به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از «دارالحیاه»، یکصد نفر از علما و کارشناسان متخصص در زمینه میراث اسلامی از ده کشور با امضای یک یادداشت شدید اللهن حمایت خود را از مسجد تاریخی قرطبه اعلام کرده و از اسقفیت که هم اکنون زیر نظر شورای اسقف های کوردوبا اداره می شود، نسبت به بی توجهی به اهمیت این مکان تاریخی اسلامی انتقاد کردند.
در میان این کارشناسان معترض، 36 کارشناس دانشگاهی از کشورهای مختلف اسپانيا، ایالت متحده آمریکا، انگلیس، فرانسه، پرتغال، ایرلند، ترکیه، شیلی، آلمان و مراکش حضور دارند.
کارشناسان میراث اسلامی با امضای یادداشتی از مقامات اسپانیایی خواستند تا مانع تملک مسجد از سوی اسقف ها شوند و از بازی تاریخی اسقف ها مبنی بر انتشار بروشور میان میلیون ها بازدید کننده جلوگیری کنند.
این یادداشت از مقاله شدید اللهن «ادوارد مانزانو» نویسنده اسپانیایی الهام گرفته است. وی کارشناس تاریخ اندلس و محقق مرکز عالی تحقیقات علمی اسپانیاست.
علما و کارشناسان در این یادداشت اعتراض آمیز گفته اند اساس قانونی ثبت مالکیت مسجد قرطبه به نام اسقف ها بسیار ضعیف است و این امر سال 1236 میلادی از سوی پادشاه اسپانیا صورت گرفته و آن را نمی توان جزء هبه پادشاهی به حساب آورد و اسقف ها حق مالکیت آن را ندارند.
علمای میراث اسلامی همچنین اعلام کردند: تلاش وکلای اسپانیا برای تغییر این وضعیت کافی خواهد بود و ما به این اقدام ادامه می دهیم.
در این یادداشت علما گفتند: اسقف ها هنگام اعلام یونسکو در سال 1984 برای انتخاب مسجد به عنوان میراث جهانی بحث و جدل به راه انداختند.
علما اصلاح عناصر معماری و حفظ نوشته های عربی موجود در مسجد تاریخی قرطبه را خواستار شدند.
مسجد جامع قرطبه یا مثکیه، در شهر قرطبه واقع در اندلس یا اسپانیای امروزی است. اخیرا شورای اسقف های شهر کوردوبا در اسپانیا نام «مسجد» را از یکی بناهای معروف تاریخ اسلام این شهر برداشتند. این مسجد 1200 سال پیش به دست مسلمانان در کوردوبا ساخته شده بود، «مسجد کلیسای کوردوبا» نامیده می شد، ولی با دستور اسقف نام مسجد از روی آن برداشته شده است.
دولت محلی اندلس در جنوب اسپانیا نسبت به این تصمیم شورای اسقف های کوردوبا مبنی بر حذف نام مسجد از روی این اثر تاریخی و از پایگاه اینترنتی و کتابچه های گردشگری اعتراض کرد.
این مسجد در قرن هشتم توسط مسلمانان ساخته شده است و در آن زمان کوردوبا، یکی از معروف ترین شهرهای جهان به شمار می آمد. زمانی که مسیحیان بر کوردوبا سیطره یافتند، درقرن سیزدهم در وسط مسجد کلیسایی را ساختند تا این اثر تاریخی از آن زمان به بعد با عنوان مسجد کلیسا شناخته شود. این مرکز هم اکنون نیز زیر نظر شورای اسقف های کوردوبا اداره می شود.
گفتنی است، نام «مسجد کلیسای کوردوبا» از گوگل مپ حذف شده بود و جای آن را «کلیسای کوردوبا» گرفته بود، ولی با جمع آوری امضاء نام اصلی به آن بازگشت. همچنین این شهر را مسلمانان قرطبه می نامند.
نظر شما