حجت الاسلام و المسلمین ابوالفضل ساجدی، مدیر قطب علمی فلسفه دين پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به وظیفه ما در دوران پسابرجام، عنوان کرد: امروز آنچه که مهم است، بررسی شرایط پسابرجام و توجه به شرایطی است که برای ما فراهم شده است.
رعایت اعتدال را به موضوع برجام داشته باشیم
عضو هیأت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) اظهار داشت: ما باید در جریان پسابرجام، دو روی سکه را ببینیم، یعنی هم فواید برجام را در نظر بگیریم و هم این که مراقب باشیم که دشمن به تعهدات خود پایبند باشد و از برجام ضربه نخوریم.
حجت الاسلام و المسلمین ساجدی تصریح کرد: ما باید رعایت اعتدال را به موضوع برجام داشته باشیم، یعنی نه نگاه بدبینانه به اجرای برجام داشته باشیم و نه این که موضوع برجام را بیش از حد، برجستهسازی کنیم.
وی با بیان این که مردم باید در کنار دولت ناظر بر جریانات تعهدات باشند، افزود: ما با توجه به شناختی که از دشمن داریم، باید مراقب باشیم که دشمن، تعهدات خود را به طور کامل انجام دهد؛ ما به تعهدات خود عمل کردیم و اکنون نوبت آنهاست که به تهدات خود عمل کنند.
شرایط مقام معظم رهبری (مدظله) در خصوص برجام مد نظر قرار گیرد/نگاه تیزهوشانه به حرکت دشمن داشته باشیم
نویسنده کتاب «زبان دین و قرآن» یادآور شد: مقام معظم رهبری (مد ظله) شرایط و درخواستهایی در خصوص اجرای برجام داشته اند که باید به دقت مدنظر قرار گیرد؛ در این جا نیز دو روی سکه را باید در نظر گرفت؛ یعنی یک روی سکه، برجسته سازی میزان التزام طرف مقابل به شرایط و تعهدات است.
حجت الاسلام و المسلمین ساجدی افزود: ما باید در برابر حرکات دشمن و میزان رعایت تعهدات دشمن، نگاه تیزهوشانه داشته باشیم تا اگر به تعهدات خود پایبند نبود، به سرعت در برابر نقض تعهدات واکنش نشان دهیم.
استفاده صحیح از ابعاد متعدد پسابرجام/پسابرجام را محدود به بعد اقتصادی نکنیم
وی با اشاره به استفاده صحیح از ابعاد متعدد پسابرجام، ادامه داد: همزمان با اجرای برجام، گشایشی صورت گرفته است و ما نباید این گشایش را به بعد اقتصادی محدود کنیم؛ یکی از ابعاد پسابرجام، بعد اقتصادی است و میتواند ابعاد دیگر هم داشته باشد؛ بنابراین روی دیگر سکه این است که حداکثر بهرهبرداری اقتصادی، اجتماعی،علمی، فرهنگی و سیاسی را از شرایط پسابرجام داشته باشیم.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به این که نحوه استفاده از شرایط، ابزارهای ویژه خود را میطلبد، تصریح کرد: ما باید فرصتهای به دست آمده را مورد تحلیل قرار دهیم و از نظرات و پیشنهادات کارشناسان مباحث مختلف در استفاده شایسته از شرایط فراهم آمده استفاده کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین ساجدی تأکید کرد: پس از اجرای برجام، مردم انتظار دارند که در زندگی اقتصادی خود به رفاه و آسایش برسند، بنابراین ما باید شاخصهایی را برای تحولات اقتصادی در جامعه ایجاد کنیم و برای مردم تبیین کنیم که در آینده شاهد چه گشایشهایی در کشور خواهیم بود و یا چه محدودیتهایی در این شرایط داریم.
درصدد بهرهبرداری حداکثری از پسابرجام باشیم
وی افزود: از آنجا که ممکن است دشمن به تعهدات خود عمل نکند و تعهدات خود را نقض کند، مشخص نیست که این شرایط تا چه مدت به طول میانجامد، بنابراین ما باید درصدد بهره برداری حداکثری از این شرایط باشیم و در این مسیر، یک مدیریت کارآمد داشته باشیم.
نویسنده کتاب «دین در نگاهی نوین» عنوان کرد: همان طور که مقام معظم رهبری (مد ظله) فرمودند، تمرکز بر پسابرجام لازم است و دیگر نیاز نیست که اصل برجام مورد بحث قرار بگیرد؛ تا زمانی که دشمن به تعهدات خود پایبند است، ما نیز ابعاد مثبت اجرای برجام را مد نظر قرار میدهیم و بهره برداریهای لازم را از این شرایط خواهیم داشت و اگر دشمن همراهی نکرد، آنچه باقی میماند، روسیاهی برای دشمن خواهد بود.
نگاه واقعبینانه به موضوع پسابرجام داشته باشیم/انتظارات مردم از پسابرجام، واقعبینانه باشد
حجت الاسلام و المسلمین ساجدی یادآور شد: ما باید در مورد مباحث اقتصادی پسابرجام، نگاه واقعبینانه داشته باشیم و به مردم نیز نگاه واقعبینانه را منتقل کنیم، به طوری که انتظاراتی که مردم از پسابرجام دارند، باید انتظارات واقعبینانه باشد و بر اساس شرایط واقعی جامعه باشد.
وی اظهار داشت: ما باید برای استفاده حداکثری از شرایط موجود پسابرجام، یک نوع وحدت را در جامعه تبلیغ کنیم و به سمت نگرش واحد، منسجم و یکدست برای پیشبرد ارزشهای انقلابی و اسلامی پیش برویم.
حجت الاسلام و المسلمین ساجدی بیان کرد: شرایط فعلی، انتظاراتی را به دنبال دارد و نگاه به هر یک از اینها نیازمند استفاده گسترده از کارشناسان در ابعاد مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و ... است و کارشناسان متخصص در هر یک از سطوح باید راهکارهایی را برای استفاده از شرایط موجود ارائه دهند.
اقتصاد مقاومتی مهمترین راهکار و درمان مشکلات اقتصادی کشور است
وی تصریح کرد: همان طور که مقام معظم رهبری (مدظله) در نامه خود به رئیس جمهور فرمودند، رفع تحریمها شرط کافی برای گشایش در اقتصاد کشور و معیشت مردم نیست و ما باید از این شرایط، برای اقتصاد مقاومتی تلاش کنیم، یعنی سرمایه اصلی و عمدهای باید برای اقتصاد مقاومتی صرف شود.
نویسنده کتاب «زبان دین و قرآن» با بیان این که اقتصاد مقاومتی مهمترین راهکار و درمان مشکلات اقتصادی کشور است، گفت: مملکت ما باید به سمت اقتصادی که نفتمحور نباشد، پیش برود و تکیه بر صادرات نفت نداشته باشد، بنابراین ما باید ببینیم که آیا شرایط پسابرجام، تسهیلات ویژهای برای اقتصاد مقاومتی دارد یا نه؟.
در پسابرجام، به جای بهرهبرداریهای حزبی و سیاسی، منافع ملی را در نظر بگیریم
حجت الاسلام و المسلمین ساجدی تأکید کرد: تنها راهکار و مهمترین ابزاری که میتواند دشمن را خلع سلاح کند، اقتصاد مقاومتی است، بنابراین ما باید ببینیم که در شرایط پسابرجام، چه بهرهبرداری ویژهای برای رسیدن به اقتصاد مقاومتی میتوانیم داشته باشیم که در این خصوص باید فضاسازی صورت بگیرد تا بر اساس فضاسازی بتوانیم از شرایط موجود برای رسیدن به نتیجه مطلوب، بهره برداری حداکثری را داشته باشیم.
وی در پایان عنوان کرد: همه افراد جامعه باید به جای بهره برداریهای حزبی و سیاسی، نفع کل کشور را مد نظر قرار دهند و منافع ملی را در نظر بگیرند تا اقتصاد مقاومتی را به سرانجام برسانند و گامهای مهم آغازین را در این شرایط بردارند.
نظر شما