنون ٢ دکل ترخیص شده و ٢ دکل دیگر بر روی چاههای ١٩ و ٢٠ مشغول به فعالیت هستند و در شرایط فعلی ۱۸ حلقه چاه آماده آغاز تولید نفت خام هستند. با تصحیح روشهای حفاری و تامین برخی کالاهای مورد نیاز، زمان حفاری هر چاه از ٣٠٠ روز به حدود ٨٠ روز کاهش یافته است. در حال حاضر حدود ٥٢ کیلومتر خط لوله از چاهها به سمت کلاستر نصب شده است و تا دوماه باقیمانده سایر خطوط لوله در این بخش احداث و تجهیزات سرچاهی نیز تکمیل می شوند. همچنین برنامه در بخش احداث خطوط لوله و تجهیزات سرچاهی ١٠ درصد جلو افتاده است. خطوط لوله صادراتی از کلاستر به ان جی ال ٣٢٠٠ در بخش گاز و از کلاستر به واحد بهرهبرداری میدان جفیر در بخش نفت هم بالغ بر ٨٥ کیلومتر تا اسفند ماه احداث خواهد شد. پیشرفت واحد فرآورشی میدان نفتی یاران شمالی به ٥٠ درصد رسیده است. ٧٠ درصد پایههای برق نیز نصب شده و کار طرح در بخش برق نیز زودتر از برنامه پیش بینی شده پایان مییابد."
نظر شما