خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: پس از توافق هسته ای فضای تجاری ایران و نوع تعاملات ما با سایر کشورها تغییرات چشمگیری پیدا کرد و در این میان کشورهایی که از قبل در ایران دارای بازار تجاری بودند بیش از پیش به تکاپو افتادند تا شرایط بهتری برای انجام مبادلات اقتصادی و تجاری در ایران برای خود فراهم کنند یکی از این کشورها اسپانیاست که روابط ما با این کشور از حدود ۴۰۰ سال پیش تا امروز ادامه داشته است و با توجه به اینکه اسپانیا یک اقتصاد در حال گسترش در اروپا است از این رو پتانسیل های همکاری زیادی میان ایران و اسپانیا وجود دارد.
در گذشته روابط اقتصادی ایران و اسپانیا به زعفران، پسته، خاویار و فرش محدود می شد، اما اکنون زمینه های فعالیت بیشتری مهیا است. فعالیت در بخش های پتروشیمی، گاز، تامین مالی پروژه ها و کشاورزی می تواند از زمینه های همکاری میان ما و اسپانیا باشد.
بنابراین گزارش، ایرنا به نقل از روزنامه امپرسا اکستریورگزارش داده است: "مدیران و صاحبان 14 شرکت اسپانیایی از روز 21 تا 26 نوامبر(30 آبان تا 5 آذر ) در یک سفر تجاری که از سوی اتاق بازرگانی و دولت ناحیه باسک آماده شده، به ایران خواهند رفت. به این ترتیب شرکت هایی اسپانیایی فرصت ملاقات با مقامات بازرگانی ایران را داشته و امکان سرمایه گذاری را مورد بررسی قرار می دهند. این شرکت ها در زمینه های مختلف از جمله فولاد، خودرو سازی، معماری، نیرو، لوازم برقی خانگی و اجناس مصرفی فعالیت می کنند.
ایران با بیش از 75 میلیون نفر جمعیت و منابع عمده استخراج معادن ، نفت و گاز در صورت عادی شدن روابط با غرب به یکی از کشورهای مرجع در منطقه خاورمیانه تبدیل خواهد شد. هرچند که پایه اقتصاد ایران، نفت و گاز است نباید فراموش کرد که این کشور دارای یک پایه صنعتی قوی به ویژه در خودروسازی می باشد زیرا در سال یک میلیون و 500 هزار خودرو تولید می کند. قبل از محدودیت های تجاری اعمال شده به خاطر تحریم ها، روابط تجاری ایران با ایالت باسک به میزان قابل توجهی رسیده بود به طوری که محصولات این ایالت به ویژه برای صنعت پتروشیمی بسیار شناخته شده و ارزشمند بودند.
منابع اقتصادی ایران می تواند فرصت دسترسی به منابع مالی برای نوسازی در بخش صنایع نفتی، قطعات خودرو، راه آهن (با یک برنامه برای ساخت یک هزار و 500 کیلومتر خط آهن از جمله قطار سریع السیر و گسترش مترو)، صنایع غذایی، کالاهای سرمایه ای ، انرژی های تجدید پذیر، گردشگری را بر این کشور فراهم آورد."
این گزارش می افزاید: بیشترین حجم مبادلات تجاری میان ایران و اسپانیا مربوط به سال ٢٠١١ است که طی آن ارزش تجارت دو کشور به رقم ٤,٧ میلیارد یورو رسید. شایان توجه است که در این سال، عمده تجارت دو کشور مربوط به صدور اقلام انرژی ایران به اسپانیا بوده است.
آمارهای منتشره توسط اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران مربوط به مبادلات دو کشور طی سال ١٣٩٣، ارزش تبادل در این سال را بالغ بر ٣٢١ میلیون دلار اعلام کرد که از این میزان حدود ١٤٦ میلیون دلار را صادرات اسپانیا به ایران و رقمی حدود ١٧٥ میلیون دلار را صادرات ایران به اسپانیا تشکیل داده است.
حجم مبادلات ایران و اسپانیا در چهار ماهه نخست ٩٤ شامل صادرات حدود ٨٩ میلیون دلار آهن، زعفران، انگور، روده، فرش و کفپوش ایران به اسپانیا و ٥٣ میلیون دلار واردات الکترودهای زغالی، جرثقیل، مرکب چاپ، کاغذ گراف و نخ نساجی ایران از اسپانیا بوده است.
یادآور می شود: روابط اسپانیا و ایران پس از انقلاب ۱۳۵۷ علیرغم برخی فراز و نشیبها از اصل ثبات و استحکام برخوردار بوده است. اسپانیا از جمله کشورهای اروپائی است که از ابتدای انقلاب، سیاستی نسبتاً میانه در برابر جمهوری اسلامی ایران اتخاذ نموده است. اسپانیا ضمن رعایت بی طرفی کامل در جریان جنگ ایران و عراق، در تحریم اقتصادی آمریکا علیه ایران مشارکت نکرد. در چارچوب اتحادیه اروپا اگرچه اسپانیا هیچ گونه قطعنامه و یا اقدامی علیه ایران را پیشنهاد نکرد و تلاش نمود در تنشهای ایجاد شده بین اتحادیه اروپا و ایران نقش مثبت و سازندهای ایفاء نماید، اما در چارچوب سیاست خارجی و امنیتی مشترک به تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران ملحق شد.
تا سال ۱۳۷۹ خورشیدی روابط دو طرفه دچار شدت و ضعف گردید و طی این مدت برخی سفرهای دوطرفه در سطوح وزارت شامل سفر وزیر وقت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به مادرید صورت گرفت. دیدار وزیر امور خارجه وقت ایران از مادرید در خردادماه ۱۳۷۷ کوششی بود که از سوی ایران برای ایجاد تحرک در روابط به عمل آمد. در جواب این سفر، نخست وزیر وقت اسپانیا در رأس یک هیئت بلندپایه در مهر سال ۱۳۷۹ از ایران دیدار نمود. سفر خوزه ماریا آزنار نخستین دیدار رسمی یک مقام عالیرتبه اسپانیائی به ایران در طول تاریخ مناسبات دو کشور بود. این ملاقات علاوه بر اهمیتی که به دلیل محتوای مذاکرات و اسناد امضاء شده داشت، شروع روندی فزاینده در روابط همهجانبه دو کشور بود. در حاشیه این دیدار ۵ سند همکاری به امضای دو کشور رسید. از جمله توافقات انجام شده بیانیه مشترک همکاری بین ایران و شاه وقت اسپانیا و همچنین یادداشت تفاهمی بود که درخصوص مبارزه با مواد مخدر به امضای دو کشور رسید. توسعه همکاریهای تجاری دو کشور در امور نفت و پتروشیمی، زراعت و شیلات، توریست، ترابری و غیره، از جمله بخشهایی بود برای همکاری اقتصادی بین اسپانیا و ایران مورد تأکید قرار گرفت و پیرو آن برگزاری چندین سمینار اقتصادی دوجانبه و امضای پیمان نامههای اقتصادی گوناگون بین دو کشور در بهبود همهجانبه روابط اقتصادی نقش مهمی ایفاء نمودند. در اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۰ اولین کمیته مشترک جهت پیگیری مفاد تفاهم نامه با حضور گونزالس روبلس وزیر وقت مشاور در امور برنامه ریزی ملی مواد مخدر اسپانیا در تهران برگزار شد. در این سفرها اسناد مهمی امضاء شد و گفتگوهای سودمندی در جهت بهبود روابط دوجانبه انجام شد.
نظر شما