خبرگزاری شبستان: گروه قرآن و معارف: «پرچم دار بهشت»؛ نامی زیینده امام جماعتی که در میانه شب، از خواب برمی خیزد و رهسپار اقامه جماعتِ نماز صبح می شود. نمازی که بنابر روایت، ملایکه روز و ملایکه شب، ثواب آن را می نویسند؛ یعنی یک نماز با ثوابی مضاعف. حال تصور کنید این نماز، به جماعت خوانده شود. مطمئنا حسابش، سخت است و طاقت فرسا.
تجلیل از ائمه جماعاتی که خالصانه و متواضعانه، دل در گروی احیای جماعت صبح بسته اند، اولا موجب تشویق آنان می شود؛ و ثانیا اهمیت اقامه نماز صبح به جماعت را نمایان می کند.
چندسالی است به همت مرکز رسیدگی به امور مساجد، فهرست و مشخصات مساجد و ائمه جماعات احصا شده و مراسم تجلیلی نیز برگزار می شود. اما این بار، ستاد اقامه نماز، اقدام به تجلیل از آن ها کرد؛ در نخستین اجلاس نماز استان تهران، از ۱۰ امام جماعت برگزارکننده نماز صبح، تقدیر شد: آیت الله سیدباقر آیت میردامادی و حجج اسلام؛ سیدجلال بنی هاشمی، عبدالرضا پرهیزگار، علی قاسمی، مختار نوبختی، علی رضازاده خویی، اسکندری، محمد قاسمی، سیداحمد قاضوی و وفایی.
برای شناخت اهمیتِ نماز صبح و چگونگی ترغیب مردم برای شرکت به جماعت، گفت وگویی با آیت الله سیدباقر آیت میردامادی، نماینده آیت الله نوری همدانی، امام جماعت مسجد جامع امام رضا(ع) و نویسنده و پژوهشگر حووزوی داشتم. وی سال هاست، نماز صبح را به جماعت، اقامه می کند.
«نماز»؛ فریضه ای که تعطیل بردار نیست
آیت الله آیت میردامادی با بیان اینکه، دستورات دین شاملِ اعتقادات، اخلاق، احکام و عبادات است، گفت: در میان فروع دین، نماز، تنها فریضه ای است که انجام آن، هیچ گاه از عهده مکلف، ساقط نمی شود. این موضوع، اهمیت کم نظیرِ نماز را نشان می دهد: «الَّذينَ إِن مَكَّنّاهُم فِي الأَرضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَآتَوُا الزَّكاةَ وَأَمَروا بِالمَعروفِ وَنَهَوا عَنِ المُنكَرِ. وَلِلَّهِ عاقِبَةُ الأُمورِ»(حج: 41).
وی افزود: دستور خداوند، «اقامه نماز» است؛ به طوری که قرآن 46 بار، نماز را با واژه «اقامه» در تعبیرهاى گوناگون ذکر کرده است. بنابراین نباید به «خواندن» بسنده کرد.
فلسفه ی «اقامه» نماز
نماینده آیت الله نوری همدانی خاطرنشان کرد: درباره مراد قرآن از «اقامه»، تفسیرهای گوناگونی مطرح است: 1) صرفا خودتان نمازخوان نباشید؛ بلكه چنان باشید كه مردم به نماز، علاقمند شوند. 2) نماز صرفا مجموعه ای از اذكار و حركات نیست، بلکه باید روح نماز در قلب و جان انسان، حاکم شود. 3) اقامه نماز به معنای مداومت بر انجام این فریضه است؛ نه اینکه گاهی بخوانیم و گاهی نخوانیم. و ....
وی یکی از اثرات اقامه نماز را بازداشتن انسان از فحشا و منکر خواند و ادامه داد: نماز واقعی آنچنان که اولیا و انبیا اقامه می کردند، انسان را به مراتب عالی معنوی می رساند.
شیطان كه رانده گشت بجز یك خطا نكرد
خود را براى سجده آدم، رضا نكرد
شیطان هزار مرتبه، بهتر ز بى نماز
او سجده بر آدم، این بر خدا نكرد
نظارت ملایکه شب و روز بر نماز صبح
آیت الله آیت میردامادی، نماز صبح را واجدِ برکات معنوی بسیار دانست و گفت: قرآن مي فرماید: «أَقِمِ الصّلاةَ لِدُلُوكِ الشّمْسِ إِلى غَسَقِ اللّيْلِ وَ قُرْآنَ الْفَجْرِ إِنّ قُرْآنَ الْفَجْرِ كانَ مَشْهُودًا: نماز را از زوال خورشيد، تا نهايت تاريکي شب، (نيمه شب) بر پادار و همچنين قرآن فجر (نماز صبح) را؛ چرا که قرآن فجر، مورد مشاهده (فرشتگان شب و روز) است»(اسرا: 78). بنابراین یکی از دلایلِ فضیلتِ نماز صبح، نظارت ملایکه شب و روز بر آن است.
وی درباره اهمیت نماز صبح افزود: امام صادق(ع) از رسول خدا نقل مي کند که: «من صلّي الغداة و العشاء الاخرة في جماعة فهو في ذمة، فمن ظلمه فانما يظلم الله و من حقره فانما يحقر الله عزوجل؛ هر کس، نماز صبح و عشا را با جماعت بخواند، تحت نگهبانی و ذمه خدا قرار مي گيرد و هر کس به او ستم کند، گويا خدا را ستم کرده است و هر کس او را تحقير کند، همانا خدا را تحقير کرده است»(بحارالانوار، ج 85، ص 12 و 13، ح 22).
امام جماعت مسجد جامع امام رضا(ع) خاطرنشان کرد: از نخستین روزهای امام جماعت در خمینی شهر، نماز صبح را به جماعت، اقامه می کردم. در روزهای نخست، استقبال اندکی می شد؛ بنابراین برای ترغیب مردم، اقدامی ساده و کم هزینه انجام دادم؛ هر روز پس از اقامه نماز، صبحانه می دادیم. چند هفته ای با هزینه شخصی، پذیرای مردم بودم و به مرور زمان، مردم اولا جذب نماز جماعت شدند؛ و ثانیا، هر روز، فردی بانی می شد. به این صورت، طی چند ماه، نماز صبح با حضور پررنگ مردم برگزار می شد.
ثواب غیرقابل شمارشِ نماز جماعتِ صبح
وی در پایان گفت: طی 32 سال حضور در مسجد جامع امام رضا(ع) تهران، نیز مداومت بر اقامه جماعتِ نماز صبح دارم. نمازی که فرادای آن، بسیار با فضیلت است؛ حتما ثواب جماعت آن، بی شمار است.
نظر شما