مجید ابهری، آسیب شناس اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان درباره عوامل بازماندگی از تحصیل و تاثیر بی سوادی در جامعه گفت: سواد به معنی توانایی خواندن و نوشتن و درک مفاهیم در هر زمان است که در هر جامعه تعبیر مختلفی دارد. گاهی سواد تنها به خواندن و نوشتن گفته می شود، گاهی نیز سواد به درک مفاهیم علمی و دانش روز اطلاق می گردد.
وی افزود: امروزه بر اساس تعریف سازمان یونسکو فرد باسواد به کسی گفته می شود که توانایی کار با رایانه را داشته باشد. سواد انواع مختلف از جمله سواد اجتماعی یعنی داشتن دانش درباره اجتماع، تعاملات و ارتباطات مرتبط با آن یا داشتن سواد رسانه ای یعنی ادرک مفاهیم رسانه ها و توانایی برداشت نیازهای فکری و فرهنگی از رسانه های نوشتاری، تصویری یا دیداری و شنیداری است که انواع مختلف سواد وجود دارد که باید در جای خود به آن ها پرداخت.
ابهری بیان کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نهضت سوادآموزی تلاش گسترده ای را به کار گرفت تا بی سوادی را در جامعه ریشه کن کند البته ما به عنوان یک کشور مسلمان فقط نباید قانع به خواندن و نوشتن باشیم . در این زمینه می توان گفت در میان بزرگسالان به طرز چشمگیری بی سوادی کاهش یافته است. اما متاسفانه در بین کودکان و نوجوانان می توان گفت سه میلیون کودک بازمانده از تحصیل در جامعه ما وجود دارد که ممکن است آمار بیشتر از اینها باشد.
این آسیب شناس خاطرنشان کرد: اگر قرار است بی سوادی در جامعه ریشه کن شود باید افراد جامعه توانایی درک مسایل فرهنگی و اجتماعی را پیدا کرده و هیچ کودکی در کشور از تحصیل محروم نگردد.
وی خاطرنشان کرد: می توان با باسواد کردن مردم، از عوارض بی سوادی در آسیب های اجتماعی جلوگیری کرد البته برخی از آسیب ها در بین افراد تحصیلکرده که یقه سفید نامیده می شود، مانند اعتیاد، جعل، طلاق و افسردگی وجود دارد اما بسیاری از ناهنجاری های اجتماعی در بی سوادی و همراه با آن بیشتر جلوه گر می گردد.
ابهری تصریح کرد: افراد بی سواد زودتر فریب می خورند، توانایی مطالعه و پژوهش در امور مختلف را نداشته و قدرت مدیریت در زندگی امروز را به طرز چشمگیری کمتر دارند .
وی افزود: زندگی امروزی در عصر فضا و رایانه دارای پیچیدگی هایی است که خواندن و نوشتن دیگر جوابگوی تربیت فرزندان و پیشگیری از آسیب های اجتماعی نیست بنابراین بی سوادی در فریب خوردن افراد اثر مستقیم داشته و باعث رشد آسیب های اجتماعی می گردد.
این استاد دانشگاه با اشاره به عوامل بازماندگی از تحصیل کودکان گفت: به طور کلی از نگاه آسیب شناسی اجتماعی عوامل بازماندن از تحصیل کودکان و نوجوانان را می توان در محورهای بیکاری و اعتیاد والدین، دور بودن از مدرسه و مشکلات اقتصادی برای اعزام آنها به شهرهای بزرگ تر، استفاده از کودکان و نوجوانان برای کارهای اجباری و تکدی گری اشاره کرد.
وی تصریح کرد: خانواده هایی که خود درگیر آسیب های اجتماعی هستند فرزندان خود را نیز از تحصیل محروم نموده و با دست خود آینده آنان را دود می کنند.
نظر شما