ژاپن بدنبال توسعه روابط سیاسی و تجاری با ایران

خبرگزاری شبستان:پس از توافق هسته ای؛ ژاپن نیز در کنار سایر کشورها آمادگی خود را برای توسعه روابط با ایران اعلام کرده است و دولت این کشور اعلام کرده که ما در حال بررسی گسترش روابط و زمینه های همکاری با ایران بر اساس قوانین بین المللی هستیم.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: روابط سیاسی ایران و ژاپن گذشته از سوابق تاریخی، با بستن یک قرارداد دوستی در سال ۱۳۰۸ خورشیدی برقرار شد. دولت ژاپن در سال ۱۳۰۵، اقدام به تأسیس یک نمایندگی بازرگانی در ایران کرد و به دنبال آن تمایل خود را برای برقراری روابط سیاسی ابراز داشت که مورد استقبال ایران واقع شد. بدین ترتیب در فروردین ماه سال ۱۳۰۸، پیمان نامهٔ که حدود و اساس روابط دو طرف را مشخص می‌نمود به امضاء رسید و در تیر ماه سال ۱۳۰۹، سفارت ایران در توکیو گشایش یافت.

 

بنابراین گزارش، با وقوع جنگ جهانی دوم در سال ۱۳۲۱، روابط دو کشور قطع گردید و با فشاری که از سوی متفقین بر دولت ایران وارد می‌شد، ایران مجبور گردید در ۹ اسفند ماه سال ۱۳۲۳ رسماً به ژاپن اعلان جنگ نماید. البته خصومت و تضاد منافع بین دو کشور وجود نداشت. اعلان جنگ به ژاپن ناشی از فشارهای بریتانیا و اتحاد جماهیر شوروی که ایران را در اشغال خود داشتند صورت گرفت؛ ولی عملاً به علت شرایط خاص جغرافیایی و عدم نفوذ نیروهای ژاپنی به منطقه خلیج فارس، جنگی میان دو کشور رخ نداد. بعد از شکست ژاپن در جنگ جهانی دوم، ایران نیز همانند بسیاری از کشورهایی که با ژاپن در حال جنگ بودند، در کنفرانس صلح سانفرانسیسکو شرکت نمود و عهدنامه صلح با ژاپن را امضاء کرد. به دنبال ین اقدام، مجدداً سفارتخانه‌های دو کشور در تهران و توکیو در ۱۰ آبان ۱۳۳۲ (پس از ۹ سال) بازگشایی شد. روابط سیاسی ایران و ژاپن از این تاریخ به بعد در حال گسترش بوده است. با پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ ایران، ژاپن با اعزام نماینده ویژه، علاقه‌مندی خود را در زمینه گسترش روابط مجدداً اعلام داشت و در سالهای گذشته روابط دوستانه و توسعه آن در دستور کار دو کشور بوده‌است.

 

این گزارش می افزاید: پس از توافق هسته ای ژاپن نیز در کنار سایر کشورها آمادگی خود را برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی با ایران اعلام کرده است. مهر در این رابطه به نقل از اسپوتنیک گزارش داده است که: "دولت ژاپن اعلام کرده است از افزایش روابط سیاسی و اقتصادی با ایران استقبال می کند. یوشیهیدی سوگا، رئیس کابینه دولت ژاپن در این رابطه گفته است که این کشور ضمن استقبال از برجام خواستار گسترش روابط اقتصادی و سیاسی با ایران است. ما در حال بررسی گسترش روابط و زمینه های همکاری با ایران بر اساس قوانین بین المللی هستیم. دولت ژاپن در حال حاضر برنامه ای تدوین کرده است که طی آن موجب افزایش همکاری شرکت هیا ژاپنی با طرفهای ایرانی خود می شود."

 

یادآور می شود: تولید ناخالص داخلی ژاپن در سال ٢٠١٤ با جمعیت ١٢٧ میلیون نفری دارای جمعیت نیروی کار ٦٦ میلیون نفری و نرخ بیکاری ٣,٣ درصدی رقمی بالغ بر ٤ هزار و ٦١٦ میلیارد دلار گزارش شده است. رشد اقتصادی واقعی اقتصاد ژاپن در سال ٢٠١٤ منفی ٠.١ درصد است. برابر آمار مرکز اطلاعات آمار آمریکا، حدود ١,٢ درصد تولید ناخالص داخلی ژاپن مربوط به بخش کشاورزی، ٢٤.٥ درصد مربوط به بخش صنعت و ٧٤.٣ درصد مربوط است به بخش بازرگانی و خدمات.

 

تولیدات کشاورزی ژاپن شامل سبزی، برنج، ماهی، مرغ ، میوه، محصولات لبنی ، گوشت، گل، سیب زمینی، نیشکر ، چای ، حبوب، گندم و جو می شود. تولیدات صنعتی ژاپن به گونه ای است که این کشور را در میان بزرگترین و پیشرفته ترین تولیدکنندگان جهان از وسایل نقلیه موتوری، تجهیزات الکترونیکی، ماشین آلات، فولاد و فلزات غیر آهنی ، کشتیها، مواد شیمیایی، منسوجات و غذاهای فرآوری شده قرار داده است.

 

درآمدهای بودجه ای دولت ژاپن در سال ٢٠١٤ حدود یکهزار و ٥١٢ میلیارد دلار و مخارج بودجه آن بالغ یکهزار و ٨٤ میلیارد دلار بوده است. بدهی خارجی این کشور تا پایان ٣١ دسامبر ٢٠١٣ رقمی بالغ بر ٥ هزار و ١٨ میلیارد دلار و ذخایر ارزی و طلای آن یکهزار و ٢٦٧ میلیارد دلار گزارش شده است. در بخش تجارت خارجی نیز صادرات ژاپن در سال ٢٠١٤ حدود ٧١١ میلیارد دلار و واردات این کشور ٨١٢ میلیارد دلار است.

عمده اقلام صادراتی ژاپن شامل مواردی مانند؛ وسایل نقلیه موتوری ١٤,٩درصد ؛ آهن و فولاد ٥.٤درصد ؛ نیمه هادی ها ٥درصد ؛ قطعات خودرو ٤.٨درصد ؛ ماشین آلات تولید برق ٣.٥درصد و مواد پلاستیکی ٣.٣درصد می شود. عمده صادرات ژاپن به کشورهای آمریکا با سهم ١٨,٨درصد و چین با سهم ١٨.١ درصد ، کره جنوبی با سهم ٧.٩درصد ، هنگ کنگ با سهم ٥.٢ درصد و تایلند با سهم ٥درصد صورت می گیرد. عمده اقلام وارداتی ژاپن شامل مواردی مانند نفت ١٦,١درصد ؛ گاز طبیعی مایع ٩.١درصد ؛ لباس ٣.٨درصد ؛ نیمه هادی ها ٣.٣درصد ؛ زغالسنگ ٢.٤درصد و دستگاههای صوتی و تصویری ١.٤درصدمی شود. عمده واردات ژاپن از کشورهای چین ٢١,٧درصد ، آمریکا ٨.٦درصد ، استرالیا ٦.١درصد ، عربستان ٦درصد، امارات ٥.١درصد ، قطر ٤.٤درصد ، کره جنوبی ٤.٣درصد انجام می شود.

کد خبر 516721

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha