خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: روابط شایان توجه، و پایدار بین ایران و رومانی، مربوط به نیمه دوم قرن بیستم است. توسعه روابط در این برهه مرهون منافع اقتصادی بود که هر دو کشور انتظار داشتند از افزایش قراردادها بدان دست یابند، ولی پیامدهای سیاسی این رابطه، گرچه اهمیتی فرعی داشت، به هیچ نحو در فضای بینالمللی ناشی از جنگ سرد غیرقابل اعتنا نبود. روابط فرهنگی در آن دوره، نسبتاً کم بودند، ولی علاقه دانشوران و نویسندگان رومانیایی به ادبیات و زبان فارسی رشد کرد، چنان که ترجمههای شعر کلاسیک فارسی به رومانیایی شاهد آن است.
بنابراین گزارش، طي دهه گذشته، روابط پارلماني دوكشور درسطح نسبتأ خوبي در جريان بوده است. نقطه اوج اين مناسبات، با سفر رئيس مجلس شوراي اسلامي ايران به بخارست در سال 1380 رقم خورد. در حال حاضر، گروه های دوستي پارلماني در مجالس دو کشور، فعال هستند. هیات گروه دوستی پارلمانی رومانی دراردیبهشت سال 1393 به دعوت طرف ایرانی خود به تهران سفر کرد. در شرایط کنونی و با توجه به قرابتی که در حوزه فرهنگی کشور رومانی با ایران داشت و همکاری هایی که در این زمینه انجام داده بود دو کشور بنا را بر این گذاشتند که سطح ارتباطات اقتصادی و فرهنگی خود را در دوران پساتحریم بیش از گذشته کنند.
این گزارش می افزاید: در همین راستا ایرنا گزارش داده است که: "کارمن بورلاکو، معاون وزیر خارجه رومانی دیداری علی چگنی، مدیرکل کنسولی وزارت خارجه کشورمان در بخارست داشت و در این دیدار بر این نکته تاکید کرد که: "روابط کنسولی و رایزنی های دو طرف باید افزایش یابد و این امر مقدمه ای برای گسترش روابط درعرصه های بازرگانی، سرمایه گذاری، گردشگری، علمی و فرهنگی است." علی چگنی، مدیرکل کنسولی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در این دیدار گزارشی از توافقات به عمل آمده با همتای رومانیایی خود برای تسهیل هر چه بیشتر تردد اتباع دو کشور به ویژه بازرگانان، سرمایه گذاران، رانندگان، گردشگران، دانشجویان، ورزشکاران و هنرمندان به معاون وزیر خارجه رومانی ارائه داد.
یادآور می شود: رومانی پس از پيروزى انقلاب اسلامى در زمره نخستين کشورهایى بود که در همان روزهاى اول پيروزى انقلاب، آنرا به رسميت شناخت و هياتى از مسلمانان رومانى را به ايران اعزام داشت تا مقدمات تجديد مودّت دو کشور را فراهم سازد. این هيات مرکب از مفتى مسلمان روماني، امام مسجد بوکارست و مدير کل شوراى مذاهب بود که در اسفند ماه سال ۱۳۵۷ از تهران بازديد نمود. در اوايل آذر ماه ۱۳۵۹ وزير مشاور سابق رومانى بهعنوان نماينده ويژه نيکلاى چائوشسکو به جمهورى اسلامى ايران مسافرت کرد و با رئيس جمهور وقت ملاقات نمود. در مهرماه ۱۳۶۰ معاون نخست وزير رومانى از جمهورى اسلامى ايران ديدار کرد و اولين يادداشت تفاهم همکارىهاى اقتصادى و بازرگانى دو کشور به امضاء رسيد. از زمان پيروزى انقلاب اسلامى تا کنون سفرهای متعدد در سطح سران و سایر مقامات عالی رتبه دو کشور صورت پذيرفته است. يکى از اصول اعلام شده سياست خارجى رومانى در طول دوران حکومت چائوشسکو، عدم استفاده از طريق نظامى در حل مناقشات بينالمللى بود و در اين راستا حتى دخالتهاى نظامى پيمان ورشو که رومانى نيز عضو آن بود را محکوم مىکرد. در مورد جنگ تحميلى عليه جمهورى اسلامى ايران، رومانى ضمن محکوم کردن عمل تجاوز و متجاوز (بدون ذکر نام متجاوز) خواستار حل اختلافات دو کشور از طريق مسالمتآميز بود. موضع رومانى در طول جنگ تحميلى بازگشت طرفين درگير به مرزهاى بينالمللى قبل از جنگ و حل اختلافات از طريق مذاکره بود. اين کشور پس از پذيرش قطعنامه توسط جمهورى اسلامي، از اين اقدام استقبال نمود.
موقعیت استراتژیک ایران و رومانی در دو منطقه خاورمیانه و بالکان زمینه را جهت بسط مناسبات دو کشور در همه عرصه ها فراهم کرده است . با این وجود، سیاست خارجی رومانی عمدتاً معطوف به ساختارهای غربی، اتحادیه اروپا و آمریکا می باشد. روابط سياسي دو كشور طي ساليان متمادي، عمدتا عاري از هر گونه تنش جدي و برپايه احترام متقابل و طی سالهای اخیر، برگرفته از كيفيت مناسبات ايران با اتحاديه اروپائي، بوده است . اگرچه توجه دو طرف به سياست تشنج زدايي در سطح بين الملل ، موقعيت استراتژيك طرفين در منطقه، ظرفيت هاي بالقوه اقتصادي و فرهنگي موجب تاثیر مثبت بر فضاي همكاريهاي دوجانبه فيمابين در همه عرصه ها شده است، اما اين كشور، با رعايت ملاحظات هم پیمانان غربی خود، در بسط مناسبات با ايران بخصوص در سالهای پس از عضویت در اتحادیه اروپا، سعي كرده روابط متعادلي را با كشورمان برقرار نمايد.
نظر شما