به گزارش خبرگزاری شبستان، مسئولین و اعضای ستاد اجرایی جشنواره قرآنی مدهامتان ۱۵ و ۱۶ آذر با حضور در قم با مراجع معظم و علمایی همچون آیت الله نوری همدانی، علوی گرگانی، موسوی اردبیلی و اعرافی دیدار کردند.
آیت الله نوری همدانی، مرجع تقلید شیعیان در دیدار مسئولین و ستاد اجرایی مسابقات کشوری مدهامتان با اشاره به اینکه متأسفانه امروز به مسائل فقهی در قرآن کریم، حتی در حوزههای علمیه توجه کمتری میشود، بیان کرد: در مسائل فقهی، سه نوع جهاد از جمله جهاد دعوت به اسلام با شرایط خاص خود، جهاد به معنای دفاع در برابر تهاجم و جهاد با بغات و کسانی که به مخالفت با امام و ولی فقیه بر میخیزند، ذکر شده است، اما امام خمینی (ره) در زمان حیات خویش، 8 نوع جهاد از قرآن کریم استخراج کردند.
آیت الله نوری همدانی افزود: جهاد برای نجات مستضعفین از چنگال سیطره مستکبران، جهاد برای از میان بردن فتنه و فساد، جهاد برای اجرای عدل، جهاد برای تأسیس حکومت، جهاد برای مبارزه با منکرات و جهاد بغات از جمله جهادهایی است که امام راحل (ره) از قرآن کریم استخراج کردند.
وی ادامه داد: گاهی دشمنان تجهیزاتی فراهم میکنند و قصد حمله به کشورهای اسلامی دارند که در این مورد باید آماده جهاد شد، مانند جنگ موته و تبوک از این نوع بود؛ امام خمینی (ره) با عنایت و توجه به قرآن کریم این مسائل را فهم کردند و در تفسیر قرآن کریم آورده اند.
مرجع تقلید شیعیان اظهار کرد: در روایات، اولوالأمر شامل امامان شیعه و اهل بیت (علیهم السلام) است، اما امام خمینی (ره) در تفسیر قرآن کریم ثابت کردند که کسی که با ولایت فقیه مخالفت کند، با اولوالامر مخالفت کرده است؛ ما نمونههای فراوانی از امام خمینی در تفسیر قرآن کریم داریم.
آیت الله نوری همدانی خاطر نشان کرد: خداوند در قرآن کریم، راهی قرار داده است که صالحان در آن راه گام بردارند، علما نیز به دلیل عطشی که نسبت به علم دارند، از قرآن کریم بهره مند میشوند؛ اما قرآن کریم برای فقها مانند بهاری است که در آن شکوفاییهای فراوانی به وجود میآید و این موضوع برای ما میتواند درسی باشد.
قدر دانی از زحمات دبیرخانه کانون های مساجد قم
آیتالله سید محمدعلی علوی گرگانی از مراجع عظام تقلید نیز در دیدار با اعضای ستاد اجرایی مسابقات مدهامتان طی سخنانی به جایگاه قرآن کریم اشاره کرد و گفت: قرآن کریم دارای عظمت بسیاری است که باید همواره در دستور کار ما باشد.
وی با اشاره به عبارت «ثقل اکبر» که در روایات به قرآن کریم عنوان شده است، بیان کرد: در خصوص این عبارت تحقیقات بسیاری شده و برخی معتقدند که «ثقل اکبر» به معنی آن است که عقل بشر از درک کامل آن ناتوان است.
وی با اشاره به اینکه قرآن به گونه ای است که یک ظاهر دارد اما ده ها باطن دارد که می توان آنها را به اشکال مختلف تفسیر و ارائه کرد، اظهار کرد: قرآن کریم به عنوان نور معرفی شده، انسان برای انجام هر کاری به نور نیاز دارد و قرآن این نورانیت و راهنمایی را برای ما دارد که باید به آن عمل و از این نور استفاده کنیم.
آیت الله علوی گرگانی ادامه داد: خداوند انسان را قابل دانسته که برای او قرآن را نازل کرده و به انسان کرامت کرده است، پس باید این کتاب الهی به عنوان دستورالعمل زندگی ما مورد توجه باشد.
وی با بیان اینکه ملاک سنجش حق از باطل قرآن کریم است، گفت: طبق روایات باید هنگام فتنه ها به قرآن پناه ببریم و این نشان می دهد که قرار سنجش و معیار است.
این مرجع تقلید با تاکید بر اینکه باید عمل به قرآن کریم همواره مورد توجه باشد تصریح کرد: اینکه قرآن خوانده شود کار خوبی است، اما این تمام کار نیست بلکه باید قرآن را خوانده و از سوی دیگر به دستورات آن عمل کرده و از راهنمایی های آن درس گرفت.
استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: ترویج فرهنگ قرآن کریم امر بسیار مهمی است و مقام معظم رهبری نیز بر آن تاکید دارند و ایشان به نهادینه کردن قرآن در جامعه تاکید دارند.
این مرجع تقلید همچنین به تلاش های کانون های فرهنگی هنری مساجد در قم اشاره کرد و گفت: باید از تلاش های دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد در قم قدردانی کنیم، چرا که زحمات بسیاری را در این عرصه می کشند.
از ظرفیت مساجد نباید غافل بود
آيت الله سيدعبدالكريم موسويادبيلي هم در ديدار با اعضاي ستاد برگزاري مسابقات مدهامتان گفت: موضوعي كه بايد در دستور كار شما قرار گيرد اين است كه عمل به قرآن كريم شود، يعني به گونهاي برنامهريزي شود كه همواره عمل به قرآن شود.
وي با اشاره به اینکه بايد نسبت به كاري كه انجام ميدهيم اثرگذاري هم ببينيم، بیان کرد: اگر كار قرآني و ديني ما اثرگذاري نداشت، روش خود را عوض كنيم تا اثربخشي را در جامعه پيدا كند.
اين مرجع تقليد به وجود نيروهاي جوان در جامعه و به ويژه در مساجد اشاره كرد و گفت: بايد از اين ظرفيت جوانان استفاده كنيم و بدانيم كه اين جوانان آماده پذيرش مباحث ديني و اسلامي هستند.
آيت الله موسوياردبيلي با اشاره به جايگاه مساجد گفت: مساجد از اهميت و ظرفيت فراواني برخوردار است و جايگاه رفيع آن نيز بر كسي پوشيده نيست و از اين رو نبايد از ظرفيت مساجد به عنوان كانونهاي قوي ديني غافل شويم.
وي با بيان اينكه انجام كارهاي قرآني بايد از مساجد باشد گفت: اگر اين كار صورت گيرد قطعا نتيجه مطلوب خواهد داشت و قرآن به درستي در جامعه فراگير ميشود.
اين مرجع تقليد با اشاره به اینکه كارهای هر چند كوچك را هم از مساجد آغاز كنيد و بدانيد كه مساجد نقش موثري در كارها داشته كه نبايد فراموش كنيم به نقش امامان مساجد اشاره کرد و گفت: امام جماعت همواره در ديد و رصد مردم است و نبايد به گونهاي باشد كه كاري انجام دهد كه مردم نسبت به او و مسجد بدبين شوند.
وي به برگزاري مسابقات و جشنوارههاي قرآني اشاره كرد و گفت: برگزاري جشنواره قرآني مدهامتان امر بسيار خوب و پسنديدهاي است و سعي كنيد در گسترش مفاهيم قرآن كريم نيز قدم برداريد.
اين مرجع تقليد افزود: اين جشنواره به دليل اينكه از مساجد آغاز شده ميتواند در جذب جوانان به مسجد موثر باشد و از اين رو نيز از اهميت بسياري برخوردار است.
تلاش کانون های مساجد در راستای گسترش مسائل اسلامی
بنابراین گزارش،آیت الله علیرضا اعرافی در این دیدار با اشاره به در پیش بودن سالروز ارتحال پیامبر(ص) گفت: حضرت علی(ع) در خصوص موضوع پیامبر و قرآن به صورت اعجاز گونه سخن می گفتند.
وی افزود: ایشان در خطبه 71 نهج البلاغه در خصوص شخصیت پیامبر(ص) سخن گفته اند و اوصاف پیامبر(ص) را بیان فرموده اند که بسیار جذاب است.
آیت الله اعرافی گفت: در این خطبه حضرت علی(ع) چهره پیامبر(ص) را بیان می کند و می فرمایند پیامبری که از نظر زمانی در پایان سلسله زمانی پیامبران بود و ختم و جامع همه پیامبران بوده که نشان دهنده کمال ایشان است. در این خطبه اشاره شده است که وجود پیامبر(ص) درب های حکمت را به روی جامعه باز کرد و ایشان پیام حق را مطرح کردند.
آیت الله اعرافی بیان کرد: دین ما دین رحمت است و اسلام دین رحمانی است و جایی که مقاومت نامشروع بود پیامبر(ص) ایستادگی می کرد.
وی در تفسیر ادامه خطبه 71 نهج البلاغه گفت: حضرت علی(ع) می فرمایند که پیامبر(ص) یک قدم به عقب بر نمی گشت و آنگونه که بار مسئولیت را باید بر می داشت، برداشته بود و در راه خداوند اراده استوار و پولادین داشت.
رئیس جامعه المصطفی العالمیه در ادامه گفت: کار ما و شما امتداد کار همین پیامبری است که چراغ را بر افروخت و مهمترین چراغدان مسجد بود که مشعل را در مساجد ایجاد کرد.
آیت الله اعرافی به اقدامات کانون های فرهنگی هنری مساجد اشاره کرد و گفت: این نهاد حدود 40 هزار فارغ التحصیل دارد که در حوزه ها و قلمروهایی فعال هستند که در راستای گسترش مسائل اسلامی می کوشند.
وی ادامه داد: یکی از کارهای ما شبکه مسجد است و بین 10 تا 15 هزار نفر از دانش آموختگان ما فعال در حوزه مسجد هستند که به صورت شبکه ای در دیگر کشورها فعال بوده و در مساجد مباحث دینی و قرآنی را مطرح می کنند.
رئیس جامعه المصطفی العالمیه تصریح کرد: یک شبکه کاری ما نیز شبکه قرآنی است که در حوزه های مختلف تلاش می کند که در زمینه های پژوهش های قرآنی و دیگر مباحث دنبال می شود.
آیت الله اعرافی گفت: من معتقدم جمهوری اسلامی به رقم همه کارهایی که در مساجد انجام داده ولی باز هم کم است و این چیزی که به ذهن بنده می آید این است که باید 100 هزار مسجد با 200 هزار روحانی داشته باشیم که فکر آن روحانی فقط مسائل فرهنگی در مسجد باشد.
وی بیان کرد: این مساجد را قدم به قدم مساجدی در طراز جهان اسلام تعریف کرده و بکوشیم که از طریق این مساجد مباحث را دنبال کنیم.
رئیس جامعه المصطفی العالمیه گفت: باید بدانیم که اگر مساجد ما بر اساس طراز اسلامی رشد یافت دیگر این آسیب های اجتماعی را نخواهیم داشت و این یک موضوع به اثبات رسیده است.
آیت الله اعرافی تصریح کرد: نکته ای که بسیار مهم است این است که مسجد باید محور آن محله باشد و از سوی دیگر در مسجد نماز جماعت و قرآن محور بوده و سوم اینکه امام جماعت محور کارها در مساجد باشد.
رئیس جامعه المصطفی العالمیه گفت: در هیئت امنا و امام جماعت ها کاستی داریم و باید کمک کنیم که آنها اصلاح شوند و از سوی دیگر باید توجه داشته باشید که حضور جوانان در مساجد بسیار اهمیت دارد.
وی به کتابخانه های کانون های فرهنگی هنری مساجد اشاره کرد و گفت: باید هر چه بیشتر در تقویت این کتابخانه ها تلاش داشته باشید و هر چه در این زمینه کار کنیم سود خواهیم برد.
آیت الله اعرافی تصریح کرد: مساجد در زمینه مسائل فرهنگی و هنری و آموزشی نیز باید تلاش کنند که در حوزه هنر ادبیات، تئاتر، خط و... مساجد می توانند تلاش کنند.
رئیس جامعه المصطفی العالمیه تاکید کرد: مسجد سیاسی است اما جناحی نباید باشد، این سیاسی هم مسجدی است که در راستای تبعیت از ولایت فقیه و قانون جمهوری اسلامی باشد.
وی به برگزاری جشنواره مدهامتان اشاره کرد و گفت: این جشنواره بسیار خوب و با نام مناسب و ارزشمندی است و ما نیز آماده همکاری هر چه بیشتر با کانون های فرهنگی هنری مساجد هستیم.
جشنواره قرآنی مدهامتان ظرفیت جهانی شدن دارد
حجتالاسلام حمیدرضا سلیمانی، دبیرستاد عالی کانون های مساجد کشور نیز در جلسه ستاد اجرایی جشنواره قرآنی مدهامتان در دارالقرآن علامه طباطبایی قم گفت: خدمت به قرآن کریم توفیق الهی است که باید همواره مد نظر ما بوده و در گسترش آن تلاش کنیم.
وی بیان کرد: خدمت در آستان قرآن کریم توفیق می خواهد و این توفیق نیز شامل هر فردی نمی شود که باید شاکر خداوند باشیم که این توفیق را به ما داده و باید تلاش کنیم در این عرصه راه بزرگان قرآنی از جمله علامه طباطبایی را طی کنیم.
دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گفت: یکی از موضوعاتی که باید همواره مدنظر ما بوده و مراجع عظام تقلید نیز به آن تاکید دارند، عمل به قرآن کریم است، عمل به قرآن و آشنایی با مفاهیم آن بسیار اثر بخش بوده که باید در این عرصه تلاش جدی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه قرآن شاه کلید حل تمام مشکلات بشر است عنوان کرد: اگر می خواهیم مشکلات در جامعه برطرف شده و به نتیجه مطلوب برسیم باید به قرآن عمل کنیم، عمل به قرآن کریم اثرات بسیاری دارد که نباید از آن غافل بود.
حجت الاسلام سلیمانی گفت: ترویج مباحث قرآنی علاوه بر داخل کشور باید در خارج از کشور نیز رواج یابد که در این عرصه می توان از ظرفیت جامعه المصطفی العالمیه استفاده کرد که با وجود طلاب غیر ایرانی می توانند ظرفیت عظیمی را ایجاد کنند.
دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گفت: جامعه المصطفی می تواند تبلیغ جهانی فرهنگ قرآنی داشته باشد که در این عرصه نیز تلاش هایی را انجام داده و ما باید از ظرفیت آنها استفاده کنیم.
حجت الاسلام سلیمانی با اشاره به برگزاری مسابقات قرآنی مدهامتان گفت: این مسابقه و جشنواره ظرفیت جهانی شدن دارد و باید از ظرفیت همه مساجد کشورهای دنیا استفاده کرد.
وی به کشور ترکیه اشاره کرد و گفت: این کشور 108 هزار مسجد دارد و با توجه به پیشینه مسجد محوری این مسابقات قرآنی باید در پی جهانی شدن آن باشیم.
دهمین دوره جشنواره قرآنی مدهامتان از ۲۴ تا ۲۷ آذر به میزبانی استان اصفهان برگزار می شود.
نظر شما