حوزه خلاقیت و نوآوری در کشور ما بسیار ضعیف است

خبرگزاری شبستان: رئیس پارک علم و فناوری استان خوزستان، حوزه خلاقیت و نوآوری را در کشورمان به واسطه اقتصاد دولتی و صنعت وارداتی بسیار ضعیف عنوان کرد.

دکتر بابک مختاری، رئیس پارک علم و فناوری خوزستان، به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اهواز، گفت: در حالی که یک شرکت تولید کننده لوازم الکترونیک در کشور کره سالی 13 هزار اختراع ثبت می نمایند، اما کل اختراعات ثبت شده کشور ما 13 هزار اختراع است که این اختراعات نه توسط شرکت های صنعتی و تولیدی بلکه بیشتر توسط دانشجویان و دانشگاهیان صورت گرفته است.

 

وی با اشاره به ضرورت برنامه ریزی برای گسترش اختراعات و فعالیت مخترعین در کشور و استان، افزود: به همین منظور جشنواره منطقه ای رویش خلیج فارس نهم و دهم دی توسط بنیاد نخبگان خوزستان و حمایت پارک علم و فناوری خوزستان در اهواز برگزار می شود.

 

رئیس پارک علم و فناوری خوزستان، ادامه داد: این جشنواره می تواند در حوزه فرهنگ سازی برای خلاقیت و نوآوری موثر باشد، حوزه ای که بواسطه اقتصاد دولتی و صنعت وارداتی در کشور ما بسیار ضعیف است.

 

وی اضافه کرد: با توجه به انگیزه جشنواره منطقه ای رویش و همچنین باتوجه به اینکه فرایند داوری و مشاوره به صورت همزمان به مخترعان ارائه می شود و ضمن اینکه ارزیابی اولیه علمی اختراعات که در قوانین برنامه های چهارم و پنجم توسعه مورد تاکید قرار گرفته در این جشنواره انجام می شود، اختراعاتی که قابلیت تجاری سازی دارند از میان تمام اختراعات حاضر در جشنواره انتخاب شده و تجاری سازی در مورد آنها آغاز می شود.

 

مختاری، خاطر نشان کرد: براساس سیاست های کلی ابلاغ شده نظام علم و فن آوری توسط مقام معظم رهبری و برنامه چهارم و پنجم توسعه و همچنین نقشه جامع علمی کشور شکل گیری نظام ملی نوآوری مورد تاکید فراوان قرار گرفته است.

 

وی بیان کرد: نظام ملی نوآوری یک نظام مدیریت نوآوری فرا سازمانی و در مقیاس کلان و کشوری است که به نقش مجموعه سازمان‌ها مانند دانشگاه ها، موسسات پژوهشی، پارک‌ های فناوری، مراکز تحقیق و توسعه، مراکز صنعتی و غیره در فرایندهای نوآوری و رابطه تعاملی آنها در این خصوص می‌ پردازد که این نظام زیر نظام‌ های متعددی همچون نظام ملی پژوهش، نظام ملی خلاقیت، نظام ملی مالکیت فکری نظام ملی مدیریت فناوری و همچنین نظام‌ های محلی یا منظقه‌ ای نوآوری را شامل می شود.

 

رئیس پارک علم و فناوری خوزستان، تصریح کرد: به جریان افتادن دانش و نوآوری در این نظام می تواند همه اجزاء این نظام را باهم درگیر و موجب هم افزایی این نهادها شود.

 

وی در بخش دیگر سخنان خود از چند عامل به عنوان عوامل تضعیف کننده روحیه نوآوری نام برد و اذعان داشت: سیستم آموزشی حافظه محور، سیستم اقتصاد دولتی و سیستم صنعتی مونتاژ محور از جمله این عوامل هستند.

 

وی با بیان اینکه از سالهای گذشته برنامه هایی برای ایجاد تغییرات بنیادین در موارد گفته شده فوق شروع و اجرا شده است، تصریح کرد: در این راستا تغییر محتوای کتب درسی چه در سطح آموزش و پرورش و چه دانشگاه ها، خصوصی سازی در حوزه اقتصاد و توجه ویژه به نقش فنآوری و انتقال فناوری در منابع از آن جمله است.

 

مختاری، عنوان کرد: اجرای برنامه هایی مانند استارتاپ ویکند، صبحانه نوآوری، ایده شو، المپیاد کسب و کارهای دانشجویی، جشنواره علم تا عمل و جشنواره منطقه ای رویش خلیج فارس، از جمله مواردی است که نقش تبلیغی و فرهنگسازی برای تقویت روحیه نوآوری و خلاقیت دارد.

 

وی همچنین در خصوص نقش مراکز آموزشی و دانشگاه ها در پرورش نوآوری و ارتباط با پارک علم و فناوری و بنیاد نخبگان گفت: این ارتباط بر اساس نیاز شکل می گیرد به طوری که ارتباط مراکز آموزشی و دانشگاها و صنعت تا حدودی سازمانی و تا حدودی نیز براساس نیاز است چراکه مخاطب اصلی مراکز رشد و پارک های علم و فناروری دانش آموختگان دانشگاهی می باشند و استاید دانشگاه در راهنمایی مشاوره و داوری فناوران و مخترعین نقش اساسی دارند.

 

رئیس پارک علم و فناوری خوزستان، همچنین در خصوص انتقادهایی که به کمبود بودجه پژوهشی می شود، اظهار کرد: در حوزه پژوهش مشکل اساسی ما بودجه نیست درست است که از نظر تجهیزات پژوهشی و آزمایشگاهی پیشرفته، در مضیقه هستیم اما اینکه اثر بخشی پژوهش را تنها منوط به افزایش بودجه های پژوهشی کنیم اقدام درستی نیست.

 

وی ابراز کرد: ما اگر بخواهیم نتیچه پژوهش، اثر خود را در جامعه یا صنعت نشان دهد، باید پژوهش مذکور یک پژوهش تقاضا محور باشد در حالی که می توان گفت؛ یکی از مشکلات اساسی پژوهش در کشور ما عدم احساس نیاز جامعه و صنعت به دانش و پژوهش و عدم تعریف و شناخت دقیق مساله از سوی صنعت و جامعه است.

 

مختاری، در خصوص حمایت های مورد نیاز نخبگان نیز تاکید کرد: نخبه احتیاج به حمایت ندارد چرا که نخبه کسی است که به واسطه دارا بودن  استعداد برتر شایستگی خدمت بیشتر و با کیفیت به جامعه را دریافت کرده است.

 

 وی یاد آور شد: با این وجود وظیفه نهادهایی که به اصطلاح حامی نخبگان هستند در درجه اول شناسایی و دوم ایجاد شرایط و محیط مناسب برای هرچه بیشتر شکوفا شدن استعدادهای نخبگان در جهت خدمات بیشتر به جامعه است.

 

رئیس پارک علم و فناوری خوزستان، توضیح داد: مراکزی مانند بنیاد و پارک های علم و فناوری از اصلی ترین مراکزی هستند که افراد نخبه و استعدادهای برتر می توانند با حمایت آنها ایده های نوآورانه خود را به منصه ظهور برسانند.

 

کد خبر 511244

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha