ملک سلمان ؛ یک سال پادشاهی ، سیاهی، جنگ نافرجام، تنش و ضعف اقتصادی

خبرگزاری شبستان: اولین سال پادشاهی «سلمان بن عبدالعزیز» در عربستان به سر رسید. سالی توأم با سیاهی، ناکامی، کسری بی سابقه در بودجه، جنگ ناموفق در یمن، فاجعه منا، اعدام شیخ نمر، تنش های داخلی .....

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از"العهد؛ اولین سال پادشاهی «سلمان بن عبدالعزیز» در عربستان به سر رسید. عنوان سال اول، عریض است: کسری بی سابقه  ای در بودجه «عربستان» اتفاق افتاد، به گونه ای که «ملک سلمان» دومین سال پادشاهی خود را در سایه بحران مالی شدید آغاز کرد.

سال نخست پادشاهی «ملک سلمان» خیلی زود با یک شکست بزرگ اقتصادی پایان یافت. وزیر دارایی «عربستان» طی بیانیه ای، از احتمال وقوع کسری بیش از 87 میلیارد دلاری در بودجه سال جاری خبر داد.

با وجود تلاش «عربستان» جهت اطمینان بخشیدن به شهروندان خود در زمینه اقدامات احتمالی ریاضت اقتصادی و تنوع بخشیدن به منابع درآمدی، اما آمار و ارقام خیلی بالاتر و قویتر است؛ طوری که کارشناسان پیش بینی می کنند همزمان با کاهش قیمت نفت به بشکه ای سی دلار ونیز افزایش هزینه های دولت در جنگ طولانی مدت «یمن»  که روزانه تا سقف 200میلیون دلار می رسد، کسری بودجه به  صد و سی میلیارد دلار هم برسد.

این کسری بودجه به طور ناگهانی و یکدفعه اتفاق نیفتاد. در «اکتبر» سال گذشته، صندوق بین المللی پول زنگ خطر را به صدا درآورد و طی گزارشی، پیش بینی کرد کسری بودجه «عربستان» که بزرگترین اقتصاد منطقه به شمار می رود، به 21.6% از میزان تولید ناخالص داخلی این کشور در سال جاری و 19.4% در سال آینده برسد.

 صندوق بین المللی پول پیش بینی می کند که «عربستان» تمام ذخایر مالی خود را در طول 5 سال آینده مصرف کند و این امر در سایه سقوط قیمت نفت اتفاق می افتد.

گزارش ها حاکی از آن است که «ریاض» در سال گذشته حدود هفتاد میلیارد دلار از ذخایر نقدی خود را برداشت کرده است. گزارش های مالی نیز نشان می دهد «عربستان» بیش از 32 میلیارد دلار از سرمایه گذاری های خود در بازار اوراق قرضه خزانه داری «ایالات متحده آمریکا» را در سال جاری به فروش خواهد رساند.

 روزنامه انگلیسی "گاردین" گزارش داد «عربستان سعودی» در سال گذشته اوراق قرضه  ای به ارزش 27 میلیارد دلاربرای تامین مالی کسری رو به رشد بودجه خود صادر کرد.

دارایی دولت توسط شاهزادگان نیز ته کشیده است به گونه ای که گزارش دفتر حسابرسی عمومی، از اتلاف مالی حدود 11.2 میلیار دلاری خبر داد که مشخص نیست صرف چه کارهایی شده است.

علاوه بر موارد ذکر شده، سیاست عقلانی کردن هزینه و تنوع بخشیدن به منابع درآمد نیز با توجه به فرسایش قیمت نفت «عربستان» به تأخیر می افتد و این موضوع، سال جاری را سال تحول اقتصادی «عربستان» قرار می دهد که به گفته ناظران، «شبح ورشکستگی» آن را تهدید می کند.

 جنایات و نقض تمام آزادی ها

برخلاف همراهی و استقبال رسانه های وفادار به رژیم سعودی، اما 12 ماه گذشته از حکومت «ملک سلمان»، طبق وعده های او در روزهای آغازین  تاج گذاری، سپری نشد.

در مقابل این وعده ها، سال نخست حکومت جناح «سدیری»، بدترین تجاوزها و جنایت ها را نسبت به حقوق و آزادی های مردم این کشور و حتی مردم منطقه ثبت کرده است. سازمان های بین المللی حقوق بشر، سال گذشته را  سال «حمله مستمر به آزادی بیان» در عربستان توصیف کردند.

 این سازمان اعلام کرد: مقامات سعودی به دلیل تلاش مسالمت آمیز فعالان حقوق بشر برای آزادی بیان، بارها به اتهام زنی علیه آنها متوسل شده اند و سازمان «ددیده بان حقوق بشر» این عملکرد مقامات سعودی را نقض تعهدات خود تحت قوانین بین المللی حقوق بشر برشمرده است.

این گونه نقض قوانین که  در سراسر یک سال پادشاهی «ملک سلمان» متوقف نشد، همراه با حکم های ظالمانه ای بوده است و آمار و ارقام سنگینی را از اجرای احکام اعدام ثبت کرده است، احکامی که چند روز پیش اصحاب عقیده و بیان و در رأس آنان، آیت الله شهید «شیخ نمر باقر النمر» را لمس کرد.

با توجه به چنین پرونده ای، «سارا لی ویتسون»، مدیر اجرائی قسمت خاورمیانه در «سازمان دیده بان حقوق بشر» با اشاره به عملکرد پادشاه در سرکوب مدافعان حقوق بشر و زندانی کردن افراد به دلیل بیان مسالمت آمیز دیدگاههای صلح جویانه، تاکید کرد «ملک سلمان»باید به این حمله های مداوم به آزادی بیان پایان دهد و تمام فعالان و نویسندگان صلح طلب را آزاد کند. وی تاکید کرد : این گونه مسائل،هیچ جایگاهی در دادگاه مرتبط با تروریسم ندارد.

بلایا و جنگ ها

بلایا و جنگ ها از ویژگی های سال اول پادشاهی «سلمان» بود، زیرا مناطقی از «عربستان»  در فصل تابستان، آتش گرفت و با آغاز فصل پاییز، فاجعه سقوط جرثقیل در «مکه»  و فاجعه «منی» در روز عید قربان، اتفاق افتاد که بیش از دو هزار زائر قربانی داشت.

 از بعد خارجی نیز، حمله به «یمن»، جنگ «عاصفه الحزم»(طوقان قاطعیت) و به دنبال آن «عاصفه الامل»( طوفان امید) رخ می نماید. جنگی که اکنون با گذشت ده ماه از آن هیچ گونه دستاورد قابل ذکری برای ائتلاف نداشته است.

قبل از پایان یافتن سال اول حکومت  «سلمان»، ائتلاف دروغین مبارزه با تروریسم نیز پایان یافت، روابط دیپلماسی «ایران» و «عربستان»  پس از اعدام «شیخ نمر» تیره و تار شد به گونه ای که منجر به قطع روابط دیپلماتیک بین این دو کشور گردید.

کد خبر 515350

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha