خبرگزاری شبستان: سبک زندگی طلاب و روحانیون به دلیل جایگاه آنها در جامعه، همواره زیر ذره بین نگاه مردم است. بنابراین هر نوع انحراف از موازین شرع و حتی عرف، آنها را در معرض اتهام و بدبینی قرار می دهد. این واقعیت پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و به قدرت رسیدن قشر روحانی، بیش از پیش جلوه گری می کند؛ به ویژه که دشمنان زیادی اعم از یهودی های صهیونیست، مسیحیان یهودی زده و جریان ها و گروهک های ضد انقلاب، زندگی، منش و روش روحانیت را، هدف و آماج انتقادات، شبهات و اتهامات خود قرار دادند.
برای بررسی وضعیت زندگی روحانی، به بیت آیت الله سیدمسعود (احمد) قاضوی، عضو دفتر مرکزی آیت الله مکارم شیرازی در تهران و امام جماعت مسجد امام صادق (ع) رفتم. وی سابقه تدریس در مدارس علمیه کوثر و شاه آبادی، عضویت در دفتر عقیدتی سیاسی نیروی هوایی ارتش و ستاد 2 کمیته انقلاب اسلامی استان تهران را دارد. بی هیچ اغماضی زندگی ایشان، سراسر سادگی و به دور از هرگونه تجملات و تشریفات بود و در نهایت احترام و تواضع و صراحت، پاسخگوی سوالات خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان شدند.
روایت آیت الله آملی از توصیه رهبری
آیت الله قاضوی صحبت خود درباره نحوه زندگی طلاب و روحانیون را با نقل خاطره ای آغاز کرد: مرحوم آیت الله میرزاهاشم آملی از مراجع معظم تقلید و پدر برادران لاریجانی فرمودند: روزی وعاظ، روحانیون، علما و ائمه جماعات به مناسبتی، خدمت مقام معظم رهبری رفتند و ایشان فرمودند: علمای سلف مانند شیخ مفیدها و شیخ طوسی ها با زهد و تقوا، اعتماد مردم را جلب کردند. به دلیل همین اعتماد بود که به محض بلند شدن صدای امام خمینی (ره)، مردم با جان و دل، فرمایشات ایشان را پذیرفتند و عمل کردند.
آیت الله میرزا هاشم آملی ادامه دادند: شبی خواب دیدم که چادر بزرگی فراهم شده بود و فقها، محدثین و علما در آن جمع بودند و مرحوم امام بود؛ چون خواستم وارد شوم فرمودند: شما چرا آمدید؟ گفتم: همه هستند من نیز آمدم. امام؛ دستی پشت من زدند و فرمودند: بروید درس اصول فقه خود را بگویید. بنده از این خواب 2 نکته را فهمیدم 1- درستی، صحت و صداقت کلام مقام معظم رهبری و 2- اهمیت درس اصول فقه تا آنجا که امام؛ تدریس آن را به حضور در میان علما ترجیح می دهند.
امام جماعت مسجد جعفر صادق (ع) با بیان اینکه روحانیت شیعه از صدر اسلام تاکنون با درک جایگاه و نقش خود توانسته است اعتماد مردم را حفظ کند، افزود: البته درصد اندکی شاید حدود 10 درصد به وظایف شان به خوبی عمل نکردند؛ که نباید اشتباهات آنها را به حساب تمام روحانیون گذاشت.
گفت وگوی شنیدنی یک روحانی با راننده وانت
وی در همین ارتباط به نقل خاطره ای پرداخت: روزی وانت سواری، بنده را در خیابان نفیسِ تهران سوار کرد و پرسید: آخوندها که صاحبِ خانه های کذایی و ماشین های لوکس و درجه یک هستند، شما چرا ندارید؟ به شوخی گفتم: طالع بینی به فردی گفت 14 سفر مکرر در طالعت داری که اگر نرفتی، از بی پولی است. بنده نیز چنین ماشینی در طالع دارم که، به دلیل بی پولی نمی توانم، بخرم.
شما دقت کنید که حد فاصل خیابان نفیس تا خاوران و از آنجا تا افسریه نزدیک به 80 مسجد و حسینیه وجود دارد. چند روحانی این مساجد و حسینیه ها را می شناسید که صاحب خانه مجلل و ماشین درجه یک باشند. من امروز قدرتی ندارم ولی در قیامت گرز آتشین به دلیل این سخنان، نصیبت می شود.
راننده پرسید: چرا جوان ها را نصیحت نمی کنید؟ پرسیدم: مگر چه شده است؟ گفت: پسر اولم، بد نیست ولی دومی که دانشجو است، رفتارش بسیار بد شده است و تا حرف می زنیم، فحش می دهد و شیشه می شکند. گفتم: علتش این است که پسر اولت در مسیر دین بود ولی زمان پسر دومت، از این گونه حرف ها زدیم تا آنکه ارتباطش را با روحانیت قطع کردی. او چگونه خوب باشد در حالی که تو که پدرش هستی به مسجد نمی آیی. ضمنا ایمان مانند آمپول نیست که بتوان با تزریقش، انسان ها را مومن کرد.
شیوع تشریفات در مردم، بیشتر از روحانیت است
آیت الله قاضوی با اشاره به اینکه نسبت شیوع تجملات و تشریفات در میان مردم بیشتر از روحانیت است، خاطرنشان کرد: عمده مردم به روحانیت اعتماد دارند زیرا می دانند حداکثر 10 درصد آنها رفتارهای ناشایست و غیرشرعی دارند. ضمن اینکه اعتماد مردم به سادات و روحانیت ریشه تاریخی و اعتقادی دارد؛ همچنان که گاهی افرادی با ظاهری نامناسب ادب و احترام بسیاری برای سادات و روحانیت قایل هستند که دلیل اصلی آن؛ محبت آنها به اهل بیت (ع) است؛ محبتی که زمینه سازِ ادب و احترام در شیعیان سراسر جهان می شود و بنده در مسافرت های بسیار به کشورهای خارجی، شاهد آن بوده ام.
وی در ادامه توجه افراطی به مادیات را آفت تهدیدکننده معنویت و اخلاق طلاب دانست و گفت: قبل از انقلاب، طلبه شدن صرفا برای خدا بود زیرا مزایای چندانی نداشت؛ اما پس از انقلاب به دلیل مزایای بسیاری اعم از پست و مقام، انگیزه ها و نیت ها اندکی مادی شده است.
عضو دفتر مرکزی آیت الله مکارم شیرازی در تهران افزود: تحصیل دروس حوزوی، تحقیقات و مطالعات در زمینه های اجتهادی، فلسفی و کلامی در میان طلاب کمرنگ شده است و بعید است با ادامه این روند، شیخ انصاری ها تربیت شوند.
وی گسترش روزافزون رشته ها، موضوعات و موارد درسی، افزایش اشکالات و شبهات نسبت به دین و گسترش روزافزون معلومات عمومی مردم را مهمترین عوامل در کاهش نسبی نفوذِ سخن روحانیون دانست.
آیت الله قاضوی در پایان با اشاره به فعالیت گسترده حوزه های علمیه به ویژه حوزه علمیه قم، جامعه المصطفی العالمیه، مراجع و علما در زمینه آشنایی طلاب با علوم، اجتهاد و فنون روز گفت: با وجود تلاش های بسیار، کار بسیاری بر زمین مانده است.
نظر شما