به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، رضا نجفی سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حاشیه نشست مشترک سفرای ایران در خارج از کشور با مسئولان سازمان انرژی اتمی در پاسخ به پرسشی درباره فرایند گزارش دهی آژانس برای بستن پرونده PMD گفت: طبق نقشه راه همکاری ایران و آژانس، اقدامات کامل را انجام دادیم و آژانس 15 اکتبر بیانیهای صادر و اعلام کرد که ایران همه اقدامات را انجام داده است.
وی افزود: از این مرحله به بعد آژانس شروع به نگارش گزارش برای ارزیابی نهایی خواهد کرد که البته ما جلسهای به عنوان جلسه جمعبندی قبل از انتشار گزارش خواهیم داشت و پیش بینی میشود که گزارش آژانس اوایل آذر منتشر شود.
نجفی در گفتوگو با خبرگزاری صدا و سیما اضافه کرد: در این جلسه آخرین نکات را با آژانس بررسی خواهیم کرد و گزارش باید زمینه را فراهم کند تا قطعنامه کشورهای 1+5 در جلسه فوق العاده شورای حکام در 24 آذر ارائه شود.
نماینده کشورمان در آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرد: طبق برجام، این کشورها متعهد هستند که قطعنامهای با هدف بستن موضوعات گذشته مربوط به PMD ارائه کنند.
وی گفت: همانطور که در نامه رهبر معظم انقلاب ذکر شده، یکی از شروط اجرای اقدامات کشورمان به ویژه درباره رآکتور اراک و تبادل سوخت، بسته شدن پرونده PMD است.
نجفی افزود: این مرحله، مرحله مهمی است و پیش بینی میکنیم که گزارش آژانس ارائه و این پرونده بسته شود.
اما از سویی دیگر احتمالاتی در مورد این گزارش منتشر شده است.
موسسه علم و امنیت بین المللی(isis) طی گزارشی در تاریخ 13 آبان 1394 (4 نوامبر 2015) به قلم دیوید آلبرایت، اولی هاینونن و آندریا استریکر با انتقاد از رویکرد دولت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در اجرای برجام، بر ضرورت پیگیری حل و فصل موضوع ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران(PMD) ، قبل از لغو تحریم ها تاکید کرد.
در این گزارش به نقل از یکی از مقامات بلندپایه آمریکا آمده است کیفیت ارزیابی نهایی آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره PMD پیش شرطی برای روز اجرا (روزی که تحریم های کلیدی برداشته می شود) نیست.
این گزارش می افزاید ابعاد نظامی احتمالی که منتهی به صدور قطعنامه های شورای امنیت شد احتمالا حل نشده باقی می ماند و گزارش آژانس در این رابطه اهمیتی نخواهد داشت.
در خصوص واکنش ایران نسبت به گزارش PMD آژانس بین المللی انرژِی اتمی،
حسین سبحانی نیا در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به فرایند گزارش دهی آژانس برای بستن پرونده PMD، گفت: جمهوری اسلامی در این رابطه همواره همکاریهای لازم را با آژانس برای بررسی مسائل باقی مانده داشته و در چند ماه اخیر نیز این همکاریها تقویت شده و اطلاعات لازم در اختیار کارشناسان و بازرسان آژانس قرار گرفت.
نماینده مردم نیشابور و فیروزه در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: بر اساس برنامهریزی صورت گرفته در برنامه جامع اقدام مشترک، قرار است که آژانس گزارش خود را تا آذر ماه دربارهپرونده PMDارائه کند.
وی افزود: با توجه به سفر اخیر مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به نظر من گزارش آتی آمانو به شورای حکام میبایست نسبت به گزارشهای قبلی متفاوت باشد، گر چه این سازمانها همواره ابزاری در دستان کشورهای غربی بودهاند، اما با اقدامات جمهوری اسلامی تمام بهانهها از آنها گرفته شده است.
این نماینده مردم در مجلس نهم، بر لزوم ارائه گزارشی بیطرفانه و بدون سوء نظر از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأکید کرد و گفت: در گذشته همواره گزارشهای آژانس دارای نگرشهای سیاسی بود و هیچ وقت واقعیتها در گزارشهای این نهاد دیده نمیشد، حال با توجه به توافق هستهای و افزایش تعاملات ایران و آژانس انتظار است که گزارش آژانس بر پایه حقایق بوده و از استناد به اسناد دروغین کشورهای متخاصم اجتناب شود.
وی با اشاره به تأکیدات رهبر معظم انقلاب مبنی بر بسته شدن پرونده PMDشرط اجرای اقدامات کشور در برجام، افزود: بهطور حتم تعیین تکلیف PMDاز سوی آژانس، خط قرمز ایران برای اجرای مفاد برجام است، از اینرو در صورت سنگاندازی آژانس در بستن این پرونده، قطعا جمهوری اسلامی نیز اجرای برجام را متوقف میکند.
به گزارش شبستان، بر اساس نقشه راهی که روز 23 تیر (14 جولای)، همزمان با اعلام توافق هستهای میان ایران و گروه موسوم به 1+5، بین یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران به امضا رسید، تهران باید تا امروز (24 مرداد/15 اوت)، به صورت مکتوب توضیحات خود در مورد سوالات آژانس را به وین ارسال میکرد که در بیانیه کوتاه آژانس در این باره آمده است: «ایران امروز توضیحات مکتوب و اسناد مرتبط را آنطور که در تاریخ 14 جولای 2015، میان آژانس بینالمللی انرژی اتمی و جمهوری اسلامی ایران، ذیل نقشه راه شفافسازی موضوعات باقیمانده گذشته و حال مرتبط با برنامه هستهای ایران، مورد توافق قرار گرفت، به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کرد.»
بر اساس نقشه راه، آژانس قرار بود تا 24 شهریور (15 سپتامبر)، اطلاعات را بررسی کند و هرگونه سوال یا تردیدی در مورد آن را با ایران در میان بگذارد. پس از آن هم برای رفع ابهامات احتمالی، نشستهای فنی میان نمایندگان ایران و آژانس برگزار شده است.
نظر شما