خبرگزاری شبستان: برگزاری جشنواره قرآنی مدهامتان،نقطه عطفی در فعالیت های قرآنی کشور به ویژه در رده سنی نوجوان و جوان محسوب می شود این مسابقات بعد از برگزاری چند دوره متمادی توانست جایگاه قابل قبولی را در میان سایر مسابقات و جشنواره های قرآنی کسب کند.
در راستای بررسی تاثیر برپایی این جشنواره در سطح مساجد با حجت الاسلام حمیدرضا سلیمانی، دبیرستاد عالی کانون های مساجد کشور به گفت وگو نشسته ایم که حاصل آن را می خوانید:
-حاج آقای سلیمانی دیدگاه شما نسبت به برگزاری جشنواره قرآنی مدهامتان چیست؟
باید بپذیریم که به اذعان کارشناسان حوزه های تخصصی قرآن و مراکز رسمی مسابقات قرآنی مدهامتان جزء معتبرترین مسابقات کشور به شمار می آید و این نشان دهنده این حقیقت است که این مسابقات در سال های گذشته به خوبی و با موفقیت برگزار شده است، اما نباید به این اندازه بسنده کرد.
جشنواره قرآنی مدهامتان پوشش بسیار گسترده ای در سطح کشور دارد و طبق گزارشات امسال 30 هزار نفر در آن شرکت کرده اند، اما معتقدم با توجه به ظرفیت مساجد و کانون های فرهنگی هنری ما ظرفیت شرکت کننده بیش از این تعداد را داریم. و باید به قله های بالاتری صعود کنیم.
ما در حال حاضر بیش از 20 هزار کانون فرهنگی هنری داریم، اگر فرض کنیم که در هر کانونی حداقل 10 چهره قرآنی در این رشته های چندگانه فعالیت دارند، حداقل 200 هزار نفر در این رشته ها می توانند در مسابقات مدهامتان حضور یابند، این نشان می دهد که هم باید حوزه اطلاع رسانی قوی تر باشد و هم ما باید پوشش خودمان در این مسابقات را از مرحله استانی به مرحله پایین تر یعنی مرحله شهرستانی ببریم و حتی به جایی برسیم که آغاز مسابقات از کانون های مساجد باشد. به تعبیر دیگر این مسابقات ابتدا در مرحله کانونی، بعد شهرستانی، استانی و ملی برگزار شود. البته رایزنی هایی هم صورت گرفته است که با همکاری مراکز ذی ربط که مسابقات قرآنی جوانان مساجد جهان اسلام را نیز برگزار کنیم زیرا قرآن، پیامبر(ص) و مسجد محور وحدت در بین همه مذاهب اسلامی است و مسابقات قرآنی می تواند نماد وحدت باشد.
از طرفی در تلاش هستیم که از سال آینده به گونه ای برنامه ریزی کنیم که این مسابقات در ایام هفته وحدت برگزار شود زیرا که همان گونه که اشاره شد، مسجد پایگاه وحدت، قرآن کتاب وحدت و پیامبر(ص) پیام آور وحدت میان همه مذاهب اسلامی است. بنابراین بهترین زمان برای برگزاری مسابقات قرآنی جوانان مساجد، هفته وحدت است.
-برنامه های بلندمدت ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد برای ارتقای مسابقات را بفرمایید؟
ما باید ارتباط بین حوزه های تخصصی قرآن با حوزه های رقابتی را تقویت کنیم و جریان آموزش قرآن و تقویت جلسات سنتی و نیز تکمیل بانک اطلاعات قرآنی فعالان این عرصه را ساماندهی کنیم. همان گونه که در معاونت فرهنگی و هنری ستاد عالی کانون های مساجد کشور موضوع جشنواره سرود، تلفیقی از آموزش، حمایت و رقابت است. باید همکاران معاونت فرهنگی و هنری و معاونت آموزش و پژوهش و دبیرخانه های استانی ستاد عالی کانون های مساجد کشور به این سمت حرکت و این انسجام را بیشتر کنند و با اهتمام دادن به موضوع آموزش، تقویت و حمایت از جلسات قرآنی مساجد را مورد توجه ویژه قرار دهند تا منجر به رقابت سالم و فراگیر شود.
ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور تلاش دارد که حمایت های بیشتری از این جریان داشته باشد زیرا که نقطه ایده آل ستاد عالی تنها رقابت نیست بلکه این رقابت باید منجر به یک جریان قرآنی در مساجد کشور شود و آثارش در سبک زندگی امروز ما نمایان گردد.
-در این مسابقات به صورت خاص به موضوع تفسیر قرآن نیز پرداخته شده است ارزیابی جنابعالی از این موضوع چیست؟
پرداختن به موضوع تفسیر در این مسابقات بسیار مهم و خوب است، اما موضوع تفسیر در این جشنواره در کنار سایر رشته ها دیده شده است، لازم است مسابقات تفسیر به صورت رشته مستقلی برنامه ریزی و برگزار شود.
قابل توجه اینکه، بیان تفسیر به ویژه تفسیر همراه در ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد جایگاه ویژه ای دارد و در حال حاضر حدود 7 هزار مسجد مجری تفسیر قرآن هستند، لازم است که در این عرصه از چهره های شاخص تفسیری مساجد تقدیر به عمل آید و ما وظیفه خود می دانیم با همکاری سایر مراکز در این زمینه نیز برنامه های جدی داشته باشیم و اهتمام به این موضوع نیازمند کمک و یاری است تا این بخش نیز تقویت شود، ما با نقطه ایده آل در این زمینه فاصله داریم و باید از همه ظرفیت های تفسیری مساجد در این زمینه استفاده شود زیرا که در بسیاری از مساجد ائمه جماعات بسیار خوب و فاضل در حال بیان تفسیر قرآن هستند که امید است این حوزه نیز بیش از پیش گسترش یابد.
-در سال جاری شاهد حضور پر رونق خواهران در مسابقات مدهامتان هستیم، برنامه های آتی برای حضور خواهران را ارایه بفرمایید؟
چند سالی است که از استان ها خواهرانی که در حوزه قرآنی فعالیت دارند، افزودن بخش خواهران به این جشنواره را در خواست می کنند. بحمدالله سال گذشته توانستیم به صورت آزمایشی به میزبانی استان قم بخش قرآنی جشنواره مدهامتان در حوزه خواهران را برگزار کنیم. امسال نیز بخش خواهران جشنواره قرآنی مدهامتان در تقویم برنامه های ستاد عالی مشاهده می شود و در اصفهان در کنار بخش برادران شاهد برگزاری مرحله نهایی ویژه خواهران نیز هستیم که برای آنها رشته های حفظ کل و 20 جزء در نظر گرفته شده است و امیدواریم در سال آینده و بر اساس ارزیابی هایی که امسال صورت می گیرد، تصمیم گیری کنیم که با چه شیوه ای این حرکت ارزشمند را ادامه دهیم.
باید بپذیریم که خواهران بویژه مادران به هر میزان در برنامه های قرآنی حضور یابند، فرزندان آنها نیز با قرآن مانوس می شوند و جامعه ما بیش از پیش جامعه قرآنی می شود زیرا نقش مادر در تربیت و آشنا کردن فرزندان با آموزه های قرآنی و دینی بی نظیر است، اگر مادر آشنا به آموزه های قرانی و ولایی باشد فرزندان شایسته ای را تربیت و به جامعه هدیه می کند.
برای مثال، نقش مادران در تربیت فرزندانی که با حماسه حسینی و عاشورا مانوسند در ایام محرم و صفر به خوبی دیده می شود و راهپیمایی اربعین امسال شاهد دیگری بر این ادعاست.
-عمل به قرآن از ویژگی های جامعه اسلامی است برای تحقق این موضوع در جشنواره چه راهکاری اندیشده شده است؟
طبیعی است که بخش مهم این مسابقات مفاهیم قرآن و نهج البلاغه است که سال گذشته اختصاص به موضوع نماز داشت و امسال نیز به موضوع امر به معروف و نهی از منکر اختصاص یافته است. مضاف بر آن برجستگان قرآنی هم به اصفهان می آیند آزمونی از مفاهیم سوره الرحمن برگزار می شود، باید این عزیزان در کنار قرائت، حفظ و تلاوت زیبا قاریان قرآن کریم با مفاهیم قرآن آشنا شوند اما همان گونه که بیان شد جشنواره قرآنی مدهامتان در آغاز راه است و باید به یک جریان تبدیل شود و از سطوح و رده های پایین تر این رقابت ها شروع و در کنار صوت زیبا، تجوید و قرائت زیبا حتی مفاهیم نیز به کودکان آموزش داده شود.
-در پایان نظر خود را در مورد انتخاب اصفهان به عنوان میزبان این مسابقات اعلام بفرمایید؟
اصفهان دارای مراکز فرهنگی جالب و ظرفیت های غنی قرآنی است از گذشته تاکنون اصفهان از جهات مختلف از ذخایر جهان اسلام و تشیع به شمار آمده است و شخصیت های بزرگی در این خطه رشد یافته و آثار ارزشمندی را به یادگار گذاشته اند.
بزرگانی همانند علامه مجلسی که آوازه او جهانی است شخصیت های اخلاقی و علمی همانند آیت الله مظاهری، ناصری، طباطبایی از شخصیت های برجسته حال حاضرو از لحاظ قرآنی نیز چهره های شاخص قرآنی از جوانان و نوجوانان، پیشکسوتان و داوران بین المللی در این استان حضور دارند و از طرفی این استان از لحاظ تعداد کانون های مساجد جزء استان های برتر کشور از حیث کمی می باشد و در حوزه برنامه های کیفی نیز خوب عمل کرده است این دلایل و ویژگی ها، ما را به این سمت سوق داد که مسابقات قرآنی مدهامتان را در سال 94 در استان اصفهان برگزار کنیم.
در پایان از خدمات ارزنده همه دوستان و خادمان قرآن در استان سرافراز و شهید پرور اصفهان بخصوص روحانیت معزز و استعدادهای برتر قرآنی مساجد و دست اندرکاران این حرکت نورانی در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیرخانه هماهنگی و نظارت برکانون های مساجد سپاسگزارم.
نظر شما