به گزارش خبرنگار خبرگزاري شبستان از ساري، حميدرضا عشريه، رئيس فرهنگ و ارشاد اسلامي مركز مازندران امروز( 7بهمن) در كارگاه آموزشي زبان، گويش و آئين هاي مازني از زبان به عنوان يك ابزار مهم ارتباطي ياد كرد و عنوان داشت: انسان ها خاصه ها، نيازهايشان را از طريق زبان به يكديگر انتقال و مطالبه مي نمايند.
وي با بيان اينكه بسياري از حوادث تلخ و شيرين تاريخ، آداب و رسوم و پيشينه نياكان ما به وسيله زبان مكتوب در دسترس ما قرار گرفته، بر ضرورت تقويت زبان و گويش مازندراني در بين اقشار مختلف جامعه امروز تاكيد كرد.
عشريه با اشاره به فراواني زبان ها و گويش هاي متعدد نظير تركي، تبري، اصفهاني، يزدي، گيلكي، آذري و... در ايران اسلامي، اظهار داشت: اين زبان ها و گويش ها طي سال هاي متمادي شكل گرفته و كتاب هاي فاخر نيز در اين حوزه به چاپ رسيده است.
وي به تلاش مفاخر و شعراي مازندراني جهت ثبت و نشر آثارشان به زبان مازني اشاره كرد و يادآورشد: مرزبان نامه ،ديوان اشعارطالب آملي به سبك هندي، ديوان شعر نيما يوشيج از جمله آثار مكتوب به زبان مازني است.
عشريه با بيان اينكه گويش مازني علاوه بر مازندران در استان هاي گلستان، سمنان، تهران، دماوند، فيروزكوه، لواسانات، بخشي از البرز به سمت گيلان مورد استفاده قرار مي گيرد، گفت: حفظ و ترويج گويش مازندراني وظيفه همگاني است.
وي با اشاره به كاربرد زبان و گويش مازني در بحث گردشگري و جذب توريست، اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي را متوليان اصلي حفظ و نشر زبان، آداب و رسوم اين استان دانست.
عشريه با بيان اينكه انجمن هاي فرهنگي و ادبي در سطح شهرستان هاي استان در بحث توسعه فرهنگي و ادبيات مازني فعاليت مي كنند، اظهار داشت: فراخوان عضوگيري انجمن ادبي شهرستان ساري اطلاع رساني شده و پس از پايان مهلت نام نويسي، انتخابات معرفي مسئولان اصلي انجمن نيز برگزار خواهد شد.
وي با اشاره به فعاليت هاي پژوهشي در حوزه شعر و ترانه به زبان مازني در انجمن ادبي اين شهرستان، گفت: حفظ و ترويج زبان مازندراني، مكانيسم دفاعي خوبي در مقابله با تهاجم فرهنگي دشمن محسوب مي شود.
عشريه با بيان اينكه زبان، گويش، اقليم، آداب و رسوم مازندراني بايد از طريق كتب درسي در مدارس و دانشگاه به دانش آموزان و دانشجويان آموزش داده شود، خواستار ورود جدي آموزش و پرورش براي چاپ كتاب آئين ها و گويش مازني در استان شد.
وي با اشاره به فعاليت دانشگاه هاي ساري در رشته ادبيات در مقاطع كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكترا بر ضرورت حمايت از پايان نامه هاي مرتبط با زبان مازندراني تاكيد كرد و گفت: بكارگيري زبان و گويش مازندراني نوعي مقابله با خودباختگي فرهنگي به شمار مي رود.
عشريه ضمن قدرداني از مراكز و موسسات تحت پوشش فرهنگ و ارشاد اسلامي ساري در حوزه جمع آوري و ترويج آدب و رسوم و گويش مازني، افزود: مركز ساري شناسي، موسسه پژوهشي اباختر، انتشارات شلفين و انجمن ادبي فلسفه ساري از جمله فعالان عرصه حفظ آئين ها و زبان و آداب و رسوم مازندراني هستند.
وي با اشاره به آئين هاي نوروز، عروسي، تيرماه سيزده شو، لال لالي شو، چهارشنبه سوري و... در مازندران، گفت: راهنماهاي گردشگران استان بايستي به آئين هاي مازندران اشراف كامل داشته باشند.
عشريه ابراز اميدواري كرد: برگزاري كارگاه هاي علمي آموزشي زبان، گويش و آئين هاي مازندراني زمينه ساز نشر بيش از پيش فرهنگ اين اقوام در سطح استان، كشور و خارج از مرزهاي جغرافيايي ايران اسلامي باشد.
وي با بيان اينكه حفظ زبان محلي يك سرمايه اجتماعي محسوب مي شود، خاطرنشان كرد: دستگاه فرهنگ و هنر مركز مازندران چاپ كتاب هاي متناسب با آئين هاي مازني، زبان و گويش مازني، آداب و رسوم مازندران را در دستور كار خود قرار داده است.
عشريه با تاكيد اينكه نسل امروز نباید فرهنگ گذشتگان خود را فراموش کند و از بیان گويش زیبای مازندرانی(زبان مادري خويش) فاصله بگيرد، از اجراي نمايش گالش منزل با زبان مازندراني همزمان با دهه فجر امسال در ساري خبر داد.
وي با بيان اينكه تلاش داريم از ظرفيت رسانه هاي مكتوب و مجازي استان براي ترويج فرهنگ و آداب و رسوم مازني بيشتر استفاده شود، افزود: همچنين اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي ساري درصدد برپايي نمايشگاه بومي محلي با هدف حفظ و ترويج اداب و رسوم و زبان مازندراني در آينده نزديك است.
به گزارش شبستان، كارگاه آموزشي زبان، گويش و آئين هاي مازندراني از ساعت 9صبح امروز(7بهمن) در سالن همايش سلمان هراتي مجتمع فرهنگي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي مازندران آغاز و ارائه مباحث آموزشي با حضور استاد پويا افغان نژاد تا ساعت 17به كار خود پايان خواهد داد.
نظر شما