گرگان- خبرگزاری شبستان: سفر دولت یازدهم به گلستان در آذرماه سال گذشته با چند مصوبه پرهیاهو همراه بود، افتتاح خط ریلی سراسری ایران، ترکمنستان و قزاقستان از یک سو و تصویب دو طرح مهم برای گردشگری آشوراده و تبدیل اینچه برون به منطقه آزاد تجاری موضوعاتی بود که رئیس جمهور درمورد آن به مردم قول داد و تصریح کرد گلستان با تحولاتی که در پیش خواهد داشت دالان توسعه کشور می شود. هرچند سرنوشت طرح های مهم در این استان، همواره با چالش ها و مشکلات فراوانی همراه بوده است و برخی از طرح ها به دلیل طولانی بودن روند اجرا، در دفترچه خاطرات مسئولان و مردم ثبت شده اند. یکی از مهمترین طرح ها را می توان طرح پتروشیمی برشمرد که بیش از 93 هزار سهامدار هنوز چشم انتظار هستند البته انتظار می رفت کلید تدبیر بتواند قفل های زنگ زده پتروشیمی را باز کند اما آب پاکی بر دستان سهامداران ریخته شد و در سفر دولت یازدهم به استان هیچ اسمی از این پروژه عظیم صنعتی برده نشد. با این اوصاف نباید از بلاتکلیفی و رد شدن طرح مهمی همچون منطقه آزاد تجاری خیلی تعجب کرد. مجلس نشینان طی روزهای گذشته در صحن علنی، به ایجاد منطقه آزاد تجاری در برخی از مناطق کشور از جمله مهران، بانه، بوشهر و اینچه برون "نه" گفتند. اگر از اینکه رد شدن این لایحه آن هم در آستانه انتخابات مهم مجلس دهم چه قدر بر انتخاب مجدد نمایندگان استان اثرگذار است، بگذریم؛ نمی توان تحولاتی که اجرای این طرح می توانست برای استان محرومی مانند گلستان به همراه داشته باشد به راحتی گذشت.
اسفندماه سال گذشته طرح منطقه آزاد تجاری اینچه برون پس از تصویب در هیئت دولت، در شورای عالی مناطق آزاد کشور هم به تصویب رسید و مسئولان استان امیدوار بودند قبل از پایان امسال عملیات اجرایی آن شروع شود. استاندار چندی پیش در یکی از جلسات مدیران به تصویب منطقه آزاد اینچه برون در مجلس اشاره کرده بود و حدود یکماه قبل نیز اکبر ترکان، رئیس مناطق آزاد کشور، مدیر منطقه آزاد اینچه برون را منصوب کرد و همین مسئله گلستانی ها را به تصویب طرح در مجلس امیدوار ساخت اما آنچه که رخ داد تمامی رشته های مسئولان کشوری و استانی را پنبه کرد.
شنبه هفته جاری لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری و صنعتی مهران، اروند، بانه و مریوان، اینچه برون، اردبیل، بوشهر و سیستان در صحن علنی مطرح شد که مجلسی ها به آن رای ندادند. از مجموع 230 نماینده حاضر در جلسه 117 نماینده رای موافق، 85 نماینده رای مخالف و 8 نماینده رای ممتنع به این لایحه دادند و چون این لایحه به تصویب دوسوم نمایندگان نرسید از دستور خارج شد. هرچند جار و جنجال های زیادی توسط نمایندگان در مجلس به پا شد اما امیدها برای طرح مجدد و رأی آوردن این طرح کمرنگ شده است.
وقتی شغلی نباشد، کپرنشینی ایجاد می شود
محمدجواد نظری مهر، نماینده مردم بندرگز، کردکوی، بندرترکمن و گمیشان در مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: برخی از نمایندگانی که به عنوان مخالف طرح سخن گفته اند، طعم محرومیت و فقر را نچشیده اند و انگار نمی دانند وقتی که اشتغالی وجود نداشته باشد، جامعه دچار آسیب های متعددی می شود.
وی افزود: گلستان علیرغم فرصت های بی شماری که برای توسعه داشته اما همواره به دلیل برخی از تنگ نظری ها و سوء مدیریت ها، محروم مانده و طرح هایی هم که برای توسعه و پیشرفت این استان مطرح شده با سنگ اندازی عده ای ناآگاه مواجه می شود.
نظری مهر خاطرنشان کرد: با افتتاح خط ریلی سراسری بین کشورهای ایران، ترکمنستان و قزاقستان، منطقه مرزی اینچه برون می تواند بهترین مکان برای ایجاد منطقه آزاد تجاری باشد تا نه تنها شمال استان بلکه سراسر استان را گلستان کند.
وی با بیان اینکه برخی از منتقدان مدعی هستند که ایجاد مناطق آزاد تجاری نه تنها موجب توسعه نمی شود بلکه موجب افزایش کپرنشینی و فقر خواهد شد، تصریح کرد: کپرنشینی زمانی شکل می گیرد که اقتصاد مردم ضعیف باقی بماند و فرصت های شغلی ایجاد نشود. اینکه در برخی از مناطق کشور، مناطق آزاد مرز حائلی بین منطقه برج نشین و کپرنشین شده، درست است اما مسئولان باید به فکر حل این مشکل باشند نه اینکه بخواهند مناطق دیگر کشور که برای ایجاد این طرح مستعد است را محروم نگه دارند.
نظری مهر اظهار امیدواری کرد: با جمع آوری 50 امضا بار دیگر این طرح در دستور کار مجلس قرار گیرد و نمایندگان نیز به این طرح «آری» بگویند.
طرح بار دیگر در دستور کار قرار گرفت
عیسی امامی، نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هم با اشاره به علت رد شدن این لایحه، گفت: قرار بود دولت چند منطقه آزاد تجاری را در قالب لایحه به مجلس معرفی کند اما خروجی این لایحه ایجاد بیش از 80 منطقه آزاد تجاری در کشور بود که تعدادی از نمایندگان این لایحه را دارای بار مالی برای دولت می دانستند و عده ای هم معتقد بودند مناطق آزاد به جای اینکه دروازه صادرات باشند به محلی برای واردات بدل شده اند و به تبع به اقتصاد و تولید کشور لطمه می زنند.
وی افزود: اینکه مناطق آزاد دروازه واردات شده اند ناشی از نواقص و شرایط نامطلوب اقتصادی و تولیدی در داخل کشور است. از طرفی معضل بیکاری در قالب همین مناطق آزاد قابل حل است. گلستان به دلیل وصل شدن به خط ریلی سراسری و دسترسی آسان به کشورهای CIS، با اجرای این طرح می تواند در مسیر توسعه قرار گیرد.
نماینده گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: براساس آیین نامه داخلی مجلس اگر بتوانیم 50 امضا جمع کنیم طرح مجدداً در دستور کار مجلس قرار می گیرد که این اتفاق رخ داده و امیدواریم طی یکی دو هفته آینده این طرح مجدداً در صحن علنی مطرح شود در این مدت هم نمایندگان استان تلاش می کنند که نظر سایر نمایندگان را به این طرح جلب کنند.
نظر شما