حضور در مسجد چه آثار روحی و اخلاقی دارد؟

خبرگزاری شبستان: فضای مسجد، الهی و نورانی است. ذکر، دعا، صلوات، عزاداری ها و تلاوت آیات کریمه قرآن زمینه بسیار مناسبی را برای پرورش فضائل روحی و اخلاقی فراهم می آورد.

گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: فضایل روحی و اخلاقی که نصیب فرد می شود در پرتو رحمتی است که از ناحیه پروردگار شامل اهل مسجد می شود، چنانچه پیامبر اکرم(ص) نیز در حدیثی به آن اشاره فرموده است:

 

«ما جلس قوم فی مسجد من مساجد الله تعالی یتلون کتاب الله (و) یتدارسونه بینهم الا تنزلت علیهم سکینه و غشیتهم الرحمه و ذکر هم الله فیمن عنده»

(قومی با یکدیگر در مسجدی از مساجد خداوند متعال برای تلاوت و آموختن قرآن ننشینند، مگر آنکه آرامش برایشان نازل و رحمت الهی شامل حال آنها شود و خداوند از آنها در میان کسانی که نزد او هستند یاد می کند).

 

در حدیث دیگری از آن حضرت می خوانیم که فرمود:

«من کانت المساجد بیته ضمن الله له بالروح و الراحه و الجواز علی الصراط»

(هرکس که مسجدها خانه اش باشد، خداوند آسایش و آرامش و عبور از صراط را برای او ضمانت می کند).

از طرفی اطمینان و آسایش حاصل از حضور در مسجد، توانایی انجام صحیح وظایف و تکالیف شرعی و اخلاقی دیگر را نیز به دست خواهد داد.

 

بهره و پاداش الهی

 

در روایات و ثواب ها و اجرهای متعدد برای حاضران در مساجد، فراوان یاد شده است از جمله:

1.«ان فی التوراة مکتوباً: ان بیتونی فی الارض المساجد فطوبی لمن تطهر فی بیته ثم زارنی فی بیتی و حق علی المزور ان یکرم الزائر»

(در تورات نوشته شده است که خداوند می فرماید: مسجدها خانه های من در زمین هستند. خوشا به حال کسی که خود را در خانه اش تمیز کند و در خانه من به زیارتم بیاید و حق زائر این است که میزبان او را محترم شمارد).

 

2.«قال رسول الله:المساجد سوق من اسواق الاخر قراها المغفره و تحفتها الجنه»

(مساجد بازاری از بازارهای آخرتند. آمرزش و بخشش از وسایل پذیرایی آنها است و هدیه آنها بهشت است).

 

3.قال رسول الله: «سبعه یظلهم الله فی ظله یوم لا ظل الا ظله... رجل قلبه متعلق بالمسجد اذا خرج منه حتی یعود الیه»

(هفت گروه در قیامت مورد توجه خدا قرار می گیرند.(که از جمله آنهاست)، شخصی که وقتی از مسجد خارج می شود تا زمان برگشت توجه اش به مسجد باشد) .

 

4.قال صادق(علیه السلام): «لا یرجع صاحب المسجد باقل من احدی ثلاث خصال: اما دعاء یدعو به یدخله الله به الجنه و اما دعاء یدعوا به فیصرف الله عنده به بلاء الدنیا»

(اهل مسجد به کمتر از یکی از سه ویژگی باز نمی گردند: یا دعای می کند که خداوند به برکت آن، او را به بهشت می برد یا دعایی می کند که به سبب آن بلای دنیا را از او دور می کند و یا ... )

 

این همه نشان می دهد حضور در مسجد علاوه بر آثار دنیوی از جنبه اخروی و کمالات معنوی نیز- به عنوان عاملی تاثیرگذار مورد توجه است.

 

نقل است شیخ الرییس بوعلی سینا برای سعید ابوالخیر نوشت: چه لزومی دارد مردم همه در مسجد اجتماع کنند، با اینکه خداوند از رگ گردن به انسان نزدیک تر است. هرجا که باشی اگر رابطه ات با خدا برقرار باشد، نتیجه خواهی گرفت. وی در پاسخ نوشت: اگر چند چراغ در یک جا روشن باشد، اگر یکی از آنها خاموش شد، آن اتاق در تاریکی فرو خواهد رفت. انسان ها نیز این گونه اند؛ تربیت سیاسی که در مسجد ارائه می شود به دلیل ماهیت مذهبی آن می تواند نسلی را پدید آورد که پشتوانه جامعه دینی باشند و در برابر حوادث سیاسی هوشیاری لازم را داشته باشند.

 

بعضی گناهکارند، اگر تنها باشند، شاید موفق به کسب فیوضات الهی نشوند ولی اگر در جمع باشند شاید خداوند به برکت افراد دیگر، آنها را هم مشمول برکات خود سازد.

 

نتیجه

حضور در مساجد آثار و برکات و عملکردهای فردی و جمعی بسیاری دارد. مسجد علاوه بر محل نیایش بودن، منابع اشاعه فرهنگ اسلامی و به عنوان یک مرکز دینی برای عموم، نقش اساسی در شکل گیری اجتماعات مسلمین دارد.

 

از جمله آثار و برکات حضور در مساجد همکاری و تعاون است که از عوامل وحدت آفرین و استحکام بخش جامعه به شمار می رود.

مسجد همواره در کنار کارکرد اجتماعی، عبادی و معنوی خود، کانون سیاسی در جامعه مذهبی نیز بوده است. زنان و مردان با حضور در مساجد، می توانند از روابط سالم اجتماع سالم دینی بهره مند شوند. مسجد کانون اتحاد و همبستگی و انس و الفت مسلمانان است که مردم هر منطقه و محله را روزی چند نوبت در کنار هم در نمازهای جماعت جمع و با هم مانوس می سازد. با تحقیق می توان دریافت که نقش مراکز هدایت دینی به خصوص مساجد در پیشگیری و بازدارندگی از وقوع جرم و گناه بسیار مهم و در خور تامل است.

 

با تجدید حضور در نماز جماعت در مساجد پیوند عاطفی و معنوی نمازگزاران نیز تجدید و تقویت می گردد و از طرفی دوستی هایی که در مسجد آغاز می شود، دوستی واقعی است و از جرم و جنایت و ... سر در نمی آورد، دوستانی که با معیارهای دینی و آن هم در مسجد برگزیده شده اند همواره موجب زینت و سرافرازی انسان بوده و غالبا تا اواخر عمر ادامه می یابد.

اشاعه فرهنگ زیبای اسلامی احترام به علما، افراد  مسن و بزرگترها و محبت به کوچکترها و رعایت ادب در برابر سایر مومنین از دیگر ثمرات بیوت الرحمن یعنی مساجد است.

برگرفته از کتاب: فروغ مسجد

 

کد خبر 504182

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha