به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، رشد اقتصادی ایران بیشتر از چین، ایران در اروپا پالایشگاه می خرد، آیا ایران اسد را تنها می گذارد، برجام در گرو PMD آمانو، ۵ سلاحی که ایران از روسیه می خواهد، ایران در مذاکرات وین چه خواهد کرد از سرتیترهای مهم اخبار حوزه ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبا ر و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
ایران در اروپا پالایشگاه می خرد
به نقل از economictimes جمهوری اسلامی قصد دارد با رفع تحریم ها پالایشگاه هایی را در آسیا ، آمریکای لاتین و قاره اروپا خریداری کند. ایران همچنین گفته است می تواند برخی از این پالایشگاه ها شرکایی داشته باشد.
به نظر می رسد با توجه به نزدیکی ایران و روسیه ، تهران و مسکو در هندوستان بر سر خرید پالایشگاه و شرکت نفتی Essar به توافقاتی دست یابند.
روس نفت یکی از غول های نفتی روسیه پیش از این آمادگی خود را برای تصاحب این شرکت هندی اعلام کرده بود و با توجه به برنامه های مشترک میان ایران و روسیه و علاقه تهران به حضور بیشتر و پر رنگ تر در بازار انرژی شبه قاره هند این پروژه ممکن است به طور مشترک میان دو طرف انجام شود.
ایران همچنین می خواهد حضورش را در بازارهای بین المللی از طریق پالایشگاه ها افزایش دهد لغو تحریم ها به این کشور اجازه خواهد داد تا حضوری فعال تر را در بازارهای جهانی داشته باشد.
در جولای گذشته شرکت روسی روس نفت 49 درصد از سهام Essar هند را که دومین مجموعه پالایشگاهی خصوصی در این کشور به شمار می رود را خریداری کرده است و ایران هم اعلام کرده قصد دارد آن همین شرکت را در اختیار بگیرد.
هند یکی از خریداران اصلی نفت ایران در شبه قاره هند به شمار می رود به همین جهت حضور سرمایه های ایرانی در Essar بسیار حائز اهمیت است .
ایران و گروه 5+1 تابستان گذشته به توافق نهایی دست یافتند و تحریم های که به جهت برنامه اتمی جمهوری اسلامی علیه این کشور از سال 2012 به تصویب رسیده بود برداشته خواهد شد.
حضور ایران در پالایشگاه های خارجی می تواند برای این کشور بسیار اقتصادی باشد. در همین حال تولید نفت ایران طی سه سال گذشته از 2.7 میلیون بشکه در روز به یک میلیون بشکه رسیده است .
رشد اقتصادی ایران بیشتر از چین خواهد بود
به نقل از اینترنشنال بینزس تایمز رشد اقتصادی ایران بعد از برداشته شدن تحریم ها تا 6% درصد افزایش خواهد یافت که به این ترتیب از رشد اقتصادی سالانه چین بیشتر خواهد بود.
چین که موتور اقتصاد جهانی است اکنون با رکود نسبی در بازار سرمایه و تولید رو به رو است و بازار بکر ایران با جمعیت 85 میلیون نفری برای سرمایه گذاران خارجی بسیار جذاب است. ایران به علت داشتن زیربناهای کافی برای توسعه و همچنین منابع غنی انرژی در حال حاضر به مبدا بسیار جالبی برای سرمایه گذاران مبدل شده است .
اقتصاد ایران طی سالهای گذشته با چالش بزرگ تحریم ها رو به رو بوده است وسرمایه ها از بازارهای تولید بیرون آمده و عقب ماندگی فن آوری در صنایع حساسی چون انرژی این کشور را عقب انداخته بود اما اکنون با رفع تحریم و گزارش موسسه جهانی سرمایه می گوید بانک ها و شرکت های بزرگ سرمایه گذاری به سرعت خود را به ایران رسانده اند و به زودی شاهد تحولاتی در این کشور خواهیم بود.
رشد اقتصادی ایران با توجه به تحریم های گسترده از 1.4 در سال فراتر نرفته است و رقم 6 رصد پرشی بزرگ برای این کشور به حساب می آید.
آغاز سال 2016 که کمتر از دو ماه دیگر با آن فاصله داریم می تواند تاریخی است که بسیاری از سرمایه گذاران و سرمایه داران خارجی منتظر آن هستند تا به بازار ایران ورود کنند این تاریخ برای هم ایرانی ها و هم سرمایه داران خارجی بسیار روز مهمی است و همسایگان ایران هم این مهم خوشحال خواهند بود.
تولید ناخالص ملی ایران به رقمی بالغ بر 7 درصد در سال 2016 می رسد که همین سال در چین این رقم 4 و در بهترین حالت 5 درصد پیشبینی می شود .
آیا ایران اسد را تنها می گذارد؟
به نقل از واشنگتن پست بعد از آنکه ابراهیم جعفری علنی از تلاش داعش برای خطرآفرینی در ایران خبر داد این سوال ایجاد شده است که ایران تا چه اندازه از بشار اسد حمایت خواهد کرد؟
مقامات ایرانی گفته اند از حضور بشار در انتخابات آینده سوریه حمایت کرده و اسد باید در نقش فعالی در آینده سوریه ایفا کند. قرار است طی 18 ماه آینده انتخابات سراسری در سوریه برگزار شود و تمامی گروه های سوری به جز داعش و النصره در آن شرکت کنند. این در حالی است که ترکیه و عربستان بارها خواسته بودند اسد در آینده و نقشه راه سوریه نباید نقشی ایفا کند.همانطور که اشاره شد در خصوص آینده سوریه نظرات مختلفی مطرح شده است و برخی کشورهای عربی از جمله رژیم اخوانی اردوغان با هرج مرج کنونی بیشتر موافق هستند تا آرامشی که می تواند بشار اسد با حضورش در کشور ایجاد کند.
آمریکایی ها هم گفته اند اسد نمی تواند بخشی از برنامه نهایی در سوریه باشد در حالی که مسکو هنوز نقطه نظر مشخصی در این باره ارائه نکرده است.
در حال حاضر روسیه بمباران از دریای مدیترانه را علیه پایتخت داعش در رقه آغاز کرده است . هدفی که طی روزهای گذشته یک بار فرانسوی ها با جنگنده های رافائل آن را بمباران کرده بودند تا بتوانند افکار عمومی خود را در مقابل انفجارهای پاریس آرام کنند.
ایران همچنین گفته است با هر بیانیه ای که در آن نقش بشار اسد را به طور مشخص در آینده سوریه محدود کرده باشد مخالفت خواهد کرد این مساله رسیدن به یک توافق نهایی با جزئیات روشن را کمی دشوار می کند و احتمال زیاد در دسامبر آینده و پیش از پایان سال 2015 بحث ها در مخصوص آینده اسد ادامه خواهد داشت و تهران همانند دو جلسه قبل از نقش سنتی اسد دفاع می کند.
برجام در گرو PMD آمانو
به نقل از نیویورک تایمز بر اساس بند 14 برجام قرار است در جلسه امروز شورای حکام سازمان انرژی اتمی پرونده اتمی ایران بسته شود. این پرونده شامل قاعده " closing the issue " خواهد شد و در این صورت برجام می تواند به حیات خود ادامه دهد اما رسانه های آمریکایی و منابع غیر رسمی گفته اند آمانو احتمالا باردیگر گزارشی دو پهلو در خصوص برنامه هسته جمهوری اسلامی ایران ارائه خواهد کرد.
این مهم می تواند تمام برجام را زیر سوال ببرد و ایران که طی هفته های گذشته به تمامی تعهدات خود عمل کرده است در خصوص ادامه این روند نجدید نظر می کند.
جریان های افراطی در آمریکا از این وضعیت بسیار خوشحال خواهند شد . آنها که حامیا اسرائیل هستند خواهان لغو برجام و ادامه فشار های اقتصادی بیشتر به جمهوری اسلامی هستند و به نوعی تلاش می کنند جایگاه ایران را در عرصه اقتصادی و سیاسی محدود تر کنند. آنها از چهره جدید تهران چندان خوشحال نیستند. دیپلماسی فعال این برخی از رقبای منطقه ای از جمله ترکیه را به شدت عصبانی کرده است .
گزارش دیگری نیز بعد از گزارش 26 آذر ماه منتشر خواهد شد که روز 15 دسامبر رسانه می شود . گفته می شود حتی اگر این گزارش هم شامل ادبیات دوپهلو باشد در گزارش بعدی جهان شانس آن را دارد که بتوانند از برجام بهره مند شود.
لابی اسرائیلی تلاش می کند برجام را بی اعتبار کند و گروه های راست گرا در کشورهای غربی هم از آن حمایت می کنند.
Possible Military Dimensions (PMD) امکان اهداف نظامی است که برنامه هسته ای ایران وارد مرحله امنیتی کرد و در شرایط کنونی برداشته شدن آن و لغو کاملش به پیشبرد برجام کمک شایانی خواهد کرد .
ویسکانسینی ها نمی توانند با ایران معامله کنند
به نقل از کریستین ساینز مانیتور نمایندگان ایالت ویسکانسین آمریکا به دنبال لایحه ای هستند که بتوانند بر اساس آن هر گونه سرمایه گذاری و تجارت با جمهوری اسلامی ایران را ممنوع کنند.
این در حالی است که بر اساس توافق ایران و گروه 5+1 تحریم های علیه جمهوری اسلامی از سوی دولت های غربی لغو شده است. کشورهای اروپایی و شرکت های چینی به سرعت خود را برای حضور در بازار ایران محیا کرده و سعی کرده اند از فرصت بوجود آمده نهایت بهره را ببرند اما آمریکایی ها بر عکس خود برای خود محدودیت های تجارتی ایجاد می کنند.
داله کوینگا جمهوری خواه و سناتور له وکمیر لایحه فوق را برای ممنوعیت تجارت با ایران ارائه کرده اند . در همین حال این لایحه در بخش های تکمیلی خود آورده است هر فردی که با شرکت های مرتبط با ایران همکاری کند یا سرمایه گذاری در اقتصاد و تجارت با ایران انجام دهد مشمول تحریم ها خواهد شد.
سرمایه گذاران ویسکانسینی تا کنون 98 میلیارد دلار در خارج از آمریکا سرمایه گذاری کرده اند و گفته می شود لیستی از شرکت ها و افرادی که در این ایالت سرمایه گذاری های را در ایران انجام داده یا می خواهند این اقدام را انجام دهند وجود ندارد.
گفته می شود اگر این لاحیه به تصویب برسد باید با شرکتی که در خصوص ضرورت های امنیتی سرمایه گذاری در جهان کار می کند قراردادی امضا شود که آنها بتوانند ریسک سرمایه گذاری در ایران و افراد و سرمایه های ویسکانسینی را در اقتصاد ایران بررسی و کشف کنند.
در همین حال این لاحیه به احتمال زیاد تا پایان سال 2015 به تصویب نخواهد رسید به سال 2016 کشیده خواهد شد زیرا تعطیلات پاییزی و آغاز زمستان در حال آغاز است .
تنها اسد می تواند در خصوص آینده خود تصمیم بگیرد
به نقل از خبرگزاری فرانسه یک مقام ایرانی گفته است تنها بشار اسد می تواند تصمیم بگیرد که می خواهد در آینده سوریه نقش داشته باشد یا خیر.
بشار اسد رئیس جمهور سوریه به یکی از مباحث اصلی نشست وین دو بود ، جلسه ای که هفت ساعت به طول انجامید و یک بیانیه پایانی داشت.
17 کشور به علاوه سه سازمان بین المللی در نشست وین تصمیم گرفتند دولت انتقالی ظرف 18 ماه آینده در سوریه تشکیل شود اما برخی از صاحب نظران بر این باورند برای آرامش بیشتر در سوریه در مرحله اول باید داعش را از بین ببرند.
ایران از حامیان بشار اسد است و آنطور که گفته می شود جمهوری اسلامی اجازه نداده است در بیانیه پایانی اجلاس وین دو در خصوص خروج بشار اسد از قدرت صحبتی به میان آید.
برخی کشورهای منطقه که حامیان تروریسم هم به حساب می آیند خواهان عدم حضور بشار اسد در انتخابات آتی سوریه هستند اما این مساله رای لازم را در اجلاس وین نیاورد.
قرار است تا پایان سال 2015 کشورهای حاضر در نشست وین باردیگر در این شهر جمع شوند و مسائل مروبط به آینده سوریه را مورد بحث قرار دهند.
در همین حال فرانسه حملات جدیدی را علیه مواضع داعش در رقه به عنوان پایتخت این گروهک تروریستی آغاز کرده است .
همانطور که اشاره شد جمهوری اسلامی ایران و روسیه که از سپتامبر گذشته فعالیت های ضد داعش خود را مشترکا آغاز کرده اند خواهان حضور اسد در قدرت هستند این در حالی است که اتحادیه عرب و ترکیه که از سال 2011 با حمایت از تروریست ها برای سقوط بشار اسد برنامه ریزی کرده بود اکنون با شکست طرح پیشین خود خواهان عدم حضور وی در انتقال قدرت پس از دوره شش ماهه هستند .
به ایران، آمریکا و فرانسه هشدار دادیم که هدف داعش هستند!
به نقل از رویترز ابراهیم جعفری 68 ساله که در مذاکرات وین هم شرکت کرده بود اعلام کرد سرویس های امنیتی عراق به تهران ، واشنگتن و پاریس در خصوص وقوع حملات تروریستی توسط داعش هشدار داده بودند اما فرانسوی ها این مساله را جدی نگرفتند.
ابراهیم جعفری وزیر خارجه عراق همچنین تاکید کرد داعش یک سال پیش از 82 کشور به سرزمین عراق و سوریه می آمد اما امروز پراکندگی تروریست های داعشی به 100 کشور رسیده است که نشان می دهد جامعه بین الملل در خصوص آن جدیت لازم را ندارد.
در همین حال وزیر خارجه عراق نسبت به وضع نا بسامان پناهجویان اشاره و گفت : کمک های انسانی که باید به پناهجویان ارائه می شد کجاست؟
ابراهیم جعفری همچنین این پیام را به کشورهای ایران، فرانسه و آمریکا در ویدئوی در وب سایت خود منتشر کرده است .جعرفی در بخش دیگری از صحبت هایش گفت حمله در مصر ، لبنان و فرانسه نشان می دهد گروه های تروریستی یک معضل جهانی هستند و باید نسبت به آنها واکنش نشان داد.
نباید از نظر دور داشت که داعش با کمک های رژیم اردوغان در ترکیه جایگاه خود را تثبیت کرده است و اکنون روسیه و ایران همراه حزب الله لبنان به ارتش سوریه کمک می کنند تا داعش را از مواضع خود عقب برانند.
در اقدام تروریستی که در پاریس صورت گرفت رستوران ، استادیوم ورزشی و کنسرت موسیقی مورد هدف قرار گرفت و 129 تن طی آن ب قتل رسیدند.
گفته می شود در این اقدام تروریستی 180 نفر زخمی شده اند. در حاشیه نشست وین که یک روز پس از حملات تروریستی پاریس صورت گرفت جعرفی اعلام کرد طرح 18 ماهه برای حضور بشار اسد در قدرت به داعش فرصت می دهد خود موقعیت خود را گسترش دهد.
۵ سلاحی که ایران از روسیه می خواهد
به نقل از nationalinterest ایران و روسیه سیاست های مشابه ای را در قبال مسائل منطقه ای در پیش گرفته اند و می توان گفت بعد قطع روابط نظامی میان تهران و واشنگتن در سال 1979 این مسکو است که تامین کننده بزرگ تسلیحاتی برای جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود.
ایران ظرف 18 ماه آینده سامانه های ضد موشکی S-300 روسی را تحویل خواهد گرفت ، این پنج فروند سامانه ضد موشکی بر اساس قراردادی که در سال 2007 میلادی میان تهران و مسکو امضا شده بود به این کشور تحویل داده خواهد شد که همسایگان جمهوری اسلامی از جمله ترکیه را بشدت عصبانی کرده است. از سوی دیگر دیکتاتوری علی اف هم به عنوان نماینده منطقه ای اسرائیل تلاش می کند اطلاعات دقیقی از این سامانه در اختیار تلاویو قرار دهد زیرا روسها چندان به پالس های منفی نتانیاهو توجهی نکرده اند .
اما S-300 تنها خواسته ایران از روسیه نیست. با رفع تحریم ها و تقویت همکاری های مشترک میان تهران و مسکو ایرانی ها علاقه مند به خرید جنگنده های سوخوی سی و پنج هستند. این جنگنده های می توانند جایگاه هوانیروز جمهوری اسلامی را که از جت های قدیمی استفاده می کند ارتقا بخشند. در همین حال موشک های خشکی به دریای" 3 ام 54 کلاب" که از سال 2012 در ارتش روسیه به خدمت گرفته شده اند نیز یکی از خواسته های تهران است.
نباید از نظر دور داشت که تانک های جنگی T-90 در لیست علاقه مندی های تهران برای خرید از روسیه است .از سوی دیگر در کالینگراد و در مرکز کشتی سازی یانتار روسها کشتی جنگی را به ایرانی ها معرفی کرده اند که نا آن " ایوان گرن " است . در حال حاضر دو کشتی در این در این کلاس در حال ساخت است که برخی منابع می گویند آنها برای تحویل به ایران آماده می شوند.
سامانه ضد موشک های بالستیک آلکساندر یا اسکندر هم از جمله علاقه مندی های تهران به شمار می رود که برخی از منابع از گفتگو در خصوص خرید این تسلیحات توسط تهران خبر می دهند.
تهران ایر بر بال های ایرباس می آید
به نقل از aviationpros ایران یک خط هوایی جدید را به زودی راه اندازی خواهد کرد. این خط هوایی " تهران ایر " نام دارد و 10 هواپیمای ایرباس 320 در این خط فعالیت خواهند کرد.
خبرگزاری فرانسه پیش از گزارش داده بود حسن روحانی در سفر به فرانسه با مسئولین ایرباس برای خرید هواپیماهای جدید گفتگو خواهد کرد.
سفر اروپایی حسن روحانی که به جهت حملات تروریستی در پاریس لغو شد سر منشا قرارداد های خرید هواپیماهای مسافر بری ایرباس بوده است.
در همین حال روحانی قرار بود در فرانسه با مجموعه ای از شرکت های این کشور از جمله پژو – سیتروئن قرارداد های امضا کند.
ایران یکی از بازارهای خوب برای خودرو های فرانسوی است و همچنین خطوط هوایی ایران با سامانه های غربی طرح ریزی شده اند .
نباید از نظر دور داشت که جمهوری اسلامی ایران قصد دارد هواپیماهای روسی سوخی سوپر جت 100 را خریداری کند.
روحانی اولین سفر اورپایی خود را قرار بود 14 نوامبر آغاز کند.
این سفر پیش از سفر 23 نوامبر پوتین به تهران برنامه ریزی شده بود. ایران همچنین هواپیماهای بوئنیگ 737-400 را دست دوم خریداری کرده است که سال ساخت آنها بین 1995 تا 2000 است .
ایران یکی از بازارهای بزرگ برای هواپیما هاست . در حال حاضر عمر خطوط هوایی در جمهوری اسلامی ایران 25 سال و این کشور ظرف 5 سال نخست بعد از برداشته شدن تحریم ها باید 400 هواپیما خریداری کند که عمدتا ایرباس خواهند بود .
ایرباس مجموعه ای اروپایی است که مرکز فعالیت های آن فرانسه است. پیش از این تحت تحریم های بین المللی ایران نمی توانست هواپیماهایی که در آن شرکت های غربی حضور داشته اند را خریداری کند.
خرید هواپیماهای دست دوم روسی که عمدتا ساخت شوروی بودند با توجه به غربی بودن سامانه های هوایی ایران عملا با مشکلات بسیاری همراه شد.
سوئدی ها به دنبال فرصت های تجارت با ایران هستند
به نقل از The Local توافق هسته ای باجمهوری اسلامی ایران تجار سوئدی را برای حضور در بازار ایران حریص کرده است.
