به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام و المسلمین علیدوست، دبیر همایش فقه هنر امروز (23 دی) در همایش ملی فقه هنر که در سالن همایشهای دفتر تبلیغات اسلامی قم برگزار شد، عنوان کرد: اسلام با هنر شروع میشود؛ قرآن تجسم هنر است و هنر خطابه، هنر بیان و هنر محتوا در آن موج میزند.
دبیر علمی همایش ملی فقه هنر با بیان این که نهجالبلاغه یک پدیده هنری است، گفت: جرج جرداق مسیحی، تصریح میکند که «مرا نهجالبلاغه زمین گیر کرد»، همچنین صحیفه سجادیه امام سجاد (ع)، چه از نظر شکل و چه از نظر محتوا اوج بلاغت، سجع، زیبایی یک پدیده هنری است، به طوری که امام سجاد (ع) چنان شلاق تسلط خود را بر الفاظ میزندکه شبیه آن را یک بشر معمولی نمیتواند بیاورد.
اخلاق نبوی یک هنر است
حجت الاسلام و المسلمین علیدوست تصریح کرد: نهج البلاغه، صحیفه سجادیه و دعای کمیل از نظر محتوا چنان ارزشمند است که بعد از هزار و 400 سال برای انسان سخن میگویند.
وی با بیان این که اخلاق نبوی یک هنر است، اظهار داشت: تعینات هنر به یک رفتار متناسب ختم میشود، یعنی رفتار پیامبر گرامی اسلام (ص) یک هنر است، به طوری که سران کفر به وسیله آن سر تسلیم فرود میآورند.
تعینات هنری در حکومت امام عصر (عج) بررسی شود
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم عنوان کرد: اسلام با هنر آغاز میشود، با هنر به حیاتش ادامه میدهد و با هنر به انجام میرسد.
حجت الاسلام و المسلمین علیدوست گفت: یکی از پیشنهادات این است که فقها ظهور هنر، تجسمهای هنر، عینیت یافتن هنر و همچنین تعینات هنری را در حکومت و ظهور امام عصر (عج) بررسی کنند.
مسأله هنر با طینت و فطرت انسان آمیخته است
وی با اشاره به این که مسأله هنر با طینت و فطرت انسان آمیخته است، تصریح کرد: همان طور که مقام معظم رهبری (مد ظله) فرمودند، ما نباید پدیده هنر را تحت احکام خمسه ببریم.
دبیر علمی همایش ملی فقه هنر با اشاره به این که انسان میل به زیبایی دارد، افزود: ما در حوزههای علمیه صدهای نیروی فاضل داریم که با توجه به فضل آنها، جوان هستند و از این ظرفیت میتوان استفاده کرد، اما در کنار آن آسیبهایی وجود دارد که باید رفع شود.
زمینه کار در فقه هنر بسیار باز است
حجت الاسلام و المسلمین علیدوست تصریح کرد: حجاب محاصرت و احساس دیر به دنیا آمدن یکی از آسیبهای حوزههای علمیه است؛ اما به یقین اگر ما زود به دنیا نیامده باشیم، دیر هم به دنیا نیامدیم و زمینه کار بسیار باز است.
وی، علاقه به کارهای تکراری و پوییدن راههای طی شده را یکی دیگر از آسیبهای امروز حوزههای علمیه عنوان کرد و گفت: پژوهشگران و فقها باید بین اهم و مهم و همچنین مهم و غیرمهم گسست دهند و کارهای طی نشده را انجام دهند، در این صورت، پیشرفت حاصل میشود.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار داشت: برخی معتقدند که امروز نمیتوان یک هنر فاخر ارائه داد و از هنجارهای شرعی عبور نکرد، یا باید از هنجارهای شرعی عبور کرد یا باید شریعت را پیش گرفت و از صحنه جذب بمانیم، به همین دلیل احساس ناامیدی به آنها دست میدهد که این نیز یکی دیگر از آسیبهای جامعه امروز است.
نوآوری و و پرهیز از تکرار در محتوا یکی از سیاستهای همایش فقه هنر بود
حجت الاسلام و المسلمین علیدوست با اشاره به این که همایش ملی فقه هنر به همت مدرسه اسلامی هنر و با همکاری مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، دفتر تبلیغات اسلامی و دفتر مقام معظم رهبری (مدظله) برگزار شده است، عنوان کرد: لطف خداوند در جای جای این کار حس شد و همایش بزرگی با مقالات بسیار سودمند و کارگشا در عرض 7 ماه به منصه ظهور گذاشته شد.
وی، یکی از سیاستهای دبیرخانه همایش ملی فقه هنر را حفظ هنجارهای فقهی عنوان کرد و یادآور شد: نوآوری و و پرهیز از تکرار در محتوا دیگر از سیاستهای این همایش بود که به لطف الهی این اهداف تا حد قابل توجهی در آثار برگزیده مشاهده شد.
بشر امروز از هنر غیرشرعی و مبتذل خسته شده است
دبیرعلمی همایش ملی فقه هنر با بیان این که هنر شرعی و متعهد، نیاز انسان است، عنوان کرد: بشر امروز از هنر غیرشرعی و مبتذل خسته شده است، بنابراین اگر از ظرفیتهای تراث اسلامی استفاده شود، میتوان این هدف را دنبال کرد.
حجت الاسلام و المسلمین علیدوست تصریح کرد: حفظ چارچوب منضبط اجتهادی و فقهی و توجه به نیاز جامعه امروز باید در فقه هنر مورد توجه و بررسی قرار بگیرد.
مقالات همایش فقه هنر به چاپ می رسد
وی بیان داشت: تصمیم دبیرخانه همایش این است که مقالات اساتید و بزرگان چاپ شود، همچنین کرسیهای نظریه پردازی در علوم نقلی و در حوزه فقه هنر برگزار شود تا بحثهای فقهی کامل و پخته به جامعه ارائه شود.
عضو جامعه مدرسین در پایان گفت: این همایش یک آغاز ارزشمند است که نباید پایان یابد، بلکه این کار باید در قالبهای دیگر ادامه پیدا کند.
نظر شما