تقدیر از دانشجویان مولف/ افت کتاب‌های مهندسی در این دوره جشنواره

خبرگزاری شبستان: طیبی گفت: با توجه به اهمیت مهندسی در توسعه اقتصادی،‌ گفته می‌شود که باید فعالیت‌هایی انجام دهیم تا به درد حل مشکلات جامعه بخورد اما راه حل این مشکلات پایین آوردن سطح پژوهش‌های علمی دانشگاهی نیست؛ بلکه راه حل ارتقای جامعه است.

به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، مراسم پایانی بیست و دومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی دوشنبه 25 آبان‌ماه همزمان با هفته کتاب با حضور سعید پورعلی معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی، حمیدرضا طیبی رئیس جهاد دانشگاهی، حجت الاسلام محمود دعایی، غلامعلی افروز از استادان دانشگاه تهران، سرپرست سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی، محمد اللهیاری معاون توسعه کتابخانه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و جمعی از شخصیت‌های علمی و فرهنگی در پژوهشکده فرهنگ و هنر جهاد دانشگاهی برگزار شد.

 

«سعید پورعلی» معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی در این مراسم، این جشنواره را فرصتی برای ترغیب و تشویق دانشجویان به تولید و خلق آثار مکتوب و ایجاد نشاط علمی دانست و گفت: واقعیت تلخ این است که عرصه کتاب و کتاب‌خوانی حال خوشی ندارد. تولید و توزیع و مصرف کتاب در کشوری که تعالیم دینی و ملی آن با اهتمام به فرهنگ مکتوب و هم‌نشینی با عالمان و تکریم علم عجین است، وضعیت فعلی‌اش آنچنان که متخصصان و کارشناسان امر بیان می‌کنند با جایگاه درخور و بایسته فاصله زیادی دارد.

 

وی با بیان اینکه وقتی جامعه و بویژه دانشجویان با کتاب و کتاب‌خوانی مأنوس نیستند نمی‌توانیم شاهد حیات فرهنگی غنی باشیم، اظهار کرد: سال‌هاست که سطح مصرف فرهنگی دانشجویان در حوزه کتاب نگران‌کننده شده است. همچنان عرصه کتاب و کتاب‌خوانی مهجورترین اشکال مصرف فرهنگی است. متأسفم که در این هفته نور این نگرانی‌ها را تکرار می‌کنم ولی واقعیت آن است که با وضعیت فعلی عرصه کتاب و کتاب‌خوانی، امکان تحقق سرمایه فرهنگی و تربیت شهروندان مشارکت‌جو و مسئول اندک است. لنگرگاه ثبات و قوام هر جامعه‌ای ریشه در فرهنگ دارد و فاخرترین عرصه فرهنگ به پدیدآورندگان خلاق و فعالان فرهنگ مکتوب تعلق دارد.

 

پورعلی با اشاره به آمارهای مطالعه گفت: طبق آمارها میزان مصرف فرهنگی دانشجویان به اندازه‌ای نیست که آن‌ها را برای ایفای نقش‌هایی که از آن‌ها انتظار می‌رود آماده کند. با این روند جامعه ایران در آینده شاهد حضور نسل‌هایی است که مصرف‌کنندگان غیرفعال‌تر محصولات فرهنگی‌اند و استمرار این وضعیت پیام‌آور بحران در حیات فرهنگی ایران است.

 

وی خاطرنشان کرد: با این تصویر که دور از واقعیت و مبالغه‌گویی نیست ارزش فرهنگی فعالیت خلاقانه دانشجویان و استادان مولف و مترجم در شکل‌ دادن به سرمایه فرهنگی جامعه ایرانی و پویایی و حیات‌بخشی به عرصه فرهنگ بهتر شناخته می‌شود.

 

افت کتاب های مهندسی در این دوره جشنواره

«حمیدرضا طیبی» رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به گزارش این دوره از جایزه کتاب سال دانشجویی که در آن کتاب‌های رشته مهندسی نسبت به سال‌های قبل افت داشته است‌، گفت: با توجه به اهمیت مهندسی در توسعه اقتصادی و همچنین این بحث که کار پژوهشی و علمی دانشگاهی خیلی در خدمت کارهای علمی نیست،‌ گفته می‌شود که باید فعالیت‌هایی انجام دهیم تا به درد حل مشکلات جامعه بخورد اما راه حل این مشکلات پایین آوردن سطح پژوهش‌های علمی دانشگاهی نیست؛ بلکه راه حل ارتقای جامعه است. راهکار رفع مشکلات جامعه در حوزه اقتصادی این است که از تولید محصولات باکیفیت حمایت کنیم.

 

وی تصریح کرد: اگر این اراده در کشور و در بین مسئولان شکل بگیرد صنعتگر ما مجبور است به سراغ پژوهش برود؛ اما متاسفانه هنوز این تصمیم گرفته نشده است که از ظرفیت‌های علمی و پژوهشی مراکز علمی کشور استفاده شود.

 

دولت از پژوهش‌های علمی استفاده کند

طیبی با اشاره به طرح حمایت دولت از خرید خودروهای داخلی، این حرکت را بسیار ارزنده دانست و گفت: دولت باید از کیفیت هم حمایت کند و این کار شدنی است، تنها باید تضمین بدهیم که از پژوهش‌های علمی استفاده شود. این زمانی حاصل می‌شود که سیاسیون ما که مسائل حاشیه‌ای را به متن و متن را به حاشیه می‌برند در برنامه‌های پیشرفت کشور با هم جنگ و دعوا نکنند.

 

رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به لزوم دیده شدن موضوع پیشرفت کشور در برنامه ششم توسعه، تاکید کرد: نباید این برنامه‌ها به خاطر مسائل سیاسی تغییر کند. چیزی که باید اتفاق بیفتد این است که بعد از مذاکرات 1+5 باید بر سر مسائل مربوط به پیشرفت کشور به یک وفاق ملی برسیم.

 

«محمد اللهیاری» نیز در این مراسم در سخنانی کوتاه گفت: در پنج سالی که مسوولیت برگزاری هفته کتاب را داشتم همواره برگزاری جشنواره کتاب سال دانشجویی یکی از برنامه‌های درخشان هفته کتاب بود. برنامه جشنواره کتاب سال دانشجویی جزو فعالیت‌های نخبگانی هفته کتاب تعریف می‌شود. در حال حاضر بالغ بر سه‌ هزار کتابخانه در سراسر کشور وجود دارد که با توجه به پایین آمدن تیراژ کتاب در برخی از رشته‌ها و بالطبع پایین‌آمدن سطح مطالعه می‌طلبد که تعداد این کتابخانه‌ها بیشتر شود. در حال حاضر بیش از دو و نیم میلیون نفر از مردم ایران به کتابخانه‌های عمومی مراجعه می‌کنند.

 

معرفی ۳۷ اثر برگزیده و تقدیری در جشنواره کتاب سال دانشجویی

«عادل تقوی» سرپرست سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی و دبیر این دوره از جشنواره کتاب سال دانشجویی نیز در این مراسم گزارشی از بیست و دومین دوره این جشنواره ارائه کرد و گفت: در این دوره جمعا 594 اثر دریافت شده که در شش گروه طبقه‌بندی شده و مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند. از این تعداد 378 عنوان اثر تألیفی و 216 عنوان ترجمه است. به تفکیک حوزه‌ها علوم انسانی با 300 عنوان کتاب بیشترین تعداد آثار رسیده را به خود اختصاص داده است. گروه علوم پزشکی و دامپزشکی با 115 عنوان کتاب در ردیف دوم و گروه فنی و مهندسی با 77 عنوان کتاب در ردیف سوم قرار دارد و کمترین تعداد آثار نیز مربوط به علوم پایه است.

 

دبیر این دوره از جشنواره کتاب سال دانشجویی بیان کرد: از بین این آثار 10 اثر برگزیده و 27 اثر تقدیری در بخش‌های مختلف مانند ناشر برگزیده، مولف جوان، مولف پرکار و... معرفی شده است.

 

به گزارش شبستان، در این مراسم از مقام علمی و خدمات فرهنگی سیدمحمدکاظم موسوی بجنوردی رئیس مرکز دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی تقدیر به عمل آمد.

 

همچنین به پاس 14 سال فعالیت محمد سلگی در سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی با اهدای لوح سپاس از او تقدیر شد و در پایان برگزیدگان و شایستگان تقدیر این دوره از جشنواره کتاب سال دانشجویی معرفی شدند.

 

کد خبر 501578

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha