اندیشه بزرگان دین، منشاء حکمت هنر اسلامی است

مختار علیزاده، معاون پژوهشی فرهنگستان هنر، اندیشه بزرگان دین را منشاء حکمت هنر اسلامی دانست و دستیابی به مبانی و مبادی فکری آنان را راهی برای تبیین زبان هنر برشمرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، «خوانشی نو بر حکمت هنر اسلامی» عنوان کارگاهی است که توسط موسسه هنر پژوهی نقش جهان، وابسته به فرهنگستان هنر، با حضور مختار علیزاده برگزار می‌شود.
 

مختار علیزاده در زمینه برگزاری این کارگاه و اهداف آن عنوان کرد: «حکمت هنر اسلامی یکی از عناوین درسی در دانشگاه‌هاست که در دوره کارشناسی ارشد و دکتری، توجه خاصی به آن شده و در چندین گروه به عنوان درس اصلی و پایه تدریس می‌شود. از زمانی که این واحد درسی توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تاسیس شد، من به تدریس آن در دانشگاه‌های تربیت مدرس، تهران و شاهد مشغول شدم و از آن پس بیشتر به تحقیق و تفحص درباره آن پرداختم».
 

وی افزود: «حکمت هنر اسلامی یکی از درس‌های اساسی هنر، تلقی می‌شود و در آن حکمتی مورد توجه است که اسلام، وصف ذاتی آن است. این کارگاه، همانطور که از نامش پیداست، خوانشی نو از حکمت هنر اسلامی است. یعنی از آن حکمتی که در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود و برگرفته از آرای حکمایی چون افلاطون، ارسطو یا دیگران که در این زمینه مباحثی را عنوان داشته‌اند، جداست؛ چرا که در این کارگاه سعی می‌شود حکمتی مورد بررسی قرار گیرد مبتنی بر قول امیرالمومنین ‌علی (ع)، و راه و روشی که در بیان این حکمت در نظر گرفته شده با تعابیر حکمی که در سایر کتاب‌ها گفته شده‌است، بسیار متفاوت است».
 

معاون پژوهشی فرهنگستان هنر در زمینه منابعی که در این کارگاه مورد بررسی قرار می‌گیرد، تصریح کرد: «اگر ما بخواهیم حقیقت هنر اسلامی را درک کنیم، باید به حکمتی توجه کنیم که سرچشمه آن مولا امیرالمومین است و با تمسک به اوست که می‌توان به این حکمت دست یافت. من تلاش کرده‌ام تا با نسخی که از گذشته‌های ما به یادگار مانده و همچنین با تمسک به حکمتی که حضرت علی‌(ع) از آن سخن می‌گویند، کتابی در همین خصوص گردآوری و تالیف کنم که به زودی با عنوان حکمت هنر اسلامی یا توفیق رفیق و بدرقه طریق، منتشر می‌شود. اساس این کتاب با دیگر کتاب‌هایی که در این خصوص با زحمات دیگر بزرگان به رشته تحریر درآمده، تفاوت ذاتی دارد، گفتنی است که دراین راه بسیاری از استادانم من را یاری کرده‌اند».
 

وی در همین زمینه افزود:«در این کارگاه به جز مبانی و مبادی فکری حضرت امیر، به تفسیری از عبدالرزاق بن جلال‌الدین کاشانی، که به ابو غنائم شهرت دارد نیز توجه می‌شود. کتاب وی به نام تحفه الاخوان فی قصائص الفتیان تفسیر بسیار خالص و جدی از حکمت هنر اسلامی است و نکاتی که او در خصوص فضائل اربعه گفته در دیگر کتاب‌ها یافت نمی‌شود و اگر این کتاب، خوب درک شود، شاید ما را از غربزدگی به دور نگه دارد و به اصل حقیقت راهنمایی کند. در بسیاری از فتوت نامه‌های ما نیز از این کتاب استفاده شده است؛ چرا که حضرت امیر حکمت را اساس فتوت می‌داند.»
 

مختار علیزاده در پایان تأکید کرد و گفت: «اگر ما بخواهیم به موضوع هنر بپردازیم، باید ابتدا مبانی و مبادی فکری آن را مورد بررسی قرار دهیم و بدین ترتیب است که می‌توانیم به این مبانی و مبادی دست یابیم در واقع به زبانی هنرمان را تبیین کنیم.»
 

به گزارش روابط عمومی فرهنگستان هنر، کارگاه «خوانشی نو بر حکمت هنر اسلامی»، 21 تیر، به مدت هشت جلسه، ساعت 15و30 تا 17 در ساختمان مرکزی فرهنگستان هنر، واقع در خیابان ولی‌عصر، تقاطع طالقانی شماره 1552 به صورت آزاد برگزار می‌شود.
 

علاقه‌مندان برای ثبت نام در این کارگاه می‌توانند به نشانی خیابان ولی‌عصر ضلع جنوبی پارک ساعی، جنب فروشگاه شهر کتاب، شماره 2169، مرکز هنر پژوهی نقش جهان مراجعه کرده یا با شمارة 14-88553912 تماس بگیرند.
 

پایان پیام/

کد خبر 50808

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha