به گزارش خبرگزاری شبستان، پایگاه اینترنتی «المانیتور» در گزارشی نوشت: در 26 مارس سال 2015 عربستان سعودی تجاوز به خاک یمن را آغاز کرد و تبعات چشمگیر آن را بر اوضاع اقتصادی نامناسب کشور خود تشدید کرد.
گرچه عربستان سعودی در دو دهه اخیر یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان بوده است، موسسات مالی بین المللی از کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله عربستان سعودی خواسته بود تا در واکنش به کسری بودجه خود، دست به اصلاحات ساختاری بزنند.
«مسعود احمد» رئیس بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی در صندوق بین المللی پول هشدار داده بود که در واکنش به کاهش بهای نفت، این کشورها باید مخارج خود را تحت کنترل درآورند و در عین حال از فقرا حمایت کنند. این صندوق همچنین از این کشورها خواست تا در واکنش به کاهش درآمدهای نفتی و افزایش هزینه ها، اصلاحاتی را در تولید ناخالص داخلی و بازار کار و کسری بودجه ایجاد کنند.
در حالی که عربستان تلاش می کرد به منظور جلب رضایت مردم ناراضی از وضعیت اقتصادی و سیاسی سیاست های مالی خود را دنبال کند، در سال 2014 با توجه به کاهش درآمد نفتی تولید ناخالص داخلی برابر با 3.4 درصد در سال 2014 رقم زد. انتظار می رود سال جاری میلادی نیز همچون سال های پیش باشد زیرا هیچ گونه اصلاحات خاصی در این کشور صورت نگرفته است.
عربستان سعودی دخالت نظامی در یمن را در مارس 2015 آغاز کرد. از زمان آغاز این جنگ به ویژه به دلیل اینکه هیچ چشم اندازی برای پایان آن پیش بینی نمی شود، هزینه های سنگین دیگری بر روی دوش این کشور افتاده و این در حالی است که عربستان سعودی در سال 2015 بالاترین کسری بودجه از زمان دوره پس از جنگ خلیج فارس را بالغ بر حدود 100 میلیارد دلار (15 درصد از تولید ناخالص داخلی) را تجربه کرد و پیش بینی می شود در سال 2016 نیز همچنان با 13.5 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور، رقم بالایی را داشته باشد.
اقتصاد عربستان تلاش می کند خسارات سال 2015 را جبران کند، اما نمی تواند حتی با معرفی اصلاحات اقتصادی و سیاسی چنین کسری بودجه بالایی را جبران کند. آزادی سیاسی بیشتر بدون معرفی سیاست های اقتصادی جدید، تنها برای قشر ثروتمند کشور مفید خواهد بود و نارضایتی ها مردم عادی را افزایش خواهد داد.
جنگ یمن به سعودی ها نشان داد که تنها نمی توان به درآمد نفتی متکی بود. پس از معرفی مکانیزم جمع آوری درآمد، آنها باید مکانیزم جابجایی سرمایه را نیز اصلاح کنند تا شکاف بین فقیر و غنی کاهش یابد. به عبارت دیگر جنگ یمن سرآغاز بحران اقتصادی است که در صورت کنترل نشدن، سیستم سیاسی این کشور دچار چالش جدی خواهد کرد. بنابراین این جنگ باید متوقف شود.
نظر شما