به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، بهروز رشیدی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی در نخستین نشست از سلسههای نشستهای تخصصی همایش بینالمللی گفتمان اسلام سیاسی امام خمینی(ره) و جهان معاصر با موضوع نسبت اخلاق و سیاست در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)، به تبیین نظریه اخلاق سیاسی امام خمینی(ره)پرداخت.
وی پس از ارائه تعاریفی از اخلاق و سیاست از منظر فلسفه غرب و دیدگاه اسلام گفت: نگاه اسلامی و دینی که دیدگاه امام خمینی(ره)نیز برگرفته از آن است منطبق بر نظریه یگانگی اخلاق و سیاست است و بر طبق آن اخلاق و سیاست هر دو در پی سعادتمند انسانند.
رشیدی تاکید کرد: جهان بینی امام(ره) در همه موارد نشات گرفته از آموزههای اسلام و منابعی همچون قرآن و سنت است. بینش امام(ره) به همه معارف در کل نشات گرفته از مفاهیم قرآن و سنت است و قرآن نیز سیاست را اینگونه تعریف میکند: هدف از رسالت پیامبران تذکیه نفس و تعلیم کتاب و حکمت است، بنابراین مشخص میشود تذکیه و تهذیب نفس و اخلاق مقدم بر سیاست و باقی امور است.
وی با ارائه تعریفی از علم اخلاق اذعان داشت: علم اخلاق دانشی است که از انواع صفات خوب و بد بحث می کند، کیفیت صفات خوب و فضایل و کیفیت بد و رذایل را می شمارد و ارائه راهکار می کند. که در اسلام و به ویژه از دیدگاه امام برای تشخیص رذایل و فضایل اخلاقی معیاری تعریف شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی ادامه داد: از منظر علمای اسلام، دوگانه بودن فعل اخلاقی و زشت یا نیکو بودن آن به نفس انسان بازمی گردد. از آنجا که انسان فطرتا موجودی پاک آفریده شده است می تواند به واسطه اختیاری که به انسان واگذار شده در این دو جهت حرکت کند.
رشیدی با بیان اینکه علم اخلاق راه و شیوه به کمال رسیدن و سعادتمندی را به انسان آموزش می دهد، خاطرنشان کرد: مدیریت و تدبیر امور جامعه برای تعلیم و تربیت جامعه که مسئولیت آنرا فیلسوف شاه برعهده می گیرد یک تعریف افلاطونی از سیاست است. از طرفی براساس تعریفی دینی، بین سیاست، تذهیب نفس و اخلاق رابطه ای ناگسستنی وجود دارد.
وی با اشاره به آیه ۱۶۴ سوره آل عمران، تصریح کرد: براساس این آیه هدف از رسالت پیامبران تزکیه نفس، تعلیم کتاب و حکمت ذکر شده است.
رشیدی با بیان اینکه تزکیه نفس و اخلاق مقدم بر سیاست و سایر علوم است، خاطرنشان کرد: از دیدگاه قرآن نمی توان به علم و دانش و معرفت رسید مگر از طریق تزکیه و تذهیب نفس. به عبارتی در آیات قرآن مباحث متعددی داریم مبنی بر اینکه کسی نمی تواند به تزکیه و تذهیب برسد مگر با عقلانیت. از آنجا که هدف غایی سیاست تامین سعادت بشری است و این میسر نمی شود مگر از طریق تزکیه و تذهیب نفس.
گفتنی است، نخستین نشست از سلسههای نشستهای تخصصی همایش بینالمللی گفتمان اسلام سیاسی امام خمینی(ره) و جهان معاصر با موضوع نسبت اخلاق و سیاست در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) و با حضور علی مرشدیزاد، عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد، مرتضی محمودی، رییس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و بهروز رشیدی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و جمعی از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی برگزار شد.
نظر شما