خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: اوج تلاش یک رسانه اماراتی برای ایرانهراسی پس از برجام، ۱۰ مورد درباره توان نظامی ایران، آمریکا بیش از ایران دنبال توافق بود، رقابت قدرت در منطقه بین ایران، ترکیه و اسرائیل است از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
یعلون: تهران اصلیترین دشمن ما است/داعش را به ایران ترجیح میدهیم
«موشه یعلون» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی روز سهشنبه گفت اسرائیل داعش را به ایران ترجیح میدهد.
وی که در مرکز مطالعات امنیتی اسرائیل در تلآویو صحبت می کرد، همچنین گفت: «ایران دشمن اصلی ما است، اما شنیدهام که برخی حرفهای دیگری میزنند.»
این در حالی است که تنها یک روز قبل از آن «گادی ایزنکوت» رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل گفته بود که توافق هستهای یک فرصت است و اکنون حزبالله تهدید اصلی برای تلآویو است.
به نوشته روزنامه «یدیعوت آحارونوت»، یعلون در ادامه گفت که ایران «رژیمی سرکش است که به دنبال هژمونی منطقهای است. حزبالله هم نایب ایران است و توان اعلام جنگ را دارد. ایران در حال حاضر در 5 قاره جهان زیرساختهای ترور را دارد: آسیا، آفریقا، اروپا و در شمال و جنوب آمریکا.»
وی همچنین گفت که توافق هستهای امضا شده با ایران «فاصله (تا بمب) را از سه ماه به یک سال افزایش میدهد. اما اگر ایران از لحاظ اقتصادی احساس امنیت کند، میتواند به سمت بمب حرکت کرده و حتی سریعتر (از حالا) آن را بسازد.»
در ماههای گذشته مقامات اسرائیلی بارها داعش و ایران را با یکدیگر مقایسه کرده و آنها را دشمنان اصلی خود خواندهاند.
در بیش از 3 سالی که از گسترش فعالیت داعش در منطقه میگذرد، داعش چند بار تلآویو را به انجام حمله تهدید کرده است، اما تاکنون هیچ موردی از حمله این گروه به اسرائیل گزارش نشده است.
واشنگتن: خروج نام بانک سپه از فهرست تحریمها برای اثبات «حسن نیت» بود
یک مقام آمریکایی میگوید واشنگتن برای نشان دادن حسن نیت خود نام بانک سپه را از فهرست تحریمها خارج کرده است.
به نوشته المانیتور تصمیم خروج نام بانک سپه از فهرست تحریمهای آمریکا روز 17 ژانویه (یکشنبه) در جریان نشست شورای امنیت سازمان ملل اتخاذ شده است. به ادعای مقامات آمریکایی، پس از آنکه نماینده ونزوئلا از واشنگتن خواسته نام این بانک را از فهرست تحریمهای خود خارج کند، واشنگتن تصمیم گرفته که برای نشان دادن حسن نیت با این تصمیم مخالفت نکند.
یک مقام دولت آمریکا به المانیتور گفته است: «ما این را به عنوان اقدامی که میتواند اعتمادساز باشد و نشانهای از حسن نیت دیدیم.»
روز شنبه یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با انتشار گزارشی تائید کرد که ایران گامهای لازم برای اجرایی شدن توافق هستهای را برداشته است. بعد از انتشار این گزارش آمریکا و اروپا تحریمهای مرتبط با برنامه هستهای ایران را رفع کردند، اما تحریمهایی را که به بهانههای دیگر وضع شده بود، حفظ کردند.
جب بوش: باید با تحریم و راهبردی مشخص با اهداف ایران مقابله کنیم
«جب بوش» یکی از نامزدهای جمهوریخواهان در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا روز سهشنبه بار دیگر خواستار مقابله با ایران شد.
برادر رئیس جمهور سابق آمریکا که در شورای روابط خارجی آمریکا صحبت میکرد، گفت: «ما باید با تحریم، روابط قویتر با اسرائیل و راهبردی برای مقابله با داعش و (بشار) اسد (رئیسجمهور سوریه)، با جاهطلبیهای ایران مقابله کنیم.»
وی با بیان اینکه «قدرتمند کردن ایران رویکردی اشتباه است»، گفت: «توافق هستهای موجب شده تا توان ما برای بسیج حمایت لازم در جهان عرب سنی، کاهش یابد.»
بوش افزود: «ما دیگر آن نفوذ سابق را برای اثر گذاری بر سیاستهای عربستان سعودی نداریم.»
وی در ادامه به مسائل داخلی ایران نیز اشاره کرد و گفت اگر در سال 1388 جای باراک اوباما بود، «با "انقلاب سبز" ایران اعلام همبستگی میکردم.»
این نامزد جمهوریخواه که به واسطه بحرانآفرینیهای برادرش در عراق و افغانستان، عملکرد مناسبی در نظرسنجیها نداشته، افزود: «اگر ما در ریشه کن کردن تروریسم جدی هستیم، باید درک کنیم که این تلاشی طولانی خواهد بود.»
وی با بیان اینکه «تنها ایالات متحده میتواند ائتلافی را برای شکست داعش رهبری کند»، گفت: «زمانی که ایالات متحده عقب بنشیند، روسیه و ایران خلأ را پر میکنند.»
او در بخشهای دیگری اظهاراتش خواستار اعزام نیروی زمینی به عراق و همچنین اعلام منطقه پرواز ممنوع در سوریه شد.
اوج تلاش یک رسانه اماراتی برای ایرانهراسی پس از برجام
پس از رفع تحریمهای مرتبط با پرونده هستهای از روی ایران، بسیاری از رسانههای عربی به سراغ نگارش تحلیلهایی در این باره و بررسی تأثیر آن بر دنیای عرب و منطقه خاورمیانه، رفتند.
رسانههای جریان سعودی در این میان طیفی از واکنشهای مختلف اما همسو را بروز دادند، بسیاری از روزنامهها و پایگاههای خبری جریان سعودی، در ابتدا سعی کردند که بگویند اتفاق خاصی نیفتاده و ایران در این معامله شکست سنگینی خورده است، پس از آن با خوشحالی، تحریم موشکی را پی گرفتند و طیفی دیگر نیز به بحث ایرانهراسی و لزوم هماهنگی کشورهای عربی به رهبری عربستان برای اقدام علیه ایران، پرداختند.
نکتهای که باید بدان به خوبی توجه کرد اینجاست که این رسانهها، در ابتدا با برشمردن تواناییهای ایران و اینکه این کشور میتواند به قدرت اول منطقهای تبدیل شود، سعی دارند ایران پس از رفع تحریمها را یک کشور خطرناک و قدرتمند علیه اعراب جلوه دهند. ایرانهراسی در این میان، اصلیترین هدف است.
روز گذشته (سه شنبه) نیز، روزنامه اماراتی الخلیج در یادداشتی با بیان قدرت ایران، تنها راه مقابله با این کشور را اتحاد همه کشورهای عربی به رهبری عربستان دانسته بود. (جزئیات بیشتر)
یکی از این نوشتهها به قلم «اسعد البصری» در پایگاه تحلیلی-خبری «میدل ایست اونلاین» نگاشته شده است، نویسنده در مطلبی با تیتر «عربستان پس از رفع تحریمهای ایران احساس محاصره بودن میکند».در ابتدا، موقعیت عربستان را در نقشه بازگو میکند و سعی دارد به خواننده بگوید که عربستان و کشورهای عربی و به طور کلی اهل سنت، از سوی ایران در شرایط سختی قرار گرفتهاند.
وی می نویسد که عربستان از شمال توسط عراق، و از جنوب از سوی یمن (هر دو متحد ایران) محاصره شده است. در بین کشورهای خلیج فارس، قطر و عمان با سعودیها همراه نیستند و عمان اولین کشوری بود که رفع تحریمها را به ایران تبریک گفت و همچنین نقش قابل ملاحظهای در روند توافق بین ایران و آمریکا ایفا کرده است.
در غرب عربستان، مصر قرار دارد که به شدت علیه اسلامگرایان و گروههای سلفی اقدام میکند و به هیچ وجه آماده ورود به درگیری مذهبی در خاورمیانه و در کنار عربستان نیست. در داخل عربستان، حاکمان ریاض سعی دارند تندروی دینی را کنترل کنند، اما شرایط منطقه و اقدامات تنشآفرین ایران برنامههای عربستان برای آرام کردن وهابیها و سلفیها را ناکام گذاشته است.
نویسنده این رسانه اماراتی در بخش دیگری، مینویسد: شیعیان در جهان، نوعی از شکوفایی و پیروزی را تجربه میکنند، 9 تن از نمایندگان شیعه کویت، هفته پیش محکومیت موضع ایران در قبال عربستان را رد کردند. رسانههای غربی از تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا مینویسند، همه اینها پس از رفع تحریمها صورت میگیرد تا بگوید که عربستان سر 47 تروریست را با شمشیر قطع میکند و در مقابل ایران متهمان به جاسوسی را آزاد میکند.
«اسعد البصری» ادامه میدهد: رسانههای سعودی اما در طول دو روز گذشته در موضع ضعف قرار داشتند، کاهش قیمت نفت بر روی همه تأثیر گذاشته است، اما ایران 100 میلیارد دلار از ورای رفع تحریمها دریافت میکند که فعالیت بانکی، گردشگری، کشاورزی، صنعتی و سرمایهگذاری این کشور را رونق میبخشد.
البصری، عربستان را آخرین امید کشورهای عربی برای بقا ذکر میکند و اینکه این کشور مدام از سوی ایران و گروههای تروریستی تهدید میشوند
وی در ادامه هشدار میدهد که حجم اقتصاد عربستان در حال حاضر 650 میلیارد دلار است و حجم اقتصاد ایران نیز 400 میلیارد دلار، اما این ترس وجود دارد که فرو رفتن عربستان در جنگها و بحرانها و از سوی دیگر رفع تحریم از روی ایران، این فاصله را کمتر از پیش بکند و حتی ایران را از عربستان پیش بیاندازد.
نویسنده سپس، توصیه میکند که در برابر این تعداد خطر ایران، کشورهای عربی باید راه خود را از آمریکا جدا کنند، چرا که کشورهای عربی در عین حال، هم خطر گروههای تروریستی و تندرو را احساس میکنند و هم خطر گسترش نفوذ ایران را مقابل خود میبینند.
البصری، عربستان را آخرین امید کشورهای عربی برای بقا ذکر میکند و اینکه این کشور مدام از سوی ایران و گروههای تروریستی تهدید میشود.
این نویسنده اماراتی، در ادامه مسأله سنگینی را مدعا میشود و مینویسد که اهل سنت در برابر ایران در حال عقبنشینی و شکست در تمامی جنبهها هستند. وی جملاتی از یک نویسنده عراقی (احمد خلیل) ساکن لندن را بازگو می کند.
احمد خلیل در مقاله خود، می نویسد که بین ایران و عراق به مدت 1400 سال کوهی از آتش بود و ما عراقیها این را متوجه نشدیم، ما نفهمدیدم که کینه ایرانیها از اعراب کار آنهاست و درمقابل ما غفلت کردیم و این همان چیزی بود که فارسها میخواستند.
اسعد البصری در بخش انتهایی، می آورد: فارسها قوی و ثروتمند شدهاند، ایران با میراث فلسفی و ادبی و فرهنگی خود، با موسیقی و با دوستیاش با غرب و کشورهای قدرتمند، با اقتصاد و کشاورزی و سواحلش در برابر اعراب قرار گرفته است؛ چرا که ایران کماکان طرحها و عقاید خود را دارد.
او نوشت: هنگامی که [امام] خمینی پیروز شد، گفت که چهل سال صبر کنید، این همان فرش ایرانی است که با صبر و طمأنینه بافته میشود و روحانی نیز گفته است : «خدا را برای انجام وظیفهام در مقابل مردم صبور ایران شاکرم، این پیروزی برای شما گوارا باد». «احسان نراقی» استاد علوم اجتماعی در ایران عقیده دارد که دلیل سقوط شاه، آمریکا بود، شاه به قدری مغرور شد که آمریکا را جزئی از ملک خود میدانست و به یکباره آمریکا پشت او را خالی کرد، نمیخواهیم تا چنین سرنوشتی برای کشورهای عربی اتفاق بیفتد.
۱۰ مورد درباره توان نظامی ایران
وبگاه «بریتیش فورسز نیوز» در گزارشی تحت عنوان «ده موردی که باید درباره توان نظامی ایران دانسته شود» نوشت: ایران در سال 2015 به توافق برجستهای با قدرتهای غربی رسید و به یکی از پرتنشترین بنبستهای دیپلماتیک خاتمه داد. اما روابط دیپلماتیک این کشور با عربستان سعودی، رقیب منطقهای خود بابت اعدام یک روحانی برجسته شیعه رو به وخامت گذاشته است .
این وبگاه انگلیسی در ادامه با طرح سئوالی پیرامون احتمال بالقوه درگیری نظامی ایران و عربستان سعودی و بیان نگاه به ایران به عنوان «یکی از بزرگترین بازیگران عرصه خاورمیانه» نکات برجسته نظامی ایران را چنین برشمرد: نیروهای نظامی فعال ایران 523 هزار نفر هستند که این رقم شامل نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز میشود. همچنین بودجه دفاعی ایران در سال 2013 برابر با 23.9 میلیارد دلار بود.
از دیدگاه این وبگاه انگلیسی عربستان سعودی البته از این حیث برتری 5 به 1 بر ایران دارد و هزینه بیشتری در بودجه نظامی خود میکند.
از دیگر نکات برجسته موجود در توان نظامی ایران وجود زیر دریایی کلاس غدیر و موشکهای سجیل است به طوریکه در ادامه این گزارش آمده است: زیر دریایی کلاس غدیر تهدید مهم علیه تنگه هرمز که 20درصد سوخت جهان از این نقطه به بازارهای جهانی انتقال مییابد،است. ایران همچنین ذخایری عظیم از موشکهای بالستیک «سجیل» با برد بین 2000 تا 2500 کیلومتر دارد.
بریتیش فورسز نیوز با اشاره به توانمندی نیروی سپاه قدس ایران نوشت: نیروی قدس سپاه ایران، نیروی مخصوص برون مرزی قادر به انجام عملیات بسیار مهم برون مرزی، عملیات اطلاعاتی و موارد دیگر است.
وبگاه انگلیسی در جایی دیگر البته مدعی شد که آمریکا میتواند در یک درگیری تمام توان نظامی ایران را در چند هفته نابود کند و نوشت: اگر واشنگتن از حمایت همسایههای ایران برخوردار بود، در چند روز تلفات سنگین بر ایران تحمیل میکرد. ایران البته توانست در چند سال گذاشته پهپاد آمریکایی شرکت لاکهید مارتین به نام «آر کیو 170» را در نبرد سایبری به تصرف خود درآورد.
این وبگاه فعال در امور نظامی در خاتمه به نگرش مقامهای عالی ایران در مورد سلاح هستهای پرداخته و نوشت: «آیتالله خامنهای» فرمانده کل قوای ایران اعلام کرده که در اختیار داشتن جنگ افزار هستهای گناه کبیره است . رییس جمهور ایران نیز گفته است که هرگز کشورش در پی ساخت سلاح هستهای نبوده و نخواهد بود.
یک وبگاه تحلیلی آمریکایی نیز به تازگی در مطلبی آشکارا نوشت: ماجرای جزیره فارسی نشان داد اگر سپاه ایران بخواهد خطوط قرمز را در برابر واشنگتن به پیش ببرد و اقدامهای تحریک کننده علیه آمریکا را انجام دهد بدون اینکه عواقبی را از جانب واشنگتن ببیند، آنها را ادامه میدهد. چنین حرکتی هم برای ایران و هم آمریکا خطرناک است و به یاد میآورد که خلیج فارس هنوز منطقهای خطرناک است و تنها نیاز به یک جرقه دارد.
«معصومه ابتکار» معاون اول رییس جمهور ایران نیز دوشنبه هفته جاری در گفتوگو با نشریه «گاردین» ضمن اشاره صریح به توانایی ایران در دفاع از خود در برابر هر تهدید، در زمینه روابط تهران، ریاض گفت: «فکر میکنم ایران نشان داده که نیات خوبی به همه همسایگان دارد و در پی پیشبرد صلح و امنیت است. البته تلاشهایی برای ایجاد حس ایران هراسی مشاهده میشود. ولی دلیلی برای ترس از ایران که کشوری مستقل در منطقه است، وجود ندارد.ایران به طور کامل آماده دفاع از خود است در عین حال آماده همکاری کامل با همسایگان جهت صلح و رفاه و بهبود روابط است.»
رئیس اسبق سیا: آمریکا بیش از ایران دنبال توافق بود / نباید به ایران اعتماد کرد
رابرت گیتس، رئیس اسبق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و وزیر دفاع اسبق این کشور در گفتوگو با «یاهو نیوز» تصریح کرد که ایالات متحده بیش از ایران به دنبال توافق هستهای بوده است.
بنابراین گزارش، وی اظهار داشت: «من فکر میکنم ما بیش از ایران توافق را میخواستیم و هرگز در مذاکرات در موضع خوبی نبودیم.»
گیتس افزود که اگر رئیسجمهوری آمریکا میتوانست بر این موضع رهبر ایران که «قرار نیست سیاست ایران در خصوص آمریکا تغییر کند» تاثیری بگذارد، آنگاه انتقادات از توافق هستهای کمتر میشد.
وزیر دفاع اسبق آمریکا در خصوص پیمانکار سابق سیا، رابرت لوینسون هم گفت که «متاسفم از اینکه حتی در خصوص وضعیت وی هم چیزی روشن نشد، چه رسد به اینکه بتوانیم وی را بازگردانیم.»
رئیس اسبق سیا اظهار داشت که آمریکا نباید به دولت ایران اعتماد کند و گفت: «آنها تنها در پیگیری منافع خود قابل اعتماد هستند.»
گیتس همچنین دولت اوباما را متهم کرد که راهبرد مشخصی در خصوص خاورمیانه ندارد.
سیانان: رقابت قدرت در منطقه بین ایران، ترکیه و اسرائیل است
شبکه خبری «سیانان»، روز سهشنبه نوشته رقابت قدرت در منطقه خاورمیانه میان ایران، ترکیه و اسرائیل است.
«سیانان»، در بخشی از این گزارش، به بررسی تأثیرات توافق هستهای میان ایران و گروه 1+5 بر وضعیت ایران در منطقه پرداخته و مینویسد: «آرمانهای منطقهای ایران، ظاهراً تغییری نکردهاند و آزادسازی داراییها - خواه 50، 100 یا 150 میلیارد دلار باشد - به شعلهور شدن آنها کمک خواهد کرد.»
این گزارش، حمایت ایران از متحدانش در منطقه، از جمله دولت سوریه و جنبش حزبالله در لبنان را مصداقهای این به اصطلاح آرمانهای منطقهای ایران ذکر کرده است.
«سیانان»، تحولات سوریه را یکی از میدانهایی دانسته که مقاصد ایران، در دوران پسابرجام در آن به بوته آزمون گذارده خواهد شد. این شبکه خبری مینویسد: «مورد بعد از محک مقاصد ایران، سوریه خواهد بود، جایی که آمریکا و سایر بازیگران، اعم از روسیه، ترکیه و عربستان سعودی، بار دیگر در اواخر ماه جاری برای استفاده از دیپلماسی جهت ایجاد آتشبس و گفتؤگو بین دولت اسد و معارضان متفرق، تلاش خواهند کرد.»
در ادامه این گزارش آمده است: «در اینجا هم ایران در وضعیت خوبی قرار دارد: ایران، داخل فرایند (مذاکرات) است اما ظرفیت جلوگیری از وقوع پیامدهایی ناخوشایند برای خودش یا تلاش برای رسیدن به پیامدهای مطلوبش را دارد.»
«سیانان» بر اساس این مولفهها، ایران، ترکیه و اسرائیل را «مهمترین» نیروهای قدرت در خاورمیانه دانسته و مینویسد: «همه اینها به این معنی است که اگر قرار باشد کسی از سه کشور که امروز در خاورمیانه مهمتر از بقیه هستند نام ببرد، بایستی به نام سه کشور غیرعربی اشاره کند: ترکیه، اسرائیل و ایران.»
در توضیح بیشتر این عبارت چنین آمده است: «همه آنها از لحاظ سیاسی باثبات هستند، پتانسیلهای اقتصادی بالایی دارند، از قدرت نظامی موثری برخوردارند و همگی قدرتهای منطقهای هستند.»
مهر:
کشورهای عربی مشکلی با ایران ندارند/نقش مثبت روسیه در منطقه
«خالد العطیه» وزیر خارجه قطر در سخنانی با اشاره به اقدام نظامی روسیه در سوریه، تصریح کرد: دوحه از اتخاذ گزینه نظامی توسط مسکو در سوریه شوکه شد.
بر اساس این گزارش، وی همچنین ضمن مثبت ارزیابی کردن نقش مسکو در تحولات منطقه، اظهار داشت: مسکو بازیگر بزرگ منطقه و عامل حل بحران هاست.
العطیه همچنین در خصوص برگزاری یا عدم برگزاری نشست صلح سوریه در روز ۲۵ ماه میلادی جاری، تصریح کرد: این مسأله به تصمیم شورای امنیت سازمان ملل بستگی دارد.
وزیر خارجه قطر در بخش دیگری از سخنان خود به تیره شدن روابط برخی کشورهای عربی با ایران در هفته های اخیر اشاره کرده و گفت: کشورهای عربی مشکلی با ایران ندارند و اختلافات با این کشور، منطقه ای است.
وی همچنین با اشاره به تیرگی در روابط میان مسکو و آنکارا، اظهار داشت: مقامات دو کشور می توانند با اتخاذ رویکردی حکیمانه در آینده نزدیک روابط دوجانبه را بهبود بخشند.
پرداخت بدهی های ایران ارتباطی به آزادی زندانیان ندارد
جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید در کنفرانس خبری خود درباره تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا سخن گفت. وی در پاسخ به خبرنگاران تاکید کرد پرداخت بدهی ایران، به خاطر آزادی زندانیان نبوده است.
وی گفت: آزادی ۵ شهروند آمریکایی از سوی ایران نشان داد این کشور در جهت اجرای عدالت و دموکراسی قدم برمی دارد. وی در عین حال تاکید کرد آزاد کردن دارایی های ایران در پاسخ به آزادی زندانیان نیست.
سخنگوی کاخ سفید گفت: این امر نتیجه روند طولانی رسیدگی به ادعا در دیوان لاهه بود. در سال ۱۹۷۹ انقلاب ایران روی داد که موجب تیره شدن روابط ما گردید. قبل از این انقلاب،دولت آمریکا با دولت ایران به توافق رسیده بود حدود چهارصد میلیون دلار تجهیزات نظامی به دولت ایران بدهد که با وقوع انقلاب این قرارداد اجرا نشد و پول ایران در دست آمریکا ماند.
ارنست به این موضوع نیز اشاره کرد که پرداخت بدهی های ایران آنگونه که جمهوری خواهان ادعا می کنند، باج دهی به ایران نبوده است بلکه نوعی صداقت دوطرفه محسوب می شود.
وی افزود: نمی توانیم همزمانی آزاد شدن دارایی های ایران و آزادی زندانیان را اتفاقی قلمداد کنیم. در حقیقت این فرصتی دیپلماتیک برای ایجاد رابطه با ایران است. جمهوری خواهان کنگره پیش از این ادعا کرده بودند آزاد کردن بدهی های ایران نوعی باج دهی به ایران بوده است.
شرکت ایران در کنفرانس کمک کنندگان به سوریه
سخنگوی نخست وزیر انگلستان گفت «دیوید کامرون» نخست وزیر کشورش در گفتگوی تلفنی با حسن روحانی رئیس جمهور ایران ابراز امیدواری کرده است تا نماینده ایران در کنفرانس کشورهای کمک کننده به سوریه شرکت کند.
کنفرانس کشورهای کمک کننده به سوریه قرار است ماه آینده در لندن برگزار شود.
در این کنفرانس به میزبانی انگلیس، آلمان، نروژ، کویت، سازمان ملل متحد برگزار می شود و هدف از آن جمع آوری کمک برای آوارگان و مردم جنگ زده سوریه است.
استقبال تهران و ریاض از میانجیگری پاکستان برای کاهش تنشها
« خواجه محمد آصف» وزیر خارجه پاکستان در پارلمان این کشور گفت: در سفر «نواز شریف» نخست وزیر و «راحیل شریف» به عربستان سعودی «ملک سلمان» پادشاه این کشور نقش پاکستان را در حل و فصل تنش بوجود آمده بین ایران و عربستان مثبت ارزیابی کرد و از درخواست اسلام آباد برای حل و فصل مسالمت آمیز این مسئله استقبال کرد.
