به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از یاسوج، نخستین کارگروه تخصصی شورای فرهنگ عمومی استان کهگیلویه و بویراحمد شب گذشته(۱۲ دی) با حضور جمعی از نخبگان و اساتید دانشگاهی در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی این استان برگزار شد.
سید مسعود رضایی، مسئول واحد آموزش و پژوهش اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد در این نشست، گفت: شبکه های اجتماعی فضای آنلاینی هستند که بر ساخت و بازتاب روابط اجتماعی میان افراد تمرکز می کنند.
وی با بیان اینکه افرادی در این فضا به تبادل علایق و فعالیت های خود می پردازند، افزود: شبکه های اجتماعی علاوه بر شکل دهی جدید به عرصه و فضای تعاملات رودر روی اجتماعی و کنش های میان فردی، نقش مهمی در نحوه انجام تعاملات شغلی و تجاری ایفا می کنند.
رضایی اظهار داشت: در بحث آسیب شناسی شبکه های اجتماعی نکته حائز اهمیت ریسک بالای این گونه شبکه ها از لحاظ آسیب های اجتماعی و فرهنگی است.
مسئول واحد آموزش و پژوهش اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: شبکه های اجتماعی با میلیون ها کاربر در سال های اخیر، توجه مهاجمان سایبری را نیز بیش از هر هدف دیگری به خود جلب کرده است.
وی ادامه داد: تغییرات و اختراعات سریع و شگرف در عرصه ارتباطات اجتماعی در چند ساله اخیر فرصت هرگونه برنامه ریزی و مقابله با آسیب های اجتماعی این گونه فضاها را از دست مهندسان و برنامه ریزان فرهنگی گرفته است؛ به گونه ای که برای مقابله با این آسیب های اجتماعی چندان فرصت و مجالی برای اندیشیدن باقی نمی گذارد.
رضایی خاطرنشان کرد: فضای ایجاد شده فرصتی برای صاحب غرضان و معاندان فراهم آورده است تا به صورت گسترده بتوانند با پایین ترین سطوح اجتماعی تا ارکان آن ارتباط برقرار کرده، بنیان های آن را هدف قرار داده و دست به تخریب گسترده نظام اجتماعی، باورها و فرهنگ بزنند.
این مسئول آموزشی و پژوهشی ایجاد محرکه های قوی برای تبادلات فرهنگی غیره قابل کنترل، بسترسازی بیشتر برای تهاجم فرهنگی، انتقال هنجارها و نرم های ارزشی و اخلاقی غربی، توهین به ائمه و مقدسات و به تمسخر گرفتن فرهنگ عاشورا را از آسیب های فرهنگی شبکه های اجتماعی برشمرد.
وی توهین به قومیت های مختلف، جعل تاریخ و ایجاد هویت کاذب. تضعیف باورهای قومی و فروپاشی خرده فرهنگ ها با جایگزینی فرهنگ غیرمتعارف و بیگانه، ایجاد مطالبات سیاسی بی پایه و غیر منطبق در نظام سیاسی کشور، تحریف واقعیات و تخریب چهره های سیاسی و اسطوره کشی در عرصه سیاسی، نشر اخبار بی پایه و غیره مستند و ایجاد آشوب اجتماعی کاذب را از دیگر موارد آسیب های فرهنگی شبکه های اجتماعی عنوان کرد.
رضایی تضعیف نهاد خانواده به عنوان مهم ترین رکن اجتماعی را یکی از اهداف شبکه های اجتماعی دانست و یادآور شد: مهم ترین آسیبی که شبکه های اجتماعی به خصوص واتس آپ، تلگرام، وایبر و ... در چند سال اخیر به ارتباطات اجتماعی در استان با توجه به خصوصیات فرهنگی استان وارد ساخته اند به خصوص در حریم فروپاشی نهاد خانواده و آسیب دیدن روابط زناشویی، قابل تامل است.
مسئول واحد آموزش و پژوهش اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد حیا زدایی از نهاد خانواده، از بین رفتن حریم خصوصی، ایجاد روابط احساسی کاذب، شکننده شدن روابط زوجین، ایجاد تردید و یاس در روابط زناشویی، بی توجهی به تربیت و پرورش فرزندان و غرق شدن در دنیای مجازی را از جمله آسیب های فضای مجازی و قابل بررسی دانست.
وی ایجاد شوق و رغبت برای برقراری رابطه غیره متعارف با افراد تازه، فریفته شدن و دلسردی نسبت به افراد خانواده، دامن زدن به طلاق خاموش، خود شیفتگی و غرق شدن در دنیایی غیره واقعی، افزایش طلاق و جرائم اخلاقی، تحمیل هزینه های بی مورد به اقتصاد خانواده، اعتیاد به شبکه های اجتماعی و ایجاد تمایل برای خودنمایی، تبادل سربع اطلاعات خانوادگی به افراد سود جوی جنسی و احساس نیاز شدید به دوستانی تازه، باز شدن حریم خانواده به روی افراد سودجو در اثر آشنایی های شبکه ای و فروپاشی روابط زوجین، انفکاک و جدایی میان دنیای والدین و فرزندان و احساس غربت و بیگانگی در خانواده را از دیگر موارد آسیب های اجتماعی این شبکه ها عنوان کرد.
رضایی بستن و محدود کردن شبکه های اجتماعی را چاره کار ندانست و اذعان کرد: چنین کاری تبعات منفی بسیاری خواهد داشت و از سوی دیگر نیرو و امکانات کافی برای مقابله با آن موجود نیست.
این مسئول با بیان اینکه برخوردهای امنیتی و ارشادی نیز با توجه به گستردگی این شبکه ها به نظر می رسد ممکن نباشد، گفت: بهترین راه برای مقابله با آسیب شبکه های اجتماعی آگاه سازی جامعه و نهاد خانواده از مضرات و آسیب های آن است.
در نخستین نشست کارگروه تخصصی شورای فرهنگ عمومی استان کهگیلویه و بویراحمد دیگر اعضای شرکت کننده نظرات خود را پیرامون شبکه های مجازی و اثرات مخرب آن بیان کردند.
نظر شما