ادعای آمانو: گزارش PMD؛ واقع‌گرا، عینی و بی‌طرفانه

خبرگزاری شبستان:گزارش PMD چندی است که به عنوان موضوعی مهم از سوی رسانه های داخلی و خارجی مطرح می شود و در پاره ای موارد گروهی آینده برجام را بسته به گزارش PMD دانسته اند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: گزارش PMD چندی است که به عنوان موضوعی مهم از سوی رسانه های داخلی و خارجی مطرح می شود و در پاره ای موارد گروهی آینده برجام را بسته به گزارش PMD دانسته اند. ابعاد احتمالی نظامی (PMD) یا آنچه که ایران بارها آن را "مطالعات ادعایی" نامیده، مجموعه ای از اتهامات کشورهای غربی و عمدتاً آمریکا، نسبت به وجوه تسلیحاتی برنامه اتمی «جمهوری اسلامی» است که برای اولین بار؛ طبق ادعای آمریکایی ها از کامپیوتر شخصی یکی از کارمندان فراری سابق ایران بدست آمد. آژانس، طی گزارش معروف خود در نوامبر 2011 میلادی تمامی این ادعاها را در یک گزارش جمع آوری کرد.

 

نکته اصلی در مورد این مجموعه از ادعاهای اثبات نشده، این است که آمریکایی ها، این مجموعه را بین برخی از اعضای آژانس توزیع کردند و آنها از آژانس خواستند؛ درباره این مجموعه، از ایران سئوال کند. همچنین آژانس تا بحال، هیچگاه اسناد معتبری در برابر این سئوالات که نشان دهنده صحت و سقم این ادعاها باشد؛ به ایران ارائه نداده، چون اصلاً آمریکا و دیگر کشورهای مدعی، هیچ سند معتبری به آژانس نداده بودند. با این وجود، ایران برای رسیدن به نتیجه درباره PMD، همکاری هایی را با آژانس در قالب "مدالیته" انجام داده بود که در نهایت، از سوی آژانس به شکست کشیده شد.

 

بنابراین گزارش، طبق اعلام آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش PMD این نهاد در خصوص ایران اوایل آذر ماه منتشر می شود. فارس در خبری سخنان یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در هفتادمین نشست عادی مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک را نقل کرده که وی بیان کرده است: "این نهاد نظارتی سازمان‌ ملل در حال نهایی کردن گزارش مربوط به موضوع ادعایی «ابعاد نظامی احتمالی» (PMD) برنامه هسته‌ای ایران است وعده داد این گزارش «واقع‌گرا، عینی و بی‌طرف» خواهد بود. از زمانی که برای آخرین بار افتخار داشتم مجمع عمومی را خطاب قرار دهم، تحولات مهمی درباره موضوع هسته ای ایران اتفاق افتاده است. رخدادهای مهمی در زمینه اجرای پادمان‌های این نهاد نظارتی سازمان ملل متحد در ایران به وقوع پیوست. همان‌طور که گفتم در ماه جولای ایران و 1+5 بر سر برنامه مشترک اقدام به توافق رسیدند. شورای امنیت از آژانس خواست راستی‌آزمایی و نظارت بر تعهدات ایران در سند برجام را بر عهده بگیرد و شورای حکام ما مجوز این کار را به ما داد. ایران اضافه بر «توافق پادمانی» با آژانس، پروتکل الحاقی را هم اجرا خواهد کرد. این، ابزاری قوی برای راستی‌آزمایی است که به آژانس دسترسی‌های بیشتری به اطلاعات و اماکن ایران می‌دهد."

 

آمانو سپس به اختیارات بازرسی‌های فراپروتکلی اعطا شده به آژانس تحت برجام پرداخت. وی با بیان اینکه ایران با اجرای برخی اقدامات شفاف‌ساز اضافی هم موافقت کرده تصریح کرد این اقدامات فراتر از پروتکل الحاقی هستند و به آژانس در درک بهتر فعالیت‌های هسته‌ای ایران کمک خواهد کرد. من، علاوه بر این، در ماه جولای نقشه‌راهی با ایران برای روشن کردن ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای این کشور تا پایان سال جاری امضا کردم. فعالیت‌های مشخص‌شده در نقشه‌راه تا تاریخ هدفگذاری‌شده 15 اکتبر کامل شدند. اکنون در حال نهایی کردن تحلیل‌مان از اطلاعاتی که در اختیار داریم هستیم. من ارزیابی نهایی درباره تمامی موضوعات حال و گذشته را تا 15 دسامبر به شورای حکام ارائه می‌کنم. گزارش من، واقعیت‌محور، عینی و بی‌طرف خواهد بود. کشورهای عضو ما، پاسخ مناسب را تعیین خواهند کرد. کارهای زیادی برای انجام مانده است ولی معتقدم که پیشرفت‌های قابل توجه حاصل شده در موضوع هسته‌ای ایران، نشان‌دهنده موفقیتی واقعی برای دیپلماسی است. این نشان می‌دهد که حتی موضوعات پیچیده و چالشی را می‌توان در صورت پایبندی همه طرفین به گفت‌وگو، به نحو موثری از میان برداشت - گفت‌وگو نه برای گفت‌وگو، بلکه گفت‌وگویی برای دست‌یابی به نتایج."

 

این در حالی است که رضا نجفی، نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی استنادها به سخنان یک کارشناس آمریکایی در مورد پی ام دی را رد کرد و گفت: "طرف های مقابل می دانند که شرط اجرای برجام بسته شدن این پرونده است. باید توجه شود که طبق بند 14 برجام، اعضای 1+5 متعهد هستند قطعنامه ای را به 'اجلاس 24 آذر' شورای حکام ارائه کنند که هدفش بستن موضوع (closing the issue) است. طرفهای مقابل هم می دانند که شرط اجرای برجام بسته شدن پرونده است. متاسفانه برخی قبلا هم به تبعیت از منابع غربی تیترهایی همچون 'آمانو و 12 نفر از بازرسان آژانس برای بازرسی از تاسیسات نظامی پارچین به تهران آمده اند' یا 'رسانه های غربی: آمانو با دانشمندان ایرانی مصاحبه می کند' در سایتهای خود زده بودند که کاملا گمراه کننده و خلاف نقشه راه بود. در واقع نه بازرسی وارد سایت پارچین شد و نه هیچ دانشمند هسته ای با آمانو یا بازرسان مصاحبه کرده است. الان هم حرف یک فردی که هیچ مسوولیتی ندارد بعنوان نتیجه قطعی فرض شده است. اینکه چرا برخی سایتها دنبال منفی بافی هستند و دلایل آن، چون مربوط به بحثهای سیاسی داخلی است فعلا به سکوت برگزار می کنیم."

کد خبر 502036

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha