متأسفانه بسیاری افراد در جامعه ما توجه خاصی نسبت به کالاهای خارجی دارند و تنها برخورداری یک کالا از یک نشان خارجی آنها را به خود جذب میکند. باور این افراد به گونهای است که خرید کالای خارجی یا هر کالایی که از یک نشان خارجی برخوردار باشد، برایشان مطلوبیت داشته و به عنوان یک افتخار محسوب میشود. جالب اینجاست که در حال حاضر بسیاری از سودجویان با بهرهگیری از این باورهای بیاساس تولیدات خود را با نشانهای خارجی در بازار عرضه کرده و به راحتی به فروش میرسانند. باز هم جای تاسف است که علامتهای خارجی برای برخی تولیدکنندگان ما مطلوبیت بیشتری دارد.
تجار ما نیز اغلب به دلیل انتفاع هرچه بیشتر از تجارت، کالاهای بی کیفیت کشورهای دیگر به خصوص چین را با قیمتهای بسیار نازل خریداری کرده و از مبادی رسمی یا غیر رسمی وارد کشور و با قیمت ارزان دربازار توزیع میکنند. مصرف کنندگان هم با مشاهده این قیمت ها منافع آنی خود را در نظر گرفته و به خرید اقلام چینی مبادرت کرده و از موضوعات مهمتر در خریدهای خود از جمله کیفیت و کارکرد کالا باز میمانند. اما مضرات این اقدام مصرف کنندگان در همین جا خلاصه نمیشود؛ تولیدکنندگان داخلی نیز زمانی که قیمت تولیدات خود را در مقابل قیمتهای نازل کالاهای چینی میبینند به ناچار کیفیت تولیدات خود را تا حد ممکن کاهش میدهند تا بتوانند از نظر قیمت در مقابل این اقلام حرفی برای گفتن داشته باشند.
کیفیت مطلوب، قیمت مناسب و ارائه خدمات اطمینان بخش پس از فروش، مهمترین بخش از نظرات قشرهای مختلف مردم در خصوص تمایل فراوان به خرید کالاهای ساخت داخل است. شاید در گذشته کیفیت را بهانه مصرف کالای خارجی قرار میدادیم، اما در حال حاضر با ارتقا سطح موسسه استاندارد و افزایش نظارت بر محصولات داخلی دیگر هیچ بهانهای برای خرید و مصرف این کالاها نداریم؛ به دلیل اینکه مشکل بیشتر تولیدات ما از نظر کیفیت مرتفع شده و با موثرترین حمایتهای ما از تولیدات داخلی یعنی خرید و مصرف این تولیدات به بالاترین سطح کیفیت دست مییابند. از طرفی مصرف کنندگان کالاهای داخلی براحتی میتوانند با یک تماس از خدمات پس از فروش این کالاها بهرهمند شوند. در صورتی که با بروز هر گونه مشکلی در بسیاری از محصولات خارجی به خصوص آنهایی از مبادی غیررسمی وارد میشوند، مسائل زیادی گریبان گیر مصرف کننده شده و یا حتی قابلیت مصرف این اقلام از بین میرود.
از سویی دیگر دشمنان هم اکنون از هراقدامی برای هجمه فرهنگی به ما دریغ نمیکنند. آنها از طریق صدور انواع کالاهای مصرفی لوکس و پرزرق و برق با علامتها و نوشتههای فریبنده، علاوه بر وارد کردن ضربات مهلک بر پیکر اقتصاد ملی، عقاید، باورها و فرهنگ ما را در دست گرفته و به سمت دلخواه خود که همان استثمار است، هدایت میکنند.
خودمان را دست کم گرفته ایم
درباره موضوع کیفیت که همواره از سوی مصرف کنندگان کالاهای خارجی مطرح میشود باید اذعان داشت؛ هر کشوری نیز از یک یا چند محصول برجسته برخوردار است که این محصولات در مقایسه با اقلام مشابه در سایر کشورها از کیفیت بالاتری بهره میبرند، اما انصاف نیست که ما از پسته، فرش یا زعفران خودمان که بهترینها در دنیا هستند، بهره ببریم و برای تأمین سایر نیازهای خود به سراغ تولیدات بیگانگان برویم. در کشورهای توسعه یافته افراد از یک حمیت و توجه خاص نسبت به تولیدات خود برخوردار هستند و برایشان مهم نیست که کدام کالای کشورهای بیگانه از کیفیت بیشتری بهرهمند است، بلکه برای آنها مهم محصول تولید شده در کشور خودشان به دست فرزاندانشان و با سرمایههای ملی شان است. به همین دلیل است آنها به پیشرفت و توسعه مطلوب دست پیداکردهاند. مسئله دیگری که در همین رابطه باید مورد تأکید قرار گیرد این است که مصرف کنندگان کالاهای خارجی همواره منافع کوتاه مدت و سطحی خود یعنی قیمت ارزان و در بهترین حالت کیفیت را در نظر میگیرند، اما از منافع عمیق و بلند مدت خرید کالای داخلی که ایجاد اشتغال برای فرزندانشان و تولید ثروت و رفاه خود است، غافل هستند.
تسلط دشمنان بر کشور محصول مصرف کالاهای خارجی
همانطور که اشاره شد مصرف محصولات خارجی علاوه بر زیانهای جبران ناپذیری که به اقتصاد ملی وارد میکند، تبعات بسیار سنگین اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را نیز به همراه دارد؛ ترویج فرهنگ مصرفگرایی در جامعه، ورود باورهای سست و بیاساس بیگانه و غربی و کمرنگ شدن باورهای ریشهای و عمیق ملی و مذهبی و تسلط دشمنان برکشور از این طریق از جمله دیگر مسائلی هستند که در صورت خرید و مصرف محصولات خارجی باید پذیرای آنها باشیم.
بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران مطرح دنیا معتقدند، انقلاب اسلامی ایران توانست در عرصه های سیاسی اجتماعی و فرهنگی تغییرات عمده و اساسی را در ایران ایجاد کند . نشانه بارز آن تدوین قانون اساسی بر مبنای معارف بلند اسلامی و تکیه بر شعار همراه با شعور امام خمینی (ره) یعنی« نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی» است.
به اذعان همان کارشناسان، انقلاب اسلامی ایران باحضور مردم مسلمان به پیروزی نهایی رسید . اما در این میان آن چه نظر ها را به خود جلب می کند، عقب مانگی اقتصادی ایران است. به معنایی دیگر اقتصاد به سرعت دیگر حوزه ها تغییر نکرد و وابستگی به نفت همچنان گریبان گیر این حوزه حیاتی است.
این وابستگی خود باعث بروز بسیاری از مشکلات می شود. کارشناسان بر این عقیده اند مردم کشوری همچون ایران که صاحب منابع غنی نفتی و گازی هستند بیشتر از آن که به نیروی خلاقیت و بازوی خود در عرصه تولید ثروت متکی باشند نگاهشان به فروش نفت و ورود ثروت است . باور این مسئله که تا نفت هست باید آن را فروخت و کالا ی مورد نیاز را وارد کرد، تفکری است که همچنان گریبان گیر اقتصاد کشور شده است. این دیدگاه ما را برآن داشت، تا به بررسی تبعات و زمینه های بروز این نگاه از ابعاد فرهنگی و تعارض آن با شعار جهاد اقتصادی بپردازیم.
تبعات ورود بی رویه کالا به کشور
مهمترین قشری که از خرید و ورود بی رویه کالاهای خارجی متضرر می شوند، جوانان هستند. این ضربه به معنایی، شدیدتر از ضرر اهالی تجارت است؛ زیرا جوانان سرمایه های اصلی خلاقیت و تولید کشورها هستند و بیکاری ناشی از واردات بی رویه مهمترین تأثیر را بر جوانان خواهد داشت. و این مسئله خود دریچه ای است به سوی دیگر مشکلات اجتماعی. تأثیر ورود کالا بر صادرات ایران مشکل مهمی است که خود بر بیکاری موثر خواهد بود. علاوه بر این نا امیدی و عدم معرفی کالای ایرانی به بازار خارجی از عوارض مصرف کالای خارجی است.
تأثیر فرهنگ بر ورود کالا های خارجی
فرهنگ با دامن گسترده خود حتی بر اقتصاد خشک و خشن تأثیر گذار است. جامعه شناسان و مردم شناسان معتقدند تا فرهنگ و نگاه فرهنگی در جامعه ای تغییر نکند پیشرفت در هیچ عرصه ای حاصل نخواهد شد. در رابطه میان ورود کالا و تمایل افراطی در استفاده از آن، فرهنگ بیشترین نقش را بازی می کند. با نگاهی گذرا به فروشگاه های لوازم خانگی و نحوه خرید و سلیقه مشتریان به راحتی می توان گرایش آن ها را به کالاهای خارجی متوجه شد. چطور این اتفاق می افتد؟ چرا مردم تا این اندازه به اجناس غیر ایرانی متمایل هستند؟ این فرهنگ کی و کجا و چگونه در میان مردم رسوخ پیدا کرده است؟ دلایل بسیاری بر این امر می توان بر شمرد که در پی می خوانید.
رسانه
بی اغراق در عصر حاضر رسانه ها بیشترین تأثیر را بر مردم و جامعه دارند. رسانه با ابزار قوی، حساس و علمی تبلیغات نفوذ فوق تصوری را بر مخاطب می گذارد. تأثیری که بیننده را به خوابی غیر ارادی فرو می برد. با این توصیف اعتماد به رسانه قوی و تردید ناپذیر خواهد شد. امروزه معرفی یک کالا از سوی رسانه برای خریدار یک مهر تأیید به حساب می آید. حال این سوال به ذهن می رسد، آیا تبلیغ کالاهای خارجی در رسانه ملی جایگاهی دارد؟ تأثیر آن بر تولیدات داخلی چیست؟ نا گفته پیداست این کار باعث تخریب و نادیده گرفته شدن تولید کالای داخلی است. این همان فرهنگ سازی مغایر با فرهنگ ملی میهنی است.
آموزش و پرورش
توجه به حوزه آموزش و تأثیر شگرف آن به ویژه بر کودکان و نوجوانان راهکار سریع و در عین حال حساس است. زمانی که در کتب آموزشی کالای ایرانی مرغوب و استفاده از آن افتخار به حساب آید کودک امروز فرهنگ استفاده از کالای ایرانی را تا بزرگسالی به همراه خواهد داشت.
خانواده
این کوچکترین اجتماع بیشترین اثر را بر فرهنگ سازی خواهد داشت. حتی تاثیر رسانه و آموزش و پرورش در مقابل این جامعه کوچک، کمرنگ است. دختران و پسران ما الگوی خود را از پدران و مادران می گیرند. والدینی که سلیقه و فرهنگ و در آخر کالای ایرانی را در شعار تأیید و در عمل خفه می کنند، هیچ گاه نیروی کارآمد اقتصادی تربیت نخواهند کرد.
مد و مدگرایی
یکی از افتخارات ایران اسلامی مهیا کردن حضور دختران در دانشگاه ها است. پذیرش 60درصدی دختران در دانشگاه ها نوید مادران با سواد و دانشمند را در آینده می دهد. با نگاهی گذرا به جریان ازدواج و فرآیند خرید جهزیه این دختران دانشگاهی به خوبی گرایش افراطی آ نها را به وجود جنس خارجی در جهزیه شان می توان دید. این مسئله زمانی بحرانی تر می شود که این انتخاب افتخار به حساب می آید. جریان پیچیده مد و مد گرایی دختران و حتی مادران مذهبی و غیر مذهبی ما امروزه به عنوان یک بیماری مطرح است. زمانی که اطاعت بی چو ن و چرا از مد های کاذب در جامعه ارزش تلقی شود کالای ایرانی جایگاه خود را پیدا نمی کند.
خودمان منتقد خودمان باشیم
فارغ از علاقه های ملی و میهنی باید نگاهی انتقادی به کیفیت کالاهای تولیدی داشت. طرح این موضوع به معنای نادیده گرفتن اقدامات مثبت در این زمینه نیست، بلکه تولید کننده باید اولین منتقد خود باشد. این نوع نگاه شاید اصلی ترین بعد جهاد اقتصادی باشد. زمانی که مصرف کننده کالای ایرانی را بی کیفیت می داند قطعا در آینده روی خوشی به آن نشان نمی دهد و تا زمانی که کالایی استفاده نشود معایب آن هم شناخته نخواهد شد. این سیکل معیوب به همین شکل ادامه خواهد داشت و پیشرفتی حاصل نمی شود.
جهاد اقتصادی موتور حرکت اقتصادی
سال 1390 از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی سال جهاد اقتصادی نام گذاری شده است. جهاد اقتصادی در راستای اهداف بلند انقلاب است. ایران به عنوان پرچمدار حرکت اسلامی و انقلابی با رهبری امام خمینی (ره) علاوه بر زمینه های سیاسی و اجتماعی و فرهنگی باید در بعد اقتصادی نیز سر آمد کشورهای اسلامی باشد.
جهاد اقتصادی حرکتی مستمر با نگاهی اسلامی به اقتصاد است. انقلاب اسلامی مدعی اجرای فرامین اسلام در تمام ابعاد آن است و اقتصاد اسلامی باید در جامعه اسلامی اجرایی شود. توجه به تولیدات داخلی یکی از نشانه های جهاد اقتصادی است. نقش مردم در این بعد پر رنگ تر خواهد بود چرا که مردم سر بازان واقعی این جهاد هستند.
جهاد اقتصادی از دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی
رهبر فرزانه انقلاب اسلامی امسال در دیدار با جمعی از کارگران نمونه جامعه فرمودند: «امسال سال جهاد اقتصادى است. جهاد اقتصادى متوجه یک نکته اساسى است، در مسئلهى اداره کشور و مدیریت کشور؛ و آن این است که امروز دشمن براى مبارزه با اسلام و جمهورى اسلامى، بر روى مسئله اقتصاد متمرکز شده است. نه اینکه عرصههاى دیگر را فراموش کردند؛ نه، در زمینه فرهنگ و در زمینه امنیت و در زمینه سیاست و در همه زمینهها علیه نظام جمهورى اسلامى آنچه از دستشان برمىآید، می کنند - حالا شکست می خورند، مطلب دیگرى است؛ اما آنها تلاش خودشان را می کنند - لیکن تمرکز عمده آنها بر روى مسائل اقتصادى است. براى اینکه مردم را از دولت جدا کنند، از نظام جدا کنند، فاصله و شکاف ایجاد کنند، دنبال این هستند که در مسئله اقتصادى کشور مشکل ایجاد کنند. سال جهاد اقتصادى معنایش این است. بخش هاى اقتصادى کشور در همه قسمتهاى دولتى و غیر دولتى اگر به توفیق الهى پایبند به این مجاهدت باشند، یک جهش به وجود خواهد آمد و همه مردم در این موفقیت سهیمند. آنچه که من به جامعه کارگرى سفارش می کنم، اتقان و محکمکارى است. ما باید کارى کنیم که کالاى ایرانى به عنوان یک کالاى محکم، مطلوب، زیبا، همراه با سلیقه و بادوام در ذهن مصرف کننده ایرانى و غیر ایرانى باقى بماند.»
با توجه به سخنان مقام معظم رهبری و مطالعه در تاریخ انقلاب درمی یابیم که ما به عنوان یک ایرانی باید در اقتصاد کشور نقش آفرین باشیم به این معنا که با پایبندی به ارزش های انقلاب اسلامی و اعتماد به تولیدات ملی مانع از خروج ارز به دیگر کشورها شویم وعرصه را برای تولیدات داخلی باز کنیم؛ زیرا تنها با چنین اقداماتی می توان به منویات رهبری جامه عمل پوشاند و جهاد اقتصادی را به معنای واقعی کلمه محقق کرد.
پایان پیام/
نظر شما