حملات پاریس و سناریوهایی که غرب با دستاویز کردن  آن روی میز قرار داد

خبرگزاری شبستان:پس از وقوع حملات تروریستی ماه گذشته در «پاریس» که منجر به کشته و زخمی شدن صدها نفر شد، پرسش هایی در مورد سناریوهای احتمالی غرب برای برخورد با این تهدیدات، مطرح و برداشت های متعددی در مورد این سناریوها ارائه شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از "الوقت"؛ بحران «سوریه» و «عراق» ارتباط تنگاتنگی با مجموعه اهداف و منافعی دارد که کشورهای غربی و متحدان منطقه ای آن به دنبال دستیابی بدان هستند؛ متحدانی که به تازگی نسبت به پیامدهای این دو بحران درباره شرایط امنیتی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی خود که به طور مستقیم و غیر مستقیم تحت تأثیر خطرات ناشی از تهدیدهای گروههای تروریستی به ویژه «داعش»  در کوتاه مدت و یا بلند مدت قرار می گیرند، احساس نگرانی شدید کرده اند.

پس از وقوع برخی حملات تروریستی ماه گذشته در «پاریس» که منجر به کشته و زخمی شدن صدها نفر شد، پرسش هایی در مورد سناریوهای احتمالی غرب برای برخورد با این تهدیدات، مطرح شد و برداشت های متعددی در مورد این سناریوها ارائه شد که می توان به اختصار به شرح زیر بیان کرد:

سناریوی اول: تقویت ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا برای مبارزه با تروریسم

این سناریو از خلال اقدامات اتخاذ شده از جانب برخی کشورهای غربی بلافاصله پس از حملات تروریستی «پاریس»  مشخص و آشکار شد. از جمله این سناریوها، صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای مقابله با گروه تروریستی «داعش»، استقرار ناو هواپیما بر «شارل دو گل»  در آبهای دریای «مدیترانه» توسط «فرانسه» و تشدید حملات هوایی به مقر و پایگاه های «داعش» در سوریه و عراق است.

ناظران سیاسی بر این باورند که این اقدامات، با وجود اهمیت  زیاد، اما هنوز فاقد یک برنامه ریزی دقیق بوده و تأثیر بارزی بر واقعیت موجود نداشته است، بلکه فقط با هدف بازگرداندن اعتبار تزلزل یافته «فرانسه» پس از حملات تروریستی طراحی شده اند.

از دیگر اقدامات انجام شده در چارچوب این سناریو توسط غرب، دعوت متحدان منطقه ای خود و در صدر آنها، «ترکیه»، «قطر» و «عربستان سعودی» به افزایش همکاری با «ائتلاف بین المللی»،  ارسال تعداد محدودی از افسران غربی برای آموزش نیروهای «پیشمرگه» وابسته به «کردستان عراق» و مسلح کردن قبایل سنی در منطقه غربی «عراق» می باشد. این اقدامات نیز تاثیر قابل توجهی بر واقعیت موجود به منظور تضعیف گروههای تروریستی نداشته است.  

  سناریوی دوم: تشکیل یک ائتلاف بین المللی جدید که شامل «ایران» و «روسیه» نیز می شود

بسیاری از کارشناسان نظامی و سیاستمداران، پس از حملات پاریس، برای مقابله با تهدید گروههای تروریستی درسطح منطقه و جهان به تشکیل  یک ائتلاف جدید بین المللی که شامل«ایران» و «روسیه» نیز می شود، فراخواندند. این دعوت، به ویژه پس از اعتراف بسیاری از مقامات غربی و به خصوص «آمریکائی ها» از جمله «چاک هگل» وزیر سابق دفاع به اینکه ائتلاف غربی به رهبری کشورش قادر به شکست تروریسم نیست، نمود بیشتری یافت.

سناریوی سوم: دخالت نیروهای زمینی ناتو در جنگ علیه تروریسم

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که اجرای این سناریو بدون تکیه بر سناریوهای اول و دوم امکان پذیر نیست، اما آنها در همین حین، تحقق این سناریو را در صورت تکرار ضربه گروههای تروریستی به کشورهای غربی به ویژه «آمریکا» تا حد زیادی ترجیح می دهند. 

این موضوع زمانی مطرح می شود که بسیاری از رهبران نظامی غرب بر ضرورت اتخاذ این سناریو یعنی (دخالت نیروهای زمینی در جنگ علیه تروریسم) تا قبل از اینکه کشورهای عضو ناتو مورد حملات تروریستی جدید قرار گیرند، تأکید بسیار کردند. این در حالی است که دیگران، خواستار تشدید حملات هوایی به مواضع و پایگاههای گروههای تروریستی به ویژه «داعش»  و واگذاری وظیفه پاکسازی خاک «سوریه» و «عراق» به نیروهای زمینی این دو کشور شدند.

سناریوی چهارم: عدم توافق بر سر یک برنامه مشخص برای حمله به تروریسم

بسیاری از ناظران معتقدند که در حال حاضر، توافق بین کشورهای غربی در مورد یک سناریوی مشخص در قبال برخورد با گروههای تروریستی، قابل دسترس نیست، حتی اگر این کشورها بر ضرورت تشکیل ائتلاف جدید برای مقابله با تروریسم در میان خود اتفاق نظر داشته باشند؛ زیرا از یک سو آنها در مورد کشوری که رهبری این ائتلاف را به عهده داشته باشد، اختلاف نظر دارند و از سوی دیگر کشورهایی مانند (ترکیه، قطر و عربستان) در منطقه وجود دارند که هم پیمان غرب هستند، اماهمچنان به صورت مستقیم و غیر مستقیم از این گروههای تروریستی حمایت می کنند. این بدان معنی است که غرب در حال حاضر فقط دو گزینه پیش رو دارد، یا تشکیل یک ائتلاف جدی برای مقابله با خطر موجود، که این امر، مستلزم منع متحدان منطقه ای خود از حمایت تروریستها بوده و یا قبول نتایج حاصل از این حمایت و چشم پوشی از پیامدهای ناشی از آن مانند حملات پاریس در ماه گذشته که منجر به تهدید غرب در خانه خود شده است.

درپایان باید گفت که حملات «پاریس» ضعف «ائتلاف بین المللی» برای مبارزه با تروریسم به رهبری «آمریکا» را به وضوح نشان داد. از سوی دیگر نیز، شکنندگی اقدامات اتخاذ شده توسط کشورهای غربی طی هفته های گذشته را در این زمینه، مشخص نمود. این موضوع، پرسش های فراوانی را در مورد حقیقت ادعاهای غرب در برخورد با تروریسم به دنبال دارد، به ویژه پس از آنکه همدستی برخی کشورهای غربی و در صدر آنها «آمریکا» در شکل گیری و حمایت از گروه تروریستی «داعش»  به طور قطع، اثبات شد و این موضوعی است که بسیاری از مقامات آمریکائی از جمله «هیلاری کلینتون» وزیر سابق امور خارجه و نامزد انتخابات ریاست جمهوری آینده «آمریکا» به آن اعتراف کرده اند.

کد خبر 508813

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha