اصلانی: سینمای ایران باید پیشرو شود/ اشاره یارمحمدی به معضل اسپانسر فرهنگی

خبرگزاری شبستان: اصلانی گفت: یکی از دلایل طرح سینمای تجربه‌گرا در جشنواره فیلم کوتاه مستقل «خورشید» این است که نگرانی عمیقی در روند سینمای ایران وجود دارد، چراکه سینمای ایران بجای پیشرو بودن، پیرو بوده است.

به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان، نشست خبری پنجمین جشنواره فیلم کوتاه مستقل خورشید با شعار «احترام به انسان» و با حضور «محمدرضا اصلانی» مدیر هنری جشنواره، «مهدی یارمحمدی» دبیر جشنواره، «گیتا اصلانی شهرستانی» نماینده انجمن فرهنگی و هنری هم‌قدم در فرانسه و «حمید آیتی» رئیس پژوهشکده فرهنگ هنر و معماری در محل این پژوهشکده برگزار شد.


یارمحمدی در این نشست گفت: معتقدم که جشنواره باید به دوستانی که دارد ببالد و به همین دلیل بی‌دریغ از جناب اصلانی تشکر می‌کنم و افتخار می‌کنم که در کنار وی ایستادم چراکه سینمای مستقل ایران مدیون ایشان است. جشنواره فیلم خورشید امسال سال سخت مالی را پشت سر گذاشت و اگر حمایت‌های معنوی محمدرضا اصلانی کارگردان سینمای مستند و تجربی نبود، شاید این جشنواره برگزار نمی‌شد.

 


وی درباره جشنواره بیان کرد: پنجمین جشنواره فیلم کوتاه مستقل خورشید با حمایت از سینمای تجربه‌گرا و با پیام و شعار «احترام به انسان» از تاریخ ۲۲ تا ۲۵ دی‌ماه برگزار می‌شود. «احترام به انسان» یک بخش جشنواره نیست بلکه پیامی برای فیلمسازی است و جشنواره به بهترین فیلم با این موضوع جایزه‌ای اهدا می‌کند.

 

یارمحمدی با ارئه گزارشی از روند دریافت آثار جشنواره بیان کرد: ۵۵ فیلمنامه به دبیرخانه جشنواره رسید که ۶ فیلمنامه توسط هیات انتخاب این بخش به مسابقه فیلمنامه‌نویسی جشنواره فیلم کوتاه مستقل «خورشید» راه یافت. همچنین ۵۶ فیلم به این دوره از جشنواره رسید.

 

وی درباره رویکردهای جشنواره گفت: بحث آموزش یکی از مهمترین مباحث این جشنواره است، از همین رو طی مکاتباتی که با انجمن فرهنگ و هنر هم‌قدم به سرپرستی «گیتا اصلانی شهرستانی» در فرانسه داشتیم، به نتایج قابل توجهی دست یافتیم، از همین رو قرار است در این جشنواره مروری بر آثار آلن کاوالیه که از جمله فیلمسازان تجربه‌گرا در سینمای فرانسه است، داشته باشیم. از انجمن سینمایی همقدم کمک گرفتیم تا طبق استانداردهای جهانی بتوانیم عمل کنیم.


اصلانی: با شعار «استقلال» انقلاب کردیم/ سینمای ایران بجای پیرو بودن باید پیشرو باشد

محمدرضا اصلانی نیز در این نشست در سخنانی گفت: دوباره‌نگری که در این جشنواره شده تصمیم گرفتیم که به فیلم‌های مستقل بپردازیم، اما سینمای تجربی به معنای آماتور بودن نیست بلکه حرفه‌ای ترین بخش سینماست چراکه باید با زبان و بیان جدید تمامی دانش سینما را بکار گرفت. علت اینکه چنین رویکردی در نظر گرفتیم، نگرانی بر روند خلاقیت در سینما است که بری از آن شده و بجای اینکه پیشرو باشد پیرو سینمای جهان است.

 

وی تصریح کرد: اگر نگاه عمیق به تاریخ سینمای جهان داشته باشیم درمی‌یابیم که سینمای ایران در پهنه تاریخ سینمای جهان جایی ندارد و این باعث ناخرسندی است. بنابراین این جشنواره تلاش دارد رویدادی مستقل، نه به معنای اقتصادی بلکه به معنای سینمای متفکر را معرفی کند. ملتی که در تاریخ وجود ندارد، چه نوع ملتی است. اگر ما در تاریخ حضور نداریم به این دلیل است که پیشنهادی برای جهان نداریم! اگر جرقه‌هایی نیز صورت گرفته توسط برخی سرکوب شده است و ما حتی شاخه‌های درخشان فرهنگی‌مان را سرکوب کرده‌ایم.

 

اصلانی تاکید کرد: ما در جشنواره خورشید همت کرده‌ایم که این مساله را طرح کنیم و راهبردهایی برای آن پیشنهاد دهیم. ما باید از سینمای مستقل برای تکراری نشدن سینما استفاده کنیم و بتوانیم چشم‌انداز خوبی برای سینما داشته باشیم.

 

این مستندساز پیشکسوت در پایان سخنانش درباره تعریف سینمای مستقل گفت: مستقل به معنای اقتصادی و از جیب سرمایه نیست بلکه سینمای تفکر مستقل و فیلم سفارشی نساختن است و حتی به سرمایه‌ای وابسته نباشد. البته به این معنا نیست که تفکر وابسته داشته باشیم و تبلیغ هر نوع تفکر یا نهادی نمی‌تواند در این نوع سینما جایی داشته باشد. وابستگی ما باید وابستگی به ملت ایران باشد که باید برای منافع ملت‌مان کار کنیم و این چنین است که ما تفکر و فیلم مستقل داریم. ما با شعار استقلال انقلاب کردیم و این موضوع باید در بطن جامعه و تمام عرصه‌های فرهنگی نهادینه شود.

 

در ادامه نشست اصلانی شهرستانی، نماینده انجمن فرهنگی و هنری هم‌قدم در فرانسه یکی از اهداف حضور خود در این جشنواره را معرفی فرهنگ و هنر فارسی‌زبانان و فرانسوی‌زبانان به یکدیگر عنوان کرد و گفت: سینمای ایران و فرانسه می‌توانند از ظرفیت‌های یکدیگر استفاده کنند؛ بنابراین در دعوت از مهمانان و انتخاب آثار بخش چشم‌انداز سینمای مستقل فرانسه سعی کردیم ظرفیت‌ها و نقاط اشتراک بین دو سینمای فرانسه و ایران را در نظر بگیریم و همان‌طور که دبیر جشنواره عنوان کردم مرور آثار آلن کاوالیه را در نظر داریم. این فیلمساز، سینمایی متفاوت، مستقل از جهت تفکر و هنری را عرضه کرد.

 

گلایه یارمحمدی از معضل پیدا کردن اسپانسر فرهنگی و جدی نگرفتن جشنواره توسط مدیران 

یارمحمدی در پایان این نشست در سخنانی انتقادی گفت: این جشنواره یک جشنواره سینمایی است که پس از ۵ سال تلاش مداوم انتظار دارد از سوی مسئولان جدی گرفته شود. ما در این دوره از جشنواره از هیچ اسپانسر مادی برخوردار نیستیم و تنها اسپانسرهای معنوی ما فیلمسازان و اهالی رسانه هستند.

 

وی با اشاره به معضل فرهنگی که بسیاری از جشنواره‌ها با آن درگیر هستند و آن هم مساله اسپانسرینگ جشنواره است، گفت: باید چه کاری کنیم که یک رویداد فرهنگی جدی تلقی شود. فکر می‌کنم باید ارزش‌گذاری‌هایمان را تغییر دهیم و باید به فرهنگسازی بها دهیم. معتقدم مهمترین حامی ما در ابتدا، فیلمسازان هستند و در واقع اسپانسر ما آنها و اهالی رسانه و هر آن کسی که به ما کمک کند، هستند. این جشنواره‌ای است که تلاش می‌کند سینمای تجربی و مستقل زنده بماند. لازم است بگویم ۹ ماه است که در حال پیدا کردن اسپانسر هستیم اما پروسه گفتگو و همکاری با انجمن همقدم برای برنامه‌ریزی با اساتید و برگزاری کلاس و کارگاه‌ها تنها ۲ ماه طول کشید. البته لازم است از آقای طباطبایی‌نژاد تشکر کنم چراکه وی تنها مدیر دولتی بود که تلفنی کار ما را انجام داد.

 

حمید آیتی، مدیر پژوهشکده مشکل را در اولویت‌بندی فعالیتهای فرهنگی در ارگان‌ها دانست و افزود: به نظر من، اولویتی مهمتر از کشف و ترویج استعدادهای جوان در عرصه فرهنگی وجود ندارد.

 

کد خبر 514220

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha