به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، ایرج شهبازی شب گذشته (9 آذر) در مراسم اختتامیه نهمین سوگواره حسینی (ع) که در سالن جلسات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان قزوین برگزار شد، بیان کرد: تامل در دنیای انسان ها ما را به این نتیجه می رساند که همه افراد دارای ویژگی های متفاوتی هستند.
وی افزود: هر انسانی که وارد این دنیا می شود منحصر به فرد و یگانه است و در پازل بزرگ هستی جایگاهی مخصوص خود دارد که هیچ کس نمی تواند در جایگاه وی قرار گیرد زیرا برای او نقشی خاص در آفرینش تعیین شده است.
استاد دانشگاه تهران و پژوهشگر مسایل تربیتی در حوزه کودک و نوجوان خاطر نشان کرد: تفاوت میان انسان ها لازمه حیات زندگی است و تداوم زندگی بشر در گرو وجود همین تفاوت هاست و نه تنها باعث تداوم زندگی اجتماعی بلکه موجب شناخت فرد نسبت به خود و استعدادهای درونی اش می شود.
وی تصریح کرد: در سوره اسراء قرآن کریم آمده است که هر انسانی یک شاکله دارد و بر اساس ساختار روحی و روانی ویژه کارهایش را انجام می دهد. احوال متفاوتی همچون غم و شادی، امید و ناامیدی، دوستی و دشمنی متناسب با شرایط مختلف در درون ما ایجاد می شود و در واقع همین تفاوت های رفتاری غنای درونی انسان ها را تضمین می کند.
شهبازی در ادامه با اشاره به موانع تحقق یگانگی شخصیتی اظهار کرد: همه کودکان یگانه و اصیل متولد می شوند اما به مرور زمان و با بزرگ شدن با تقلید از بزرگترها و اطرافیان خود همچنین با الگو برداری از آنها به نسخه دیگری از آنها تبدیل می شوند.
وی عنوان کرد: همه افراد جامعه دارای استعداد هستند و انسان فاقد استعداد در دنیا وجود ندارد حتی افرادی که از هوش و گیرایی پایینی برخوردارند در صورت فراهم شدن شرایط مناسب، استعداد خود را به ظهور می رسد از سویی دیگر خداوند همه استعدادها را در یک نفر قرار نداده چرا که در غیر این صورت نسبت به اطرافیان خویش بی نیاز می شد.
این پژوهشگر با اشاره به تفاوت بین علاقه و استعداد اضافه کرد: باید بین علاقه و استعدادها تمایز قائل شد زیرا به طور طبیعی همه انسان ها طالب چیزهای خوب و مطلوب هستند اما معنایش این نیست که استعداد آن را هم داشته باشند.
وی با اشاره به شیوه ها و نشانه های استعداد شناسی گفت: نخستین راه شناسایی استعداد افراد، استفاده از آزمون های استعداد سنجی است که با استفاده از راهکارها و پرسش های مختلف توسط افراد دارای مهارت و دانش لازم، استعداد افراد شناسایی می شود.
شهبازی مهمترین راه شناخت استعداد افراد را نوع خلاقیت آنها عنوان کرد و ادامه داد: خلاقیت به معنای نوآوری و ابداع است یعنی توانایی انجام کاری را داشتن یا گام نهادن در راهی که کسی دیگر در آن وارد نشده و یا جرات اندیشیدن به مباحثی که فردی دیگر به آن نیندیشیده است با این تفاسیر رشد و پیشرفت جهان مرهون افراد خلاق بوده است.
وی در ادامه اضافه کرد: خشنودی درونی از انجام کار، غوطه ور شدن کامل حین انجام کار، نیاز به برنامه ریزی و پشتکار نداشتن از جمله راه های شناخت استعداد در افراد است.
استاد دانشگاه تهران عنوان کرد: بچه ها از طریق نوع بازی و اسباب بازی که انتخاب می کنند و نوع ارتباط با هم بازی ها، کدها و نشانه هایی در اختیار مربیان و والدین قرار می دهند که نشانه استعداد آن هاست.
وی در پایان گفت: هیچ وقت بازی خاصی را به بچه ها تحمیل نکنید بلکه اجازه دهید آنها خود انتخاب کنند و فقط ناظری بی طرف برای بازی بچه ها باشید چرا که با بررسی بازی کودکان در طول 2 تا سه سال اطلاعات دقیقی از درون آنها کسب خواهید کرد.
نظر شما