به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، این حرکت مهم فرهنگی معنوی که از پنج سال قبل به همت دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد هرمزگان و با حمایت نماینده ولی فقیه در استان، استاندار، ستاد عالی و با همکاری سایر ادارات آغار و هرسال به صورت مستمر استمرار داشته است، امسال ابعاد گسترده تری داشت؛ به مناسبت سالروز ولادت با سعادت امام سجاد(علیه السلام) روز یکشنبه سوم خرداد مصادف با پنجمین روز از ماه شعبان، آیین جشن سرور و شادی به همراه سخنرانی کارشناسان دینی مذهبی در راستای تبیین سیره سیدالساجدین در سطح کانون های فرهنگی هنری مساجد شهری و روستایی استان هرمزگان به عنوان اولین برنامه جنبی پنجمین کنگره بین المللی امام سجاد(علیه السلام) برگزار شد.
طراحی، چاپ و انتشار دعای ورود به ماه مبارک رمضان از زبان امام سجاد(علیه السلام) در فضای مجازی و توزیع در گستره کانون های فرهنگی هنری مساجد سراسر استان هرمزگان یکی دیگر اقدامات صورت گرفته توسط دبیرخانه پنجمین کنگره بین المللی امام سجاد(علیه السلام) به شمار می رود.
اعزام 400 نفر از اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد استان های هرمزگان و کرمان به چهارمین همایش سفیران ولایت به شهر مقدس قم و به منظور تربیت مربی کنگره بین المللی امام سجاد(علیه السلام) در روز 26 مرداد ماه یکی از شاخص ترین برنامه های این رخداد مهم فرهنگی معنوی بود.
شرکت کنندگان در این همایش علاوه بر بهره گیری از فرصت زیارت و غبارروبی حرم مطهر کریمه اهل بیت(سلام الله علیها)، حضور در مسجد مقدس جمکران و کارگاه ساخت ضریح حرمیین عسکریین، از محضر علما و اساتید برجسته ایی همچون آیت الله صدیقی امام جمعه موقت تهران، آیت الله حائری شیرازی، آیت الله اراکی دبیرکل تقریب مذاهب، آیت الله دکتر عابدی رییس دانشگاه علوم قرآنی کشور، حجت الاسلام و المسلمین جواد محدثی، حجت الاسلام و المسلمین میرلوحی عضو هیات امنا دانشگاه امام صادق(علیه السلام) و دکتر قنبری محقق و تاریخ شناس بهره مند شدند.
ارسال گزارش روند برگزاری کنگره به دفتر مقام معظم رهبری(حفظه الله)، دیدار اعضای ستاد برگزاری با مراجع عظام تقلید و ارائه گزارش اقدامات صورت گرفته محضر این بزرگواران و کسب راهنمایی و همچنین برگزاری نشست های متعدد با آیت الله نعیم آبادی نماینده ولی فقیه در هرمزگان و امام جمعه بندرعباس از دیگر فعالیت های کنگره پنجم است.
با توجه به استقبال محققین و پژوهشگران و اعلام درخواست مکرر، مهلت ارسال فراخوان مقالات که هشتم مهر اعلام شده بود به 20 مهر تمدید شد و در پایان قریب به 200 مقاله از کشورهای هند، پاکستان، افغانستان، عراق، لبنان، سوریه، بحرین و تونس دریافت شد که پس از بررسی آثار توسط هیات داوران، 10 مقاله در سه بخش برتر، برگزیده و منتخب معرفی شد.
از دو سال قبل استان های جنوبی کشور نیز در این حرکت سهیم شده اند و امسال نخستین سوگواره ملی شعر سجده های امام سجاد(علیه السلام) به میزبانی کهگیلویه و بویراحمد، سلسله برنامه های در محضر صحیفه در خوزستان، کتابت صحیفه سجادیه در کرمان جنوبی و برنامه هایی در بوشهر، کرمان و فارس برگزار شد.
۱۲محرم(چهارم آبان) سالروز شهادت امام سجاد(علیه السلام) به روایتی، مراسم افتتاحیه پنجمین کنگره بین المللی امام سجاد(علیه السلام) و نخستین سوگواره شعر سجاده خورشید با حضور نماینده ولی فقیه در هرمزگان، استاندار، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، معاون استاندار، امام جمعه موفت بندرعباس، فرماندار بندرعباس، شعرای مطرح شعر آیینی کشور و اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد در فرهنگسرای طوبی بندرعباس برگزار شد.
همزمان با برگزاری این مراسم، شب شعر سجاده خورشید با حضور رییس حوزه هنری استان هرمزگان، رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، شعرای برجسته شعر آیینی کشور و اعضای کانون های مساجد شرق استان در فرهنگسرای شهید بهشتی میناب برگزار گردید.
دهم آبان نیز 10 مبلغ تخصصی حوزه کودک و نوجوان که سه نفر از آنان از مرکز تربیت مربی کودک و نوجوان معاونت تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و از شاگردان حجت الاسلام راستگو بودند با اعزام به مساجد و مدارس به شهرستان های مختلف استان هرمزگان، با زبانی ساده و رسا سیره و سبک زندگی امام سجاد(علیه السلام) و مطالب کاربردی صحیفه سجادیه و رساله حقوق را برای جامعه هدف تبیین کردند.
14 آبان با برگزاری همایش «دیدگاه امام سجاد(علیه السلام) در رابطه با مرزداران» با سخنرانی حجت الاسلام کفیل، سلسله برنامه های جانبی درون استانی پنجمین کنگره آغاز و شهرستان های مختلف استان میزبان این گونه همایش ها به مدت سه روز بود، 16 آبان نیز کمیسیون تخصصی «عفاف و پاکدامنی در تعالیم امام سجاد(علیه السلام)» در حوزه علمیه خواهران در بندرعباس برگزار شد.
یکشنبه 17 آبان مصادف با 25 محرم سالروز شهادت علی بن الحسین(علیه السلام) به روایتی، مراسم اختتامیه پنجمین کنگره بین المللی امام سجاد(علیه السلام) راس ساعت هشت صبح با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید توسط مجتبی محسن زاده قاری برجسته استان هرمزگان آغاز به کار کرد.
پخش پیام صوتی مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی از برنامه های آغازین این مراسم بود؛ معظم له در این پیام بیان کردند: صحیفه سجادیه گرچه صبغه آن دعایی است اما رهاوردهای فراوانی دارد و جریان توحید را موحدانه تعریف می کند.
علی علامه زاده، دبیر پنجمین کنگره بین المللی امام سجاد(علیه السلام) در این مراسم ضمن خوش آمدگویی به مهمانان خارجی این دروه از کنگره امام سجاد(علیه السلام) اظهار کرد: مهمانان امسال این کنگره از کشورهای لبنان، تونس، کلمبیاو یمن هستند که تا پایان کنگره در بخش های مختلف از دیدگاه های آن ها استفاده می شود.
وی از جوزف هاشم به عنوان شخصیت های کهنه کار سیاسی لبنان یاد کرد که سال ها به عنوان وزیر وزارتخانه مختلف بهداشت، اقتصاد و دارایی، تلگراف و تلفن، تامین اجتماعی فعالیت داشته است و در کنار فعالیت های دولتی مسلط به شعر و شاعری نیز می باشد.
جوزف الهاشم، اندیشمند مسیحی کشور لبنان نیز ضمن آغاز سخنانش با جمله جلاله بسمالله الرحمن رحیم در این مورد اظهار داشت: اگر من سخنانم را با این جمله آغاز میکنم دلیلش این است که این جمله علاوه بر بار معنای قابل توجه، توسط مسیحیان قبل از اسلام نیز بر سر در خانهها مورد استفاده قرار میگیرد که در نوع خود قابل تامل و تفکر است.
وی در ادامه با اشاره به جایگاه شخصیتی امام سجاد(علیه السلام) گفت: درست نیست که سخن گفتن پیرامون این امام همام را حول شخصیت و خصیصههای شخصی وی محدود کنیم چرا که وی نمونهای کامل از یک انسان بینظیر است که میخواهد رویه و سیره الهی را با اخلاقیات به مردم بشناساند.
هاشم که در کارنامه سیاسی وی تصدیگری چهار وزارت کشور لبنان را دارد، تصریح کرد: تصادفی نیست که ما در اسلام پایان زندگی امامان در این دنیا را با کلمه شهادت عنوان میکنیم، چرا که آنها آمدهاند تا با مرکب خون خود سیره الهی را در جامعه پیاده کنند.
وی با بیان اینکه امام سجاد (علیه السلام) فرزند فاطمه الزهرا (سلام الله علیها) و علی (علیه السلام) است، اضافه کرد: فاطمه زهرا که در پاکی همانند مریم مقدس دیده و تعریف میشود، بزرگ بانویی است که همانند حضرت علی (علیه السلام) که برای ماندن اسلام در مسیر اصلی خود تلاش کرد و جنگید، تاثیرات بسیاری در رویه رشد و تعالی اسلام دارد.
جمال بن محمد الطاهر عمار، اندیشمند اسلامی اهل کشور تونس نیز گفت: فصل دوم از قیام و انقلاب امام حسین(علیه السلام) حفاظت و ادامه راه ایشان بود که امام سجاد(علیه السلام) این مهم و مسئولیت را در کنار حضرت زینب بر عهده داشتند.
وی افزود: امام سجاد(علیه السلام) به عکس آنچه که در برخی از محافل گفته می شود چهره ای انقلابی بود زیرا زندگی او به معنای واقعی حفاظت از انقلاب و قیام امام حسین(علیه السلام) بود.
این عالم دینی اهل تونس در ادامه گفته های خود با اشاره به اینکه برای درک بهتر سجایای امام سجاد(علیه السلام) باید مردم و اهل امت آن زمان را شناخت گفت: گفته ها و همراهی حضرت زینب(سلام الله علیها) و امام سجاد(علیه السلام) در کوفه و مسئولیت این امام بزرگوار در بیان حقایق کربلا سبب روشن شدن خباثت تفکرات امویان شد.
جمال بن محمد الطاهر عمار با تاکید بر اینکه تمامی امامان با توجه به شرایط و فراخور زمان دست به اقدامات الهی میزنند تصریح کرد: در زمان امام سجاد(علیه السلام) به دلیل ضعف اعتقادی و ایمانی مردم ایشان تصمیم به بیان و سخنرانی تند و صریح پرداختند و برای بقا و ماندگار شدن در میان امت اسلامی صحیفه سجادیه گرداوری شد.
عبدالحکیم، تازه مسلمان شده کلمبیایی نیز در این مراسم گفت: کنگره امام سجاد علیه السلام محلی برای آشنایی مسلمانان با یکدیگر و استفاده از رهنمون ها و گفته های امام سجاد علیه السلام است.
وی با توضیح شرایط تبلیغات اسلامی در کشورهای غربی بیان کرد: در بسیاری از کشورهای غربی آشنایی و تبلیغات دین اسلام به صورت گسترده صورت نمیگیرد اما میبینیم که در همین کشورهای مسیحیان و افراد زیادی از ادیان مختلف به اسلام گرویدند.
وی ادامه داد: سخنان اهل بیت به ویژه تاکید آنها بر شناخت اسلام و شناساندن این دین و شیعه به مردمانی با ادیان های مختلف، سبب گرایش بسیاری از غربیان به ائمه اطهار شده است.
این مسلمان غربی تاکید کرد: یکی از دروازه های معرفت و شناخت واقعی اخلاق اسلامی امام سجاد علیه السلام است که تمامی سجایای معنوی اهل بیت و این امام بزرگوار در کتاب ایشان نمایان است.
اسعد الاوزیر، اندیشمند کشور یمن گفت: امام سجاد(علیه السلام) مشهور به صحیفه سجادیه است و کتاب های ارزشمند صحیفه سجادیه و رساله حقوق از نمونه های بارز الفت بین اانسان ها و مذاهب اسلامی است.
وی افزود: یکی از بازرترین القاب امام سجاد(علیه السلام) زین العابدین است؛ البته این کلمه مشخص است که عبادت کنندگانی زیادی داریم اما امام سجاد(علیه السلام) در میان این عبادت کنندگان متمایز و کاملا متفاوت بودند.
محقق یمنی با قرائت آیاتی از قرآن کریم، ادامه داد: وقتی که قرآن را اتفاقی باز کنیم در هر صفحه ای از بندگی خدا و اطاعت خدا و اینکه غیرخدا را بندگی نکنیم سخن به میان آمده لذا ما این مطلب را در قرآن داریم که هدف و غایت خلقت بندگی کردن خداوند متعال است و دعا کردن یکی از مصادیق مهم بندگی خداست.
این اندیشمند کشور یمن بیان داشت: صحیفه سجادیه نمایانگر بحث توحید در سطح مختلف اعم از فردی و اجتماعی برای مسلمانان و گروه های مختلف است
وی افزود: تاکید قرآن بر دعا و عبادات در جای جای مختلف آیات قرآن مشاهده می شود.
آیت الله نعیم آبادی، نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان و امام جمعه بندرعباس نیز از رساله حقوق و صحیفه سجادیه به عنوان دو خورشید تابناک نام برد و گفت: بشریت در همه مقاطع و به ویژه در زمان ما برای فلاح و رستگاری به این چراغ ها نیاز دارد.
عضو خبرگان رهبری طی سخنانی با اشاره به برگزاری موفقیت های خوب دوره های گذشته کنگره امام سجاد(علیه السلام)، گفت: خوشبختانه این کنگره جایگاه خود را در کشور پیدا کرده است و پیام امروز حکیمانه و عارفات حضرت آیت الله جوادی آملی به این کنگره بیانگر این موضوع بود.
وی در ادامه ضمن خوشامدگویی به مهمانان خارجی در این کنگره گفت: جا دارد از یوسف(جوزف) الهاشم از کشور لبنان به عنوان محقق غیرمسلمان که از امام سجاد(علیه السلام) ما مسلمانان به عنوان چراغ تعبیر کردند تقدیر و تشکر کنم.
امام جمعه بندرعباس با اشاره به جایگاه علمی و سیاسی جوزف الهاشم ادامه داد: رساله حقوق و صحیفه سجادیه در تعبیرات این محقق به عنوان دو خورشید تابناک نام برده شد و در همه مقاطع و به ویژه در زمان ما که بشریت نیاز به این چراغ ها دارد.
آیت الله نعیم آبادی تصریح کرد: علم و دانش مطالب جوزف الهاشم به عنوان محقق نمونه غیرمسلمان باید مورد بررسی قرار بگیرد، چرا که این بزرگوار نه در فضای تعصب دینی قرار داشتند و نه مذهبی چون شیعه نیست لذا نگاه ایشان به امام سجاد(علیه السلام) و کتاب های ایشان نشانه جایگاه جهانی اهل بیت(علیهم السلام) در بین جامعه غیرمسلمان دارد.
مرتضی طاهریان، معاون فرهنگی هنری ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در این مراسم گفت: امیدواریم کنگره امام سجاد (ع)در سال آینده تبدیل به جریانی کشوری شود و در هر استان یک اقدام دینی و فرهنگی در خصوص امام سجاد در دستور کار قرار گیرد.
وی با تسلیت 25 محرم سالروز شهادت امام زین العابدین(علیه السلام) به برکات برگزاری این کنگره در سطح کشور اشاره کرد و بیان داشت: حدود شش سال قبل مجموعه ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور این سیاست را در پیش گرفت که بزرگداشت ایام شهادت و ولادت هر یک از ائمه معصوم (علیهم السلام) را به یکی از استان ها واگذار کند.
وی ادامه داد: بر این اساس مقرر شد بنا به علاقه و درخواست مسئولان استان هرمزگان، کار و برنامه ریزی در ارتباط با امام سجاد (علیه السلام) به این استان واگذار شود.
معاون فرهنگی هنری ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با بیان اینکه در بین همه استان های کشور، هرمزگان همه ظرفیت ها را در برگزاری این کنگره بیش از همه به میدان آورده است، افزود: آیت الله نعیم آبادی نماینده لی فقیه در استان هرمزگان به عنوان محور و حامی اصلی در برگزاری این کنگره قرار گرفت و در کنار آن استاندار هرمزگان و دیگر مسئولان استان نیز همکاری بسیاری خوبی داشته اند.
طاهریان تصریح کرد:با برگزاری مناسب کنگره امام سجاد (علیه السلام) در هرمزگان این کنگره ظرفیتی بیش از سطح کشور را ایجاد کرد و بر این اساس هم اکنون در گستره بین المللی در حال برگزاری است.
شیخ مسعود راهبر، امام جمعه اهل سنت بندرچارک گفت: امام سجاد(ع) با تبیین معارف اسلامی و دعاهای زیبایی همچون صحیفه سجادیه زمینه های بیداری امت را فراهم کرد.
این عالم اهل سنت با اشاره به شخصیت بسیار والا و عظیم امام زین العابدین، عنوان کرد: در دوران امامت حضرت سجاد (ع)، حاکمان ظالم برای تثبیت پایه های حکومت خود به هیچ کس رحم نمی کردند و اختناق و جور بر جامعه حاکم بود.
وی افزود: اختناق حاکم بر جامعه در آن دوران، نشات گرفته از واقعه دلخراش کربلا بود که در آن فاجعه اسف بار حکمت الهی بر بیماری حضرت علی بن حسین و محفوظ ماندن ایشان از دست مزدوران یزید بود و این امام بزرگوار به همراه حضرت زینب (س) پیام آور کربلا شدند.
دکتر علیرضا درویش نژاد، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان نیز گفت: امام سجاد(علیه السلام) خورشید درخشان تعبد و عبودیت است.
وی عنوان کرد: امام سجاد(علیه السلام) با توجه به جو موجود سیاسی و دینی آن زمان بهترین راه و روش برای زنده نگه داشتن دستاوردهای عاشورا را برگزیدن راهی خاص و مدبرانه دانست که همراه با سیر و سلوک اسلامی و ثبت حقایق اسلامی به صورت دعا در قلب ذصحیفه سجادیه می باشد.
به گفته درویش نژاد؛ کنگره بین المللی امام سجاد(علیه السلام) هم اکنون به مرکز تبادل اندیشه و تفکر در حوزه امامت امام سجاد(علیه السلام)تبدیل شده است و این ره آورد و مرهون تلاش ستاد عالی کانون های مساجد کشور، استاندار هرمزگان، مراجع عظام، روحانیت و مردم استان است.
در این مراسم که با ابتهال خوانی سید کریم موسوی از خوزستان، صحیفه خوانی محمد میرانی از بخش سندرک میناب همراه بود، از پنج اثر شامل کتاب «معلم درس محبت» اثر آیت الله محمد علی جاودان، «سجاده خورشید 3 و 4» منتخب مقالات و سخنرانی های کنگره های سوم و چهارم، کتاب مجموعه اشعار سوگواره ملی شعر سجده های امام سجاد(علیه السلام) با عنوان «سجده کن تا بهار سجده کند» کاری از استان کهگیلویه و بویر احمد، کتابچه مکارم اخلاق و پوستر صلوات خاصه امام سجاد(علیه السلام) اثر ابوالفضل خزاعی رونمایی به عمل آمد.
همچنین از از ۱۰ نفر از برگزیدگان بخش های مختلف این رخداد مهم فرهنگی معنوی شامل دکتر جوزف الهاشم اندشمند مسیحی از کشور لبنان، جمال بن محمد الطاهز عمار از تونس، اسعد ابراهیم محمد الوزیر از یمن، عبدالحکیم از کلمبیا، محمود بختیاری صاحب مقاله برنر از قم و زهره تقوی مقاله نویس برتر از قم ، چاه خویی نغر اول سوگواره مدیحه سرایی سجاده خورشید از کرمان، محمد آشفته آزاده هرمزگانی با هشت سال و پنج ماه سابقه اسارت، عبدالرسول باستین امام جماعت و مدیرمسئول کانون زین العابدین(علیه السلام) بندرعباس و محمد میرانی حافظ کل قرآن و صحیفه سجادیه با اهدا لوح سپاس و هدایا تجلیل شد.
نظر شما