پایان حفاری چاه‌های فاز ۱۹ پارس جنوبی/قرارداد با قطر

خبرگزاری شبستان:حفاری چاه‌های فاز ۱۹ پارس جنوبی در خلیج فارس پایان یافته است و شمارش معکوس برای تولید گاز در اولین سکوی دریایی این فاز آغاز شد.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: بزرگترین میدان گازی کشور در کمان قطر، میدان گازی پارس جنوبی است که همراه با بخش قطری (گنبد شمالی) ذخیره درجای در حدود ۵۰۷ تریلیون فوت مکعب دارد. حدود یک سوم کل ذخایر گازی ایران در این میدان فوق عظیم تجمع یافته است. در حدود 19 درصد از کل ذخایر گازی غیر همراه جهان به تنهایی در کمان قطر و میادین فوق عظیم گنبد شمالی- پارس جنوبی (در گروه دهرم) ذخیره شده است. کشورمان توسعه این میدان گازی را چند سالی است که در دستور کار خود قرار داده است و در همین رابطه مهر به نقل از محمدجواد شمس، مدیرعامل پتروپارس خبر داده است که: "حفاری چاه‌های فاز ۱۹ پارس جنوبی در خلیج فارس پایان یافته است و شمارش معکوس برای تولید گاز در اولین سکوی دریایی این فاز آغاز شد. هم اکنون اولین سکوی این فاز مشترک گازی در خلیج فارس نصب شده است. به زودی تولید گاز از اولین سکوی فاز ۱۹ پارس جنوبی آغاز خواهد شد، علاوه بر این تا چند هفته آینده اولین ردیف شیرین سازی گاز طبیعی در پالایشگاه ساحلی این فاز مشترک راه اندازی خواهد شد."

 

این گزارش می افزاید: هدف از توسعه فاز ۱۹ پارس جنوبی تولید روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین سازی شده، ۷۷ هزار بشکه میعانات گازی، ۴۰۰ تن گوگرد، سالانه ۱.۱ میلیون تن گاز مایع و حدود یک میلیون تن گاز اتان به منظور تامین خوراک صنایع پتروشیمی است. با بهره‌برداری از فاز ۱۵ و ۱۶ و بخش هایی از فاز ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی، هم‌ اکنون تولید گاز ایران از این میدان مشترک گازی با قطر در خلیج فارس به ٤٢٠ میلیون مترمکعب در روز رسیده است. با این وجود در صورت بهره‌برداری کامل از فاز ۱۹ پارس جنوبی، پیش بینی می‌شود حدود ۵۰ میلیون مترمکعب دیگر به ظرفیت تولید گاز ایران از میدان پارس جنوبی افزوده شود.

 

همچنین، بر اساس اعلام شرکت نفت و گاز پارس، به زودی اولین واحد شیرین‌سازی گاز در پالایشگاه فاز ۱۹ پارس جنوبی در مدار بهره‌برداری قرار می‌گیرد و مطابق با برنامه زمان بندی تعریف شده پیش بینی می‌شود دومین ردیف شیرین سازی این فاز تا پایان اسفند به بهره‌‌برداری برسد. در شرایط فعلی پیشرفت طرح توسعه فاز ۱۹ پارس جنوبی در بخش‌های مهندسی، خرید و ساخت ردیف چهارم شیرین سازی به بیش از ۹۷ درصد رسیده است.

 

یادآور می شود: میدان گازی پارس جنوبی (در قطر: گنبد شمالی) بزرگترین میدان گازی جهان است که در صورت برداشت کامل گاز این میدان، انرژی ۱۰ سال کل ساکنان کره زمین تامین می‌شد. مساحت این میدان ۹۷۰۰ کیلومتر مربع است که ۳۷۰۰ کیلومتر مربع آن در آبهای سرزمینی ایران و ۶۰۰۰ کیلومتر مربع آن در آبهای سرزمینی قطر قرار دارد.حجم گاز برداشت‌شدنی میدان به همراه میعانات گازی، معادل ۲۳۰ میلیارد بشکه نفت خام است. ذخیره بخش ایرانی میدان 13.3 تریلیون مترمکعب گاز درجا و 19 میلیارد بشکه میعانات گازی (۹ میلیارد بشکه قابل برداشت) است که ۵۰ درصد ذخایر گازی ایران و ۸ درصد از ذخایر گازی جهان را در خود جای داده است. گاز خشک قابل استحصال در بخش ایرانی میدان 8.1 تریلیون مترمکعب با ضریب بازیافت 0.61 میباشد.

 

ذخیره بخش قطری میدان ۳۷ تریلیون مترمکعب گاز درجا و ۲۶ تریلیون مترمکعب گاز قابل برداشت و ۳۰ میلیارد بشکه میعانات گازی (۱۰ بیلیون بشکه قابل برداشت) است که معادل ۹۹٫۹ درصد ذخایر گازی قطر و ۲۱ درصد ذخایر گازی جهان است. بهره‌برداری از مجتمع بندری پارس، از تیرماه ۱۳۸۹ به شرکت ملی نفت‌کش ایران، واگذار شد. قطر در نظر دارد با تکمیل پروژه‌های توسعه این میدان، در پایان سال ۲۰۱۰ به ظرفیت تولید روزانه ۱۸ میلیارد فوت مکعب در روز دست یابد. در پایان سال ۱۳۸۸ ایران توانست به میزان تولید ۱۷۱٬۴۲۸٬۰۰۰ متر مکعب در روز دست یابد. کل تولید از این میدان تا اسفندماه 1392 در بخش ایرانی 22.4 تریلیون فوت مکعب بوده است.

 

به گفته سیف الله جشن ساز، مدیر عامل سابق شرکت ملی نفت ایران، قطر تاکنون با ۴۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در صنایع نفت و گاز خود از سال ۱۹۸۸ (پایان جنگ ایران و عراق) توانسته‌است از پارس جنوبی (گنبد شمالی قطر) به عنوان بزرگ‌ترین میدان گازی جهان، برداشت کند. اما ایران با سرمایه گذاری ۴۰ تا ۷۰ (بهترین میزان)میلیارد دلاری در پارس جنوبی وعسلویه و کنگان فاصله زیادی تا میزان برداشت قطری‌ها دارد.

کد خبر 517506

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha