به گزارش خبرنگار تئاتر شبستان یکی از ویژگی های نمایش «مونس» که این روزها در تالار حافظ روی صحنه می رود، ارتباط موثری است که به دلیل باور پذیری با مخاطب برقرار می کند. باور پذیری که علاوه بر داستان، پرهیز از شعار، بازیِ بازیگران و طراحی صحنه، لباس و چهره پردازی در آن موثر بوده است.
در بخش اول نشست با عوامل این نمایش، چرایی علاقه ی مهرداد کوروش نیا و شکل گیری نمایشنامه ی مونس را جویا شدیم و حالا در بخش دوم درباره طراحی شخصیت ها، صحنه و چهره پردازی با کوروش نیا نویسنده و کارگردان، تینا بخشی بازیگر و طراح گریم و آزاده بخشی برنامه ریز بحث و گفتگو کردیم.
* آقای کوروش نیا از ویژگی های نمایش شما یکی گریز از شعار دادن است، آن هم درباره موضوعی که معمولاً دچار شعار می شود. چطور توانستید از شعاری بودن فرار کنید؟
کوروش نیا: ببینید، هر وقت راجع به موضوعات انسانی حرف بزنید، از شعار فاصله گرفته اید. هرگاه هم که ایدئولوژی داشته باشید، اثرتان را به شعار دچار می کنید. چیزی که در بعضی آثار دیده می شود به دلیل این است که اثر پیش داوری مشخصی درباره موضوع دارد و چون می خواهد ایدئولوژی خودش را تحمیل کند، شعار می شود. فکر می کنم راه گریز از شعار پرداخت به موضوعات انسانی است که ازلی ابدی اند. مفاهیمی مثل گذشت مادرانه و یا خود جریان زندگی. وقتی موضوع انسانی را مطرح می کنید همیشه درست است، امروزی است و قابل درک. به همین دلیل نمایشی مثل«آنتیگونه» دو هزار و پانصد سال است که اجرا می شود و هربار هم موفق است.
آزاده بخشی: از ویژگی های مهم نمایشنامه ی مونس یکی همین نگاه انسانی مادرانه به جنگ است. نگاهی که به شعاری نبودن نمایش کمک کرده. جایی که خرابه ها آوار شده اند و این مادر است که باید بازآفرینی کند و بکوشد تا زندگی تازه، حال خوش دیروز را بازیابد. البته من با اینکه گذشت صرفاً مادرانه است، موافق نیستم. فکر می کنم گذشت و آفرینش زندگی خصوصیت ذاتی زن هاست. زن ها حتی از وقتی دختر بچه های کوچکی هستند، به عروسک شان حس مادرانه دارند. این احساس بخشی از تمرین ذهنی یک زن است که حتی اگر هیچ وقت ازدواج نکند و بچه دار نشود هم مادرانگی درونش وجود دارد.
* به نظر می رسد که خواستید نمایش تان به برشی از یک زندگی شبیه باشد. چرا این شیوه را انتخاب کردید؟
کوروش نیا: دنبال مفاهیمی بودم که زندگی ساختن را نشان دهد. برای همین نمایش یک تکه اجرا می شود در حالی که می شد با موسیقی یا نور آن را چند صحنه ای کرد. این جریان زندگی است. معتقدم که برای نمایش نیستی باید تقابل آن را که زیستن است، نشان دهید. عین خود زندگی. دیالوگ هایی در نمایش هست که بیهوده به نظر می آیند چون بیهودگی کلام هم بخشی از عبث وارگی زندگی ماست. اینکه مادر فقط روی زمین می نشیند، اینکه تلاش می کند برگ ها را جمع کند اما این خزان لعنتی تمام نمی شود، همه برای مفاهیمی است که فکر می کردم با این شیوه درست تر دیده می شوند.
* درباره ی ایده های طراحی بگذارید از طراحی صحنه شروع کنیم. طراحی که واقع گراست اما نشانه های مینی مالیستی دارد مثل دیوارهای نیمه ساخته یا حوض و نشانه های دیگر.
کوروش نیا: در واقع من و سعید حسنلو توافق کردیم که طراحی ما اگرچه واقع گراست اما امکان تخیل را هم به مخاطب بدهد. شبیه وجهی که در ادبیات داستانی وجود دارد. سینما همه چیز را برای شما تصویر می کند و داستان تخیل شما را برای تصور همه چیز پرواز می دهد، تئاتر به نظرم میان این دوتاست. بخشی را باید تجسم کنی و بگذاری بخش دیگر در ذهن مخاطب ساخته شود. هنر مدرن هم این را می گوید که هرچه بتوانی تجسم و تخیل ایجاد کنید به هنر محض نزدیک تر می شوید.
* خانم بخشی در طراحی چهره ها، شما تا چه حد به ایده های آقای کوروش نیا نزدیک شدید؟ جدا از این بر چه اساسی بازیگران را گریم کردید؟
تینا بخشی: اول اینکه برای یکدستی اجرا، باید همه ی عوامل، یک فکر واحد را پر و بال بدهند پس من هم جدا از تفکر کارگردان فکر نمی کنم. برای طراحی چهره ها، سعی کردم ویژگی های هر شخصیت را در نظر بگیرم. برای مثال در طراحی «قدسی» و «آمنه» که شخصیت های نزدیک تری به خودشان دارند از گریم سینمایی بهره گرفتیم که باور پذیری ساده تری داشته باشد. ضمن اینکه ما با نمایشنامه ای طرف هستیم که داستان آن در دهه هفتاد می گذرد و همین تاریخ کدهایی به طراح می دهد که برای عده ای از تماشاگران هم آشناست. بر همین اساس همانطور که نمی شود قدسی چهره ی غلو شده ای داشته باشد، کاراکترهای «پروانه» و «فهیمه» به این اغراق نیاز دارند.
* علاوه بر ایده های اجرا و کارگردانی، متن هم در طراحی چهره ها تاثیر می گذارد؟
تینا بخشی: بله. شخصیت پردازی نمایشنامه خیلی مهم است. طبقه ی اجتماعی کاراکترها، نوع گویش و حتی کلماتی که انتخاب می کنند، در طراحی مهم است. بررسی این جنبه های شخصی مشخص می کند که هر شخصیت چه لباسی می پوشد، چطور آرایش می کند و ظاهرش چگونه باید باشد. این هم مهم است که طراح باید به رنگ نمایش هم فکر کند و طراحی ها خاکستری و سرد نباشند.
کوروش نیا: مهمترین ویژگی نمایش مونس برای ارتباط با مخاطب باور پذیری است که طراحی گریم تینا بخشی، طراحی لباس الهام شعبانی و بازی بازیگران، کمک زیادی کرده که کاراکترها از هم متمایز شوند و در عین حال قابل باور باشند.
* گریم کاراکتر مونس متفاوت تر از دیگران است، اینجا باید یک بازیگر بیست و چند ساله را تا مرز شصت سالگی پیر می کردید، جدای از بازی بازیگر که کمک زیادی در باورپذیری مخاطب دارد، چه چیزی در گریم به تماشاگر در باور مونس کمک کرده است؟
تینا بخشی: بله. همینطوره. جنس بازی سحرناز عباس زاده مهمترین عامل باورپذیری مونس است. اما از جایی که تماشاگر می داند با یک بازیگر جوان مواجه می شود، وظیفه ی طراح است که با استفاده از خطوط چهره، پیری کاراکتر را قابل باور کند. من سعی کردم در گریم ویژگی های کاراکتر را هم در نظر داشته باشم، برای مثال از حنا برای دست و موهای مونس استفاده کردم که خیلی های مان را یاد مادربزرگ ها می اندازد و ملموس است.
* خب، شما علاوه بر چهره پردازی در این نمایش شخصیت «آزاده» را بازی می کنید، شخصیتی که به لحظ ویژگی های شخصی و سنی متفاوت تر از دیگران است.
تینا بخشی: بله. آزاده ویژگی هایی دارد که از بقیه ی کاراکترهای نمایش متمایز است. طرز تفکرش جداست. او یک دختر دانشجوست که سعی می کند در فضایی پر از چارچوب و رعایت کردن اصول اخلاقی و سنتی، حرف خودش را بزند. انگار که دارد یک پوسته ی قدیمی را می شکند. حتی نوع حرف زدن آزاده بنا بر همه ی این ویژگی ها خاص اوست و با بقیه متفاوت است.الان شاید یک دختر بیست و پنج ساله را به لحاظ فکری بزرگ نبینند اما در گذشته اینطور نبود. انگار آدمهای آن دوران به واسطه ی جنگ زودتر بزرگ می شدند. من سعی کردم برای این شخصیت ویژگی های یگانه ای بسازم که مختص اوست. مثل ایستا بودن روی صحنه و حرکات فیزیکی. اگر دقت کنید آزاده دست و پاهایش را ضربدری روی هم می گذارد که گارد او نسبت به تفکرات زنان آن جمع است. فکر می کنم در این نمایش هر شخصیت نماینده ی یک طرز فکر خاص از جامعه است و آزاده نماینده دخترهای جوان نسلی هستند که نسبت به امروزی ها صبورتر بودند و گاهی در برابر حرف های دیگران سکوت می کردند.
گفت و گو از علی یزدان دوست
نظر شما