پژوهش در علوم انسانی مرده باید برایش مجلس ترحیم بگیریم

خبرگزاری شبستان: هیچ نقشه راه درستی برای پژوهش در علوم انسانی بر اساس سیاست های کلی نظام نیست و اگر هم فکری در این زمینه باشد، ارتباطی با تحول بنیادین در این علوم ندارد و هر یک جداگانه راه خود را می روند.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری ـ تحلیلی طلیعه؛ حجت الاسلام والمسلمین رضا غلامی، رئیس مرکز پژوهش های علوم انسانی اسلامی صدرا به مناسبت هفته پژوهش گفت: پژوهش در عرصه علوم انسانی سال ها است که در کشور ما مُرده و جا دارد در هفته پژوهش برای آن مجلس ترحیم گرفته شود.

 

وی در ادامه سخنانش افزود: در سال های اخیر حداقل بودجه هم برای پژوهش در این عرصه اختصاص نیافته و اگر هم اختصاص یافته یا صرف هزینه های جاری و پرسنلی مراکز تحقیقاتی شده و یا با مکانیزم های ناعادلانه صرف پروژه های خاص شده است.

 

حجت الاسلام غلامی در توضیح پروژه های خاص گفت: پروژه های خاص، عرفاً به آن دسته پژوهش هایی اطلاق می شود که بر حسب سلیقه بعضی مدیران و نه ضرورت ها و اولویت ها البته با برآوردهای مصنوعی و بالا در اختیار افراد غیرذیصلاح قرار می گیرد تا از این طریق به یک نان و نوایی برسند.

 

حجت الاسلام غلامی تاکید کرد: حتی در سال های گذشته شماری از موسسات علمی خصوصی به دلیل ناتوانی در تامین بودجه حداقلی برای کارهای خود، عملا به تعطیلی کشیده شده اند و کسی هم بابت غیرفعال شدن آنها خم به ابرو نیاورده است.

 

رئیس مرکز پژوهش های علوم انسانی اسلامی صدرا ابراز کرد: هیچ نقشه راه درستی برای پژوهش در علوم انسانی بر اساس سیاست های کلی نظام نیست و اگر هم فکری در این زمینه باشد، ارتباطی با تحول بنیادین در علوم انسانی ندارد و تحول بنیادین در علوم انسانی و پژوهش، هر یک جداگانه راه خود را می روند.

 

وی ادامه داد: اگر امروز بعضی کارهای علمی خوب را هم مشاهده می کنید، این کارها کمتر محصول سیستم پژوهشی کشور است بلکه به شکل خودجوش با سرمایه گذاری شخص پژوهشگر یا مؤسسات علمی غیردولتی انجام شده است.

 

حجت الاسلام غلامی بیان کرد: علاوه بر این، بر فرض هم که برخورد ضعیف و ناعادلانه ای با بودجه پژوهش در علوم انسانی وجود نداشته باشد، مسأله جدی تر ظهور پیدا می کند و آن، بی کیفیتی حاد پژوهش در علوم انسانی و رواج تکرار و رونویسی و در بهترین حالت، تتبع صرف است که اتفاقا این سبک از پژوهش، محصول علوم انسانی غربی است.

 

وی خاطرنشان کرد: در حقیقت، علوم انسانی غربی به دنبال تغییرات بنیادی نیست بلکه تمام اهتمامش به رشد خطی علوم انسانی در چارچوب ایدئولوژی غربی است با این وصف، تتبع و شرح زنی در حجم انبوه، جای نقد و نوآوری را گرفته است.

کد خبر 507253

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha