به گزارش گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: بعد از قاجاریه باز مسجد ساخته می شود ولی به صورت و عناوین دیگر، مسجدهدایت، لولاگر، لرزاده، حاجی ربابه، فخریه، خزانه یا مسجد قائم، ارک، کوچه درختی، کوچه پشت تلفنخانه، صاحب الزمان، جامع نارمک، دانشگاه، امیرالمومنین، سجاد، ولی عصر، جواد، ارشاد و غیره.
اول تحول یا تغییری که به چشم می خورد تغییر نام هاست، سابقا اسامی سلاطین و اعیان و عمال دولت به کار می رفته و احیانا نام معمار یا پیش نماز روی آن می آمد و گاهی اسامی صنفی و محل مورد استفاده قرار می گرفته است ولی حالا رفته رفته جای آنها نامگذاری های معنوی و ایمانی به کار برده می شود. از این جهت که بانی معین و متعین نداشته است، یا بنا به همکاری اجتماعی تاسیس شده است و یا از این جهت که خواسته اند با توسل به نام ائمه جامعیت و خلوص بیشتر به آن بدهند.
از اواخر دوران سیاه حکومت پهلوی و به خصوص پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران، این نهاد اسلامی با شکوفا شدن و احیا شدن مکتب های تکاملی اسلام، سیمای واقعی و اجتماعی خود را تا حدودی بازیافته و شکل جاذب و کامل تری به خود گرفته است به طوری که امروزه در طرح بازسازی و احداث مساجد، کلاس های درس، کتابخانه، خوابگاه برای پایگاه های مقاومت و احتیاط، سالن سخنرانی، سالن پذیرایی، اسلحه خانه، نگهبانی، دفتر مدیریت، انبار تدارکات و دیگر تشکیلات مورد لزوم مشاهده می شود و این روند خود نشانگر رشد سیایس و فرهنگی و عقیدتی یک جامعه پیشتاز و پیشگام در جهان اسلام است.
در اینجا گفتن یک نکته قابل توجه دیگری خالی از حسن نیست و آن اینکه امروزه تمام مساجد ایران توسط توده های مردمی احداث و عمران شده و به وسیله خود مردم کوی و برزن حفاظت و اداره می شود و از این لحاظ هیچگونه بار مالی به دوش ملت سنگینی نمی کند. تداوم چنین روندی در هر دوره و زمانی و در هر نوع حکومتی شاکله مردمی بودن مسجد را محفوظ نگاه خواهد داشت. متاسفانه اکنون در اکثر کشورهای اسلامی، مساجد عموما در تسلط حکومت ها بوده و بنا به مصالح سیای حفاظت و مرمت و تعیین ائمه جماعات را راسا اقدام می نمایند.
لذا حرکت مساجد وفق مراد حکومت ها بوده و در بیان و تبیین دین تا آنجا آزادی عمل داده می شود که به هیچ وجه با سیاست ها و عملکردهای خلاف دین آنان تعارض نباشد.
انقلاب دستاورد مسجد
تاریخ پر افتخار اسلام- بنا به اعتراف دوست و دشمن گویای این واقعیت است که کلیه حرکت ها و جنبش های اعتراض آمیز مردم اسلام شهر، علیه نابه سامانی ها و کج روی های رژیم حاکم، ریشه در مسجد داشته است و در این میان، اصلی ترین پایگاه و سنگر اجتماعی اسلام و مرکز تصمیم گیری های عمده سیاسی-مذهبی را مسجد تشکیل داده است.
در حقیقت نهضت های اسلامی به قدری ریشه در آموزه ها و تفکرات مسجدی داشته و دارند که به صراحت می توان گفت با نفی مساجد از حرکت های اسلامی، نهضت ها یکباره از هویت اسلامی خود ساقط خواهند شد. البته مروری بر تاریخ مبارزات و قیام ملت های اسلامی در اثبات این ادعا ما را یاری می کند اما از آن جایی که ورود در آن وادی تطویل کلام را موجب می شوند در نتیجه به اشاره ای در تاریخ مشروطیت و واقعیت های انقلاب اسلامی ایران که نزدیک ترین راه در این مسیر است اکتفا می کنیم.
برگرفته از کتاب: «مسجد نهاد عبادت و ستاد ولایت» نوشته حسن رهبری
نظر شما