دور جدید جلب مشارکت های مردمی با هدف خودکفایی تدریجی فعالیت های قرآنی

انجم شعاع حضور مردم در هر عرصه ای را اهرم اصلی موفقیت دانست و گفت: درپی تفاهم با مرکز توسعه فعالیت های قرآنی جلب حمایت های مردمی در نمایشگاه قرآن با هدف خودکفایی تدریجی در فعالیت های قرآنی آغاز می شود.

خبرگزاری شبستان: موسسات قرآنی به عنوان بازوی پرتوان فعالیت های قرآنی برخاسته از بخش مردمی از جمله بخش هایی هستند که علی رغم تاثیرات مثبت بسیار در این ساحت مقدس، در مقایسه با دیگر بخش ها از محدودیت های بیشتری رنج می برند.
البته در سال های اخیر تشکیل اتحادیه های قرآنی برای تجمیع این موسسات ذیل مدیریتی واحد، گامی موثر بوده که توانسته بستر برخورداری این بخش از امکانات و اعتبارات را البته در حد اندک فراهم کند.
اما در این میان بازهم در امر بهره مندی اتحادیه ها و موسسات متبوع آنها از امکانات و اعتبارات دولتی به ویژه حمایت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میان اتحادیه های "تشکل های قرآنی کشور" و "کشوری موسسات مردمی قرآنی" بعضا اختلافاتی وجود دارد که کوشیده شد در اواخر سال گذشته با ادغام هر دوی آنها از بروزشان جلوگیری شود، امری که پس از ماه ها بحث و اختلاف نظر در نهایت محقق نشد.
اما به تازگی خبری دریافت شد مبنی بر تفاهم مرکز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت های قرآنی کشور و اتحادیه کشوری موسسات مردمی قرآنی که تا حدودی انتظارات را برآورده کرده و گامی موثر در رفع اختلافات محسوب می شود.
به منظور اطلاع از مفاد این تفاهم به گفت و گو با محمد انجم شعاع، مدیرعامل اتحادیه کشوری موسسات مردمی قرآنی پرداخته ایم، که مشروح آن در ذیل می آید:

 

تفاهم نامه میان مرکز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت های قرآنی کشور با اتحادیه کشوری موسسات مردمی قرآنی پیرامون چه مسائلی منعقد شده است؟


تیرماه جاری آغاز فصل جدید همکاری این دو نهاد است، پس از آنکه در سال گذشته مشکلات و اختلافاتی در زمینه تخصیص اعتبارات و منابع حمایتی میان موسسات قرآنی بروز کرد، جلسه ای با حضور قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور قرآنی برگزار و درباره احصای ظرفیت های موجود و رفع مشکلات تصمیماتی اتخاذ شد.
بدین ترتیب از این پس تمامی ظرفیت ها با پشتوانه ای قوی و با همت اتحادیه به عنوان نماینده بیش از 3200 موسسه و خانه قرآن روستایی در سراسر کشور، در راستای توسعه فرهنگ قرآنی بکار گرفته می شود.

 

برخورداری موسسات قرآنی از معافیت مالیاتی

 

در حال حاضر موسسات قرآنی از چه مشکلاتی به عنوان معضلات اصلی رنج می برند؟
بهره مندی از بیمه به ویژه برای معلمان قرآن که پیش از این از طریق ارسال نامه به وزارت رفاه و مجلس شورای اسلامی پیگیری شده بود، از مهمترین این مشکلات است، چراکه هم اکنون نزدیک به 19 هزار فعال قرآنی بدون برخورداری از پوشش بیمه ای مشغول به فعالیت هستند که در این سال ها بسیاری را از دست داده ایم.
مشکلات عدم برخورداری از بیمه به شدت فعالان قرآنی را آزار می دهد از این رو درپی تفاهم با مرکز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت های قرآنی کشور در سال 90 و در مرحله نخست 2 هزار فعال قرآنی به این مرکز به منظور بیمه شدن در قالب های بازنشستگی، درمانی و تکمیلی معرفی می شوند.
البته اتحادیه به دلیل ماموریت های ذاتی خود معلمان را در برخورداری از بیمه در اولویت قرار داده است.
مشکل دیگر عدم معافیت مالیاتی موسسات قرآنی است در حالی که بنابر ماده 139 قانون مالیات، موسسات فرهنگی هنری از این معافیت برخوردار هستند، اما این معافیت شامل موسسات قرآنی نمی شود، با انعقاد این تفاهم نامه از این پس 300 موسسه با معرفی اتحادیه کشوری موسسات مردمی قرآنی برای بهره مندی از این معافیت بدون نیاز به تبصره خاص، معرفی می شوند.
در این میان فقدان حمایت های مالی نیز موسسات تابع اتحادیه را رنج می داد، که برای رفع آن مقرر شده از امسال 300 موسسه این اتحادیه علاوه بر دریافت بن حمایتی خرید از نمایشگاه بین المللی قرآن، از دیگر حمایت های قانونی همچون تجهیز نرم افزاری و تامین مکان فعالیت نیز برخوردار شوند.

 

آیا اتحادیه در عرصه مشارکت در فعالیت های قرآنی یا تکفل بخشی از این فعالیت ها که بر عهده دولت است، با مشکلی خاص مواجه است؟


توافق شده از این پس اتحادیه کشوری موسسات مردمی قرآنی متناسب با توانمندی موسسات متبوع خود دوره "زبان قرآن" را ویژه 10 هزار نفر و دوره آموزش تدبر در آیات وحی را ویژه 5 هزار نفر با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار کند.
همچنین و با توجه به تکفل مسئولیت بخش آموزش طرح 1445 توسط سازمان تبلیغات اسلامی، این سازمان برگزاری تمامی کلاس های این طرح را به اتحادیه به عنوان بازوی همکار خود در بخش مردمی واگذار کرده که درپی آن یک هزار کلاس ویژه 20 هزار قرآن آموز در سراسر کشور با محور روخوانی و مفاهیم سوره مبارکه انفال برگزار می شود.
از سوی دیگر بنابر تفاهم به عمل آمده میان مرکز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت های قرآنی کشور، این اتحادیه در نوزدهمین نمایشگاه بین المللی قرآن با رویکرد جذب مشارکت های مردمی حضور می یابد که این می تواند سرآغاز تحولی شگرف در فعالیت های قرآنی باشد به گونه ای که این فعالیت ها همچون عزاداری های ماه محرم با مشارکت 98 درصدی مردم انجام شود.
چراکه در این سال ها تجارب موفقیت در بخش های مختلف تنها با حضور مردم مشخص کرده هرجا مردم پای کار باشند می توان اهداف را محقق کرد همچون کمیته امداد امام خمینی (ره).
بنابراین خروج تدریجی فعالیت های قرآنی از مسیر حمایت های دولتی و توانمندسازی و خودکفایی این بخش از نمایشگاه قرآن سال جاری آغاز می شود، همچنین تلاش بر آن است تا نیات واقفان خیراندیش با محور قرآن را افزایش داد.

 

قرار گرفتن اسامی معلمان قرآن در لیست مشاغل خانگی

 

به منظور بهره مندی موسسات قرآنی از یارانه های بیشتر چه راهکارهایی درنظر گرفته شده است؟
درپی مذاکرات انجام شده با وزارتخانه های نفت و نیرو تعرفه گاز، آب و برق موسسات قرآنی کاهش یافته است و در سال جاری تلاش می شود تا از طریق مذاکره با شرکت گاز اسامی معلمان قرآنی در لیست مشاغل خانگی به منظور کاهش تعرفه های پرداختی قرار بگیرد البته به شرط عدم داشتن تابلوی فعالیت و ثبت در وزارتخانه.
همچنین، به منظور ارائه تسهیلات رفاهی به فعالان قرآنی در بخش مردمی احداث مراکز تفریحی رفاهی در استان های مختلف از طریق رایزنی و همکاری استانداری ها در دستور کار قرار گرفته است و هم اکنون در استان های مازندران، خراسان رضوی و سمنان اقداماتی در این راستا صورت گرفته است.
از استان هرمزگان نیز برای واگذاری منطقه ای در قشم برایا حداث مرکز رفاهی ویزه فعالان قرآنی صورت گرفته و در اردبیل نیز اردوگاهی البته به شوه غیرتملیکی به این امر اختصاص یافته است.

 

آیا اتحادیه به همان میزان که از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه های حمایتی انتظار دارد با سازمان تبلیغات اسلامی نیز وارد مذاکره شده است؟


بله، درخواست افزایش بودجه سال 90 اتحادیه، واگذاری اجرای طرح های تبلیغی ترویجی همچون برپایی کرسی های تلاوت و برگزاری کلاس های آموزشی طرح 1445 در این راستا ارائه شده است اما به دلیل عدم تصریح منابع بودجه ای سال 90 هنوز نمی توان وارد مرحله اجرای طرح و برنامه ها شد.
البته سال گذشته اتحادیه هم از سوی سازمان های تبلیغا تاسلامی، دارالقرآن الکریم و هم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد حمایت قرار گرفت که همسو با آن یک میلیارد ریال در اختیار اتحادیه های 20 استان قرار گرفت که انتظار است با جهش بودجه های قرآنی در سال 90 این میزان افزایش بیابد.
امید است، مسئولان همسو با مطالبه رهبر معظم انقلاب برای همدلی و همفکری هرچه بیشتر تلاش کنند و این مهم از طریق نشستن مسئولان قرآنی و انعقاد تفاهم نامه ای تاریخی به وقع بپیوندد.


پایان پیام/

 

 

 

کد خبر 51152

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha