هچ جا ردّپایی از تمدن نیست مگر آنکه دین حضور داشته باشد

خبرگزاری شبستان: تنها چیزی که می تواند قواعد، قوانین و سنت ها را بر یک جامعه جاری و زمینه ایجاد جامعه را در مرحله اول و تمدن را در مرحله دوم بنا کند، آن است که گروهی از انسان ها قانع شوند پیامی از ماوراء برای آنها آمده است.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، آیین اختتامیه هفته علمی تمدن نوین اسلامی هم اینک صبح دوشنبه، هفتم دی ماه با حضور شخصیت های فرهیخته علمی فرهنگی در دانشگاه علامه طباطبایی (ره) در حال برگزاری است.

 

بنابراین گزارش، حسین سلیمی، رییس دانشگاه علامه طباطبایی (ره) در این آیین گفت: ابن سینا در یکی از حاشیه های شفا، مفهوم مهمی را مطرح می کند که گاهی در شناخت اندیشه های او و مفاهیم اسلامی کمتر به آن توجه می شود.

 

وی افزود: مفهوم ابن سینا این است که هیچ جا ما ردپایی از تمدن ندیدیم مگر آنکه یک دین به ویژه دین الهی در آن نقش داشته باشد.

 

سلیمی در ادامه با اشاره به استدلال ابن سینا در خصوص موضوع یاد شده، ابراز کرد: زمانی که اجتماعات اولیه بشری گرد هم جمع می شوند، هیچ مبنایی برای آنکه قاعده و قانونی و امر لازم الاجرایی میان آنها جاری شود، ندارد بلکه تنها چیزی که می تواند قواعد، قوانین و سنت ها را بر یک جامعه جاری و زمینه ایجاد جامعه را در مرحله اول و تمدن را در مرحله دوم بنا کند، آن است که گروهی از انسان ها قانع شوند پیامی از ماوراء برای آنها آمده است.

 

وی اضافه کرد: این ادعا که ابن سینا مطرح کرده به گونه ای می توان گفت تاریخ شناسان ما می توانند شواهد صدق آن را از متن تاریخ استخراج کنند و لذا تمدن هایی که ما امروز می شناسیم حتما ردپایی از دین الهی در آنها وجود دارد که این مفهوم در قرآن مشاهده می شود.

 

سلیمی در ادامه بیان کرد: بر این اساس و اگر با این دیدگاه به تاریخ اسلام بنگریم، مشاهده می کنیم یکی از مهمترین کارویژه هایی که دین اسلام ایجاد کرده تمدن سازی است؛ اسلام در محیطی پدید آمد که آن محیط فاقد برخی از ویژگی های تمدن بود و در آن انسان هایی می زیستند که به تعبیر قرآن و ائمه اطهار ویژگی های یک جامعه کاملا بدوی را داشته و حتی از رفتارهای عادی یک انسان متمدن به دور بودند.

 

رییس دانشگاه علامه طباطبایی (ره) با تاکید بر اینکه ما در تمدن سازی از رفتارهای خُرد و کلان را در تک تک آموزه های پیامبر (ص) مشاهده می کنیم، تصریح کرد: به گونه ای که پیامبر (ص) قدم به قدم رفتارهای خُرد را همچون راه رفتن و غذا خوردن تا حکومت داری و اصول اقتصاد در تمدن جدید آن هم برای مردمان بدوی بنا نهاد.

 

سلیمی یادآور شد: این تمدن دارای چنان وسعتِ مَشربی است که پس از مدتی می تواند تمدن های بزرگ دیگر را در درون خود هضم کند، البته من با این دیدگاه که تمدن اسلامی قصد دارد دیگر تمدن ها را نابود کند موافق نیستم بلکه تمدن اسلامی نیز قصد دارد روی نکات انحرافی تمدن های دیگر را پا نهاده و نکات مثبت آنها را جذب کند.

 

وی در ادامه توضیح داد: چنانچه می بینیم در دوران اوج تمدن اسلامی دولت اسلامی تبدیل به یک امر بزرگی شد که ره آوردهای تمدن یونانی، ایرانی، رومی، مسیحی را در درون خود کشف کرده و حتی اموری که از هند باستان به آن رسید را توجه کرده است بنابراین از این جهت تمدن اسلامی تمدن نفی نبوده و بنیاد آن بر ایجاد بنا شده است.

 

سلیمی ابراز کرد: این وسعت اندیشه در تمدن اسلامی این نوید را به ما می دهد که در پی ساخت تمدن نوین بوده و از تمام مدنیات تمدن های دیگر می توانیم استفاده کنیم.

 

رییس دانشگاه علامه طباطبایی (ره) در پایان یادآور شد: تحقیقاتی که در این زمینه انجام می شود شرایطی را برای اندیشمندان عالم فراهم می کند تا بتواند یافته های خود را برگرفته از آموزه های اسلامی ارایه کنند، لذا ما این حرکت را برای شناخت زوایای تمدن اسلامی گذشته و اکنون و آینده گرامی داشته و در این راستا اعلام همکاری می کنیم.

کد خبر 511129

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha