«شاهنامه ابومنصوری»کتابی از مجموعه تاریخ و ادبیات ایران

خبرگزاری شبستان: کتاب شاهنامه ابومنصوری به قلم محمد دهقانی از مجموعه تاریخ و ادبیات ایران است که انتشارات« نی» آن را چاپ و روانه بازار نشر کرده است.

به گزارش خبرنگار کتاب شبستان، شاهنامه ابومنصوری؛ شاهنامه‌ای است که در سال ۳۴۶ ه.ق به دستور و سرمایهٔ ابومنصور محمد بن عبدالرزاق طوسی، حاکم توس و به دست ابومنصور معمری (ابومنصور المُعمری)، وزیر او به رشتهٔ تحریر کشیده شد. این شاهنامه که به نثر نوشته شده بوده، به تاریخ ایران پیش از اسلام می‌پرداخت و اصلی‌ترین منبع فردوسی در سرایش شاهنامه بوده است.

اصل این کتاب از بین رفته‌است، اما مقدمهٔ آن که حدود پانزده صفحه می‌شود، سالها به عنوان مقدمهٔ شاهنامه در ابتدای نسخ خطی شاهنامهٔ فردوسی کتابت می‌شده و به برکت همین نسخ خطی شاهنامه به یادگار مانده. مقدمهٔ شاهنامهٔ ابومنصوری در کنار تاریخ بلعمی و چند کتاب انگشت‌شمار دیگر، یکی از قدیمی‌ترین نثرهای فارسی است که امروزه به جای مانده استو از جملهٔ گرامی‌ترین میراث‌های ادبی زبان فارسی به شمار می‌رود.

شیوه گرد آوری شاهنامه ابومنصوری به این قرار است که ابومنصور محمد بن عبدالرزاق، دستور داد تا تاریخ ایران را - که بعد از سقوط ساسانیان، در آشفته‌بازار گیروبندها از بین رفته و به صورت مضبوط و جامع در دسترس نبود- از منابع کتبی و شفاهی گرد آورند. به اعتبار آنکه در دوران ساسانیان، چنان تاریخی را «خداینامک» می‌نامیدند و در دوران اسلامی کلمهٔ «خدای» از معنی شاه به معنی پروردگار تحول یافته بود، این تألیف جدید را همچون سایر تألیفات از آن قبیل، «شاهنامه» نامیدند.

 

در خود متن مقدمه، از چهار فرد به نام‌های «ماخ پیر خراسانی» از هرات، «یزدانداد پسر شاپور» از سیستان، «شاهوی خورشید پسر بهرام» از نیشابور و «شادان پسر برزین» از توس به عنوان راویان داستان‌های شاهنامه‌ی ابومنصوری نام برده شده است.

کتاب شاهنامه ابومنصوری به قلم محمد دهقانی  از مجموعه‌ی تاریخ و ادبیات ایران برای کسانی نوشته شده است که به تاریخ فرهنگی و ادبی ایران علاقه‌مندند و می‌خواهند برگزیده‌ای از بهترین شاهکارهای ادبی ایران را همراه با شرح و تفسیر لازم به زبانی ساده و روشن بخوانند و بدانند که این شاهکارها در کدام فضای تاریخی پدید آمده و متقابلاً چگونه بر آن تأثیر نهاده‌اند.

این مجموعه صرفاً تاریخ و ادبیات ایران پس از اسلام را دربرمی‌گیرد و می‌کوشد تاریخ ادبی ایران را در پیوند با تاریخ عمومی جهان ببیند و به تحولات فکری و فرهنگی کشورها و اقلیم‌هایی هم که به نحوی با ایران در ارتباط بوده‌اند اشاره کند و به‌این‌ترتیب گستره‌ای روشن‌تر برای مقایسه‌ی تاریخ و ادبیات ایران و جهان پدید آورد.

 انتشارات نی کتاب شاهنامه ابومنصوری را چاپ و روانه بازار نشر کرده است.

کد خبر 499801

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha