خبرگزاری شبستان/ اراک
بقعه با شکوه امامزاده ابوطالب بن زيدبن حسن مجتبي (ع) در شهر خمین از شهرستان های استان مرکزی واقع شده یکی از جاذبه های گردشگری مذهبی است و در بین مردم خمین به شاهزاده ابوطالب معروف و مورد توجّه مردم این شهر است و با 9واسطه به امام حسن مجتبى(ع) میرسد.
حرم این امامزاده در مساحتي حدود6 هزار متر مربع واقع شده است و داراي گنبد وايوان آجري ساده اما متناسب وزيباست قسمت داخلي گنبد به شكل زيبايي آينه كاري شده ولی سبك معماري اصيل آن در جریان بازسازی ها دستكاري شده است این بنای قدیمى بهجا مانده از دوران صفویان بوده و داراى صحن بزرگى است که اطراف آن را حجرههایى برای آرامگاه خانوادگى سرشناسان شهر خمین ساختهاند.
وضعیت و نوع معماری آن در گذشته خشت و گلی بوده و در بخش بیرونی آن حجره های متعددی دارد كه تعدادی از آن به قبور برخی از بزرگان و شخصیت های خمین، همچنین محلی برای نگهداری «نخل خمین» اختصاص دارد.
بقعه متبرکه امامزاده ابوطالب(ع) خمین، 1متر از سطح صحن بالاتر بوده و داراى 4ایوان زیبا و باشکوه است که ایوان اصلى آن، در جنوب شرقى قرار گرفته و سراسر با آئینههاى کوچک و بزرگ تزئین و آئینه کاری شده و اطراف ایوان کاشىکارى شده و ازاره آن نیز 1متر با سنگ مرمر و با رگههاى قرمز زیبا و تزئین شده است.
همه دیوارهاى درون حرم و شبستانها تا زیرگنبد، آیینه کارى شده و در وسط اتاق صحن مرقد، ضریح نقرهاى و آبطلاکارى شدهاى نصب شده که بر شکوه و عظمت بنا افزوده است.
بر فراز بقعه، گنبد مدور نیم کروی به چشم میخورد که بر روی نمای ساقهای هشت ضلعی از خارج قرار گرفته و در ساقه آن هشت پنجره تعبیه شده که چهار عدد آن مسدود است.
سطح داخل گنبد، گچبری و نقاشی شده و سطح خارجی آن، آراسته به کاشیهای ملون در زمینه گل و بوته و اسماء جلاله است.
از جمله بازسازی های انجام شده عبارت اند از سنگ کاری حرم و کف آن، سنگ کاری محوطه دور حرم، کاشی کاری چهار طرف محوطه بیرونی ساختمان حرم، آیینه کاری جلوی حرم و ایوان، و کاشی کاری دور گنبد، تخریب حجره های اطراف جهت بازسازی، نوع بافت ساختمان رومی و قاجاریه است.
درجریان عملیات بازسازی حرم امامزاده ابوطالب تعدادی از غرفه ها و اتاق های مشرف به خیابان تخریب شدند و فقط دو اتاق طرفین درب وردوی آن كه یكی به محل دفن خاندن آل طاهر از علما و بزرگان خمین و جاپلق و دیگر به رجال سیاسی و اجتماعی همچون مرحوم اسدا.. صابری یكی از شاعران و شهردار پیشین خمین اختصاص داشت دست نخورده باقی ماند.
در مراسمی در تاریخ هشتم دی ماه ۸۷ از دو گلدسته كاشیكاری و مطلا با ارتفاع ۲۷ و نیم متر و هزینه ای بالغ بر ۳۰۰ میلیون ریال از محل نذورات و كمك و مشاركت های مردمی پرده برداری شده كه بر زیبایی و جذبه این امامزاده افزوده است.
از جمله آخرین تغییرات انجام گرفته در این امامزاده قطع درخت كهنسال ابتدای ورودی این مكان مذهبی است كه به احتمال زیاد به دلیل خشك شدن و یا به منظور تسطیح محوطه امامزاده صورت گرفته است.
این اثر تاریخی به شماره ثبت 31286 در لیست آثار ملی کشور قرار گرفته است.
رییس اداره اوقاف خمین در رابطه با این امامزاده به خبرنگار اعزامی شبستان در خمین گفت: میزان اعتبارات این امامزاده جهت بازسازی آن که از سال ۶۹ آغاز شده هر سال ۲۰ میلیون ریال است که از صندوق نذورات و یک فقره موقوفات تامین می شود.
حجتالاسلام سید مهدی حسینی گفت: وسعت دادن امامزاده شاهزاده ابوطالب از بزرگترین دغدغه اداره اوقاف خمین است و امید است با توجه به بودجه خوب این امامزاده و با حمایت مردم مومن و عاشق اهل بیت (ع) بتوان حرم مطهر این امامزاده واجب التعظیم را جزء بهترین امامزادگان کشور قرار داد.
حجت الاسلام حسن کریمی، رییس تبلیغات اسلامی شهرستان خمین نیز به خبرنگار شبستان گفت: در حرم مطهر امامزاده ابوطالب به مناسبت های مختلف مراسم عزاداری یا جشن توسط هیات ها برگزار می شود و مردم از این برنامه ها استقبال می کنند.
خمين قريب به 36 امامزاده وبقعه متبركه دارد.
گزارش از لیلا آجرلی
نظر شما