آنها شتاب زده هستند و می خواهند جایگاه خود را در تجارت با ایران بعد توافق احیا کنند. شرکت های سوئدی از جمله ولوو و اسکانیا در کنار کانوکتا طی سالهای تحریم با ایران تجارت خود را ادامه داده اند . اما ولوو بر خلاف اسکانیا چند سالی است از بازار ایران خارج شده است .
Assa Abloy بزرگترین شرکت سوئدی در امر فروش به حساب می آید و مدیر عامل آن جان مولین بر این باور است که فرصت های تجاری با کشوری با جمعیت 85 میلیون نفر را باید بسیار جدی گرفت .
این شرکت که سازنده درهای ایمن است می گوید قصد سرمایه گذاری گسترده را در بازار ایران دارد و می خواهد حضوری فعال در این بازار داشته باشد.
در روز توافق هسته ای جان مولین در خاورمیانه حضور داشت و در یک کنفرانس خبری گفت : چه زمانی ما می توانیم وارد بازار ایران شویم.
Assa Abloy در حال تقویت موقعیت خود در خاورمیانه است و در آخرین حضور نمایندگان شرکت های سوئدی فعال در امارات متحده اعلام کرد خواهان ورود به بازار بزرگی چون جمهوری اسلامی است.
این در حالی است که غول صنایع یاتاقان جهان ( بلبریگ ) SKF نیز گفته است اگر تحریم ها بر اساس آنچه اعلام شده برداشته شود فرصت بسیار بزرگی برای تجارت ما خواهد بود.
در همین حال شرکت های سوئدی قرار است همراه هیاتی در پاییز سال 2015 به تهران سفر کنند تا با مقامات و صنایع ایرانی در دوران رفع تحریم ها بیشتر آشنا شوند.
این در حالی است که صادرات سوئد به ایران در سال 2005 7.9 میلیارد کرون برآورد می شود در حالی که بعد از تحریم ها این رقم به 2.1 میلیارد کرون در سال 2014 کاهش یافت.
ایران در مذاکرات وین چه خواهد کرد؟
به نقل از بیزنس اینسایدر جمهوری اسلامی ایران شنبه در مذاکرات وین شرکت کرد. ظریف بعد از ظهر شنبه وارد وین شد و حسین امیرعبدالهیان معاون عربی و آفریقایی وزارت خارجه ایران وی را همراهی می کند.
مذاکرات گروه بیست در حالی در وین برگزار می شود که امروز بشار اسد خطاب به فرانسوا اولاند نامه را نوشته که در آن به تجربه مشترک داعش اشاره شده است.
داعشی ها با اقدام تروریستی در پاریس دست کم 120 تن را به قتل رساندند و اکنون مرزهای ورودی و خروجی فرانسه بسته و این کشور در حالت فوق العاده قرار دارد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه همچنین گفت حاضر هستند با فرانسه در خصوص مبارزه با عناصر داعش همکاری کنند.
در گروه بیست هفده کشور حضور دارند و سه سازمان بین المللی هم آنها را همراه می کنند. ایران پیش از این گفته بود اگر وضعیت مذاکرات را غیر مفید بداند در آن شرکت نمی کند.
تحولات منطقه ای در خصوص سوریه کار را تا جای پیش برد که بلاخره با ناراحتی عربستان و ترکیه بلاخره ایران وارد مذاکرات سوریه شد . گفتگو هایی که به گفته محمد جواد ظریف با توجه به حملات تروریستی پاریس از اهمیت بیشتری برخوردار است.
پنج سال جنگ در سوریه بیش از 200 هزار کشته بر جای گذاشته است و میلیون ها تن دیگر زخمی شده اند. در همین حال بحران سوریه موج تازه ای از مهاجران را در آستانه فصل سرما روانه اروپا کرده است که تروریست ها می توانند با هم مهاجران وارد خاک اروپا شده باشند.
از زمان روی کار امدن اولاند تا کنون این دومین حمله تروریستی در فرانسه است . پیش از این حمله ساختگی به روزنامه فرانسوی شارلی ابدو رخ داد که بیشتر جنبه تبلیغاتی برای یهودیان صهیونیست داشت .
نظر شما