از سوی دیگر روزنامه «پاکستان»، نیز گزارش داد که در سفر نواز شریف به ایران برای میانجیگری در خصوص تنش تهران و ریاض، دیدار نواز شریف با «حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران بیش از ۵۰ دقیقه به طول انجامید و هیئت پاکستانی برای حل و فصل تنش بوجود آمده بین ایران و عربستان سعودی پیشنهاداتی ارایه داد که با استقبال جمهوری اسلامی ایران روبرو شد.
تسنیم:
لزوم مشارکت تهران در حل دیپلماتیک مسئله سوریه/ ایران یک قدرت منطقهای مهم است
"رونالد راپ" از کارشناسان مسائل خاورمیانه و امنیتی در مرکز مطالعات امنیت موسسه ETH زوریخ در گفتگو با روزنامه سوئیسی "تاگس آنسایگر" تاکید کرد که ایران بی توجه به لغو تحریم ها و مسئله هسته ای همچنان به رویکرد سابق خود در سوریه ادامه خواهد داد.
وی افزود: سوریه مهم ترین متحد منطقه ای جمهوری اسلامی ایران بوده و هست. ایران خود را به دولت بشار اسد متصل احساس کرده و برای نجات آن آماده دادن قربانیان بسیار است. همزمان تهران به هیچ عنوان نمی خواهد با پایان مناقشات هسته ای مزایای بدست آمده برای کشور خود را در معرض خطر قرار دهد.
راپ در ادامه بر لزوم مشارکت ایران در حل دیپلماتیک مسئله سوریه تاکید کرده و گفت: محرومیت اولیه ایران از شرکت در این روند تحت فشار اعراب حاشیه خلیج فارس یک خطای مهلک بود. حالا این خطا تصحیح شده است. ایران دارای منافع امنیتی در سوریه است که فراتر از شخص بشار اسد می باشد. اگر ما این منافع امنیتی را مورد توجه قرار دهیم می توانیم ایران را در یک راه حل صلح آمیز ممکن برای سوریه وارد کنیم.
وی در بخش دیگری از این گفتگو به مبالغه گویی های آمریکا و عربستان سعودی در باره مسئله ایران اشاره کرده و گفت: ایران یک فاکتور قدرت منطقه ای مهم است و نخبگان حاکم بر این کشور از اعتماد به نفس کاملا سالمی برخوردارند.
این کارشناس برجسته سوئیسی در ادامه درباره چگونگی مناسبات عربستان و ایران با توجه اعدام شیخ نمر، روحانی برجسته شیعی و آغاز اجرای برجام و لغو تحریم ها علیه تهران گفت: ایران به خوبی تحریکات عربستان سعودی را نادیده گرفته و در حال حاضر بر توسعه و پیشرفت خود تمرکز کرده است. بازار ایران بسیار جذاب است اما کارهای عقب افتاده هم بسیار زیاد است و مدت ها طول می کشد تا موفقیت هایی شکل گیرد.
وی درباره اختلافات در یمن نیز گفت: در مطبوعات غربی همواره ادعا می شود که حوثیها در یمن از طرف ایران جهت دهی یا با پول و سلاح حمایت می شوند. در اصل مناسبات بین حوثی ها و ایران سطحی و کمک های مادی پایین است. اگر ایرانی ها در آینده واقعا به حامی سرسخت حوثی ها تبدیل شوند این نتیجه یک سیاست کاملا نادرست آمریکا و عربستان سعودی در یمن است.
راپ درباره نقش مثبت ایران در پایداری منطقه ابراز خوش بینی کرده و گفت: انزوای گسترده ایران، این کشور بسیار مهم از دهه نود در راستای بی ثباتی منطقه نقش داشته است. با این حال اصلاحات اخیر حداقل تا حدودی باید تاثیرات پایدار کننده داشته باشد.
"رونالد راپ" در بخش دیگری از این گفتگو تصریح کرد که سیاست حسن روحانی رئیس جمهور ایران تنها با حمایت های رهبری این کشور امکان پذیر بود.
ادامه روند تنشزایی سعودیها؛ اتهامات وزارت خارجه عربستان علیه ایران
یک منبع در وزارت خارجه عربستان که کشورش هم اکنون با محاصره یمن و حملات شبانه روزی به این کشور بیش از 6 هزار غیر نظامی را شهید و بیش از 20 میلیون انسان را در معرض خطر قرار داده است، با تکرار ادعایهای سابق علیه ایران، مدعی شد: پرونده ایران از زمان آغاز انقلاب در سال 1979 مملو از انتشار فتنه، و ناآرامی در کشورهای منطقه است و هدف از آن نیز بر هم زدن امنیت و ثبات منطقه بوده است.
وزارت خارجه عربستان که کشورش هم اکنون با اعتراض گسترده سازمان های بین المللی در خصوص استفاده از سلاح های غیر مجاز در یمن مواجه است در ادامه همچنین مدعی شد: ایران تمامی قوانین، معاهدات بین المللی و مبانی اخلاقی را نادیده گرفته است.
عربستان که حامی اصلی گروه عبد الله عزام عامل انفجار سفارت ایران در بیروت و شهادت 27 تن در این انفجار، بوده است، ادعا کرد که ریاض طی سالهای گذشته در مقابل ایران خویشتن داری کرده است.
در حالی که بسیاری از کارشناسان در دنیا تفکر وهابیت را تغذیه کننده اصلی تروریسم در دنیا میدانند وزارت خارجه عربستان در ادامه اتهامات خود، سیاست ایران را ناشی از اصل صدور انقلاب دانست که در مقدمه قانون اساسی و وصیت امام خمینی ره به آن اشاره شده است.
در شرایطی که بسیاری از عوامل عملیاتهای تروریستی در منطقه تابعیت عربستانی دارند وزارت خارجه سعودی مدعی شد ایران در عراق، لبنان و سوریه و یمن گروههای مسلح را در اختیار خود گرفته است و به صورت مداوم از تروریسم حمایت میکند.
وزارت خارجه عربستان همچنین با اشاره به مقاله محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان در روزنامه نیویورک تایمز و نامه وی به دیبر کل سازمان ملل مجموعه ای از اتهامات را علیه ایران مطرح کرده است.
باشگاه خبرنگاران جوان:
تنش در روابط ایران و عربستان نباید بر فرآیند صلح سوریه اثر بگذارد
"ویتالی چورکین،" نماینده روسیه در سازمان ملل متحد، در سخنانی با اشاره به ناخوشایند بودن وخیمتر شدن روابط ایران و عربستان سعودی، اظهار داشت: بحران سیاسی موجود در روابط این دو کشور، نباید تاثیری در فرآیند صلح سوریه بگذارد.
نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد درباره بحران بین تهران - ریاض گفت: بدتر شدن روابط بین ایران و عربستان سعودی در آغاز سال جاری، مورد تعجب انگیز ناخوشایندی بود و ما را نگران کرد که شاید این امر تاثیر منفی بر تمامی منطقه از جمله تلاشها در خاتمه دادن به بحران سوریه و یمن بگذارد.
این در حالی است که "استفان دی مستورا" نماینده ویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد در امور سوریه، روز گذشته اعلام کرد، ایران وعربستان سعودی به وی اطمینان دادهاند بحران موجود در روابطشان، تاثیری بر امور سوریه نمیگذارد.
ایرنا:
تمایل کره جنوبی به حضور در بازار فرهنگی ایران
پس از آنکه اجرای برجام و لغو تحریم های بین المللی بر علیه کشورمان اعلام شد، بخش های تجاری، بازرگانی و صنعتی کره جنوبی با انتشار بیانیه های جداگانه ای خواستار گسترش همکاری با ایران شدند و حتی دولت مرکزی رسما نهادهای اقتصادی این کشور را به توسعه همکاریهای تجاری با ایران مکلف کرد.
این موضوع حتی باعث شد که بانک مرکزی کره جنوبی تحریم های اعمال شده علیه کشورمان را لغو کند و «بانک واردات - صادرات» این کشور نیز از امضای توافقنامه جدید به منظور ایجاد تسهیلات مالی برای شرکت های فعال کره ای در ایران به مبلغ 5 میلیارد یورو خبر دهد.
حال، یونهاپ خبرگزاری رسمی کره جنوبی در گزارشی با عنوان «فرهنگ کره ای در پی استفاده از ظرفیت های لغو تحریم های ایران» از حضور فعالان عرصه فرهنگ و هنر این کشور در ایران خبر داده و از آمادگی آنان برای گسترش همکاری با نهادهای فرهنگی کشورمان سخن به میان آورده است.
خبرگزاری رسمی کره نوشت: نهادهای فرهنگی کره جنوبی با لغو تحریم های بین المللی علیه ایران در پی بهره گیری از ظرفیت های ایجاد شده جهت گسترش همکاری در زمینه های فرهنگی هستند.
این رسانه با بیان اینکه لغو تحریم های بین المللی قفل دسترسی ایران به بسیاری از عرصه های بین المللی را گشوده است، می نویسد: در شرایطی که سخن از گسترش روابط اقتصادی با ایران، تجارت انرژی با این کشور و یا تعامل آن با خودروسازان و بخش انرژی نقل بیشتر محافل خبری است، شاید برخی ها مباحث و تعاملات فرهنگی را از این حوزه خارج بدانند.
یونهاپ ادامه می دهد: بر خلاف چنین تصوری، فرهنگ کره ای پیش از این نیز در ایران با اقبال مواجه شده و مردم این کشور از علاقه خود به آن سخن گفته اند که جدیدترین نمونه آن استقبال از سریال های تلویزیونی کره جنوبی در بین مردم ایران است.
این گزارش می افزاید: شکی نیست که یکی از عوامل تمایل مردم ایران به سوی محصولات فرهنگ کره ای، موفقیت برخی سریالهای تولیدی در بین مردم این کشور بود که توانست به نوعی باعث برقراری ارتباط میان دو فرهنگ باشد.
گزارش خاطرنشان می سازد که شرایط پیش آمده می تواند بار دیگر زمینه های مناسبت تر همکاری فعالان فرهنگی دو کشو را آسانتر سازد.
رهبران ایران و آمریکا خواهان حفظ توافق هسته ای هستند
«گری سیمور» مشاور پیشین باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا و استاد دانشگاه هاروارد عصر روز سه شنبه در نشستی در لندن عنوان کرد که به رغم تلاش های گسترده بدخواهان توافق هسته ای، اما رهبران ایران و آمریکا تلاش می کنند تا توافق هسته ای را حفظ کنند.
مشاور سابق دولت اوباما در کنترل سلاح و امور منع اشاعه ( از سال 2009 تا 2013) در این نشست که در موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک در لندن برگزار شد، عنوان کرد: در حالی که «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران تلاش می کند تا با مخالفان توافق هسته ای در کشورش کنار بیاید، باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا نیز از تمام قدرتش برای حفظ توافق هسته ای و جلوگیری از اجرای تحریم های تازه علیه ایران، به حفظ توافق هسته ای اهتمام می ورزد.
مدیر مرکز تحقیقاتی 'بلفر 'در مدرسه 'جان اف کندی' دانشگاه هاروارد، با این حال عنوان کرد، شماری از مسائل می تواند اجرای برجام را در آینده تحت شعاع قرار دهند.
سیمور اولین مساله را انتخابات آتی ریاست جمهوری در آمریکا برشمرد و گفت: قریب به اتفاق نامزدهای جمهوری خواه آمریکا با توافق هسته ای مخالفند.
وی هیلاری کلینتون، نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را که به گفته وی 'امید موافقان توافق هسته ای' به شمار می آید، در قیاس با باراک اوباما، دارای 'دیدگاه هایی سخت گیرانه تر' خواند و عنوان کرد که کلینتون در موضع گیری های اخیرش در قبال ایران دیدگاه های تندی داشته است.
این تحلیل گر سیاسی از دیگر مشکلاتی که می تواند در مسیر اجرای برجام خلل ایجاد کند، وقوع 'برخی اتفاقات غیر قابل پیش بینی' همانند بازداشت اخیر 10 ملوان آمریکایی در آب های ایران دانست و اظهار کرد که این مساله تنها چند روز پیش از اجرای برجام می توانست به تشدید اختلاف میان تهران و واشنگتن دامن بزند.
استاد دانشگاه هاروارد، آینده روابط میان ایران و آمریکا را خارج از چارچوب توافق هسته ای متصور ندانست، و گفت: دو کشور می توانند در راستای منافع مشترک از جمله مبارزه با داعش و دیگر مسائل منطقه ای و بین المللی با یکدیگر همکاری کنند.
مشاور پیشین دولت آمریکا در ادامه این نشست که تحت عنوان «توافق هسته ای ایران و آزمایش هسته ای کره شمالی» برگزار شد، به تشریح تفاوت اجرای برجام و سرکشی کره شمالی در نقض قوانین بین المللی در خصوص برنامه های هسته ای اش پرداخت.
سیمور گفت: زمانی که دولت اوباما در سال 2008 میلادی به قدرت رسید، کره شمالی از تجهیزات هسته ای پیشرفته و مواد انفجاری لازم برخوردار بود که طی سال ها آزمایش بدست آورده بود و به همین دلیل دسترسی نزدیک تری به ساخت سلاح هسته ای داشت.
سیمور عنوان کرد: این درحالی است که در آن زمان ایران اگرچه سه هزار سانتریفیوژ داشت اما مواد انفجاری لازم در اختیار نداشت و برنامه مشخصی هم برای ساخت سلاح هسته ای دنبال نمی کرد.
وی گفت: لذا کنار آمدن و رسیدن به توافق با کشوری که نسبت به ساخت سلاح هسته ای فاصله داشت به مراتب راحت تر بود.
این تحلیل گر سیاسی همچنین بافت و ساختار نظام های سیاسی کره شمالی و ایران را متفاوت از یکدیگر دانست و گفت: بافت حکومت کره شمالی امنیتی و تک حزبی است و این سبب می شود که استفاده از اهرم های سیاسی و اقتصادی برای اعمال فشار بر روی آن چندان موثر نباشد.
سیمور گفت: ضمن اینکه 'کیم جونگ اون'، رهبر کره شمالی تصور می کند که تنها راه دوام حکومتش برخوداری از سلاح هسته ای است اما در ایران چنین برداشتی وجود ندارد .
استاد دانشگاه هاروارد، 'فضای سیاسی ایران را بی خطر و همراه با رویکرد دمکراتیک' توصیف کرد که نسبت به 'محرک های بین المللی' تاثیر پذیر است.
وی با بیان اینکه جریان قدرت در ایران در یک نقطه متمرکز نیست، گفت: بسیاری از نخبگان در ایران دیدگاه های متفاوتی را نسبت به برنامه هسته ای این کشور دارند و لذا هدایت جریانات همسو بیش از پیش امکان پذیر بود.
سیمور افزود: این در حالی است که کره شمالی به دلیل بافت امنیتی حکومتش و وابستگی اقتصادی اش به چین، امکان تاثیر گذاری غرب بر اقتصاد این کشور محدود است.
مشاور پیشین باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا همچنین عنوان کرد که چین به دلیل اینکه نمی خواهد جایگاه استراتژیکش را در منطقه از دست دهد، با اعمال فشارهای اقتصادی بر کره شمالی مخالف است.
نظر شما