خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران در حال پیروزی، ضرر چند میلیارد دلاری عربستان با قطع رابطه با ایران، تماس تلفنی اشتاین مایر با همتایان ایرانی و عربستانی اش، رژیم آل سعود همچنان کینه توافق هسته ای ایران را در دل دارد از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
پارلمان بحرین خواستار قطع روابط اقتصادی با ایران شد/ابراز نگرانی چند نماینده از تبعات فاجعهبار این طرح برای منامه
پارلمان بحرین روز سهشنبه خواستار قطع کامل روابط تجاری با ایران شد. به نوشته پایگاه بحرینی «(پرشین) گالف دیلی نیوز»، مصوبه روز سهشنبه پارلمان بحرین از دولت میخواهد اتباع این کشور را از سفر به ایران منع کرده، به کلیه روابط تجاری با تهران پایان دهد. لغو خطوط پروازی به ایران و توقف خطوط کشتیرانی بین دو کشور از دیگر بندهای این طرح است.
در این جلسه، 28 نفر از مجموع 40 نماینده حضور داشتند که 16 نفر آنها رأی مثبت، 4 نفر رأی منفی دادند و 8 نفر نیز در رأی دهی شرکت نکردند.
این طرح در حالی تصویب شد که برخی نمایندگان پارلمان بحرین اذعان کردند که چنین اقدامی برای اقتصاد این کشور خسارتبار است. «محمد میلاد» یکی از این افراد بود که میگفت باید دیپلماسی را از تجارت جدا کرد.
وی گفت: «اینکه باید اقدامی دیپلماتیک صورت میگرفت و سفیر فراخوانده میشد، درست است. این یک اقدام سیاسی است، اما تجارت تجارت است و این طرحی خطرناک است که نباید اجازه تصویب آن را داد.»
میلاد تأکید کرد با چنین طرحی، به زودی خطوط هوایی بحرین دچار خسارت میشود و آن وقت دولت است که باید به این شرکت وام پرداخت کند.
وی گفت: «ما باید جنبههای اقتصادی این کار را درک کنیم، در غیر اینصورت اقتصادمان با تبعات ویرانگری روبرو خواهد شد.»
این در حالی است که دولت بحرین روز سهشنبه اعلام کرد کلیه پروازها به و از ایران را لغو میکند.
در حالی که شماری از نمایندگان در پاسخ به دفاع از این طرح پرداختند و ایران را به حمایت از تروریسم متهم کردند، یکی از نمایندگان به نام شاعر که به این طرح رأی مثبت داده بود، گفت باید بین اقتصاد و امنیت یک موازنه ایجاد کرد.
وی گفت: «ما چندین شرکت بحرینی را داریم که با تجار ایرانی قرارداد دارند و بالعکس. دولت باید پیش از اتخاذ هر تصمیمی، نظرات تجار را بگیرد. هیچکس با اینکه باید اقدامات بیشتری علیه ایران صورت گیرد، مخالف نیست، اما ما باید اطلاعات بیشتری کسب کنیم.»
شاعر افزود: «امارات هم سطح دیپلماتیک خود و میزان تجارت خود را کاهش داد، اما همه چیز را متوقف نکرد. اگر هم قرار است همهچیز متوقف شود، باید برای دورهای مشخص باشد.»
«ناصر القاصر» یکی از دیگر از نمایندگان گفت شرکت هواپیمایی «(پرشین) گالف ایر» به سه مقصد در ایران، یعنی تهران، شیراز و مشهد پرواز دارد و در صورت فسخ قرارداد، باید غرامت بپردازد.
وی که ریاست کمیته حقوق بشر پارلمان را بر عهده دارد، گفت: «ما باید در ابعادی کلانتر فکر کنیم. گالف ایر رقبایی در شورای همکاری دارد که از این فرصت استفاده کرده و این مقصدهای پرسود را که در سه سال گذشته به گالف ایر کمک کرده زیاندهیاش را جبران کند، از آن خود خواهند کرد.»
فوربس: قطع رابطه با ایران، میتواند چند میلیارد دلار به عربستان خسارت بزند
نشریه فوربس در گزارشی با موضوع قطع روابط عربستان با ایران، نوشته است که این اقدام میتواند تا 3 میلیارد دلار به ریاض خسارت وارد کند.
فوربس نوشته است: «قطع روابط عربستان سعودی با ایران، اگر مانع ورود زوار ایرانی به شهر مکه شود، میلیاردها دلار برای این کشور هزینه خواهد داشت.»
این نشریه با اشاره به درآمد کلان عربستان از محل برگزاری مراسم حج، نوشته است: «هر ساله صد هزار ایرانی برای مراسم حج به عربستان سعودی میروند. علاوه بر این، 500 هزار نفر هم به حج عمره میروند... ایرانیها جمعا 5% از حدود 2 میلیون مسلمانی را تشکیل دادند که در سال 2015 برای حج به عربستان سفر کردند.»
در ادامه گزارش آمده است: «حج کمک بزرگی به اقتصاد عربستان سعودی است. یک اقتصاددان سعودی در سال 2015 ادعا کرد که این کشور از محل حج و عمره جمعا 18.6 میلیارد دلار درآمد کسب میکند، که 8.5 میلیارد دلار آن مربوط به حج تمتع است. این رقم معادل 10% درآمد نفت عربستان است. بر اساس بررسیهای اتاق بازرگانی مکه، هر حاجی به طور متوسط حدود 5000 دلار در طول حضور در عربستان سعودی خرج میکند.»
فوربس در پایان نوشته است: «اگر این رقم را برای مسافران ایرانی در نظر بگیریم، سعودیها 500 میلیون دلار درآمد در طول مراسم حج را از دست میدهند. در صورتی که فرض کنیم که در طول حج عمره نیز زوار ایرانی به همین میزان هزینه میکنند، در آن صورت خسارت عربستان میتواند تا 3 میلیارد دلار افزایش یابد.»
ادعای تهدید بودن توان موشکی ایران علیه آمریکا و اجرای برجام رویکردی احمقانه و مخرب است
«پل پیلار» از افسران ارشد سیا در سالهای گذشته که اینک در اندیشکدههای مطرحامریکایی فعالیت دارد، در مطلبی که اخیرا در نشریه آمریکایی «نشنال اینترست» منتشر شد، نوشت: تلاشهای بینالمللی در زمینه محدودیت در موشکهای بالستیک درباره مواردی بوده که قادر به حمل کلاهکهای هستهای و سلاحهای کشتار جمعی هستند.
افسر سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در ادامه به صراحت نوشت: موشکهای بالستیک ایران مادامیکه این کشور ماده منفجره برای ساخت سلاح هستهای ندارد، تهدید علیه منافع آمریکا نمیباشند. البته برجام بر عدم اکتساب چنین توانمندی متمرکزبوده است بنابر این اجازه دادن برای مطرح شدن این ادعا که موشکهای ایران اجرا و دوام برجام را به خطر میافکنند، رویکردی احمقانه و مخرب است.
پیلار در بخشی دیگر نوشت: لفاظیهای هراسناک درباره توان موشکی بالستیک بین قارهای ایران سعی دارد چنین موردی را به آمریکاییها را تفهیم کند که توان موشکی ایران تهدید علیه آنها است. اما این حرافیها شباهتهای به آنچه که ایرانیها در مسیر توسعه و آزمایش موشکهای خود انجام میدهند، ندارد.
«گرگ ثیلمن» تحلیلگر موشکی آمریکا با سالها مطالعه بر برنامه موشکی ایران نیز در این زمینه گفت: «تلاش ایرانیان متمرکز بر سامانههای برد کوتاه موشکی است که بیشتر نیازهای دفاعی ایران در برابر همسایگانش را مرتفع میکند.»
سردار ایران در صدد بیرون راندن نیروی دریایی سلطنتی انگیس از خلیج فارس است/ ایران در حال پیروزی است
در گزارشی به قلم «تام توگندهت» عضو جناح محافظه کار مجلس عوام انگلیس در یادداشتی که در وبگاه انگلیسی «اسپکتیتر» اخیرا انتشار یافت، آورده است: ایران از مدتها سرگرم نبرد با انگلیس بوده و ما باید به این امر توجه داشته باشیم.
نماینده پارلمان انگلیس در ادامه یادداشت خود با اشاره به حضورش در افغانستان و مشاهداتش از عملیات ضد نیروهای انگلیس در این کشور و حتی عراق مدعی شد گروههایی که سعی در کشتن نیروهای انگلیسی داشتند از یک منبع مشترک یعنی ایران حمایت میشدند و سالهاست که این کشور از طریق نیروهای برون مرزی خود ، یگان ویژه کماندوهای سپاه انقلاب اسلامی از شورشیان اسلامگرا حمایت کرده و نیروهای انگلیسی حاضر در منطقه را کشته یا نقشه در ترور دیپلماتها در واشنگتن دی سی داشتند. در واقع نبردهای آیتاللههای ایران نه تنها اعلام نشده بوده بلکه تلفات جانی بسیاری را در برداشته است.
نماینده پارلمان انگلیس با اشاره مستقیم به سردار سلیمانی نوشت: «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروهای قدس سپاه سالها است که در جنگ مخفی علیه نیروهای انگلیس است و برای محدود کردن گزینههای ما، نیروهای او همراه با روسیه، سوریه و حزبالله لبنان به نبرد نیابتی مشغول هستند. قاسم سلیمانی سعی در ایجاد شکاف بین ما و متحدان به انحاء مختلف چون افزایش تنش در کویت و بحرین(ادعای نویسنده) دارد. او سعی دارد نیروهای دریایی انگلیس را از پایگاههایشان در خلیج فارس بیرون براند.
در ادامه این مطلب آمده است: امروزه ما شاهد پیوستن روسیه به ایران در ماجراجویی های نظامی در سوریه هستیم که نه تنها در مسیر حمایت از «بشار اسد» رییس جمهور این کشور است بلکه چالشی علیه منافع ما محسوب میشود. اینک نیز آنها موفق به خاتمه بخشیدن به تحریمها در عوض تاخیر محدود ده ساله در برنامه هستهای خود شدند.
تام توگندهت سپس عنوان داشت: برجام پیام آشکاری به متحدان ما با این مضمون دارد که ایران در حال پیروزی است، آمریکا در نقطه ضعف قرار گرفته و مسکو نیز به حمایت شیعیان مشغول است. بله، این توافق آمریکا بود و اهرم فشار انگلیس با ارسال سیلی از تجار به ایران بعد از رهایی از تحریمها به مدد عزم دولت اوباما در حصول توافق از بین رفت.
در خاتمه این مطلب آمده است: ما نمیتوانیم به واشنگتن و اطمینان دادن آنها به توافق تکیه کنیم. این توافق باید اعمال خرابکارانه را منع میکرد . این توافق باید خاتمه واقعی به برنامه هستهای ایران میداد. این توافق باید سردار سلیمانی و نیروهای قدس را از ضربه زدن به متحدان ما باز میداشت. اگر ایران (در اجرای برجام) کوتاهی کرده و در پی استفاده از حیله و نیرنگ برای ضربه به متحدان ما باشد ، ضرورت دارد ما نیز رویکرد شدیدتر از راه حل آمریکا اتخاذ کنیم. ما این کار را باید قبلا ، هنگامیکه «مارگرت تاچر» نخست وزیر وقت انگلیس به «جورج بوش» پدر رییس جمهور وقت آمریکا در دفاع از کویت اطمینان داد، انجام میدادیم. ما بایستی آماده مجددا چنین موردی شویم.
ایران دومین شهر موشکی خود را به رخ کشید/ دومین شهر موشکی ایران ، چالشی برای آمریکا و متحدینش است
یک رسانهای انگلیسی به نمایش دومین شهر موشکی ایران پرداخت و آنرا «خودنمایی ایران در برابر غرب» نام نهاد.
خبرگزاری «رویترز» در گزارشی نوشت: تصاویر به نمایش درآمده دومین شهر موشکی زیر زمینی ایران ر ا نشان دادند. این در حالی است که آمریکا و متحدین غربیاش اعلام کردهاند آزمایش موشکی ایران در ماه اکتبر نقض قطعنامه سازمان ملل متحد بوده است.
رویترز به نمایش فیلم یک دقیقهای دومین شهر موشکی ایران به حضور «علی لاریجانی» رییس مجلس ایران در بازدید از تاسیسات زیر زمینی نوشکی جدید ایران و نیز نمایش موشک برد بلند «عماد» اشاره کرد.
رویترز نوشت: آمریکا و متحدین غربیاش آزمایش موشکی ماه اکتبر سال گذشته را نیز نقض قطعنامه 1929شورای امنیت سازمان ملل متحد میدانند زیرا این موشک میتواند یک کلاهک هستهای را حمل کند.
در بخش دیگر این گزارش آمده نوشت: ایران با نمایش رسانهای دومین تاسیسات موشکی خود چالشی عمده را برای آمریکا و متحدین اروپاییاش همزمان با اجرای روز اجرام برجام ایجاد کرده است.
واشنگتن: مخفی ماندن مکالمات ظریف و جان کری ناشی از توطئه نیست/برنامهای برای از سرگیری روابط با ایران نداریم
«جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا امشب هم حاضر نشد در خصوص محتوای مکالمه اخیر «جان کری» وزیر خارجه کشورش و «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران توضیحی ارائه دهد.
توطئه در کار نیست
کربی در مواجهه با اصرار خبرنگار آسوشیتدپرس برای اطلاع یافتن از محتوای مکالمه تلفنی کری و ظریف گفت: «هیچ توطئهای برای مبهم نگه داشتن محتوای تماس تلفنی ظریف و کری در کار نیست.»
وی ادامه داد: «وزیر کری با اشخاص متعددی از جمله «محمد بن سلمان» جانشین ولیعهد عربستان، «عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان و (محمدجواد) ظریف وزیر خارجه ایران گفت وگو کرد؛ من نمیخواهم به جزئیات خط به خط این مکالمات بپردازم ولی پیام این گفتوگو، تشویق طرفین به تعامل دیپلماتیک و گفتوگو بود.»
جان کربی در ادامه به عکسالعمل ایران در برابر حادثه حمله به سفارتخانه عربستان اشاره کرد و گفت که ایران در نامه به سازمان ملل، از این حادثه ابراز تأسف کرده و این نشانه خوبی است.
مکالمه تلفنی با ظریف برای بازگرداندن حامیان تروریسم به عرصه بینالملل نیست
یکی از خبرنگاران به افزایش دفعات مکالمات جان کری و ظریف اشاره کرد و گفت که روابط طرفین اگر به سمت گرم شدن پیش نرود، حتماً به سمت گسترش پیش رفته است.
جان کربی پاسخ داد: «مذاکرات ما موردی است و از مذاکره در خصوص سوریه آغاز شد؛ مکالمه با طرفهای ایرانی برای بازگرداندن ایران به جامعه جهانی نیست، این تصمیم است که خود ایران باید بگیرد و مشخصاً ایران فعلاً با تست موشکهای بالستیک و حمایت از تروریسم دولتی، قصدی برای بازگشت به عرصه بینالملل ندارد.»
خبری از برقراری روابط دیپلماتیک با تهران نیست
خبرنگار دیگری به توصیه آمریکا برای ایران و عربستان برای گفتوگو و تعامل دیپلماتیک اشاره کرد و گفت که آیا آمریکا چنین نسخهای را برای روابط خود با ایران هم میپیچد؟
سخنگو پاسخ داد: «همانگونه که گفتم، تصمیم به از سرگیری روابط عربستان با ایران، در حوزه حق حاکمیت عربستان است و این مورد برای ما هم صدق میکند؛ ما هم در این خصوص بر اساس حق حاکمیت خود تصمیم میگیریم و در شرایط فعلی، هیچ برنامهای برای ازسرگیری روابط با ایران نداریم.»
اهرم داریم
خبرنگار دیگری به مواضع تهاجمی عربستان علیه ایران اشاره کرد و تحلیلش این بود که عربستان به خاطر مسامحه آمریکاییها در برابر ایران، به سخت گرفتن علیه تهران مجبور شده است.
جان کربی پاسخ داد: «هیچ مسامحهای در خصوص ایران در کار نیست. ما در برابر ایران اهرمهایی داریم که پیش از این استفاده کردیم و باز هم از آنها استفاده میکنیم، مثلاً تحریمهای مربوط به آزمایش موشکی اخیر ایران که در دست بررسی است.»
