مرکز تخصصی وقف تأسیس شود/موضوع وقف وارد کتاب‌های درسی دانش‌آموزان شود

خبرگزاری شبستان:مدیر حوزه‌های علمیه کشور با بیان راهکارها و نحوه ورود در وقف، گفت: تأسیس یک مرکز تخصصی آموزش، پژوهش و تبلیغ وقف به عنوان مسئول تغذیه فرهنگ وقف در جامعه مسأله ضروری است تا مسأله وقف به سامان بهتری برسد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری، مدیر حوزه‌های علمیه کشور امروز (24 دی) در چهارمین همایش وقف و حوزه‌های علمیه که در دارالشفاء برگزار شد، در رابطه با مزایای چنین همایش هایی، عنوان کرد: برگزاری این همایش‌ها و سهیم کردن بزرگان و اساتید حوزه و مبلغان حوزه‌های علمیه، یک حرکت شتاب‌بخشنده نسبت به کاری است که دنبال می‌شود.

 

اعتماد از دست رفته مردم نسبت به وقف بازسازی شود

 

مدیر حوزه‌های علمیه کشور اظهار داشت: هدف از برگزاری همایش‌های وقف این است که اعتماد از دست رفته مردم نسبت به وقف بازسازی شود و فرهنگ وقف در جامعه نهادینه شود.

 

آیت الله حسینی بوشهری یادآور شد: در دوران طاغوت و قبل از انقلاب اسلامی یک نوع بی اعتمادی نسبت به وقف و متولیان وقف به وجود آمد و ذهن مردم را از وقف جدا کرد؛ مردم دیدند که رعایت شئون شرعی در موقوفات صورت نمی‌گیرد و در اموال وقفی مانند یک مال بدون صاحب رفتار می‌شود.

 

وی تصریح کرد: در زمان طاغوت، فرهنگ وقف در جامعه ما کم فروغ شد و مردم کمک به فقرا را کافی می‌دانستند و به مرور زمان موضوع وقف از فضای جامعه رخت بربست.

 

استاد اخلاق حوزه علمیه قم بیان داشت: اسناد  و وقف‌نامه‌های گذشته نشان می‌دهد که واقفین با چه نیت‌های خیر و پاکی به مقتضیات و نیاز روز جامعه پاسخ داده بودند و اموال خود را وقف کردند.

 

حوزه‌های علمیه می‌توانند با موقوفات روی پای خود بایستند

 

آیت الله حسینی بوشهری گفت: تعدادی از موقوفات مانند آب انبارها بر دست سازمان اوقاف مانده است و نیاز است که سازمان اوقاف و امور خیریه این موقوفات را تبدیل به احسنت کنند.

 

وی عنوان کرد: در زمان پیامبر گرامی اسلام (ص) هر یک از مسلمانان اگر مقداری تمکن مالی داشتند، بخشی از آن را در کارهای عام المنفعه خرج می‌کردند و وقف در آن دوران، یک فرهنگ بود، اما امروز این فرهنگ در جامعه ما وجود ندارد.

 

مدیر حوزه‌های علمیه کشور با بیان این که حوزه‌ها می‌توانند با موقوفات روی پای خود بایستند، تأکید کرد: حوزه‌های علمیه و سازمان اوقاف و امور خیریه در جهت خودکفایی حوزه‌های علمیه به عنوان یک رسالت دینی، الهی، حوزوی و الهی کمر همت ببندند و افراد جامعه را به وقف تشویق کنند.

 

فرهنگ وقف باید در جامعه نهادینه شود

 

آیت الله حسینی بوشهری اظهار داشت: فرهنگ وقف باید در جامعه نهادینه شود و وقف دغدغه همه آحاد جامعه باشد، به گونه‌ای که در کتاب‌های درسی دانش‌آموزان وارد شود.  

 

وی با اشاره به تشکیل ستاد زکات در کشور و ترویج فرهنگ زکات در میان کشاورزان، گفت: اخیرا فرهنگ زکات در جامعه نهادینه شده است و مردم استقبال زیادی نسبت به این مسأله دینی دارند که این مهم به دلیل حرکت حوزه‌های علمیه و ترویج این واجب الهی در میان مردم است، این موضوع در مورد وقف نیز باید اجرا شود.

 

در 28 آیه قرآن کریم بلافاصله بعد از نماز، یک امر واجب مالی مطرح شده است

 

استاد عالی حوزه علمیه قم با اشاره به شرایط سخت امرار معاش طلاب، یادآور شد: در گذشته شهریه در حوزه‌های علمیه نبود و طلاب از موقوفات مدارس علمیه امرار معاش می‌کردند؛ طلبه‌ها به خاطر علاقه خود به علم و خدمت در راه دین تحصیل می‌کنند و اگر ما بتوانیم با پشتوانه قرآنی، حدیثی و سیره اهل بیت (ع) به این مسأله مهم بپردازیم، به طور یقین به دین خدمت کرده‌ایم.

 

آیت الله حسینی بوشهری تصریح کرد: در قرآن کریم، 28 مورد بلافاصله بعد از نماز، بحث یک امر واجب مالی مطرح شده است، یعنی همان‌گونه که به وسیله نماز با خداوند پیوند و ارتباط برقرار می‌کنید، به وسیله زکات یا خمس و یا وقف نیز با خلق و مردم پیوند برقرار کنید.

 

وی اضافه کرد: خداوند وعده داده است که اگر می‌ترسیدکه با وقف یا زکات و خمس از مال شما کاسته شود، بدانید که ادای خمس، زکات و یا وقف به اموال شما می‌افزاید.

 

مرکز تخصصی وقف تأسیس شود

 

مدیر حوزه‌های علمیه کشور با اشاره به راهکارها و نحوه ورود در وقف، عنوان کرد: امروز ما در حوزه وقف به صورت جانبی کار می‌کنیم، ما به رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور پیشنهاد می‌دهیم که مرکز تخصصی وقف تأسیس شود که در آنجا عده‌ای آموزش ببینند که دغدغه آن‌ها بیان این مسأله باشد و در نماز جمعه‌ها و مکان‌های اجتماعی مسائل وقف را برای مردم بیان کنند.

 

آیت الله حسینی بوشهری تأکید کرد: تأسیس یک مرکز آموزش، پژوهش و تبلیغ وقف در جامعه مسأله ضروری است، تا مسأله وقف به سامان بهتری برسد.

 

همایش ویژه وقف ویژه ائمه جمعه برگزار شود/تولید مستندهای وقف توسط صدا وسیما

 

وی ادامه داد: یکی دیگر از راهکارها برای احیای وقف در جامعه این است که همایش وقف چه به صورت استانی و چه به صورت ملی برای ائمه جماعات همه شهرهای کشور برگزار شود و موارد وقف و اهمیت آن برای ائمه جماعات تبیین شود تا همه آنها در نمازهای جمعه به این امر مهم بپردازند.

 

استاد اخلاق حوزه علمیه قم بیان کرد: علاوه بر برگزاری همایش وقف، ویژه ائمه جماعات و تأسیس مرکز تخصصی وقف به عنوان مسئول تغذیه فرهنگ وقف، برای این که موقوفات ما احیا شود، یکی از راهکارها صدا و سیماست.

 

آیت الله حسینی بوشهری افزود: همان طورکه برای مسائل اجتماعی برنامه‌های مستند تولید می‌شود، صدا و سیما می‌تواند مستند‌های تأثیرگذار در حوزه وقف تولید کند، از جمله زندگی نامه علما و واقفین اگر تبدیل به مستند شود، در جامعه تأثیرگذار خواهد بود.

 

موضوع وقف وارد کتاب‌های درسی دانش‌آموزان شود

 

وی تصریح کرد: ما بر روی نسل نوجوان و جوان کم کار کردیم، این نسل جدید که به زودی وارد جامعه می‌شود، دارای ذهن خالی است و ما باید آنها را با آموزه‌های دینی آشنا کنیم و با همکاری آموزش و پرورش موضوع وقف را وارد عرصه‌های آموزشی و کتاب‌های درسی کنیم.

 

امام جمعه قم با اشاره به این که تجلیل از واقفین می‌تواند در ترویج فرهنگ وقف موثر باشد، گفت: در گذشته مدارس به صورت سه شیف بود، اما حضور خیرین و واقفین مدرسه‌ساز باعث ایجاد مدارس جدید در کشور شد و امروز ما در این مسأله مشکلی نداریم؛ تجلیل از واقفین می‌تواند مردم را به ادای وقف تشویق کند.

 

کمیته وقف باید فعال‌تر از وضعیت موجود باشد

 

آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به این که تلاش سازمان اوقاف و امور خیریه این است که به نیت واقفین عمل شود، تصریح کرد: ما باید به مشکلات حقوقی موقوفات بپردازیم، برخی افراد در گذشته وقف‌هایی انجام دادند، اما فرزندان آنها از وضعیت موقوفات اجداد خود به دلیل برخی مشکلات رضایت ندارند و نیاز است که این موقوفات ساماندهی شود تا افراد از دلسردی در بیایند.

 

وی با اشاره به این که کمیته وقف باید فعال‌تر از وضعیت موجود باشد، عنوان کرد: در گام اول احیای موقوفات و در گام بعدی، تأسیس موقوفات جدید و تشویق مردم به وقف جدید باید توسط کمیته وقف صورت بگیرد.  

کد خبر 515306

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha