حجت الاسلام والمسلمین نجف لک زایی، رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با حضور در غرفه خبرگزاری شبستان در بیست و یکمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری ها در رابطه با اسلامی کردن علوم انسانی در کشور و همچنین توجه به منویات مقام معظم رهبری در این زمینه گفت: ما در بحث اسلامی سازی و بومی سازی علوم انسانی هنوز کارنامه موفقی نداریم و در این عدم موفقیت دلایل مختلفی پنهان است ولی مهمترین دلیل شاید این باشد که ما از واگذاری کار به متخصصان این حوزه سر باز زده ایم.
وی اظهار کرد: ما هیچگاه این اقدام را انجام ندادیم که متخصصان هر حوزه را شناسایی کنیم و روی آنها سرمایه گذاری کنیم. بر فرض مثال نیامدیم بگوییم در حوزه اقتصاد اسلامی و یا علوم سیاسی متخصصان را شناسایی کنیم و مدیریت این علوم را به آنان بسپاریم.
حجت الاسلام لک زایی بیان کرد: در واقع ما باید با شناسایی متخصصان هر حوزه آنها را در پژوهشگاه های اختصاصی به کار بگیریم و اختیارات لازم را نیز به آنها بدهیم و به آنها اجازه سعی و خطا بدهیم.
وی اضافه کرد: ما در حال حاضر کار را به همان مجموعه ای می سپاریم که آن مجموعه نیز این ایرادات را دارد و در واقع مصداق این بیت شعر است که «ذات نایافته از هستی بخش کی تواند شود هستی بخش» و قطعا وقتی مجموعه ای اشرافی بر مباحث اسلامی ندارد نمی تواند در حوزه اسلام وارد شود.
رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ابراز کرد: اگر دانشگاه های ما تخصص و توانی در حوزه اسلامیت داشتند قطعا تاکنون در رابطه با اسلامی کردن علوم انسانی کارهایی انجام داده بودند اما چون تخصص و کارشان نیست لذا در این زمینه نیز اقدامی جدی صورت نگرفته است.
وی بیان کرد: مشکل دیگری که ما در این حوزه داریم به حوزه قوانین و مقررات برمی گردد که در آنجاها نیز ما زمینه کار را فراهم نکرده ایم.
رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به دیگر مشکلات در این زمینه تاکید کرد: مشکل دیگری که ما در این زمینه داریم به فضاهای ذهنی و روانی در بحث تعریف علم برمی گردد، هنوز بسیاری از نگاه ها این گونه است که آنچه که از غرب وارد کشور می شود، درست است؛ این در حالی است که ما اگر از مبانی دینی خودمان و از قرآن و احادیث و فقه و تفسیر برای تکمیل علوم انسانی استفاده کنیم قطعا موفق تریم.
وی اضافه کرد: ما فکر می کنیم چون فقه و قرآن و احادیث و تفسیر ما به تایید غربی ها نرسیده است لذا این مسایل مشکل دارند در حالی که باید ما این نگاه روانی را اصلاح کنیم.
حجت الاسلام لکزایی گفت: کافی است ما نگاهی به وزارت علوم مان بیندازیم و ببینیم مسئولان اصلی وزارت علوم از چه رشته هایی هستند، مسئولان اصلی وزارت علوم عمدتا از رشته های غیر علوم انسانی هستند و همین موضوع مشخص می کند که ما نمی توانیم در زمینه اسلامی کردن علوم انسانی تا وضع اینگونه است به نتیجه برسیم.
وی تاکید کرد: همانگونه که ما نظارت مستقلی برای حوزه پزشکی تاسیس کرده ایم باید برای علوم انسانی نیز یک وزارتخانه مستقلی ایجاد کنیم و اگر می خواهیم تحولی در این حوزه ایجاد شود باید تخصصی به این موضوعات نگاه کرد.
لک زایی در پایان خاطرنشان کرد: البته ما قدم هایی در این حوزه برداشته ایم اما این اقدامات کافی نیست.
نظر شما