به گزارش خبرگزاری شبستان، پس از معرفی مساجد قباء،مسجدالنبی(صل الله و علیه و آله و سلم)، مسجد بصره، کوفه، مسجد عمروبن عاص در مصر و مسجد قبه الصخره در فلسطین اشغالی که از قدیمی ترین مساجد جهان به شمار می روند، به معرفی مساجد جامع قیروان، مسجد جامع اموی دمشق و مسجد قرویین در فاس مراکش می پردازیم.
مسجد جامع قیروان
مسجد جامع قیروان که با نام مسجد«عقبه بن نافع» نیز شناخته می شود، یکی از با اهمیت ترین مسجدهای تونس است که در شهر تاریخی قیروان قرار دارد. این مسجد در سال ۵۰ هجری قمری (۶۷۰ میلادی) توسط عقبه بن نافع در ابتدای تأسیس شهر قیروان در زمینی به مساحت 9 هزارمترمربع ساخته شد و یکی از کهن ترین مساجد جهان اسلام و الگویی برای سایر مساجد ساخته شده در مغرب عربی به شمار می رود. مسجد قیروان یکی از تأثیرگذارترین و بزرگ ترین یادبودهای اسلامی در شمال آفریقا است. فضای آن شامل یک نمازخانه با ستونهای موازی، حیاط دارای سنگفرش مرمری و یک گلدسته بزرگ مربعی است. این مسجد یک بار توسعه پیدا کرد، ولی والی «یزید بن حاتم» این مسجد را به جز محراب و مناره آن تخریب کرد و پس از آن دوباره بنا شد و هم اکنون بر همان اساس باقی مانده است.
مسجد جامع اموی دمشق
مسجد جامع اموی، مهم ترین مسجد سوریه است که در بخش قدیمی شهر دمشق واقع شده است. مسجد جامع اموی توسط ولید بن عبدالملک، ششمین خلیفه امویان بر بنای کلیسایی که در آن تربت«یحیی» ، بهخاک سپرده شده بود، ساخته شد. بخشی از بنای مسجد جامع اموی دمشق دارای قدمتی بالغ بر ۱۴۰۰ سال است و از جاذبه های مهم گردشگری و زیارتی شهر دمشق محسوب میشود. این مسجد طبق طراحی مسجد النبی(صل الله و علیه و آله و سلم) ساخته شده است. مسجد اموی دمشق دارای منارهای است که به «مناره سفید» معروف است.
مسجد قرویین در «فاس» مراکش
مسجد قرویین، مسجد کوچکی است که به «جامع الشرفاء» نیز مشهور است و ادریس ثانی سال 192 هجری قمری در «فاس» مراکش آن را بنا کرده است. فاطمه و خواهرش فهری، دختر بازرگانی توانگر به نام محمد الفهری که پول فراوانی را از پدر به ارث بردند، در دانشگاهی به همین نام مسجد ساختند. این دانشگاه، یکی از قدیمی ترین دانشگاه های جهان به شمار می رود و در کتاب گینتش نیز به ثبت رسیده است.
نظر شما