خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تماس روسیه با ایران و آلمان برای برونرفت از بحران سوریه، شهرکسازی اسرائیل مخل صلح، آمانو: تهران به تمامی تعهداتش در نقشه راه عمل کرده است، توافق هستهای ایران، پیروزی دیپلماسی چندجانبهگرا از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
وزیر خارجه جدید کانادا: با ایران، با رعایت جوانب احتیاط، تعامل میکنیم/شهرکسازی اسرائیل مخل صلح است
وزیر خارجه دولت جدید کانادا، «استفان دیون»، بامداد پنجشنبه در مصاحبهای با یکی از رسانههای کشورش به تشریح سیاست خارجی جدید «اتاوا» در خاورمیانه پرداخت.
«دیون» در مصاحبه با «اتاوا سیتزن»، گفت که دولت جدید روی کارآمده ابایی از اینکه از اسرائیل یا فلسطین، انتقاد کند، ندارد. او همچنین احتمال تلاش «اتاوا» برای به دست آوردن کرسی شورای امنیت سازمان ملل متحد را هم رد نکرد.
«دیون» گفت: «نمیتوانم به شما بگویم کی برای بازگشت به شورا(ی امنیت) درخواست خواهیم کرد. اما این، مطمئناً اقدامی است که ما باید آن را مورد بررسی قرار دهیم، چون جهان نیازمند حضور کانادا در بطن فرایندهای تصمیمگیری است.»
یکی از وعدههای «جاستین ترودئو»، نخستوزیر جدید کانادا، بعد از انتخابات ماه پیش این بود که این کشور در دوران جدید، بعد از یک دهه حکومت جناح محافظهکار، «صدای سازندهتر و ملایمتری در جهان» خواهد بود. «دیون»، تحقق این دیدگاه را به عهده خواهد داشت.
یکی از بخشهای کلی سیاست دولت محافظهکار قبلی در مسائل بینالمللی داشتن رویکردهای افراطی در قبال سایر کشورها و حمایت سرسختانه از رژیم صهیونیستی بود، تا جایی که کانادا گاه به کنایه «اسرائیلتر از اسرائیل» لقب میگرفت. قطع روابط دیپلماتیک با ایران در سپتامبر 2012، در دوران دولت «استفان هارپر»، نخستوزیر محافظهکار رخ داد.
«ترودئو»، اولین بار در ماه ژوئن در مصاحبهای گفته بود که دولت لیبرال او، تعامل دوباره با ایران را در دستور کار قرار خواهد داد. «دیون»، بامداد پنجشنبه گفت که این برنامه به قوت خود باقی است و افزود: «نه به خاطر اینکه ما با این رژیم موافقیم. باید این کار را با چشمهای باز انجام دهیم. این رویکرد سایر کشورهای عضو گروه هفت است.»
وزیر خارجه کانادا در ادامه تصریح کرد: «اگر با تهران صحبت نکنیم، چظور میتوانیم به مردم ایران کمک کنیم؟ چطور به سایر کشورها در منطقه کمک کنیم وقتی که ایران، روز به روز در درگیریهای سوریه بیشتر دخالت میکند؟ اینکه با ایران اصلاً صحبت نکنیم، چطور میتواند به اسرائیل کمک کند؟»
«دیون» خاطرنشان کرد که کابینه جدید هنوز درباره اینکه ساز و کار تعامل مجدد با تهران و از جمله درباره اقدام دولت قبلی کانادا در قرار دادن ایران در فهرست کشورهای حامی تروریسم، رایزنی نکرده است. او گفت که دولت «اتاوا» رویکردی با «احتیاط زیاد» را در دستور کار در قبال تعامل با تهران قرار خواهد داد.
او سپس اضافه کرد: «اما مهمترین وجه، این است که لازم است ما بیش از قبل، حتی با رژیمهایی که با آنها مشکل داریم تعامل داشته باشیم.»
«استفان هارپر»، نخستوزیر دولت محافظهکار، هرگز از اسرائیل انتقاد نکرده و بارها گفته این رژیم، در عرصه جهانی دوستی بزرگتر از کانادا ندارد.
«دیون»، رژیم صهیونیستی را «دوست» و «متحد» خواد، اما گفت که بنیان تعامل اتاوا در خاورمیانه را آنچه به گفته وی «صلح» است را تشکیل خواهد داد. وی درباره دلیل این رویکرد گفت: «چون صلح به نفع اسرائیل است.»
وزیر خارجه جدید کانادا گفت: «سیاست رسمی کانادا این است که شهرکسازیها برای صلح، سازنده نیستند و من مشکلی برای اینکه این را تکرار کنم، ندارم.»
روایت اندیشکده آمریکایی از اشتیاق دولتمردان ایرانی
اندیشکده آمریکایی «صلح» در گزارشی نوشت: گرایشهای ضد آمریکایی در ایران دوباره رشد کرده و با توافق هستهای ماه جولای نیز نه تنها در سخنان ضد آمریکایی ایران تغییر ایجاد نکرده بلکه در واقع سرعت آن نیز به طور قابل توجهی افزایش یافته است به طوریکه رهبری ایران در ماه سپتامبر در پیامی توئیتری به زبان انگلیسی سخنانی را درباره میل سران آمریکا در مذاکره با ایران اظهار داشت، و گفت، مذاکره ابزاری برای رخنه و اعمال اراده آنها بر ایران است.
بر اساس این گزارش، در مجلس ایران نیز اصولگرایان این کشور مواضع محکمی را مقابل آمریکا اتخاذ کردهاند به طوریکه در 2 نوامبر 192 نماینده ایران با امضا نامهای متعهد در عدم فاصله گرفتن از شعار «مرگ بر آمریکا» شدند. سفارتخانه آمریکا نیز کماکان در تهران نقطه کانونی تظاهرات ضد آمریکایی در تهران است به طوریکه این کشور در 4 نوامبر (چهارشنبه گذشته) تظاهرت گستردهای را به مناسب تسخیر سفارتخانه سابق آمریکا در ایران برگزار کرد که از تلویزیون سراسری این کشور نیز پخش شد.
این اندیشکده در ادامه با اشاره به اقدام چند وقت قبل سپاه پاسداران ایران در نصب پلاکی ضد آمریکایی در مقابل سفارتخانه نوشت: برخی نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سپتامبر سال جاری از پلاکی مزین به 100 لقب و شعار ضد آمریکایی آیتالله خمینی (رهبر فقید انقلاب ایران) رونمایی کردند که ایالات متحده را «کافر»، «ستمگر»، «استعمار»، «جنایتکار» و «زورگو» نام نهاده بود. اقدامی که از سوی ایرانیان در شبکههای اجتماعی به طور گسترده مورد توجه قرار گرفت.
در ادامه این گزارش آمده است: پیامهای متضاد از ایران نشان دهنده مباحثات گسترده بابت ماهیت ارتباط ایران با آمریکا است. اصولگرایان ایران به شدت مخالف رویکرد مقامهای دولت این کشور در تماس با آمریکا بعد از برجام هستند بهطوریکه مصافحه «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران با باراک اوباما رییس جمهور آمریکا در ماه سپتامبر نیز سر و صدای زیادی را ایجاد کرد.
اندیشکده صلح در خاتمه نوشت: رهبر انقلاب ایران نیز با وجود خاتمه تحریمها نسبت به واردات کالاهای مصرفی از آمریکا هشدار داد. این در حالی است که «حسن روحانی» رییس جمهور ایران مواضع نرمتری را نسبت به آمریکا اتخاذ کرده و در گفتوگوی اخیر با شبکه خبری «سیبیاس» عنوان داشت، شعار «مرگ بر آمریکا» علیه مردم این کشور نیست. اما در نقطه مقابل اصولگرایان ایران نگران این مهم هستند که اشتیاق روحانی در تمایل با آمریکا موجب به خطر افتادن انقلاب اسلامی شود.
روحانی را در اولین سفر اروپاییاش با حربه حقوق بشر تحت فشار گذارید/ روابط با ایران باید مشروط باشد
وبگاه آمریکایی «سیان اس نیوز» در تحلیلی با اشاره به اولین سفر «حسن روحانی» رییس جمهور ایران به اروپا نوشت: حسن روحانی رییس جمهور ایران هفته آینده اولین سفر اروپایی خود را انجام میدهد. روحانی قصد دارد با سران فرانسه و ایتالیا دیدار کند که میتواند فصل جدیدی از روابط بین ایران و اروپا را ایجاد نماید اما جنبه مهمتر سفر روحانی در دستان سران اروپایی و آنهایی که از او استقبال میکنند، میباشد.
این رسانه در ادامه مدعی شد که حکومت ایران بیشترین آمار اعدام را در جهان دارد و در این زمینه «بان کی مون» دبیرکل سازمان ملل متحد ماه گذشته از ایران به خاطر اعدام ۲ زندانی انتقاد کرد. عوامل ایران در ۲۹ اکتبر سال جاری نیز با شلیک ۸ راکت به اردوگاه مجاهدین (منافقین) باعث کشته شدن ۲۴ نفر از آنها شدند.
در بخش دیگر این مطلب با حمله شدید به ایران و ادعاهای مضحک آمده است: پاریس و رم باید استقبال مشتاقانه از روحانی را کنار گذاشته و تا زمانی که او نماینده حکومتی حامی تروریستها است که بی رحمانه جمعیت خود را سرکوب میکند، سر باز بزند. اروپا میتواند برای داشتن قراردادهای پر سود که البته خیانتی به ارزشهای آزادی و دموکراسی اروپا است اقدام کرده یا از دیدار روحانی به عنوان فرصتی برای بیان نقض حقوق بشر در سرتاسر ایران و نفوذ مخربش در سوریه ، عراق و یمن استفاده نماید.
وبگاه خبری آمریکایی در خاتمه نوشت: اولاند و رنزی، روسای جمهور فرانسه و ایتالیا باید آشکارا و با صدای رسا اعلام کنند، روابط با ایران مشروط به پایان دادن به اعدامها و نقض حقوق بشر است.
آمانو: تهران به تمامی تعهداتش در نقشه راه عمل کرده/نظارتهای فراپروتکلی «برجام»، خاص ایران هستند
یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با بیان اینکه او نگفته ایران سلاح اتمی دارد تصریح کرد که گفته مسائلی هست که ایران باید به آنها پاسخ دهد.
وی که در نشست عدم اشاعه اتحادیه اروپا سخنرانی میکرد تصریح کرد ایران به تمامی تعهداتش در نقشه راه عمل کرده و تنها نشست جمعبندی باقی مانده است.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین خاطر نشان کرد ایران رایزنیها با آژانس در موضوع ادعایی جنبههای نظامی احتمالی برنامه هستهای به اتمام رسانده و این نهاد نظارتی سازمان ملل، نتایج مربوط به این مورد را پس از تحلیل در گزارش نهایی خود خواهد آورد. آمانو خاطرنشان کرد که آژانس در مراحل نهایی دریافت توضیحات از ایران است.
آمانو در بخش دیگری از اظهاراتش، تصریح کرد اختیارات محول شده به آژانس، به موجب برجام فراپروتکلی هستند. او با بیان اینکه اقدامات مجاز شمرده شده در برجام خاص ایران هستند گفت که انجام این نظارتها در هر کشور دیگری غیر از ایران منوط به صدور مجوز شورای حکام است.
آمریکا نباید اقدامهای اصولگرایان علیه برجام را تحمل کند/ سران ایران بدانند قادر به طفره رفتن در اجرای برجام نیستند
«ویپ استنی هوییر» نماینده مطرح حزب دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا که به نفع بر جام رای داد، حال میگوید با توجه به گزارشهای جدید دریافتی از ایران در زمینه توقف از میان برداشتن سانتریفیوژها در برخی از تاسیسات این کشور ، تحولات جدید برای دولت آمریکا چالش برانگیز است.
به نوشته وبگاه آمریکایی «واشنگتن اگزمینر» هوییر در این زمینه گفت: «آمریکا و شرکای بینالمللی نباید با تلاشهای ایران در تاخیر در اجرای تعهدات خود بر اساس برجام که از سوی اصولگرایان این کشور صورت میگیرد، مدارا کنند.»
هوییر در این زمینه افزود: «اتهامها مبنی بر اینکه ایران برداشتن سانتریفیوژها از 2 تاسیسات غنی سازی خود متوقف کرده نگران کننده است . این اقدامها درست بعد از بازداشت شهروندان آمریکایی و آزمایش یک موشک بالستیک از سوی این کشور صورت گرفت. ضرورت دارد که ایران تعداد سانتریفیوژهایش را کاهش داده و به برجام پایبند باشد .حال که ایران اجرای توافق را به تاخیر میاندازد بهتر است تجار خارجی نیز قبل از تایید اجرای تعهدات ایران با دقت تصمیم به ورود به بازار این کشور بگیرند.»
نماینده دموکرات آمریکا در خاتمه اظهار داشت: «سران ایران باید به یقین بدانند که قادر به طفره رفتن در اجرای تعهداتشان در از بین بردن بخشهای مهم هستهای کشورشان نیستند.»
«هلگا اشمیت»: توافق هستهای ایران، پیروزی دیپلماسی چندجانبهگرا است
معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، برجام و توافق هستهای ایران را «پیروزی دیپلماسی» خواند. در ادامه اظهارنظرات درباره برجام توسط مقامات خارجی حاضر در مذاکرات هستهای، یک عضو ارشد تیم اتحادیه اروپا در گفتگوهای هستهای چند سال اخیر، برجام را «پیروزی دیپلماسی» خواند.
معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز چهارشنبه در کنفرانسی به میزبانی این اتحادیه درباره برجام گفت: «توافق هستهای ایران، پیروزی دیپلماسی چندجانبهگرا است».
«هلگا اشمیت» افزود: «باید به رهبران E3/EU+3 (گروه ۱+۵) و ایران به خاطر توافق هستهای ایران ادای احترام کرد».
این مقام ارشد اروپایی ادامه داد: «اکنون ما روی اقدامات و مراحل مورد نیاز برای روز اجرای توافق هستهای تمرکز داریم که از جمله این اقدامات، اقدامات آژانس بینالمللی انرژی اتمی است تا به تحریمها رفع شود».
مهر:
اخضر ابراهیمی: نقش ایران در مذاکرات سوریه تعیین کننده است
به نقل از سی تی وی، اخضر ابراهیمی نماینده پیشین سازمان ملل در امور سوریه که در حال حاضر دی میستورا جای او را گرفته است گفتگوی سوریه در وین را مثبت ارزیابی کرد و از تلاش های ایران در این مذاکرات تقدیر کرد.
وی نقش ایران در مذاکرات صلح سوریه در نشست وین را ستود و گفت بدون ایران امکان رسیدن به یک راه حل بلندمدت در سوریه وجود ندارد. ابراهیمی گفت این اتفاق خوبی در عرصه بین الملل محسوب می شود که کشورهای مختلف با نظرات مختلف پای یک میز برای حل بحران سوریه جمع شوند.
ابراهیمی ابراز امیدواری کرد که این نشست بتواند راه حل مناسبی برای برون رفت از بحران در سوریه را ارائه کند و هدف آن تنها رسیدن به آرامش و ثبات در بین مردم سوریه باشد.
وی یادآور شد: حضور ایران در مذاکرات صلح سوریه لازم و اتفاق خوبی محسوب می شود، به نظر من حضور ایران در روند صلح سوریه تحولی مثبت است.
نماینده سابق سازمان ملل در امور سوریه با بیان این که چندان از نتایج نشست هفته آینده وین خوشبین نیست گفت امیدوار است ایران بعد از مشکلاتش در پرونده هسته ای بتواند نقش پررنگ تری در حل بحران سوریه ایفا کند.
روسیه پیش نویس چند موافقت نامه همکاری با ایران را آماده کرده است
به نقل از اسپوتنیک، وزیر انرژی روسیه امروز در اظهاراتی اعلام کرد که تعدادی موافقت نامه را در راستای همکاری با ایران آماده امضاء کرده است.
«الکساندر نواک» وزیر انرژی روسیه در این باره گفت: تعدادی موافقت نامه را با هدف گسترش همکاری ها با ایران آماده کرده ایم که احتمالاً در نشست آتی کمیسیون همکاری های دو کشور به امضاء خواهد رسید.
نواک ادامه داد: این اسناد آماده امضا شدن هستند. ظرف امروز یا فردا تصمیم خواهیم گرفت که امضاء آن ها در کمیسیون مذکور انجام خواهد شد و یا در موقعیت دیگری به امضاء می رسد.
وی درباره نوع قراردادها نیز تصریح کرد: تمامی توافق های مورد نظر در زمینه همکاری های دو کشور در حوزه انرژی هستند.
تماس روسیه با ایران و آلمان برای برونرفت از بحران سوریه
به نقل از دویچه وله، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه، در رابطه با کنفرانس سوریه که قرار است روز شنبه (۱۴ نوامبر / ۲۳ آبان) در وین برگزار شود، با وزیر امور خارجه آلمان گفتگو کرد.
در این گفتگو که به ابتکار وزارت امور خارجه آلمان صورت گرفت، وزیر امور خارجه روسیه تأکید کرد ضرورت دارد لیستی از سازمانهای تروریستی تهیه شود که نباید مشمول برقراری آتشبس احتمالی در سوریه شوند.
لاوروف تاکید کرده که تا پیش از برگزاری کنفرانس تمام گروههای تروریستی فعال در سوریه باید مشخص شده باشند. وی این حرکت را پیشرفتی مهم دانسته است.
دولت روسیه همچنین تأکید دارد که گروههای مخالف رژیم سوریه که حاضر به گفتگو با دولت سوریه هستند، باید شناسایی شوند. روسیه در این باره نظر خود را اعلام کرده و مایل به دریافت نظر دیگران است.
در همین رابطه «میخائیل بوگدانوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه، دیروز سه شنبه با «حسین امیرعبداللهیان» معاون وزیر امور خارجه ایران، رایزنی کرد. این دو درباره وضعیت جاری در سوریه مشاوره کردهاند.
وزارت امور خارجه روسیه روز سهشنبه همچنین اعلام کرد که بوگدانوف در مسکو با هیئتی از مخالفان رژیم سوریه دیدار کرده است. این گروه به نمایندگی از جانب جبهه تغییر و آزادی به روسیه سفر کرده بودند.
گفته می شود که آنها از مخالفان میانه روی بشار اسد هستند.
روز شنبه آینده و دو هفته پس از نخستین دور از گفتوگوهای تازه بینالمللی درباره بحران سوریه که در ۳۰ اکتبر روی داد، نمایندگان چندین کشور در وین، پایتخت اتریش، دیدار می کنند.
در نخستین دور مذاکرات ۱۷ کشور در وین گرد آمدند و درباره امکانات و راههای برونرفت از بحران سوریه گفتگو کردند.
نظر شما