به گزارش خبرنگار کتاب شبستان ، حضرت محمد (ص) در سال عام الفیل (570 میلادی) در ماه ربیع الاول دیده به جهان گشود. درشب ولادت این گوهر پاک، آسمان مكه ستاره باران شد و ساكنان عرش ملكوت براي تحويل دادن امانت خود به زمين آمدند. در همان زمان كنگره هاي كاخ كسري فرو ريخت و آتشكده هاي فارس به خاموشي گراييد و پيآمد اين تولد شياطين و طاغوت ها گريختند و بت هاي جاهلي يكي پس از ديگري سقوط كردند. نور ايمان به سراسر دنيا تابيد و پيام اسلام در قلبها نفوذ كرد و بشر از چنگال ظلم و جهل، نجات يافت...
پدر بزرگوار رسول خدا عبدالله، پسر عبدالمطلب ، و مادر ارجمندش آمنه دختر وهب است. حضرت محمد (ص) هنوز به دنیا نیامده بود (یا در گهواره بود) که پدرش در بازگشت از شام «سوریه» در مدینه درگذشت. از آن پس سرپرستی کودک به عبدالمطلب، بزرگ خاندان قریش ،رسید و او نیز کودک را به دایهای به نام حلیمه از قبیله بنیسعد سپرد. آن حضرت پنج سال در قبیله بنیسعد نزد حلیمه بود و پس از آن به دامان خانواده خویش بازگشت.
گفتهاند، نخستين نشانههاي بعثت پيامبر (ص) به هنگام 40 سالگي او ، رؤياهاي صادقه بوده است، اما آنچه در سيره به عنوان آغاز بعثت شهرت يافته ، شبي در ماه رمضان ، يا ماه رجب است كه فرشتة وحي در غار حرا بر پيامبر (ص) ظاهر شد و بر او نخستين آيات سورة علق را برخواند . پيامبر (ص) دعوت به توحيد را نخست از خانوادة خود آغاز كرد و اول كسي كه به او ايمان آورد ، همسرش خديجه ، و از مردان ، پسر عمويش علي بن ابي طالب ( ع) بود كه در آن هنگام سرپرستي او را پيامبر (ص) بر عهده داشت.
شهرت حضرت محمد (ص) به راستگويي و درستكاري چنان زبانزد همگان شده بود كه « امين » لقب گرفت و یکی از عوامل گسترش و حفظ اسلام، حسن خلق و روش مهرآمیز پیامبر اعظم(ص) بود. از همین رو افراد در برابر خلق عظیم رسول الله(ص) آن چنان عوض می شدند که تعصبات و عادات چندین ساله ی جاهلیت را کنار گذاشته و در مسیر هدایت قرار می گرفتند.
سرانجام در سال یازدهم هجرت رسول اکرم (ص) در آخرین سفرحج (در عرفه)، در مکه و در غدیرخم، در مدینه قبل از بیمارى و بعد از آن در جمع یاران و یا در ضمن سخنرانى عمومى، با صراحت و بدون هیچ ابهام، از رحلت خود خبر داد. چنان که قرآن رهروان رسول خدا (ص) را آگاه ساخته بود که پیامبر هم در نیاز به خوراک و پوشاک و ازدواج و وقوع بیمارى و پیرى مانند دیگر افراد بشر است و همانند آنان خواهد مرد. پیامبر اکرم (ص) یک ماه قبل از رحلت فرمود: «فراق نزدیک شده و بازگشت به سوى خداوند است. نزدیک است فراخوانده شوم و دعوت حق را اجابت نمایم و من دو چیز گران در میان شما مى گذارم و مىروم: کتاب خدا و عترتم، و خداوند لطیف و آگاه به من خبر داد که این دو هرگز از یکدیگر جدا نشوند تا کنار حوض کوثر برمن وارد شوند. پس خوب بیندیشید چگونه با آن دو رفتار خواهید نمود».
درباره ی حضرت محمد(ص) آخرین فرستاده ی خداوند، كتاب ها و تاليفات بسياري نوشته شده است که برخی از آن ها برای مطالعه پیشنهاد می شود.
«اخلاق محمدی»
کتاب اخلاق محمدی به قلم «سید حسین تقوی» اثری است که در آن جلوه هایی از اخلاق فردی و خانوادگی، اخلاق اجتماعی، سیاسی و عبادی پیامبر اکرم(ص) بر اساس آنچه که درمنابع معتبر تشیع و تسنن آمده ، به تصویر کشیده شده است. این کتاب که در پنج فصل تنظیم شده است به دستورات اخلاقی در آیات و روایاتی که در قالب شخص رسول خدا (ص) تجسم یافته، می پردازد. گفتنی است که کتاب حاضر را انتشارات «مشهور» چاپ و منتشر کرده است.
«منظومه محمد (ص): از ولادت تا نبوت»
کتاب حاضر نوشته ی «علی اصغر کریمی» و در قالب مثنوی است که سرگذشت دوران مختلف حضرت محمد (ص) از ولادت تا نبوت ، به نظم کشیده شده است. ابیات آغازین این مثنوی چنین است: در حریم عشق بین ده پسر/ قرعه افتادش به دلبند پدر/ نام عبدالله چون آمد برون/ غم در اعماق مطلب گشت فزون. این کتاب را انتشارات «فراشناختی» اندیشه منتشر کرده است.
«اسرار مباهله»
کتاب حاضر به قلم « محمدرضا انصاری» را انتشارات «دلیل ما» منتشر کرده است.در این کتاب ابتدا داستان مفصل مباهله كه در یك روایت بلند آمده ترجمه شده است. سپس آنچه مربوط به آیهی مباهله و نصارای نجران بود در بیش از سه هزار كتاب تاریخی- اعتقادی شیعه و سنی مورد جستجو قرار گرفته و استخراج شده است، كه نتیجهی آن دستیابی به مسایل گوناگون پیرامون مسألهی مباهله است.این کتاب در 8 فصل جزئیات این واقعه ی مهم تاریخی مورد بررسی قرار داده شده است و عناوین فصل های آن عبارت اند از: «آشنایی با کلیات مباهله»، «داستان مفصل مباهله»، «خلفای غاصب و مباهله»، «اتمام حجت با مباهله»، «داستان هایی در حاشیه مباهله»، «مراسم روز مباهله»، «کتابشناسی مباهله» و «اسناد و منابع مباهله».
«از هجرت تا رحلت»
کتاب «از هجرت تا رحلت» چنانکه از نامش پیدا است شرح حال احوال رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم در ده سال حیاتش در مدینه منوره است . این شرح احوال به سالهای بعد از هجرت تقسیم شده و معین گردیده که هر جریان در چه سالی اتفاق افتاده است .
فرق این کتاب با کتابهای دیگر در این است که این کتاب به تشریع احکام و تاریخ تشریع آنها بیشتر عنایت کرده است مثلا نماز جمعه کی تشریع شد و چگونه رسمیت یافت ؟ نماز سفر از کدام سفر آغاز گردید؟ نماز خسوف و کسوف در رابطه با چه پیشامدی بود؟ تحریم خمر در چه جریانی واقع شد؟ سنگسار کردن زناکار چگونه و چه وقت تشریع گردید؟ کتاب معاقل که درباره دیات بود و حضرت آن را از غلاف شمشیرش می آویخت در چه وقت نوشته شدو...
گفتنی است که کتاب حاضر را «علی اکبر قرشی بنایی» تالیف کرده و انتشارات دارالکتب الاسلامیه ان را منتشر کرده است.
«لبخند شيرين پيامبر(ص)»
کتاب حاضر به قلم «محمد ناصري» که ستاد اقامه نماز آن را منتشر کرده است، مشتمل بر 25 قصه از قصه های نماز از زندگی رسول اکرم (ص) است و منابع هر قصه در پا نوشت آن ذکر گردیده است. عناوین برخی از این قصه ها عبارت است از:اولین نماز ، کاری بزرگ ، همراه با پیامبر ، بال و پر در آتش ، اولین خون ، صدای هولناک ، اذان جبرئیل ، روح نا آرام ، مانند کلاغ و...
«فروغ ابدیت»
کتاب حاضر یکی از آثار و تالیفات ارزشمند آیت الله «جعفر سبحانی تبریزی» است. این کتاب یکی از جامع ترین آثاری است که پیرامون زندگانی پیامبر عالیقدر اسلام (ص) روی مدارک صحیح و اصیل اسلامی با تجزیه و تحلیل کامل نوشته شده است. در این کتاب به بیان وقایع مهم و حوادثی که آموزندگی بیشتری دارند پرداخته شده و از تفصیل و بیان رویدادهای جزئی خودداری شده است. این کتاب در دو جلد منتشر شده است و برخی از عناوین ان عبارت اند از: شبه جزیره عربستان یا گهواره تمدن اسلامی، نیاکان پیامبر اسلام، دوران کودکی پیامبر، از شبانی تا تجارت، اقسام چهارگانه وحی و...
« پیامبر آگاهی»
کتاب حاضر مجموعه ای از اشعار توصيفي است از زندگي و رسالت پيامبر اكرم (ص) كه در پنج بخش با عناوین؛ بخش اول: «وحی پیامبر»، «بخش دوم: از بعثت تا هجرت» ، «بخش سوم: برپایی شهر نمونه مدینه» ، «بخش چهارم: جنگها» ، «بخش پنجم: پیامبر می میرد». محمد ملکی قصیده سرا و نویسنده ی این کتاب درباره ی این اثر می گوید؛« وقتی زندگی پیامبر از بعثت تا وفات را در قالب کتاب پیامبر آگاهی می سرودم می خواستم این بیست و سه سال زندگی اسوه ای باشد برای مدعیان هدایت خلق به سوی فلاح و رستگاری» .
«محمد (ص) تصویر جمال خدا»
کتاب محمد تصویر جمال خدا مشتمل بر دو جلد است و به شرح زندگی پیامبر اكرم (ص) اختصاص دارد .مباحث این مجموعه به ترتیب تاریخ زندگی پیامبر (ص) تدوین شده است . این مطالب با استناد به منابع متعدد ، بالغ بر 650منبع ، به رشته تحریر درآمده است.نویسنده ی این کتاب پس از شرح مفصلی درباره ی دوران كودكی حضرت رسول اكرم (ص)، ازدواج آن حضرت با خدیجه، همچنین مبعوث شدن پیامبری را شرح میدهد .سپس وقایع و رویدادهای سالهای اول تا دهم را در ده فصل جداگانه توضیح و تحلیل مینماید .در انتهای كتاب نیز فهرست منابع، نمایه آیات، احادیث، دعاها، پیامبران، ملائك، شخصیتها و اعلام درج شده است. گفتنی است که کتاب حاضر را «حسین بدرالدین» تالیف کرده و انتشارات علم ان را منتشر کرده است.
از دیگر آثاری که درباره ی پیامبر اکرم(ص) نگارش شده و مطالعه آنها پیشنهاد می شود ، می توان به کتابهای زیر اشاره کرد:
«ماخذ شناسي رسول اعظم(ص) در تفاسير قرآن»،مركز فرهنگ و معارف قرآن، بوستان كتاب.
«تاريخ اسلام از ميلاد پيامبر (ص) تا سال 41 هجري»، اصغر قائدان، دانشگاه پيام نور.
«در سايه سار سيره رسول الله(ص) و اهلبيت (ع)؛ حضرت رسول اكرم(ص)»گروه نگارش موسسه البلاغ،فرهنگ مشرق زمين.
« الحديث؛ رهنماي انسانيت(نداء فطره) كلمات قصار حضرت رسول اكرم(ص) سيري ديگر در نهج الفصاحه»،مرتضي فريدتنكابني، دفتر نشر فرهنگ اسلامي.
«روشنتر از خورشيد، آبيتر از دريا؛ زندگي حضرت رسول اكرم(ص)»، مظفر سربازي،شركت توسعه كتابخانههاي ايران .
«سبزتر از سبز، گزیدهای از سخنان حضرت رسول اکرم(ص) برای نوجوانان»،اکرم السادات قاری قرآن؛ برومند .
«آخرین دیدار با حضرت رسول اکرم(ص)»؛مهدی شمس الدین؛قیام .
«متن کامل خطبه شعبانیه حضرت رسول اکرم(ص) در فضیلت رمضان و وظائف بندگان»،عباس عباس زاده، شاکر .
«غدیر زلال وحی»؛ خطبه غرا و جاودانه حضرت رسول اکرم(ص) در غدیر خم؛ محدث .
«محمد(ص) پیامبر و سیاستمدار»،مونتمکری وات ،مترجم: اسماعیل والیزاده ،اسلامیه .
«پيامهاي رسول اکرم (ص)» ؛محمد رسول عاصمي؛ قلم علم.
«محمد(ص) در اروپا»؛ مینو صمیمی؛مترجم: عباس مهرپویا؛مؤسسهی اطلاعات.
نظر شما