به گزارش خبرنگار تئاتر شبستان، تماشاخانه موج نو یکی از سالن های بخش خصوصی تئاتر تهران است که سال گذشته با اجرای نمایش «باغ وحش شیشه ای» به کارگردانی مهرداد مصطفوی فعالیت خود را آغاز کرد.
این تماشاخانه به مدیر عاملی مهدی کوهیان در طی یکسال گذشته میزبان ۲۰ اجرا و دو دوره از فستیوال مونولیو «نخستین فستیوال مستقل مونولوگ؛ گروه تئاتر لیو» بوده است. تماشاخانه ای که با یک سالن بلک باکس در ابعاد ۶ در ۶ با ارتفاع ۴ متر و 12 خط نوری میتواند در هر اجرا میزبان ۵۰ تماشاگر باشد.
به مناسبت یک سالگی این تماشاخانه با میلاد شجره، مدیر و کارشناس هنری این تماشاخانه گفت و گو کردیم که حاصل آن را با هم می خوانیم:
از شجره ابتدا درباره ی کیفیت آثار اجرا شده در یک سال گذشته ی تماشاخانه ی موج نو پرسیدیم که تاکید کرد: ایده ی فکری ما در مدیریت تماشاخانه، میزبانیِ آثاری بود که بتوانند از تئاتر بدنه فاصله بگیرند و شیوه های دیگری را تجربه کنند. بر این اساس من از کیفیت بیشتر نمایش هایی که در سال گذشته مهمان موج نو بودند، تمام قد دفاع می کنم.
وی میزان استقبال مخاطبان از نمایش ها و کیفیت آثار را به هم مرتبط دانست و افزود: در یکسال گذشته میزبان آثار تجربی مختلفی بوده ایم که بخشی از آن مثل نمایش های رضا بهبودی و کیوان سررشته با ایده های ما هماهنگ بود و اتفاقاً مورد استقبال تماشاگران قرار گرفت. بخش دیگر آثار هم کارهای دانشجویی بود که انصافاً همه ی تلاش خود را برای تجربه ی تئاتر به کار بسته بودند.
شجره با بیان اینکه موج نو میزبان آثار شریفی بوده که دغدغه ی تئاتر داشته اند، ادامه داد: دید تماشاخانه موج نو نسبت به تئاتر، علاقه به میزبانیِ نمایش هایی است که تئاتر برای عوامل آن، مهم تر از دیده شدن یا هر چیز دیگر باشد. ما با این ایده ها شروع کردیم و خوشحالیم که توانستیم تا حدی این ایده ها را عملی کنیم و تماشاخانه مان، محلی برای اجرای آثار تجربی شناخته می شود.
مدیر موج نو اذعان کرد: این شکل نگاه به تئاتر شاید دغدغه ی دیگر تماشاخانه های خصوصی نباشد، اما خوب یا بد مسیری است که موج نو در پیش گرفته. طبیعی است که هر کدام از تماشاخانه ها هم مسیر خودش را برای ارایه ی تئاتر مورد نظر طی می کند.
وی همچنین با بیان اینکه برخی گروه های نمایشی نمی توانند هزینه های اجرا را تامین کنند، به لزوم حمایت از تئاتر خصوصی اشاره کرد و گفت: دولت متوجه روند افزایش سالن ها شده و در حال برنامه ریزی است. تلاش هایی هم از سوی مرکز هنرهای نمایشی در حال انجام است که امیدواریم به نتیجه ی مطلوبی برسد. به هرحال اضافه شدن بی رویه ی تماشاخانه ها ممکن است به شکست بیانجامد، در حالیکه با برنامه ریزی مناسب می توان از این امکان به اتفاقات تئاتری خوبی رسید.
شجره درآمد تماشاخانه های خصوصی را با توجه به هزینه ها قابل توجه ندانست و گفت: درآمد بخش خصوصی از تئاتر با توجه به سرمایه ای که برای راه اندازی تماشاخانه خصوصی لازم است، آنقدری نیست که کسی را به حضور در این عرصه دعوت کند، اما تئاتر دغدغه ی ماست. در همین حال باید حواس مان باشد که اگر چرخه ی مالی آن به مشکل بخورد، خواه ناخواه ما را به مسیر دیگری می کشاند. اگرچه به آن روز فکر نمی کنیم اما این خطر تغییر کاربری تماشاخانه ها وجود دارد، چون اقتصاد مسئله ی مهمی در جریان زندگی امروز است.
این بازیگر تئاتر تولد تماشاخانه های خصوصی را اتفاق ویژه ای برای تئاتر تهران دانست و گفت: با اضافه شدن فضاهای نمایشی وارد نقطه عطفی در تئاتر ایران شدیم که توجه را از مراکزی مثل تئاتر شهر و ایرانشهر دور کرده است.
شجره توضیح داد: زمانی تئاتر شهر میعادگاه علاقه مندانی بود که فرصت اجرای آثارشان دست نمی داد اما حالا بسیاری از آنها در تماشاخانه های خصوصی با مخاطب مواجه شده اند. این اتفاق ویژه ای برای تئاتر است که مکان اجرا اهمیت خود را از دست داده و اجرای اثر حایز اهمیت است.
وی همچنبن هشدار داد: وقتی از یک مکان تمرکز زدایی می کنیم، باید مراقب تماشاگران باشیم. گستردگی سالن ها و امکانات اجرایی به همان اندازه که امروز مثبت و انرژی بخش است اگر به شکست و جمع آوری سالن های خصوصی بیانجامد، اتفاقی تلخ خواهد بود.
میلاد شجره درباره ی اینکه با توجه به دوری موج نو از سالن های مرکز شهر آیا توانسته اند تماشاگران خاص خود را شکل بدهند، گفت: اگرچه بر این باوریم که اثر هنری باید در مسیر و سلیقه ای اتفاق بیفتد تا علاقه مندان خود را گرد هم بیاورد اما اینکه بتوانیم تماشاگر خود را شکل بدهیم، ویژگی مثبتی است که تا حدی اتفاق افتاده.
وی در پایان درباره ی برنامه های اجرایی تماشاخانه در سال آینده نیز گفت: نمایش های دو، سه ماه آینده مشخص شده اند و برای سال 95 هم صحبت هایی با گروه های مختلف انجام داده ایم که هنوز قطعی نشده است.
گفتنی است موج نو از جمله تماشاخانه های خصوصی میزبان بخش به علاوه ی تئاتر فجر است که به گفته ی شجره برنامه های اجرای آن همزمان با جدول جشنواره ی فجر منتشر می شود.
تماشاخانه موج نو در خیابان شریعتی، خیابان مینا، خیابان رودبار شرقی، پلاک ۵۷ واقع است.
نظر شما