خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تلاش غرب برای نفوذ در امور ایران نتیجه عکس دارد، ترکیه به دنبال ساخت ناو هواپیمابر برای مقابله با ایران و روسیه است، ارائه طرحی از سوی عراق برای حل تنش بین ایران و کشورهای عربی، وزیر خارجه عربستان پایش را از گلیمش فراتر گذاشت از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
واشنگتن: کاخ سفید سخت تلاش میکند تا اتباع آمریکا از زندانهای ایران آزاد شوند
وزارت خارجه آمریکا روز شنبه اعلام کرد که دولت این کشور «سخت در تلاش است» تا اتباع این کشور که در ایران زندانی هستند، آزاد شوند.
«جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا این اظهارات را پس از آن بیان کرد که گروهی از سردبیران رسانههای آمریکایی روز گذشته در نامهای به جان کری وزیر خارجه آمریکا، از وی خواستند برای آزادی «جیسون رضائیان» تلاش بیشتری کند.
رضائیان تبعه ایرانی-آمریکایی است که به عنوان خبرنگار روزنامه واشنگتن پست در ایران فعالیت میکرد. وی سال گذشته با اتهامات امنیتی بازداشت شد و مورد محاکمه قرار گرفت. وی از سوی دستگاه قضایی به حبس محکوم شده، با این حال واشنگتن همچنان خواستار آزادی وی است.
به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، کربی در بیانیه خود گفته است که کاخ سفید «بسیار سخت در تلاش است تا شهروندانمان را به خانه بازگردانیم و باز هم از ایران میخواهیم که آنها را آزاد کند.»
مقامات آمریکایی میگویند کری و دیگر مقامات این کشور در هر دیداری که با مقامات ایرانی داشتهاند، مسئله اتباع آمریکایی زندانی در ایران را مطرح کردهاند.
منتظر اوباما نمیمانیم، طرحهای تازهای علیه ایران تصویب میکنیم
«پائول رایان» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا روز شنبه گفت قانونگذاران آمریکایی قصد دارند به زودی تحریمهای تازهای علیه ایران تصویب کنند.
رایان در توئیتر نوشت: «مجلس منتظر اقدام رئیسجمهور نمیماند. هفته آینده (بعد از یکشنبه) ما تحریم جدید علیه ایران را به رأی میگذاریم.»
پیش از این هم خبرگزاری فارس در چند گزارش از طرحهای متعدد نمایندگان کنگره آمریکا برای افزایش فشارها بر تهران، خبر داده بود.
در حال حاضر دستکم 9 طرح مختلف علیه ایران در مجلس نمایندگان و سنای آمریکا در دست بررسی است، که به بهانههای مختلف از جمله مسئله موشکی و حقوق بشر در دستور کار قرار گرفته است.
روز چهارشنبه کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان طرحی را تصویب کرد که در صورت تبدیل شدن به قانون، یعنی عبور از صحن اصلی مجلس نمایندگان، سنا و بعد امضای رئیسجمهور، رفع تحریمهای ضدایرانی را دشوار میکند.
رایان همزمان یادداشتی به قلم «مایکل شاپیرو» را در وبلاگش منتشر کرده که در آن ضمن انتقاد از خودداری دولت باراک اوباما از اعمال تحریمهای تازه علیه ایران به بهانه آزمایش موشک بالستیک «عماد»، آمده است «مجلس نمایندگان منتظر اقدام رئیسجمهور باقی نخواهد ماند. هفته آینده ما طرح پیشنهاد "استیو راسل" برای محدود کردن توانایی رئیسجمهور برای رفع تحریمهای ایران را که همچنان به اقدامات غیرقانونی ادامه میدهد، به رأی خواهیم گذاشت. ما متعهد به جلوگیری از یک ایران هستهای هستیم و هر کاری برای محافظت از ایالات متحده و شرکایمان از دست این رژیم خطرناک لازم باشد، انجام خواهیم داد.»
دو هفته قبل رسانههای آمریکایی گزارش دادند که واشنگتن قصد دارد یازده شخص و شرکت را در پاسخ به آزمایش موشکی ایران تحریم کند، اما کاخ سفید یک روز بعد در تصمیم خود تجدید نظر کرد و گفت فعلا تحریمها را اعمال نمیکند. این اقدام با واکنش شدید جمهوریخواهان مواجه شده است.
بر اساس توافقی که 23 تیر ماه امسال در شهر وین اتریش میان ایران و گروه 1+5 به دست آمد، 6 کشور متعهد شدند بعد از تکمیل تعهدات ایران، تحریمهای هستهای را رفع کنند.
بودجه نظامی 80 میلیارد دلاری اسرائیل تا سال 2020/ ایران همچنان جزو اهداف احتمالی
تقریبا نیمی از بودجه 78.6 میلیارد دلاری نظامی اسرائیل برای دوره پنج ساله منتهی به سال 2020، برای تقویت توانمندیهای رزمی متصل به شبکه و مقاوم در برابر حملات سایبری هزینه خواهد شد. در عین حال قرار است تعداد نیروی انسانی و همچنین خدمات غیررزمی ارتش کاهش یابد.
به نوشته «دیفنس نیوز» این برنامه که «گیدئون» نام دارد برای تقویت قابلیت رزمی ارتش اسرائیل در چند عرصه از جمله وجود انبارهای سلاحها برای نبردهای طولانی مدت در امتداد مرز شمالی با لبنان و سوریه که دو جبهه در آن واحد میباشند، و حداقل یک جبهه دیگر که ممکن است غزه، کرانه باختری یا ایران باشد، در نظر گرفته شده است.
یک ژنرال ارتش رژیم اسرائیل در این زمینه درباره گمانه زنیهای موجود از اختصاص منابع تل آویو در عرصههای دیگر در پی حصول توافق هستهای ایران، گفت: «به یقین نمیخواهیم قابلیتهای کنونی را در مقابل ایران کاهش دهیم. گیدئون به ما انعطافپذیری داده و موجب افزایش این قابلیتها در صورت لزوم می شود.»
این ژنرال صهیونیستی همچنین از افزایش توان دفاع موشکی رژیمصهیونیستی با همکاری آمریکا خبر داد.
بر اساس طرح منتشر شده از سوی سخنگوی ارتش اسرائیل، طرح گیدئون برای افزایش میزان آمادگیهای سازمانی، هوایی، زمینی، دریایی و مبارزه با قابلیتهای زیر سطحی همراه با کاستن از پرسنل کادر و وظیفه ارتش اسرائیل میباشد.
در این برنامه همچنین افزایش قابلیتهای سایبری با ایجاد یگان مشترک فرماندهی سایبری در نظر گرفته شده است.
زمینههای همکاریهای اقتصادی ایران و چین در دوران اجرایی شدن برجام بررسی شد
جانگ مینگ معاون غرب آسیا و آفریقای وزارت امور خارجه چین که به تهران سفر کرده امروز (شنبه) با ابراهیم رحیمپور معاون آسیا، اقیانوسیه و مشترک المنافع وزارت امور خارجه کشورمان در تهران دیدار و گفتوگو کرد.
در این ملاقات طرفین ضمن بررسی زمینههای همکاری دوجانبه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین به بررسی آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی پرداختند.
معاونان وزارت امور خارجه دو کشور ضمن اشاره به روابط خوب فیمابین در سالهای گذشته و به خصوص در دوران تحریم پیرامون همکاریهای اقتصادی ایران و چین در دوران اجرایی شدن برجام (پساتحریم) و در چارچوب همکاریهای راهبردی بحث و تبادل نظر کردند.
جانگ مینگ معاون منطقهای وزارت امور خارجه چین پیش از این در دی ماه 1393 نیز به تهران سفر کرده بود.
تلاش غرب برای نفوذ در امور ایران نتیجه عکس دارد/ تغییر خصومت با عمر بیش از سه دهه بین ایران و غرب ساده نیست
موسسه بینالمللی «گروه بحران» در گزارشی نوشت: در غرب میل به حمایت از میانه روها در مقابل اصولگرایان از زمان برجام افزایش زیادی داشته اما با توجه به این واقعیت که بیگانگان هیچگاه موفق به اعمال نفوذ سیاسی در این کشور نبودهاند، اگر اختلافی هم بین طیفهای سیاسی در ایران باشد، بهتر است که غرب به آن تکیه نکند و از جانبداری در امور داخلی ایران اجتناب کند چرا که صحبت از این موضوع منجر به ظن اصولگرایان مبنی بر این میشود که هدف غایی غرب از برجام تغییر ماهیت حکومت ایران بوده است. همچنین به دلایل مشابه فشار سیاسی شدید بر ایران در زمینه حقوق بشر ممکن است به حساسیت اصولگرایان و (عمل گراها) مبنی بر این باشد که برجام گام نخست مهار ایران بوده است.
در بخش دیگر این گزارش با هشدار به غرب در زمینه عدم دخالت در امور داخلی ایران در آستانه انتخابات مهم پیش رو آمده است: سیاست خارجی ایران ماهیتی متحد دارد و بازیگران عرصه خارجی قادر نیستند با سرمایه گذاری بر روی یکی از دو طیف سیاسی مطرح به ویژه میانه روهای پراگماتیک روند تغییر را سرعت دهند. در ایران هیچ گونه دگرگونی سیاسی بدون حمایت همزمان مقام رهبری این کشور و اصولگرایان پراگماتیک تحقق نمی یابد. پس در برهه حساس 2 سال آینده که در آنها انتخابات پارلمانی، مجلس خبرگان و سر انجام ریاست جمهوری برگزار می شود، تلاش غرب برای نفوذ در ایران نتیجه عکس دارد.
موسسه مذکور در بخشی دیگر به صراحت نوشت: تغییر خصومتی با عمر بیش از سه دهه بین ایران و غرب ساده نیست. باید توجه داشت غرب همچنان ایران را به مداخله در خاورمیانه متهم می کند و ایران نیز غرب را سدی در مسیر انقلاب می بیند. با این حساب، اگر خوب نگاه شود هر دو طرف (ایران و غرب) تا اجرای کامل تعهدهای هسته ای به ویژه آنهایی که مربوط به تحریمها، محدودیت های هسته ای و شفاف سازی میشود ، فاصله زیاد دارند.
در بخش پایانی این گزارش با اشاره به نحوه روابط آینده اروپا با ایران در پسا برجام به صراحت آمده است: اتحادیه اروپا نقش نماینده غرب را در ایران دارد و باید به آرامی مسیری غیر سیاسی را برای آغاز گفتوگو با حکومت ایران در زمینه های مشترک چون توسعه منطقه و حقوق بشر باز کند. باید تاکید کرد که البته غرب به حمایت نظامی و سیاسی از دشمنان ایران (با لزوم احتیاط) ادامه داده تا به این ترتیب نگرانی خود از مبدل شدن این کشور به قدرتی سلطهگر را بکاهد. بهتر است اعضای « 1+5» نیز همکاری دیپلماتیک را در منطقه افزونتر کنند. مذاکرات صلح سوریه نخستین گام بود و البته چندان هم رضایت بخش نبود.
ترکیه به دنبال ساخت ناو هواپیمابر برای مقابله با ایران و روسیه است
نشریه آمریکایی «دیلی بیست» در مطلبی با اشاره به عزم ترکیه در تغییر در ساختار نظامی خود و گسترده کردن آن نوشت: ترکیه در حال دستیابی به ناو هواپیمابر است.
به نوشته دیلی بیست، ترکیه در حال افزایش بنیه نظامی خود است و به همین منظور قصد دارد ناو هواپیمابر چند منظوره با قابلیتهای بین قارهای بسازد.
بر اساس این گزارش، ناو هواپیمابر 225 متری ترکیه «آناتولی» نام دارد و در سال 2021 عملیاتی میشود و قرار است برای حمل جنگنده، بالگردهای هجومی، تانک، نیرو و ترابری لجستیکی در اطراف مدیترانه ، اقیانوس هند و اطلس استفاده شود.
به نوشته دیلی بیست، این اقدام علامتی از ترکیه به عنوان یکی از اعضای ناتو برای مبدل شدن به قدرت برتر خاورمیانه و فراتر از آن است . میلی که به یقین آزاردهنده خواهد بود. زیرا این منطقه به واسطه نبرد سوریه لرزان شده و به خاطر سرنگونی جنگنده روسیه به عنوان یک ابر قدرت دریایی و نیز حضور افزونتر دریایی ایران به عنوان رقیب ترکیه به سمت جنوب شرقی تنشها را بیشتر کرده است.
«ارکان کالکاوان» مدیر شرکت کشتی سازی «صدف» در استانبول در این زمینه گفت: «ناو هواپیمابر آناتولی با ظرفیت حمل 1400 خدمه و نیرو بیانگر قدرت ترکیه در صنایع دفاعی است . قرارداد ساخت این ناو هواپیمابر سال گذشته با مشارکت شرکت اسپانیایی "ناوانیتا" امضا شد. ساخت این ناو هواپیمابر بیش از یک میلیارد دلار هزینه در بر دارد.»
«ازوکان» دیگر تحلیلگر ترکیهای از امکان حضور ترکیه به عنوان یک کشور مسلمان با این ناو هواپیمابر در عملیات ناتو اشاره کرد .
تحلیلگران ناو هواپیمابر ترکیه را با عرشه قابل نشست و برخاست حتی برای جنگندههای اف 35 خطاب نمودند . در این ناو هواپیمابر حتی بیمارستانی سی تخت خوابه ، فضایی برای حضور قایقها و نیز 13 تانک جنگی وجود دارد.
دیلی بیست سپس نوشت: برنامههای نیروی دریایی ترکیه منجر به افزایش حضور در مناطق دردسرساز با وجود کشورهایی چون ایران، سوریه، عراق و مصر که آنکارا با آنها مشکل دارد، میشود. علاوه بر اینها ستیز ترکیه با قبرس و نیز بابت مشاجره لاینحل این کشور با یونان بابت دریای اژه نیز اشاره کرد.
این رسانه آمریکایی در خاتمه نوشت: ترکیه اینک با دارا بودن ارتش به شدن پیشرفته ،بیش از 600 هزار نیروی دارد و بزرگترین کشور عضو ناتو از حیث تعداد نیروی نظامی در ناتو است . آمریکا در این منظر در جایگاه نخست قرار دارد.
مهر:
ارائه طرحی از سوی عراق برای حل تنش بین ایران و کشورهای عربی
ابراهیم الجعفری وزیرخارجه عراق از ارائه طرحی به کشورهای عربی برای حل تنش با ایران پرده برداشت.
وزیرخارجه عراق در نشست خبری مشترک با «نبیل العربی» دبیرکل اتحادیه عرب در قاهره گفت: ما با کشورهای اسلامی روابط دیرینه ای داریم و با هرگونه جنگ و تجاوز مخالف هستیم.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که دبیرکل اتحادیه عرب بتواند به آرام سازی اوضاع بین ایران و کشورهای عربی کمک کند.
الجعفری گفت: عراق روابط ویژه ای با ایران دارد و می خواهد این روابط را حفظ کند همچنانکه می خواهد با کشورهای منطقه نیز رابطه داشته باشد.
در پی اعدام «شیخ نمر باقر النمر» روحانی مبارز شیعه توسط رژیم سعودی که با واکنشها و تظاهرات اعتراض آمیز گسترده ای در جهان اسلام همراه شده است، عربستان به دلایل واهی روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد.
در این میان برخی کشورهای دنباله روی آل سعود همچون بحرین، جیبوتی، سومالی و سودان نیز روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کردند.
خواهان ادامه تنش ایران عربستان نیستیم/تاکید بر حفظ روابط
به دنبال تنش اخیر عربستان-ایران و حمایت «عمران خان» رهبر حزب «عدالت» پاکستان از ایران و تاکید بر ایفای نقش مثبت پاکستان برای حل مسائل اخیر ایران- عربستان، «خواجه آصف» وزیر دفاع پاکستان نیز ضمن اظهار نگرانی از ادامه تنش ها خواستار کاهش تنش ها و حفظ روابط کشورهای اسلامی شد.
وی افزود: کشورهای اسلامی نباید با یکدیگر درجنگ باشند چرا که این خود باعث آسیب به امت اسلامی خواهد شد.
لازم به ذکر است که بعد از اعدام آیت الله «شیخ النمر» رهبر شیعیان عربستان، به دست رژیم آل سعود، موج گسترده ای از اعتراضات سراسر دنیا را فرا گرفت و در ایران نیز علاوه بر تظاهرات گسترده، در اعتراض به این اقدام عربستان عده ای به سفارت این کشور در تهران تعرض کردند که ریاض در اعتراض به این اقدام روابط دیپلماتیک خود را با تهران قطع کرد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
وزیر خارجه عربستان پایش را از گلیمش فراتر گذاشت
"عادل الجبیر" -وزیرخارجه عربستان سعودی- در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس گفت: "در نشست امروز شورای همکاری، موضوع حمله به سفارتمان در ایران را بررسی کردیم و به دیدگاه مشترکی در این خصوص رسیدیم.
وی گفت: ما خواستار برگزاری نشست سازمان همکاری اسلامی برای بررسی تجاوزات ایران به مقرهای دیپلماتیک عربستان سعودی شدهایم.
وی افزود شورای همکاری خلیج فارس توافق بر سر سازوکار فعال در مقابله با فعالیتهای ایران را اعلام خواهد کرد.
الجبیر با طرح ادعاهایی بیاساس ایران را به ایفای نقش خرابکارانه در سوریه و یمن متهم کرد.
الجبیر ادعا کرد: ما چند کشتی ایرانی را که حامل سلاح برای حوثیها بودهاند توقیف کردهایم. نقش ایران در یمن و سوریه نقشی بسیار منفی است. امیدواریم ایران سیاستهای خود را تغییر دهد.
الجبیر در ادامه اظهارات بیاساس خود گفت: تشدید تنش از جانب ایران و نه از جانب کشورهای شورای همکاری خلیج فارس است. اقدامات ایران کارد را به استخوان رسانده است. این ایران است که علیه عربستان سعودی مرتکب جرائم می شود. اگر ایران کشوری عقلانی باشد می توان با آن تعامل کرد و اگر کشوری انقلابی باشد چنین چیزی امکانپذیر نخواهد بود. ایران میتواند همسایهای خوب باشد یا اینکه به خصومتهای خود ادامه دهد. ایران به سمت برنامه طائفیگری برای تقسیم منطقه پیش میرود.
دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس گفت: حمله به سفارت و کنسولگری عربستان در ایران را محکوم میکنیم. شورای همکاری، از عربستان در صدور احکام قضائی خود حمایت میکند.
شورای همکاری خلیج فارس با انتشار بیانیهای بار دیگر ادعای مالکیت امارات متحده عربی بر جزایر سه گانه ایران را مطرح کرد.
در بیانیه شورای همکاری بر حمایت از عربستان سعودی در مقابله با اقدامات تروریستی تاکید شده است.
تسنیم:
چین: ایران و عربستان از طریق گفتگو به اختلافات خود رسیدگی کنند
«هوا چانیینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین در کنفرانس مطبوعاتی خود در واکنش به قطع و یا کاهش سطح روابط دیپلماتیک عربستان و برخی متحدان آن با ایران گفت: من در مناسبتهای مختلف نگرانی خود را درباره وضعیت آنجا ابراز کردهام. طرف چینی امیدوار است که طرفهای مربوطه بتوانند آرامش خود را حفظ و خویشتنداری کنند و از طریق گفتگو یا رایزنی، بهشیوهای مناسب به اختلافات خود رسیدگی کنند.
وی تصریح کرد: طرف چینی متعهد است تا صلح و ثبات در منطقه خاورمیانه ارتقا یابد. آقای «جانگ مین»، معاون وزیر خارجه (چین) برای انجام دیدارهایی در عربستان به سر میبرد و سپس به تهران سفر خواهد کرد. ایشان با هر دو طرف در خصوص اوضاع منطقه تبادل نظر خواهند داشت. در پکن نیز، چین (از طریق سفارتخانهها) به کشورهای ذیربط دسترسی دارد. ما امیدواریم که وضعیت خاورمیانه آرام گردد.
نظر شما