سفارت سوخته عربستان مانع اجرای برجام نخواهد شد
یکی از خبرنگاران پرسید که آیا تنش در روابط ایران و عربستان میتواند مانعی بر سر راه اجرایی شدن برجام باشد؟
سخنگو پاسخ داد: «نمیدانم؛ این یک فرضیه است. ما (1+5) در حال اجرای تعهداتمان (ذیل برجام) هستیم و ایران هم تا جایی که دیدهایم، تعهداتش را انجام داده است. انتظار ما این است که برجام اجرایی شود.»
مهر:
اعلام وضعیت فوق العاده، اطراف سفارت ایران و عربستان در ژاپن
در پی تنش های ایران و عربستان دولت ژاپن تدابیر امنیتی ویژه ای در اطراف سفارتخانه های ایران و عربستان در توکیو برقرار کرد.
یوشیهیدا سوگا رئیس کابینه دولت ژاپن با اعلام این خبر از دو کشور ایران و عربستان خواست برای کاهش تنش ها گفتگو کنند.
موتوهیدا یوشیکاوا نماینده ژاپن در سازمان ملل نیز روز سه شنبه از میانجیگری این کشور برای بهبود روابط دو کشور ایران و عربستان خبر داد.
اعدام شیخ نمر رهبر شیعیان عربستان به همراه ۴۶ نفر از شیعیان این کشور موجی از اعتراض های مردمی در ایران و اکثر کشورهای منطقه ایجاد کرده است.
کنگره آمریکا لایحه تحریم های جدید علیه ایران را بررسی می کند
کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان کنگره آمریکا قرار است پنج شنبه لایحه جدیدی را درباره ادعای این کشور در حمایت ایران از تروریسم بررسی کند.
در صورت تصویب این طرح، دولت اوباما نمی تواند بعضی از بانکهای ایرانی را تحت قانون برجام از تحریم ها آزاد کند و تنها در صورتی می تواند تحریم های ایران را بردارد که از کنگره مجوز قانونی دریافت کرده باشد.
طبق این قانون بانکهایی می توانند از تحریم ها آزاد شوند که از شرکت های مرتبط با سپاه پاسداران یا سازمانهای تروریستی خارجی و یا اشخاص حقیقی و حقوقی مربوط به تولید سلاحهای کشتار جمعی ایران حمایت نکرده باشند.
طبق بند دوم این طرح، رئیس جمهور آمریکا باید اطمینان کنگره را از این مسئله جلب کند که بانکهایی مثل بانک سپه از اشخاص یا سازمانهای مربوط به تحریم های تحت قانون ۱۳۳۸۲ کنگره حمایت نکرده باشند.
بر اساس طرح پیشنهادی، بانکهایی مثل بانک سپه به خاطر حمایت مالی از حزب الله لبنان می توانند بر اساس قانون ۱۳۳۸۲ کنگره همچنان در فهرست تحریم های آمریکا باقی بمانند. آمریکا ادعا می کند بعضی از بانکهای ایرانی با حمایت از حزب الله از تروریسم بین المللی حمایت کرده اند.
تماس تلفنی اشتاین مایر با همتایان ایرانی و عربستانی اش
فرانک والتر اشتاین مایر در تماس تلفنی با محمد جواد ظریف و عادل الجبیر، وزاری خارجه ایران و عربستان خواست تا همه تدابیر لازم را به گونهای اتخاذ کنند که تنشهای اخیر، تلاشها برای صلح در سوریه را به خطر نیندازد.
وزیر امور خارجه آلمان روز گذشته نیز در گفتگو با مجله بیلد گفت: تمام خاورمیانه و به خصوص ایران و عربستان از نظر ما به یک اندازه مقصر هستند.
وی با بیان اینکه جامعه بین المللی برای حل بحران ها و اختلاف ها دچار سردرگمی شده، اظهار داشت: در حال حاضر به بازیگران مسئول در منطقه و به خصوص در ریاض و تهران که برخوردی مسئولانه داشته باشند، نیاز داریم.
وزیر امورخارجه آلمان در ادامه گفت: امیدوارم که تنش ها و به هم ریختگی های اخیر خیلی زود حل و فصل شده و پایان یابد.
کربی: تحریم های موشکی نیاز به بررسی تکنیکی دارد
وزارت خارجه آمریکا در بیانیه ای اعلام کرد درباره اعمال تحریم های موشکی ایران تامل بیشتری صورت خواهد گرفت و برای اجرای آنها نیاز به بررسی های بیشتر وجود دارد.
جان کربی سخنگوی این وزارتخانه می گوید برای اجرای تحریم های موشکی ایران دولت با آژانس ها و سازمانهای خصوصی آمریکایی مشورت خواهد کرد. کربی گفت: در حال حاضر با همکاری آژانس های دیگر آمریکایی از نظر تکنیکی مسئله اعمال تحریم ها را بررسی می کنیم.
وی با اشاره به گزارش های موجود درباره صرفنظر آمریکا از اعمال تحریم ها به خاطر اعتراض ایران افزود: چنین موضوعی صحت ندارد و برای اجرا شدن تحریم ها نیاز به زمان بیشتری داریم.
جان کربی گفت: برای تحریم ها نیاز به راهنمایی یا مشاوره از ایران یا هر کشور دیگری نداریم.
تنش های ایران و عربستان مبارزه با داعش را پیچیده تر می کند
ژنرال «جف داویس» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا با اشاره به افزایش تنش ها بین ایران و عربستان سعودی در پی اعدام شیخ نمر گفت تنش های مذکور روند مبارزه با داعش را در منطقه پیچیده تر خواهد کرد.
وی گفت در حال حاضر تنش ها تاثیری بر عملیات های ما در منطقه نداشته است.
ژنرال داویس در عین حال تاکید کرد آمریکا تنش بین ایران و عربستان را از نزدیک رصد می کند و زیر نظر دارد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
فیلیپین: تنش بین ایران و عربستان تشدید نشود
هرمینیو کولوما جونیور دبیر بخش ارتباطات دفتر ریاست جمهوری فیلیپین در کنفرانسی خبری در مالاکانانگ، کاخ ریاست جمهوری فیلیپین، گفت: « ما نیز مانند کشورهای دیگر امیدواریم که صلح و ثبات بر منطقه حاکم شود».
وی افزود با توجه به حضور دو میلیون و 500 هزار کارگر فیلیپینی در خاورمیانه، فیلیپین برای ثبات در این منطقه اهمیت بالایی قائل است. از دو میلیون و 500 هزار کارگر فیلیپینی در این منطقه، حدود یک میلیون نفر در عربستان سعودی کار می کنند.
کولوما خاطر نشان کرد وزارت امور خارجه فیلیپین اوضاع در خاورمیانه را زیر نظر دارد.
با این حال، این مقام دفتر ریاست جمهوری فیلیپین اطمینان خاطر داد که دولت این کشور آماده است طرح احتیاطی خود را برای کمک به فیلیپینی ها در منطقه خاورمیانه در صورت لزوم اجرا کند.
اسپانیا اختلافات ایران و عربستان از طریق گفتگو را خواستار شد
دولت اسپانیا پس از تنش بین ایران و عربستان سعودی، با حمایت کامل از بیانیه «فدریکا موگرینی» رئیس سیاست خارجه اتحادیه اروپا ، مخالفت قاطع و صریح خود را نسبت به مجازات اعدام در تمامی اماکن و شرایط را ابراز داشت.
در این رابطه، موگرینی ابراز نگرانی کرده که این اقدام باعث شعله ور شدن بالقوه تنش های فرقه ای شود که پیشتر ویرانی های زیادی را در منطقه به همراه داشته است.
آیت الله نمر باقر النمر یکی از برجسته ترین زندانیان سیاسی عربستان، 23 مهر سال 1393 به اتهام انتقاد از حکومت سعودی به اعدام محکوم شد.
دادگاه تجدید نظر و دیوان عالی سعودی چندی پیش حکم اعدام وی را تایید کردند و این امر اعتراض علما، اندیشمندان و سازمان های اسلامی و بین المللی را به دنبال داشت و برخی از مقام های بلندپایه اروپایی نیز به این اقدام واکنش نشان دادند.
حکم اعدام شیخ نمر شنبه گذشته در عربستان اجرا شد.
تسنیم:
ترکیه: آماده میانجیگری میان ایران و عربستان هستیم
«احمد داود اوغلو» نخستوزیر ترکیه، امروز- چهارشنبه- در سخنرانی هفتگی خود در پارلمان این کشور با اشاره به تنش بهوجود آمده میان ایران و عربستان سعودی، گفت: «ما آماده هستیم برای کاستن از تنش میان این دو کشور، هرگونه تلاش مناسب صورت دهیم.»
اوغلو افزود «ما از همه دولتهای منطقه میخواهیم که خردورزی پیشه کنند و تدابیر لازم را برای کاستن از تشدید تنش اتخاذ کنند.»
اعدام آیتالله «شیخ نمرباقر النمر» رهبر شیعیان عربستان اعتراضهای وسیعی در کشورهای جهان داشت و متعاقب آن عربستان در اقدامی خشمآلود تصمیم به قطع روابط با ایران گرفته است.
ایرنا:
رژیم آل سعود همچنان کینه توافق هسته ای ایران را در دل دارد
«مارک بروزونسکی» تحلیلگر با سابقه مسائل خاورمیانه در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: من همانطور که قبلا گفته ام موضوع هسته ای ایران با امضای توافقنامه به پایان نرسیده و چرخ توطئه دشمنان این توافقنامه از جمله عربستان و رژیم صهیونیستی همچنان در حرکت است.
وی افزود: اقدام عربستان در اعدام شیخ نمر روحانی برجسته شیعه عربستانی آشکارا نشان می دهد که سران ریاض با طرحی هدفمند و به منظور تحریک عواطف مردم ایران و بهره برداری از واکنش های ناشی از آن به این کار دست زده اند.
این تحلیلگر با سابقه مسائل خاورمیانه تصریح کرد: تردیدی نیست که سران رژیم سعودی و گردانندگان رژیم صهیونیستی به یک اندازه از توافق هسته ای ایران ناخرسند و صدمه دیده اند و سعی می کنند که با سیاست ها و اقدامات تحریک آمیز، ایران را وادار به واکنش کنند.
به گفته بروزونسکی، سبعیت های اخیر رژیم صهیونیستی در مورد مردم قدس شرقی و کرانه های باختری، عملا در راستای همین سیاست ها و به منظور وادار ساختن ایران به واکنش های تند صورت گرفته و رژیم آل سعود نیز با همین هدف در مقطع حساس کنونی دست به چنین اقدامی زده است.
وی افزود: برخورد هوشمندانه ایران با سیاست های تحریک آمیز ریاض از جمله پیگیری قانونی عاملان حمله به سفارتخانه عربستان نشان می دهد که ایران تا چه اندازه در اندیشه برقراری صلح و ثبات در منطقه خاورمیانه است و مقابله با تروریسم را اولویت برتر سیاست های خود قرار داده و تلاش می کند تا از هرگونه تنشی که این کشور را از این اهداف خود دور نگه دارد، احتراز کند.
بروزونسکی همچنین در خصوص مواضع اخیر دولت آمریکا در مقابل رژیم صهیونیستی و رژیم آل سعود، گفت: مواضع باراک اوباما را باید از دو جنبه نگاه کرد ، یکی نیاتی است که او دارد و دیگری به عمل در آوردن این نیات.
وی توضیح داد: اوباما از ابتدای ریاست جمهوری خود بارها طرح ها و اهدافی را مطرح کرده که موجب امیدواری مردم آمریکا و جهان به بروز تغییری در سیاست های آمریکایی شده اند.
به گفته این تحلیلگر آمریکایی، آنچه که بسیاری از مردم جهان در نگاه و تحلیل سیاست های آمریکایی به آن توجه ندارند این است که ماشین سیاسی آمریکا را فقط یک اسم و یا یک مقام به حرکت در نمیاورد و حوزه های قدرت متعددی از جمله کنگره، پنتاگون، سازمان سیا و مهم تر از آن لابی صهیونیست ها در شکل گرفتن سیاست آمریکایی ها دخالت دارند.
وی گفت: با قبول کنیم که در نهایت این همان ماشین نامرئی سیاست های آمریکایی است که تصمیم نهایی را در این کشور می گیرد.
نظر شما