به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، سرنوشت رکنآبادی همچنان نامشخص، سند بازسازی اراک آماده شد، احضار کاردار عربستان درخصوص اعدام سه ایرانی، نمایندگان جامعه مدنی ایران چه کسانی هستند از سرتیترهای مهم اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
راه حل سیاسی در یمن به کار گرفته شود
دیدیه ریندرز وزیر خارجه بلژیک در نشست خبری مشترک با محمد جواد ظریف گفت: آرشیوی از اسناد تاریخی بین دو کشور از جمله اولین تلگرافی که در سال 1890 از سوی سفیر ما به وزارت خارجه بلژیک داده شده، تسلیم کردم.
وی با اشاره به یادداشت تفاهمی که امروز با ظریف امضا کرد، اظهار داشت: علاوه بر مناسبات سیاسی، زمینه همکاری در حوزه محیط زیست و همچنین اجتناب از مالیات مضاعف وجود دارد و حقوق بشر میتواند موضوع گفتوگوی دو طرف و ایران و اتحادیه اروپا باشد.
وزیر خارجه بلژیک به حضور 20 شرکت تجاری از این کشور در ایران برای گفتوگو با همتایان ایرانی خود اشاره کرد و اظهار داشت: مهمترین چالشی که کشورها با آن مواجهند تروریسم است.
وزیر خارجه بلژیک به موج مهاجران خارجی که بلژیک نیز با آن درگیر است اشاره کرد و افزود: باید از طریق راه حلهای سیاسی این موضوع را حل کرد.
وزیر خارجه بلژیک در پاسخ به سوالی در خصوص موضع اتحادیه اروپا و بلژیک درباره بمباران یمن توسط عربستان خاطرنشان کرد: در یک سری درگیریها تنها یک راه حل سیاسی قابل دسترسی است و خوشحالم که درباره سوریه این راه حل آغاز شده و امیدوارم نشستهای دیگر درباره سوریه برگزار شود.
وی بر برقراری آتش بس در یمن و همچنین آغاز روند سیاسی در این کشور تاکید کرد و اظهارداشت: باید از همه بازیگران خواسته شود که پشت میز قرار گرفته و گفتوگو کنند چراکه هیچ راه حل نظامی عملی نیست و باید بر اساس گفتوگو و مذاکره به راه حل دست یافت.
سند بازسازی اراک آماده شد/چه کسی نفت داعش را میخرد؟
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان پس از دیدار و گفتگو با دی دیه ریندرز وزیر خارجه بلژیک در تهران در نشست خبری مشترک با وی گفت: خوشحالم برای دومین بار در دو سال گذشته شاهد حضور وزیر محترم امور خارجه بلژیک در جمهوری اسلامی ایران هستیم.
وی تاکید کرد: روابط دو کشور یک رابطه طولانی 125 ساله است رابطهای که مردم دو کشور خاطرههای خوبی از آن دارند و سوابق مفیدی وجود دارد.
وی با اظهار اینکه گرچه در طول چند سال گذشته به دلیل تحریمهای ناعادلانه علیه جمهوری اسلامی ایران این روابط کاهش جدی داشته خاطرنشان کرد: به خصوص در حوزه اقتصادی این روابط کاهش داشته اما ما در طول 2 سال گذشته شاهد بودیم که بلژیک اقدامات عملی مثبتی را در روابط دو جانبه با ایران اتخاذ کرده است.
ظریف به بازگرداندن آثار تاریخی ایران توسط بلژیک که به اروپا برده شده بود اشاره کرد و گفت: همچنین اقدامات مثبت دیگری دیگری در سطح سیاسی صورت گرفته و در همین زمینه شاهد حضور وزیر خارجه بلژیک در ایران هستیم و هیئت بلندپایه اقتصادی نیز وی را در این سفر همراهی میکنند.
ظریف درخصوص گسترش روابط اقتصادی بین ایران و بلژیک نیز یادآور شد: در حوزههای مختلف مثل حوزه پزشکی هستهای حمل و نقل و سایر حوزههای فنی با یکدیگر به تبادل تجربه میپردازیم و به هر حال زمینه برای گسترش روابط بین دو کشور و توسعه مناسبات به نفع مردم دو کشور فراهم است.
وزیر خارجه کشورمان از امضای یادداشت تفاهمی برای گسترش تبادلات سیاسی بین ایران و بلژیک خبر داد و گفت: براساس این تفاهمنامه دو وزارت خارجه و نمایندگیهای ما در حوزههای بینالملل به تبادل نظر بیشتری درخصوص روابط دو جانبه سیاسی و همچنین مباحث مربوط به منطقه خواهند پرداخت.
وی همچنین افزود: در حوزههایی چون محیط زیست و حقوق بشر و سایر حوزهها که دیدگاههای مشترک و متفاوتی داریم نیز روابطمان را گسترش خواهیم داد.
وظیفه جهانیان مبارزه با تروریسم و وظیفه مردم سوریه تعیین آینده شان است.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار بلژیکی مبنی بر اینکه نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در سوریه اظهاراتی بر علیه ایران داشته عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران تاکنون چنین سخنانی از آقای دیمیستورا نشنیده و ارتباط خوبی ما با او داریم.
احضار کاردار عربستان درخصوص اعدام سه ایرانی در این کشور
حسن قشقاوی معاون کنسولی وزیر امور خارجه در حاشیه نشست مشترک استانداران سفرا و نمایندگان ایران در خارج از کشور در جمع خبرنگاران درخصوص اعدام سه ایرانی در عربستان در روزهای گذشته توضیح داد.
وی گفت: این موضوع به سال 90 برمی گردد که از طرف عربستان یک کشتی حامل 500 کیلو مواد مخدر توقیف شد که 5 ایرانی در آن حضور داشتند 2 ایرانی دستگیر شده به کشور ما بازگردانده شد و سه نفرشان چند روز گذشته اعدام شدهاند.
وی افزود: دولت عربستان بدون در نظر گرفتن روابط دیپلماتیک دو کشور این سه ایرانی را اعدام کرده که در واکنش به این اقدام رییس اداره کل اجتماعی وزارت خارجه روز گذشته کاردار عربستان را احضار و به او تذکرات لازم را برای ابلاغ به مسئولان این کشور ارایه داد.
ما نباید همسایگانمان را بترسانیم و به دامن اسراییل بیاندازیم
ابراهیم رحیمپور، معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه در همایش مشترک استانداران و سفرا گفت: استانداران به عنوان سنگربانان داخل کشور و ما هم در وزارت خارجه به عنوان دیده بانهای آنها در سراسر دنیا هستیم.
وی افزود: البته ما گره را میبینیم تا شما به خواستگاری کارهای اقتصادی فرهنگی و اقدامات مطلوب کشور بروید.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه از نگاه دولت یازدهم علی رغم تجربه های امنیتی رییس این دولت نگاه بیرونی امنیتی نیست و رمز موفقیت ما این است که همسایگانمان را نترسانیم و به دامن اسراییل نیاندازیم.
وی خاطرنشان کرد: ما باید نشان دهیم که طرفدار بازی برد برد و نگاه اقتصادی هستیم و با توجه به اینکه 11 کشور از 15 کشور همسایه ما نفت و گازی هستند میتوانیم کارهای اقتصادی خوبی انجام دهیم.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر خارجه موقعیت جغرافیایی ایران را بینظیر خواند و تاکید کرد: علی رغم این موضوع ترانزیت ما کاملاً ناکارآمد است. و باید مدنظر داشته باشیم که ترانزیت را تقویت کنیم تا جایی که دست در جیب مردم کنیم و به آن پول بگذاریم.
وی در پایان به مشکلات اقتصادی کشور اشاره کرد و گفت: ماهیت دو وزارتخانه کشور و خارجه با توجه به مشکلات اقتصادی تغییر کرده و فراتر از بحثهای سنتی است و باید به مباحث اقتصادی هم بپردازیم و با یک فرمول مشخص به فکر نان و آب مردم باشیم.
بروکراسی دشمن اصلی سرمایهگذاری و جذب توریسم است
حسن قشقاوی معاون کنسولی وزیر امور خارجه در نشست مشترک استانداران و سفرا و نمایندگان ایران در خارج از کشور گفت: امروز بروکراسی دشمن سرمایه گذاری و باعث عدم جذب توریست در جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود که باید برای حل آن گام برداریم.
وی افزود: رفع تنش با همسایگان شاخص دیپلماسی موفق است و رفع تنش با همکاری منطقهای و اقتصادی در ارتباط است.
وی با بیان اینکه کشوری مانند ایران که وسعت برخی استانهایش از برخی کشورها بزرگتر است و ظرفیتهای زیادی در آن وجود دارد می تواند از این وضعیت بهره ببرد خاطرنشان کرد: وزارت خارجه 28 نمایندگی در داخل کشور دارد که 22 نمایندگی آن در استانها و 6 نمایندگی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی است.
وی در ادامه به طرح استاندار اصفهان درخصوص تشکیل روابط خارجی در هر استان اشاره کرد و گفت: با تشکیل این شورا رقابتی بین استانها ایجاد می شود که استانداران برای بهبود روابط خارجی کشور تلاش خواهند کرد.
قشقاوی مشکل دیگر موجود بر سر راه روابط اقتصادی ایران با کشورهای خارجی را عدم شناخت مدیر در استانها توصیف کرد و گفت: مشکل اصلی این است که قدرت استانداران واقعی نیست هر چند که رییس شورای برنامهریزی و نماینده عالی دولت در استانها هستند اما قدرت لازم را ندارند.
وی مشکل دیگر را بروکراسی دانست و گفت: این مشکل بر سر راه پیشرفت اقتصادی خارجی ایران قرار دارد و باعث می شود که سرمایه گذاری و جذب توریسم با مشکلات عدیده همراه باشد.
وی تاکید کرد: بروکراسی دشمن سرمایه گذاری است و جذب توریسم است در حالیکه در ایران طبق برنامه ششم ما باید به 25 میلیون توریسم در ایران برسیم که امسال 5 میلیون و 200 توریسم به کشور ما آمدهاند.
بحثهای داخلی مانع از استفاده از پسابرجام میشود
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در نشست مشترک استانداران و نمایندگیهای ایران در خارج از کشور گفت: امسال دو موضوع اساسی در سمینار سفرای ایران و نمایندگیها در خارج از کشور مطرح است که برای وزارت کشور هم اهمیت دارد.
وی یکی از موضوعات را نحوه بهرهبرداری از شرایط برجام و فضای بینالمللی و منطقهای پس از برجام به منظور پیشبرد اهداف سیاستهای اقتصاد مقاومتی و توسعه کشور و کمک به معیشت مردم دانست که در این حوزه زمینه کار زیادی بین استانها و نمایندگی های ایران در خارج از کشور وجود دارد.
ظریف افزود: موضوع دیگر وضعیت ما با همسایگان است و شرایط منطقه که در این زمینهها استانها و استانداریهای کشور من جمله استانداریهای مرزی توجه ویژه ای نشان میدهند.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه منطقه امروز ما با یک شرایط بسیار جدی و خطرناکی مواجه است، افزود: آن خطر افراط گرایی و فرقهگرایی بی حساب و کتاب بیحد و مرز است که ناشی از سیاستهای غلط، کوتاهبینانه و افراطگرایانه در عرصه بینالملل است و گروههای وحشی به نام اسلام در منطقه ما حضور دارند که جوانان ونوجوانان این منطقه را دچار یک تنش فکری و یک نابسامانی اعتقادی کردهاند.
وی به عملیات انتحاری نوجوانان و جوانان عضو گروههای افراطی و همچنین تصاویر زننده منتشر شده از وحشیگری این گروهها اشاره کرد و گفت: این اقدامات در هیچ منطق و دیدگاهی قابل قبول نیست و در منطقه ما با رشد روزافزونی این اقدامات روبروست که یک خطر امنیتی برای کل جهان است.
رییس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر این نکته که برخی همسایگان ما هنوز هم افراط را به عنوان یک برگ بازی می بینند نه یک خطر خاطرنشان کرد: تا زمانی که این وضعیت برای همسایگان ما روشن نشده باشد که افراط برای هیچ کس سرمایه نیست و نمیتوان به عنوان ابزار بازی از آن بهره برد ما همچنان شاهد حمایت وسیع از گروههای افراطی و تکفیری خواهیم بود.
وی افزود: با توجه به خطرات این پدیده در اطراف جمهوری اسلامی ایران همفکری استانداران و سفرا یک ضرورت است و باید بررسی کنیم که چگونه میتوانیم با این خطر مبارزه کنیم و مانع از آن شویم که افراط بین مذاهب مختلف اسلامی تفرقه بیاندازد و اینها نکاتی است که نیاز است برای آن همفکری داشته باشیم.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه به موضوع دیگر سمینار نشست مشترک استانداران و سفرا اشاره کرد و آن را نحوه بهرهبرداری از فرصت ایجاد شده از سوی تصویب برجام اعلام کرد.
سرنوشت رکنآبادی همچنان نامشخص/فرضیه ربوده شدن قطعی نیست
حسن قشقاوی، معاون کنسولی وزیر امور خارجه در مورد سرنوشت غضنفر رکنآبادی سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در لبنان از جمله مفقودین حادثه منا است به خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان گفت: هنوز خبر جدیدی نداریم و هیچ کدام از فرضیهها مخصوصاً درخصوص ربودن شدن وی قطعی نیست.
قشقاوی ادامه داد: ما می گوییم اگر کسی جان باخته است باید جنازه را ببینیم و اگر جنازه را نبینیم هر احتمالی وجود دارد و نمیتوانیم به صورت قاطع در مورد سرنوشت ایشان نظر دهیم.
وی در پاسخ به این سوال که رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از گزارش یک شاهد عینی درخصوص انتقال رکن ابادی به اورژانس سخن گفته بود اظهار داشت: یک شاهد می گوید من دیدهام که ایشان را به داخل آمبولانس بردهاند و این مساله برای ما قطعی است اما از بعدش خبر نداریم.
نمایندگان جامعه مدنی ایران چه کسانی هستند؟/دیدارهای جنجالی در راه
در حالی خبر سفر رئیس پارلمان اروپا به تهران منتشر شده که گفته می شود وی قرار است با نمایندگان جامعه مدنی ایران دیدار کند.
اما هنوز در جمهوری اسلامی ایران تعریف مناسبی از نمایندگان جامعه مدنی و اعضای این جامعه مشخص نشده است.
بنابراین گزارش، «مارتین شولتز» رئیس پارلمان اروپایی قرار است، امروز شنبه برای دیدار با مقامات ایرانی راهی تهران شود.
بنا بر اعلام شورای اروپا، وی در این سفر یک روزه ابتدا با علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی دیدار کند و سپس در نشست خبری مشترک با وی حضور یابد.
وی پس از آن به دیدار محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران رفته و سپس با حسن روحانی، رئیسجمهور دیدار خواهد کرد.
پایگاه یورو ریپورتر با اعلام این خبر نوشته است که شولتز در این سفر با «نمایندگان جامعه مدنی» ایران هم دیدار خواهد کرد.
به گزارش شبستان، دو سال قبل هیئت پارلمان اروپا در سفری به تهران، در دیدار با نسرین ستوده از محکومان فتنه سال 1388 جایزه ساخاروف را به وی اهدا کرد.
نظر شما